February 15th, 2019

Kecoh dengan perdebatan mengenai bentuk bumi sama ada rata atau bulat sfera yang mula dicetuskan oleh Suhaimi Saad.

Susulan isu tersebut, angkasawan negara Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor telah tampil memberi penjelasan lanjut beserta dengan fakta sebenar mengenai bentuk bumi. Ia juga berdasarkan pengalaman beliau semasa di angkasa lepas serta apa yang beliau lihat dengan mata sendiri.

Namun, Dr Sheikh akui beliau tidak mampu mengubah pandangan dan pemikiran golongan ‘flat earth’ tegar.

Agak cepat membaca respon yang diberikan oleh Dr Sheikh, Suhaimi dengan pantas menjawab setiap kenyataan daripada angkasawan negara itu.

Menurut Suhaimi, beliau kecewa kerana Dr Sheikh hanya sekadar memberikan respon dan bukannya bersumpah seperti yang diminta sebelum ini. Oleh itu, beliau tidak akan berhenti membuat ‘kajian’ mengenai bentuk bumi ataupun membantu berdakwah untuk golongan ‘flat earth’ yang begitu mempercayau bumi itu adalah rata.

Kami tidak pasti ilmu apa yang saudara Suhaimi pelajari sehingga angkasawan yang mengikuti misi selama 12 hari di angkasa lepas memberitahu fakta sebenar pun beliau tidak boleh terima. Tidak mengapalah, yang penting segalanya sudah dijelaskan dan terpulang jika hendak percaya ataupun sebaliknya.


117 responses to “Hanya Respon, Mungkin Doktor Tidak Jelas Apa Maksud Sumpah – Suhaimi Saad”

 1. Anonymous says:

  better x perlu layan og macam ss ni..buat semak otak ja..nak hantar anak pergi sekolah pon x mampu..ada hati nak kaji bentuk bumi..cakap xda fakta nak berlagak jadi raja..puii

 2. prihatin says:

  ada org bila dh x popular… nyanyi pun x sedap…apa pun x leh buat.. ni la jadi nya…

 3. Hanat tol la says:

  Bersangka baik mungkin dia tgh ngajor bentuk2 geometri tu…sabar la,nnt dia kenal la bentuk bulat tu. Pickup dia slow..

 4. rowena says:

  mcm gilalah suhaimi ni

 5. Kak perihatin says:

  Bro suhaimi…kau dah dengar Dr Daniel beritahu yg cakap bumi ni leper ialah orang Arab jahiliyyah tp disangkal oleh Nabi Muhammad s.a.w menerusi wahyu Dari Allah bahawa bumi ini bulat. Sesiapa yg jumpa suhaimi kirim salam kat dia…..ok…Aku harap suhaimi ni hantar anak dia ke sekolah

Loading...