Written by Bella | March 12th, 2019

Isu mengenai pelakon di Malaysia yang kini hanya bergantung kepada rupa dan jumlah pengikut di media sosial sahaja tetapi tiada bakat sangat hangat diperkatakan sejak kebelakangan ini, lebih-lebih lagi selepas penerbit Datuk A. Aida meminta bakat baru jangan membuang masa menghadiri sesi uji bakat (DFKL) sekiranya mereka tidak mempunyai paras rupa yang cantik dan kacak.

Terbaru, pengarah dan pelakon terkenal Erma Fatima yang sudah berpuluh tahun berkecimpung dalam bidang seni memberikan komen mengenai pelakon-pelakon di Malaysia kini.

Erma mengakui hanya 10 peratus sahaja pelakon yang betul-betul berbakat dan mempunyai potensi dan selebihnya hanya ‘pasu bunga’ sekadar menjadi hiasan di kaca televisyen.

Malah, ada segelintir mengelar diri mereka sebagai pelakon hanya merosakkan lagi industri dengan gosip negatif dan kontroversi.

Bagi saya, hanya 10 peratus sahaja pelakon di Malaysia yang betul-betul mempunyai bakat dan berpotensi untuk berjaya dalam industri lakonan. Yang lain itu, hanya menjadi ‘pasu bunga’ sekadar jadi hiasan skrin televisyen dan kadang-kadang ‘menyemak’ serta merosakkan industri dengan gosip.

Sebenarnya bila ada bakat dan kemudian diasah, pelakon ini boleh pergi jauh. Kalau masuk sekadar jadi lalang yang akan mati sendiri tanpa perlu dibunuh, buat apa.

Ada yang setuju dengan pendapat Erma?

Sumber Berita : mStar Online

33 responses to Hanya 10 Peratus Pelakon Berbakat, Lain Hanya ‘Pasu Bunga’ Sekadar Hiasan Di TV – Erma Fatima

  1. Anonymous says:

    nak cari muka baru handsome/lawa sebab bayaran ciput….
    lepas tu drama cam sampah.

  2. Anonymous says:

    zed zaidi mana…masih dlm gua ke? xkan senyap je….

    • minah jambu say NO to drugs says:

      zed zaidi takde kena mengena ngan ini hal..zed zaidi hanye tolong ngan artis yg kurang upaya sakit artis yg susah sakit kronik itu perlu di bantu…setakat remeh temeh ni tak payah la..

  3. Anonymous says:

    betul la 100 peratus…bakat perlu diasah. jgn lepas 4-5 drama tiba2 kawin dgn dato tua. lepas tu sepi..hilang krik krik krik.

  4. snow says:

    sekurangnyaa erma nie tahu mcm mana nk berckp..bertapis laa jugak..dr A.Aida tu..perasan bagus

    • minah jambu say NO to drugs says:

      dia tak perasan bagus tapi dia saorang yg bukan hipokrit ..dia cakap straight forward itu yg bagos..

  5. Anonymous says:

    Sangat setuju

  6. Anonymous says:

    Terbaik sis Ogy dan Erma. Iols Sokong uols!!
    Truly primadona berani bersuara!! Inilah otai ada visi dan misi.
    Kebanyakan penerbit drama sekarang nak kumpul rating tertinggi bakat tolak tepi.

  7. Anonymous says:

    Mmg primitif pemikiran Zaidah Awang ni (nama sebenar A Aida).

    Filem yg Neelofa (yang dikatakan cantik jelita) berlakon semua x laku…Azura 2, filem dgn Hans Isacc tu….sampai pencen terus Lopa berlakon filem….hahahaha.

    Maya Karin pun tiada filem box office kecuali cerita2 seram ( tu pun sbb org Malaysia suka genre seram dan mgkin kualiti filem yg baik).

    Tp ada juga pelakon yang cantik dan berbakat (bonus) mcm Fazura, Nad Zainal, Erra Fazira, Ogy Ahmad Daud (masa muda), Sofea Jane etc….tp prestasi box office pun x konsisten.

    Filem2 yg guna hero tua dan pelakon2 senior box offce apa… mcm filem The Journey , Hantu Kak Limah etc…so x leh nak kata yg kononnya muka cantik lawa blh jual filem/produk.

    Apa2pun rezeki tu Allah yang beri dan dari ketentuanNya….

  8. Anonymous says:

    A.Aida ni ibarat era Julie Dahlan dulu 90an. Drama semuanya low class.

  9. Anonymous says:

    btul tu erma, skrg punya pelakon, lagi2 yg berumur 30 ke bwah, perangai mcm budak sweet 17teen, ckp mengada2. Yg 10% tu adalah pelakon lewat umur 35 ke 40an. Tpi mkin tua, mkin byran susut.

  10. wekkkkkkk says:

    hahahha..sbb tu drama makcun..org2 ko je..btoikan..
    yg lain x ada bakat.

  11. Anonymous says:

    mmg sampah pelakon2 skrg, kakak jdi pelakon/pengacara..bla..bla..bla.., adik pun dpt masuk, lpas tu anak buah, lepas tu skpg jdi pelakon.

  12. Anonymous says:

    pasni tlg laa xyah amek adik beradik or sepupu sepapat senrose ke manrose ke ape2 rose ke berlakon semua nye takde feeling harap muke je lawa mekap cun tapi x menjiwai watak, boring je tgk drama pelakon kayu cmtu

  13. Alanice says:

    Rmai yg poyo tibe2 skong Erma & oggy, pdahal idola diorg yg ade rupe gak.

    • sitikusmangat says:

      betul!!! statement ni aku sokong. sangat betul dan membetulkan. hahaha… korang kononnya nak yang berbakat, tapi layan cite petang2 tu yang pelakonnya xde bakat, cuma muka je hensem n cantik. ala macam la x suka Fatah Amin, Remy Ishak, Aaron Aziz dll. Jangan hipokrit boleh??

  14. zaza says:

    Cuba tgok mcmana pelakon pelakon tambahan dlm drama Mok Cun. Hampir semuanya pndai berlakon,,walaupon cuma watak pelanggan Manisah dn Mok Cun,,hinggalah ke watak pembancuh kopi kt warung
    Kak Erma mmg pndai pilih pelakon. Sama mcm Mamat Khalid.

  15. azua says:

    betoi sgt..jgn la ambik pelakon kayu bajet hensem / lawa..menyampah

  16. prihatin says:

    setuju ngan kak erma…kalau setakat muka cantik tp belakon hampeh x guna. org pun x nak tgk. Tp kalau bakat lakonan menyerlah, berlakon best, muka x lawa pun org tetap duduk depan tv tgk… drama tu tetap ranting tinggi kalau dramanya bagus dan lakonan nya mantap.

  17. Anonymous says:

    Termasuk laa fatah kayu tu y x reti berlakon…lontaran suara pn x bape jelas..cam bapok..hahaha…