Written by Bella | September 10th, 2019

Lama juga tidak dengar cerita bekas Juara Dewi Remaja 2018/2019, Haneesya Hanee yang pernah mencetuskan kontroversi gara-gara video viral di kelab malam.

haneesya hanee

Bagaimanapun, masih ada yang tidak menafikan betapa tabahnya dia apabila sering dikutuk kerana warna kulitnya yang hitam manis. Ejeklah macam mana pun, tetapi Haneesya tetap tidak berputus asa dan membuktikan orang yang berkulit gelap juga mempunyai kecantikan mereka tersendiri.

Malah, dia turut dijadikan sebagai sumber inspirasi buat mereka yang mempunyai kulit gelap di luar sana untuk tampil lebih yakin.

haneesya hanee

Namun, rata-rata netizen mula bosan dengan tindakan Haneesya yang sering membangkitkan isu warna kulitnya itu. Seakan sengaja ingin “acah-acah” jadi mangsa dan meraih simpati  serta publisiti murahan.

Kenapa nak jadikan benda ini sebagai

kekurangan. Stop play the victim card

haneesya hanee warna kulithaneesya haneekontroversi haneesya hanee

Apa pula pendapat anda tentang isu ini? Perlu ke selalu bangkitkan isu warna kulit untuk mendapat perhatian?

Sumber Berita : Twitter

16 responses to Haneesya Hanee Gunakan Isu Kulit Gelap Untuk Raih Publisiti?

  1. Brunes says:

    aku ni tak lah kulit putih mana, ada hitam juga sedikit.. muka pun tak lah cantik sangat.. tapi TIDAK pernah jadi issue org mengucap aku hitam ke apa.. aku rasa di ni attitude problem lah. tengok attention seeker nya tu di sana. hey perempuan BBNU, kalau dah tak laku tu diam saja lah.. sesuai lah gelaran kau di tarik balik..

    20

    0
    • Anonymous says:

      Malaysia mmg rasis… tengok je la produk2 semua ada agen pemutih. Maknanya hitam tu second class. Byk nk gebu, nk putih, nk licin tpi dalaman? Malaysians are so superficials. Thats the fact!

      11

      6
      • Sis-tur-sung-kur-jua says:

        Tak jugak.. Depends on who and how u reacted to this.. Sy pon katergori x hitam, x putih melepak.. Just normal melayu color.. Tp xde plak pernah teringin nak beli segala pil putih sekali makan putih mcm tertelan klorox tu.. x terpengaruh pon nak putih.. so, people yg insecure aje yg reacted & buy those products.. bkn pasal 2nd class ke ape.. I ok je.. xde rasa class jatuh pon berkulit melayu asli..

        18

        0
      • Brunes says:

        lantak apa orang nak cakap hitam kah kuding kah daki kah.. sebenarnya org tak kisah pun kulit kau hitam dik, perangai awak tu yang hodohh.. Iman Moy elok je cari makan tak payah nak minta attention bulan hitam bagai. get a grip lah u attention seeking looser, its 2019.. change the conversation!!!!

        10

        0
        • Anonymous says:

          Ko jatuh bukan sbb itam dik..ko jatuh sbb ko teguk benda haram kat pub.alahai itu pun x leh nk hadam..ko buat ko tanggung jer lah..

          3

          0
      • Anonymous says:

        tu cosmetic trends kat malaysia..girls nak ‘putih’. Serupa jer dgn minah salleh tue..sibuk nak ‘tanned’

        3

        0
    • Maria Kari says:

      jenis attention seeker mcm ni la… umpama pmpuan yg keding.. tp post selfie kat socmed kata diri gemuk la… kata nak diet la… kata baju makin ketat la.. so sama spesis mcm c hitam ni.. dah kalau hitam tu kenapa? bukan netizen ni kemaruk sgt ko tu hitam sgt.. tp kalau kulit hitam dan perangai pun hitam kaki clubbing kaki minum arak mmg selayaknya di maki hamun sampai ke neraka.

      13

      0
  2. anon says:

    DIA NI POYO !
    DIA INGAT ORANG MALAYSIA NI BURUK SANGAI PERANGAI KE
    TAK HABIS2 NAK KATA KULIT DIA GELAP TU
    DAH TU DIA NAK ORANG CAKAP …WALAUPUN YOU GELAP ..TAPI CANTIK ..GITU KE ?
    EHHH SEMAK LAH WEI !

    9

    0
  3. Maria Terong says:

    Tak habis2 dgn kulit ko. Kalau ko merentan bermakna betol la ko itam x selesa dgn kulit ko..

    5

    0
  4. Watever says:

    Nak naik kn blk nama la tu..dh sendu.org tk berapa nak kenal dah.

    3

    0
  5. mama1981 says:

    btlla..akak pun kulit gelap je..dr lps spm keje sampai la ni..kat opis tk pnh pulak org buli pasal kulit gelap..akak kawin pun suami akak elok cerah orgnya..ms kawin pun takde sapa kata kami macam tahi cicakke..kat Malaysia ni aman lgla bab isu kulit ni..tp ms kecik2 adalah kawan2 kpg usik2..yela masa sek dahla hitam lepastu comot la skt dah besar elok je kulit kita ni tak bawak isu apa la…

    9

    0
  6. mimi says:

    Takde orang kisah pun dik. You are beautiful just the way you are. Perbaiki diri je supaya nampak cantik luar dalam so orang tak ungkit or kaitkan dengan warna kulit you. Neetamanis tu pun sama je gelap tapi takde orang cakap apapun .

    4

    1
  7. x124 says:

    Wow, you guys are such horrible people. I feel sorry for the unkind people who commented on this site. Only people who are unhappy with their lives would bash an innocent person who is trying to inspire people to be strong and love themselves.

    Firstly, I don’t know Haneesya nor her family personally and I have never even spoken to them. I never even cared for her presence in the industry but lately it has came to my attention that she has sparked a self-acceptance movement of some sort through social medias. Haneesya has motivated and inspired many youngsters to accept themselves the way Allah has created them to be.

    She is so much more inspirational than those celebrities who keep on advertising skin-whitening products which can be dangerous to a person’s health. I know a few people who are truly inspired and motivated by Haneesya Hanee. She works hard to get a better living for her family and has an excellent inner-strength, something many youngsters of this day lack.

    Anyway, to dear Haneesya please never allow these horrible comments bring you down. They are simply trying to drag you to their lowly levels! You are stronger and better than they are. Keep on inspiring those around you as you have touched so many souls without even knowing it. I am a new fan of yours and will always support you.

    1

    4
  8. Akak Kantin says:

    Tak kesah la kulit putih atau gelap..yang penting bersih + wangi +…lepastu mana bahagian kau yang kurang elok tu..janganlah makin ditayang…contoh itu hari orang persendakan lutut kau yang berkerak..Dah tau sejenis lutut macam tu..elok lah pakai pakaian yang tak nampak lutut..Bila jadi kecaman kau pulak meroyan cakap orang persendakan ciptaan allah…Kalau sejenis macam tu baik kau diam jelah..Bab kutuk kau pandai sebut allah n agama..Tapi kau sendiri tak ikot perintah allah…

    9

    0
  9. aku lebih hitam dari kau says:

    kau salah kan mak dan bapa kaulah sebab kau hitam…… ramai juga orang lebih hitam dari kau tapi ok je… tak ada lah dicakap macam2….

    atau kau mau salahkan kelab malam tu jual arak yang kau minum tu menyebabkan kau kena tarik tiara dewiremaja kau tu…

    benci betul orang minta perhatian ni…. sorry lah ye iklan kau dalam tv pun tak nak tengok bukan sebab kau hitam tapi perbuatan kau tu yang minta puji kejutan budaya glamour…

    4

    0
  10. Anonymous says:

    nak menang anugerah meletops.. kena la buat isu.. kan???

    2

    0

Tinggalkan Komen Anda Di Sini