Gelombang Kedua COVID-19 Boleh Melanda Malaysia Di Pertengahan Bulan Jun

COVID-19

Gelombang Kedua COVID-19 Boleh Melanda Malaysia Di Pertengahan Bulan Jun

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah memberi amaran bahawa Malaysia mungkin akan dilanda gelombang kedua jangkitan COVID-19 pada pertengahan Jun.

Pada taklimat harian COVID-19 semalam, beliau menjelaskan bahawa Institut Kesihatan Nasional Kementerian Kesihatan (NIH) telah meramalkan hasil kes COVID-19 untuk dua hingga empat minggu ke depan berdasarkan kepatuhan terhadap penjarakan sosial.

Advertisement

Merujuk kepada grafik matematik jangkitan, beliau menekankan pentingnya menjaga R0 Malaysia, yang disebut sebagai “R naught“, di bawah 0.3 seperti sekarang. R0 adalah istilah matematik yang menunjukkan bagaimana penyakit tersebut berjangkit dan dapat memberitahu anda jumlah rata-rata orang yang akan dijangkiti dengan penyakit ini.

R0

“Kami mahu mengekalkan R0 di bawah 0.3. Jika meningkat menjadi 1.6, ini bermakna kita berada di wilayah berbahaya dan dapat melihat lonjakan kes yang cepat”

Untuk mengelakkan senario terburuk ini, Dr Noor Hisham menekankan betapa pentingnya rakyat Malaysia mematuhi SOP (Prosedur Operasi Standard) Kementerian Kesihatan dan mengelakkan perhimpunan besar.

petugas perubatan

Gambar hiasan

Yang penting adalah orang ramai perlu  mematuhi SOP – jarak sosial sekurang-kurangnya 1 meter, mencuci tangan dengan kerap dan diwajibkan memakai topeng muka di tempat awam sekiranya mempunyai gejala seperti selesema.

Sehingga semalam 13 Mei, Malaysia mencatakan 37 kes positif COVID-19 baru dan dua kematian. Secara kumulatif, negara telah merekodkan 111 kes kematian dan 6,779 kes yang disahkan di mana 1,387 masih aktif.

Sumber

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...