Gejala Salah Laku Yang Tak Terkawal, Statistik Dedah Sekolah Bermasalah Paling Tinggi Di Negeri Ini

Trending

Gejala Salah Laku Yang Tak Terkawal, Statistik Dedah Sekolah Bermasalah Paling Tinggi Di Negeri Ini

Kementerian Pelajaran telah mengenal pasti sejumlah 402 buah sekolah di seluruh negara sebagai titik panas bagi masalah disiplin dan dadah.

Advertisement

Selangor menduduki puncak 76 sekolah dalam senarai, yang membahagikan sekolah menjadi dua kategori, iaitu disiplin (Gred 1), dan disiplin dengan masalah dadah (Gred 3).

Senarai itu menyatakan bahawa daripada 76 sekolah di Selangor, sembilan orang telah dikenal pasti sebagai bermasalah dengan dadah.

Yang kedua ialah Johor dengan 63 (termasuk satu di Gred 3), diikuti oleh Negeri Sembilan (40, dengan lima di Gred 3), manakala Pulau Pinang dan Pahang berkongsi tempat keempat dengan 37 sekolah masing-masing.

Daripada 37 sekolah di Pulau Pinang, sembilan berada di Gred 3, manakala Pahang mempunyai tujuh.

Walaupun hanya mempunyai 22 sekolah di senarai sebagai hotspot, semua sekolah bermasalah di Kuala Lumpur diklasifikasikan sebagai isu dadah.

Juga tinggi dalam Gred 3 adalah Kelantan (12 daripada 31 sekolah kawasan panas).

Putrajaya berada di bahagian bawah senarai dengan hanya dua sekolah yang dikenal pasti, manakala Labuan mempunyai tiga orang.

Semua sekolah yang dikenal pasti di Putrajaya dan Labuan berada di Gred 1.

Sekolah bermasalah gred 1 paling tinggi mengikut negeri

Sekolah bermasalah gred 3 paling tinggi mengikut negeri

Sekolah bermasalah gred 1 & 3 paling tinggi

Walaubagaimanapun, tiada sekolah di Sabah berada dalam senarai.

Menteri Pelajaran Datuk Seri Mahdzir Khalid memberitahu , bahawa akan menggunakan pendekatan National Blue Ocean Strategy (NBOS) untuk menangani masalah di sekolah yang dikenal pasti sebagai sekolah paling bermasalah.

Beliau berkata sekolah-sekolah yang dikenalpasti ini adalah yang terlibat dengan masalah disiplin, penyalahgunaan dadah dan jenayah, serta kadar ketidakhadiran yang tinggi.

Satu jawatankuasa telah ditubuhkan di peringkat kementerian untuk tujuan dan usaha untuk menangani masalah yang akan dilakukan dengan kerjasama polis, persatuan ibu bapa dan guru, pertubuhan bukan kerajaan dan alumni sekolah berkenaan.

“Kementerian akan mewakilkan kuasa kepada pengarah (pendidikan) untuk mengambil tindakan selanjutnya, serta menubuhkan jawatankuasa serupa di peringkat negeri,” katanya.

Sumber : New Straits Times

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...