Gara-Gara Lari Rumah Bersama Kekasih, Gadis Iran Maut Di Tangan Bapa Ketika Sedang Tidur

Trending

Gara-Gara Lari Rumah Bersama Kekasih, Gadis Iran Maut Di Tangan Bapa Ketika Sedang Tidur

Seorang gadis Iran berusia 13 tahun telah dipenggal kepalanya dibunuh oleh bapanya ketika dia sedang tidur. Tindakan kejam itu telah dilakukan pada Romina Ashrafi yang dibunuh dengan sabit di rumah keluarganya di Hovigh, daerah Talesh, sebagai satu bentuk ‘hukuman’.

Perbuatan itu dilakukan selepas Romina melarikan diri daripada rumah bersama kekasihnya selepas bapanya berang dengan rancangan mereka untuk berkahwin. Gadis itu melarikan diri bersama Bahamn Khavari berusia 34 tahun sebelum akhirnya ditemui pihak berkuasa.

Advertisement

Kedua-dua keluarga mereka menghubungi pihak berkuasa, menyaksikan pasukan keselamatan untuk melakukan pencarian selama lima hari sebelum menahan pasangan itu dan membawa Romina pulang.

Media tempatan melaporkan bahawa walaupun Romina memberitahu pihak berkuasa bahawa dia akan berada dalam keadaan bahaya di rumah dan nyawanya akan diancam. Tetapi mereka tetap menyerahkannya kembali seperti yang disyaratkan oleh undang-undang Republik Islam.

Bapa serah diri

Setelah melakukan pembunuhan itu, ayah Romina didakwa menyerahkan dirinya kepada polis dan mengaku melakukan jenayah itu ketika masih memegang senjata pembunuhan berdarah itu. Gabenor daerah iaitu Kazem Razmi berkata, bapa gadis itu ditahan dan siasatan terhadap kes itu sedang dijalankan.

Naib Presiden Hal Ehwal Wanita, Masoumeh Ebtekar juga telah mengumumkan ‘perintah khas’ untuk menyiasat pembunuhan itu dan bapanya menghadapi hukuman penjara sehingga 10 tahun jika disabit kesalahan.

Namun, bapa Romina akan terlepas daripada hukuman mati memandangkan dia merupakan penjaga Romina.

romina ashrafi

Mengikut Kanun Keseksaan Islam, dia dikecualikan dari ‘qisas’ atau ‘pembalasan dalam bentuk’. Undang-undang Syariah mengatakan bahawa hanya anggota keluarga terdekat yang dibenarkan untuk menuntut hukuman mati atas pembunuhan saudara mereka.

Ini bermaksud kebanyakan ‘pembunuhan terhormat’ tidak dihukum kerana keluarga cenderung tidak menuntut hukuman mati untuk ahli keluarga yang lain. Memandangkan ‘pembunuhan terhormat’ seperti ini dianggap adalah untuk menjaga nama baik keluarga akibat perbuatan memalukan ahli keluarga.

Berita mengenai kematian Romina telah membangkitkan kemarahan di seluruh Iran. Presiden Hassan Rouhani mendesak kabinetnya untuk mempercepatkan undang-undang yang lebih keras dalam apa yang disebut ‘pembunuhan terhormat’ ini. Undang-undang Iran membenarkan kanak-kanak perempuan berkahwin setelah berusia 13 tahun, walaupun rata-rata usia perkahwinan bagi wanita Iran adalah 23.

Gambar di-edit

romina ashrafi

Kini muncul laporan bahawa media tempatan mengedit foto Romina agar kelihatan seolah-olah dia mengenakan hijab sepenuhnya. Akhbar milik kerajaan, Jame Jam telah dituduh mengubah gambar Romina untuk menutup rambutnya.

Foto asal Romina yang dikongsikan di seluruh dunia sebelum ini menunjukkan rambutnya terbuka di mana ianya melanggar undang-undang kesopanan Iran yang ketat. Wartawan dan aktivis Iran yang berpangkalan di AS Masih Alinejad berkata “Memalukan buat media negara Republik Islam kerana membuat liputan rambut Romina melalui Photoshop.”

“Dia berusia 13 tahun dan dibunuh oleh ayahnya. Sekarang mereka menggambarkan mangsa pembunuhan terhormat dalam ‘hijab yang sesuai’ untuk penghormatannya.

Jom ‘Like’ dan ‘Follow’ Facebook & Twitter Amazingnara untuk mendapatkan berita sensasi dan terkini di seluruh dunia.

Sumber

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...