Gambar 2 Penumpang Haram Pesawat MH370

Trending

Gambar 2 Penumpang Haram Pesawat MH370

Polis mengesahkan seorang daripada penumpang yang menaiki pesawat MH370 dengan menggunakan pasport palsu adalah warga Iran yang bercadang untuk berhijrah ke Jerman, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Advertisement

Beliau mendedahkan identiti lelaki itu sebagai Pouria Nour Mohammad Mehrdad, 19 tahun.

“Kita telah semak latar belakangnya. Kita juga telah semak profailnya dengan pihak polis di negara lain dan kita percaya dia tidak mungkin anggota mana-mana kumpulan pengganas,” kata Khalid.

Pouria Nour menggunakan pasport Austria milik Christian Kozel yang disahkan dicuri di Phuket, Thailand.
Pengumuman Khalid ini selari dengan hasil siasatan polis di Thailand yang mendapati dua penumpang MH370 dengan pasport curi itu mungkin pelarian yang mencari suaka.

Ia berdasarkan kepada tempahan tiket harga paling murah serta laluan transit Kuala Lumpur-Beijing-Amsterdam sebelum menuju ke destinasi akhir masing-masing ke Copenhagen, Denmark dan Frankfurt, Jerman.

“Berdasarkan kepada tempahan tiket saja, sekiranya keganasan, mereka tentunya mengkhususkan laluan dan pesawat yang hendak dinaiki,” kata Ketua Polis Pattaya, Supachai Puikaewcome seperti dipetik oleh Reuters pada Selasa.

Advertisement

Penumpang pasport curi itu dibantu oleh dua warga Iran yang menguruskan tempahan tiket daripada sebuah agensi pelancongan yang sudah dilanggani oleh orang tengah itu sejak tiga tahun lalu.

Sementara itu, Ketua Pengarah Imigresen Aloyah Mamat berkata dua penumpang pasport curi itu menggunakan pasport yang sama untuk masuk dan keluar dari Malaysia.

Aloyah berkata kedua-dua lelaki yang menggunakan pasport curi tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dari Phuket pada 28 Februari pada waktu yang sama.

Seorang menggunakan menggunakan pasport Austria yang bernombor P2979523 dan seorang lagi menggunakan pasport Itali yang bernombor YA3189197.

Mereka kemudiannya berlepas dari KLIA pada 7 Mac menggunakan pasport yang sama.

“Kita tidak dapat kesan. Sistem (pasport) kita biometrik. Saya tidak pasti pasport mereka ada biometrik atau tidak,” katanya, sambil menegaskan semua protokol keselamatan sudah dipatuhi.

Sementara itu, Khalid berkata ini adalah kali pertama kedua-dua lelaki tersebut memasuki Malaysia.

Khalid turut berkata terdapat 40,226,140 juta pasport curi yang dilaporkan kepada Interpol dan pihaknya sentiasa berkerjasama dengan pegawai imigresen di kawasan masuk dan keluar negara.

Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam, Datuk Azharuddin Abdul Rahman pada Isnin memaklumkan siasatan berhubung isu pasport curi itu kini bertumpu kepada aspek penglibatan sindiket pasport.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

16 Comments

  1. jangan jadi bodoh

    March 21, 2014 at 1:36 pm

    apa la yg peliknye korang ni,
    perasan tak ada line putih.
    korang tak penah deal ngn cctv ke?
    paling ngeng pun ce tgk dvd yg lambat keluar gambo.
    aku tak reti nan explain camana
    mean gambar keluar lambat dari pegerakkan

    if diorng mmg niat nak menipu la kan, aku tk rasa org yg keluarkan gambr ni bengap sampai tak perasan kaki tu sama
    kalau nak tipu touchup mesti tip top! kes ni kes hot dunia. pk pk pk.
    and mmg obviously gambar first tu ada line putih, bermaksud gambar tak habis loading!

    cctv bukan mcm hd tv astro korang ye cek kak. smpai jerawat semua kuar.

    • hah

      March 21, 2014 at 4:07 pm

      x ter pk lak aku .. tp bila aku baca komen ko ni ada betul nya jugak .. jadik aku setuju ngan komen ko

  2. Anonymous

    March 12, 2014 at 10:28 pm

    kenapa mcm supper impose je kaki depa same ja

Loading...