Written by Bella | February 26th, 2019

Pemilik syarikat produk kecantikan dan kesihatan Maydan Trading yang juga memasarkan produk Q-Tab telah memfailkan saman terhadap pelakon dan penyanyi Nur Fazura atas dakwaan telah melanggar kontrak perjanjian untuk menjadi duta.

Katanya, Fazura sudah diberikan bayaran sebanyak RM156,000 untuk mempromosikan produk tersebut di akaun Instagram secara eksklusif membabitkan 12 ‘postings’ selama enam bulan tetapi bayaran yang diberikan tidak setimpal dengan 75 peratus tugas yang dijanjikan oleh pelakon itu.

Saya membuat bayaran awal RM100,000. Selepas itu Maydan membuat sidang akhbar pada penghujung Ogos 2017 untuk mempromosi rangkaian produk kami termasuk Q Tab. Ketika itu saya juga ada membuat pembayaran RM56,000 bagi sesi fotografi dan video. Saya difahamkan jualan produk kami bagus, bagaimanapun jualan jatuh pada penghujung September 2017. Saya dimaklumkan Fazura ada melancarkan produk kecantikannya sendiri ‘Tru-Dolly’ pada awal Oktober 2017.

Saya sudah membayar 75 peratus nilai tugas duta ini bagaimanapun apa yang dibuat oleh Fazura sejak Oktober 2017, tidak sepadan dengan apa yang sudah dijanjikan. Dia (Fazura) hanya membuat satu sidang media dan sesi fotografi serta video. Dia ada memuat naik tiga kali di laman Instagramnya.

Pemilik syarikat berkenaan hanya mahu menuntut jumlah RM156,000 yang sudah dibayar kepada Fazura.

Bagaimanapun, Fazura menafikan bahawa dirinya ada memasuki sebarang pernjanjian dengan pihak terbabit dan memberitahu pihak mahkamah bahawa Iman Tang bukanlah ejen beliau sebaliknya hanya bertugas sebagai pengurus. Setiap keputusan berkaitan denga kerjaya seni hanya ditentukan oleh dirinya sendiri.

Sumber Berita : Harian Metro & mStar Online

38 responses to Gagal Promosi Produk Secara Eksklusif, Usahawan Saman Fazura Dan Tuntut Semula RM156,000

  1. minah jambu say NO to drugs says:

    ape dh jadi ? kerja lah dengan jujur dan ikhlas..

    22

    0
  2. hampa says:

    hmm cik cinderella oii.. pandai2 la hang. da dpt duit bwt la koje ye. 156k byk gler tau. dok promosi jah dlm ig. berat ka tugas tu cik oii.. hang klu dok ofis kja mkn gaji mmg sakit. hang rasa hari2 nk berenti. tp tetap truskn keja nk ringan beban suami. hang tau dak gol cm kami ni

    36

    1
  3. teropong says:

    kalau pasal fazura kena saman bukan main cepat giler ko up nara.
    pasal lopak kena kecam kaw-kaw sbb fashion tutup atas buka bawah kat milan…ko tak up ke??? idola sgt kan.

    15

    20
    • Anonymous says:

      klau x kaitkan dengan lopak boleh x?? aku tgk blog yg pro fazura pun sama je…klau pasal buruk lopa cepat je up..pasal fazura yg sweet2 je up..balik2 gmbar dgn laki dia… lagipun klau nak meroyan pasal fashion lopa tu mcm dh out dated..mcm xder benda lain nk kutuk… balik2 bab pesyen..lantak dia la..tu dosa dia dgn Allah..dia sendiri tanggung..ni kes mahkamah..ambik duit tp x buat kje.ada faham?????

      38

      3
      • Anonymous says:

        tu dia punya bekap.
        lantak aku la nak kutuk idola kau huahahaha!

        3

        22
      • me says:

        abes kalau dosa dia ngan Allah ..tak boleh tegur ke? kebal ke lopak tu dr teguran & nasihat? komen mcm bodo je la kipas mati lopak nie. yg dia bawak tu imej wanita muslim kononnnya, dah tu kalau mat2 salleh tu tgk feshion muslim mcm tu …yg terpesong tu tak boleh tegur ke?? fine. Allah jer kan blh tegur. fine. aku takut masa ALLAH dah ‘tegur’ nanti tak sempat buat ape dah lopak oiii!

        5

        15
        • Anonymous says:

          kahkahkah…at least dia x guna duit org..menipu mcm idola ko si pajura tu..terserlah kefakeannya…eh, idola ko tu x takut kena tegur dgn Allah ke..ke hulu ke hilir bercuti dengan group jantan tp mcm pompuan..pakaian diorg jgn nk ckpla..pandai plak tutup komen kat IG..takut kena kutuk..lopa jgk steady..ckp la apa pun…ada dia heran ngn haters yg duk melalak x abis2 pasal pesyen dia???

          28

          0
        • lolol says:

          tau xpe.. sajat safiey tau kecam. habis kawan si pajura n pa dia tu korang xnak kecam plak. oh sebab dia bff pajura kan…

          20

          0
        • Anonymous says:

          anon 12:11pm hahah..ko igt lopak xdelete komen? smua suci murni jek..hahaah ..sama ja fakelo lofake..

          0

          2
  4. Anonymous says:

    tulah aku penah laa nampak sekali dua aje die post pasal syampu maydan tu, lepas die kuarkan trudolly die tu hari2 dok upload pasal trudolly last2 maydan ntah ke mane.

    27

    0
  5. Anonymous says:

    Masa terima duit dari Maydan takde ckp pulak Iman Tang ke Iman Ting ke tu bukan agen tp pengurus je… Bila tak dpt commit dan org tuntut refund terus lain pula citer… ini yang susah kalau tamak… dah ada produk sendiri tapi produk org lain pun terima utk jd model tp asyik promote brg sendiri… mana org tak bengang bila dah bayar mahal2..

    26

    0
    • Anonymous says:

      cpt2 byr fazura saman tu, takut Allah mrh, nnti rezeki x ada termasok anak..

      ..nasihat..

      22

      1
      • Anonymous says:

        Betul… jgn main2 dgn duit org tambah lagi bila org dah bg duit dan kepercayaan… pecah amanah namanya tu. Tak berkat hidup ibarat mkn duit haram.

        14

        0
  6. Anonymous says:

    fazura2..berapa kali nk naik mahkamah..x cukup pasal ketuk kepala orang dgn kasut dlm nite club ke???

    29

    0
    • tol says:

      fakepajura naik turun mahkamah x ada hal! itu boleh tarik popularity dia yang dah sendu, tapi bab duit ni memang dasar makan duit haram arrr….duit dah di beri kerja tak mau buat, haram tu tau fakepajura

      7

      0
  7. Anonymous says:

    langit tidak selalu cerah..ko akan jdi sendu menyusur, pprt rmh pulak dh x ada kosong

    11

    1
  8. Anonymous says:

    enjoy sana-sini, mcm2 pulau di luar negara, ropanyer..indah khabar je dia ni..

    22

    1
  9. Anonymous says:

    I GUESS NILAI DUIT TU AT ANYTIME FAZURA CAN CSH IN BANK BALIK-ITS A SMALL MATTER-SHE GOT THE MONEY LAGIPON FATTA HER HUBBY PON ADA BNYK BUDGET BULE KONGSI BAYAR-ITS IN THE TIP OF THEIR FINGER-TA PYAH HEBOH HEBOH SMALL MATTER BAGI DIAORANG-ANYHOW ALL THE BEST FATTZURA SEMOGA BUSINESS TRU DOLY AND BISNESS RESTORAN FATTA MAKIN MAJU AMIN….

    3

    26
    • Anonymous says:

      Talk is cheap… fakezura. Bayo jek la… tak perlu ckp byk.

      #tangankebahumatakeatas

      21

      0
    • Anonymous says:

      klau byk duit, awal2 lah byr, tak kn dh viral dn statement2 dh byk dtg bertubi baru nk byr. Small matter..oh small matter..so byrlah. Esok kami nk dgr dia..fazura dah byr hutang tu.

      hokeyyy

      19

      0
    • Cincin permata says:

      Bkn masalah boleh bayar ke tidak, tapi masalah mcm pecah amanah, reputasi dh tercabar..itu lbh memalukn, aiyoo…

      16

      0
  10. Eliesa says:

    Peniaga ni nak tuntut balik semua RM 156,000. Agak-agaklah nak tamak pun. Tolaklah kerja yang dah dibuat. RM 100,000 untuk 12 posting. Fazura dah buat 3 postingkan. Baki RM 56,000 untuk sidang media, fotografi dan video pun dah dibuat. RM 100,000 bahagi 12 posting jadi 1 posting harga RM 8333.33, darab baki posting iaitu 9 maka tuntutan patutnya RM 74,999.97 jer. Hek eleh….

    7

    10
    • Anonymous says:

      Tgklh perjanjian terms n condition tu dulu, baru boleh ckp. Nk back up fazura pun agak agak lah

      24

      0
      • Anonymous says:

        entah, pandai2 je nk kirakan syrt Maydan tu punya calculation, mereka dh siap kira ko pulak menyibok. Itu belom di kira GST lagi tau, sbb zmn tu ada gst.
        kalau cmpur GST 156,000.00 x 6% = 165,360.00 ye mesti jelaskan.

        12

        1
  11. benci kmkzura says:

    sian lu kmkzura tu je nak ckp kuakuakua!!! gali lubang sorok muka fake ko tuh ouiiii

    10

    0
  12. Anonymous says:

    Patut la bole bercuti… kebas duit org :(

    19

    0
  13. Juli says:

    Fazura bini Fatah ada sikap mcmni ker? Bknkah dia sesuci lebaran, mana ada arrr

    14

    0
  14. det says:

    something wrong here…iman tang pecah amanah atau fazura pecah amanah.

    10

    0
  15. Anonymous says:

    maydan pon satu, x sesuai btul amek fattzura ni laki bini jd duta sebab diorg dah mcm kategori pakai high end brand aje, so setakat maydan tu semua die buat2 cenggitu aje, ko rase diorg ni pakai sgt ke syampu maydan tu? aku yg org beshe2 ni pon x pakai syampu maydan. next time ameklaa duta yg artis biasa tapi org ramai sukee bayar pon murah n yg jenis rajin posting pasal kerja kat ig.

    11

    0
    • Anonymous says:

      Mcm la trudolly tu high end sgt produknyer… jamu je pun. Apa kesah kalau produk maydan kurang dikenali? Dia mampu bayar fazura mahal maksudnya produk dia ada prospek tinggi. Ko apa tau..

      18

      0
      • wekkkkkkk says:

        rasanya Maydan tersalah setting time suruh Fazura buat posting2 tntg produk Maydan. Fazura menikah Nov 2017 ye. Suruh Fazura buat keja Sept, Oct 2017..bulan Nov 2017 dh menikah..lpas menikah, mana ada masa nk posting2 semua tu, maklumlah….
        sedangkan pegi tandas pun laki ikut..cam ne..mka tergendalah..yg itu lebih diutamakan..apa2pun skrg kenalah selesaikan hutang tu.
        wekkkkkkk

        8

        1
  16. Alip syuk says:

    Ok lobatak smue, Jom mkn pop corn

    2

    4
  17. WeWa says:

    Bodoh sial peminat2 si Fazura ni. Sikit2 mesti nak kaitkan dengan Neelofa. Apa pun mesti nak juga petik nama Neelofa. Fazura tak buat kerja, kena saman RM156,000.00 pun kena juga sebut nama Neelofa walhal tak ada kait mengait pun? Agaknya kalau Fazura tu mati tercekik biji mangga, nama Neelofa kena juga kot? Pelik perangai siyul. Like seriously, why?

    Fazura is no angel hence the gelaran “fakejura”. Just like Hajjah Zouk Neelopak. Both of them pun bukannya malaikat.

    11

    0

Leave a Comment

Optional