Written by Bella | November 28th, 2018

Penyanyi Fynn Jamal sering berkongsi kehidupannya sekeluarga menerusi akaun Instagramnya, namun bukan semua orang suka melihat kebahagiaan beliau.

Ada satu isu yang sudah lama diperkatakan dan menjadi bualan dimana ada pihak mengatakan suaminya ibarat ‘biawak hidup’, hanya duduk di rumah tidak bekerja dan mengharapkan Fynn sahaja berusaha keras mencari nafkah untuk mereka sekeluarga.

Menjelaskan perkara sebenar, Fynn berkata tidak adil untuk masyarakat terus menjatuhkan hukum tanpa mengetahui kisah sebenar keluarganya.

Bagi yang tidak memahami pastinya mereka akan melemparkan tohmahan dan mencetuskan spekulasi. Namun, jangan terlalu fikirkan segala komen negatif itu.  Biarlah Fynn dengan caranya sendiri asalkan bahagia bersama suami tercinta dan anak-anak.

47 responses to Fynn Jamal Nafi Suami ‘Biawak Hidup’, Cukup Bahagiakan Dirinya

  1. Anonymous says:

    Purdah tapi bahasa kasar, gilerr la apa la. Relevan lagi ke fynn ni?

    94

    1
  2. Fyn poyo says:

    Jawab je lah soalan netizen tanya tu…org tanya laki kau keje apa?
    Kau tulis panjang2 pun talde gal jawapannya… sengal minah ni…

    87

    0
    • Anonymous says:

      senang citer n back to basic n fitrah kehidupan…seorang suami wajib mencari nafkah dan memberi nafkah kepada isteri dan anak anak…tkyah nak meleret tuliss itu ini….

      52

      1
    • Kak Teh says:

      Sokonglh…mmg betul tanggungjawab seorg suami kasi mkn,pakai,tmpt tinggal,didikan dlm agama, katanya imam.ketua keluarga. tapi ramai skrg ni suami2 culas bab nafkah..cerai berai yg tinggi sb nilh kebykkn nya..motif..

      15

      1
      • Anonymous says:

        Tak payah nak judge laki orang. Dia bahagia dgn laki dia, orang luar nak kecoh buat apa laki dia kerja atau tak kerja. Jaga laki masing2 sudah.. Hidup ni mudah je. Tak usah complicated kan hidup kita dgn fikir hal orang lain. Jaga diri/keluarga sendiri. Dosa pun kurang.

        9

        0
  3. Gepp says:

    Laki dia ni kan hisap rokok depan anak2..dahla anak dia sakit kan
    Dr dulu org kata laki dia ni biawak..tp wife dia snggup jaga. rezeki..

    25

    2
  4. pelik aku says:

    apa sumbangan dia ni dlm industri seni ek? dia dikenali sbb apa?

    35

    1
  5. Akulah says:

    So…. Dia keje ke tak? Ko xmenjawab soalan ni kokpin.. Hmm.

    34

    2
    • Anonymous says:

      Bila bca ayat tu aku dh terfikir. Mmg x kejalh. Keja kt rmh je. Dh kebiasaan bgun lmbt. Siap keja rmh..uruskn anak2 pulk. Lpas tu msk..lpas tu tidur. Itulh rutin hari2. Mana mau kerja mkn gji. Tpi mnolong bini buat kerja rmh. Ada lelaki mcm ni iuga.
      Jgn pura2 bahagia.

      29

      2
      • Chohkri Yulis. says:

        Mcm x kje…mkin jarang2 kje. Tp last thn lps ke 2 thn lps aku tgk ig suami dia kje jual susu….susu kambing ke pe…htr naik vespa…skarang x thu watpe….dlu dia kate suami dia bese2….tp thn lps aku tgk dia g ‘ride’ naik motor Triumph dgn Noh Salleh…4 – 5 geng2 Triumph….tpikir kje pe dia wat…Vespa de….Triump de…mahal weh motor Triumph….x thula kalau famili dia punye…dgr crite famili dia senang gk…klau Noh Salleh aku x pelikla…klu jarang nyanyi pn…de bisnes kdai mkn…duit royalti pcipta solo lgu Hujan tiap2 thn msk….

        7

        1
    • naktahuje95 says:

      dia dh jwb yg laki dia tu dok rumah jaga anak, kemas rumah semua… tapi tak perlu lah jwb dgn kasar mcm tu sekali kan…

      1

      1
  6. anak nogori says:

    aku follow gak IG dia… dia lately asyik show off rumah dia je… kdg aku terpikir, bnyk nau ke pendptan dia ni…

    9

    0
  7. Ai Terai says:

    Buat fitnah je nara ni…masa kat oversea dulu je laki dia x kerja.. jaga anak dia..balik malaysia, laki dia yg buat dari a-z. dia pulak duduk rumah jaga anak. laki dia urus bisnes dia sampai kena sakit dohh.. sakit skizo..doktor da kata x stable utk kerja..so pin jamal pulak take over..
    sekian.
    aku bukan fanatik pin jamal.
    tapi cuma nak betulkan apa yg salah.
    jgn main fitnah nara..
    mengesot ko nak carik dia nanti..
    ha..cuak tak????

    42

    1
    • makcik says:

      ayat ko mcm kokpin. ko kokpin ke?
      haa cuak tak ? ke cuka?

      15

      1
    • nana says:

      sakit skizo tu apa? aku tak kisah la laki kau keje ke tak? nk membiawak ke tak tp tak yh la show off kt media soc untuk stay releven. jd punca fitnah je. cukup la dia share karangan puistis mcm budak emo.

      9

      0
      • biarbetik says:

        Schizophrenia agaknya…macam sejenis sakit mental. Boleh dengar suara berbisik…etc. bahaya juga bukan untuk diri sendiri aja tapi untuk org terdekat pun kalau tak terkawal…

        4

        0
  8. dakumanis says:

    lantaklah mslh orang – tak keje ke tidak ..janji dia tak menyusahkan sesape… maybe keluarga dia kaya ..ada hasil tertentu ….makan tido jee laa

    12

    0
  9. mak cute says:

    pelik aku…org lain plak yg sebok dgn laki dia cm korg plak yg dok serumah…lantak dia la yg tanggung laki dia bkn korg…jg je laki masing2…

    26

    0
  10. pooodahh says:

    yang aku tau, husband dia sakit la. natizen ni klu 10, maby seorg je yang fikir positif, yang lain semua main andaian , main teka teka,

    5

    1
  11. nak tau jer says:

    pin jamal ni lecturer u mane ye. sajer tanyer..sebab kekadang tengok tulisan dia tu bukan mcm lecturer..lecturer ni selalau jaga bahasa..tanye jer..

    2

    2
  12. bukan peminat pin jamal pon heh says:

    aku tak paham la netizen bodoh ni. sibuk sangat hal tepi kain laki bini orang, sampai laki dia kerja apa, gaji berapa, rumah besor dapat duit dari mana. eh, nak je aku maki netizen sibuk gini. busuk hati agaknya. pergi la cuci hati tu, bodoh. sibuk sangat hal orang, sampai kau tak perasan tepi kain kau sendiri koyak. kan aman kalau ambik tau hal family sendiri, dari ambik tau hal family orang. dah dia kongsi kehidupan dia dalam socmed, kau bole tengok jela. tak suka, unfollow. apa susah. takpayah sibuk nak tau itu ini. untuk netizen bodoh suka ambik tau hal orang.

    15

    0
  13. huhu says:

    dia di kenali sb nangis smpe tak hengat…klua segala air idung…huhu..

    3

    0
  14. nana says:

    ok apa kalau laki tak keje dan isteri keje.skg tak kisah pun if isteri redha dan fikir suami bantu dia jaga anak pula.ramai skg jadi mcmni.kos nk hantar anak ke taska pun mahal kan.
    lantaklaa laki dia nk keje ke tak.jual susu ke meggi ke..janji x nyusahkan orglain.

    2

    1
    • Anonymous says:

      jika suami sihat, bukankah elok bekerja sama-sama. Ekonomi rmhtangga akan kukuh dn boleh mmbntu negara juga. Hantar anak ke taska berapa je ke taska, paling rendah pun 500 rgt. Taska masih murah lagi ko boleh kata ..ok ape somi x kerja, nnti suatu hari nnti hntar tadika..dh cicah ribu2. Melenkn ko anak org kaya…ok ape mmbela biawak hidup.

      0

      6
    • peace yo says:

      mungkin laki duduk rumah sambil keje online mcm sepupu aku, laki dia keje online still ada earning, if rajin gaji lebih dari yg berkerja cos keje online or online business kena selalu alert, kena rajin. wife keje pun pasal gaji wife besar 5 angka so kalau resign kan sayang, both redho dan memahami each other why not.

      9

      0
      • Anonymous says:

        sesiapa yg keja online mesti dan wajib didaftar si SSM.
        Jika di daftar, inipun boleh mmbntu negara. Tetapi jika x mmbuat apa2 kerja, mmg mkn hasil binilah, dan biasanya org mcm ni, mls keja, akan cepat mati.

        3

        1
    • kero says:

      dah pin redha ok la tu.. skrg zaman moden, husband pun boleh jadi housewife pun.. zaman internet, org dok rumah pun boleh buat duit weh..

      1

      0
  15. faraj says:

    dh ler Biawak Hidup. ko suruh plak pi Tutup Mulut pompuan tu watper, camner nk Buat keje..!!! (Bercakap gan org) org Arab pakai purdah tu untuk tutup mulut supaya Pasir tk masuk mulut…!!! hmmmmm

    3

    2
  16. Anonymous says:

    Badan kita ni jgn dimanjakan sgt mls bangun pagi x nak bekerja, lama2 menjadi kebiasaan. Kebiasaan malas. Umur mkin meningkat siapa nk ambil bekerja jika malas dn tiada disiplin. Nk jadi pion pun x di waktu2 muda ni, tahan panas, tahan hujan dn bawa moto laju2. Kalau dh berumur dlm 35 ke atas, mgkn x tahan panas dan segala tekanan. Sbb tu akau kata, bdn kena dibiasakan dgn bekerja. Tak kisahlah kerja apa, janji jgn mkn hasil bini, menjual dadah, merompak.

    10

    1
  17. malaslayantapiboringkatoffice says:

    walaupun aku terrrr kenal dia ni. aku tetap nak set mind aku yg “kau ni sape fynn..” knp kau ckp cmni as if alaaahai. tido jap krohh kroohhh

    2

    0
  18. Anonymous says:

    MEMANG MALANG JIKA DAPAT SUAMI: KAKI BETINA, KAKI TIDUR, KAKI BOTOL, KAKI JUDI, KAKI PENAMPAR SEPAK TERAJANG, KAKI FIT, KAKI AUTA.

    2

    0
  19. Tokwan says:

    Laki die kan sakit skizo, baru ni kn kuar kt TV alhijrah segmen pink point. biarla mereka janji bahagia….

    2

    0
  20. Anonymous says:

    laki die ade depression ler, bipolar ape tah namenye tu n boleh mencederakan org x kire bile n kat mana.

    1

    0
  21. No name says:

    So kokpin, kalau kokpin rasa suami sakit schizo tu disebabkan pressure masyarakat, disebabkan ‘ain, apa kata deactivate je ig tu.. takyah menunjuk sangat.. makin banyak tunjuk, makin byk pekung terbuka.. handphone tu jgn berjahit kat tangan 24jam.

    1 lagi kokpin, tanggungjawab suami untuk sediakan nafkah anak bini bukan takat membahagiakan je. jgn pengaruh bbnu “asalkan membahagiakan, bangun buat susu memalam, xpe jadi biawak hidup”.

    pelik bin ajaib, mcm mana family ni boleh lepas tambah lagi anak angkat. suami schizo, Juna pulak autism.. harap2 si sakti tu, elok2 jelah..

    12

    0
    • Kondakondi says:

      Bukan ke laki die disahkan skizo slps diorang amek sakti? Kte yg xtau keadaan sbnr diorang lbh baik diam je. Lg 1, doakan jela yg baik2.

      0

      0
  22. Anonymous says:

    Laki x keja pun xpa.janji bini redo.biarla dia.sibuk ja hampa nie

    0

    1
  23. haterzzz neraka says:

    suami dia skizo kesan pengambilan dadah masa muda2 dulu..tak percaya, bolehla google blog2 lama dorang..bab gila sebab dadah tu pun korang leh google.. yg si pin ni pun kengkonon ajak amalkan sunnah tapi dok amek duit promote bisnes jual bulu mata palsu padahal tau, pakai bulu mata palsu sangat dilaknat.. time suami warded pun, kemain caption panjang berjela cerita apa pun takde isi.. bila orang kecam, menjawab kat live.. haa, elokla.. time drive sibuk nak live.. saman berlambak tu dah bayar ke belum pin oiiii?????

    2

    0
  24. Anonymous says:

    berpurdah tp post kau x mcm pakaian kau…smua kau nk bukak. siap banding pulak anak dato dan anak nelayan…kau nk banding laki kau or kau (mgkn anak datuk) dgn mua bellaz lettew. mmg tak berkenan dgn kau nih dah la suka menunjuk.

    0

    0
  25. Fynnjamal taik says:

    Apa punya jantan la camni..harap tumpang duit bini..ni bukan biawak dah.dah level bangkai dah ni..pastu nanti dah xde job or sakit sibuk dok minta derma..artis biasala…?

    0

    0

Leave a Comment

Optional