Written by Bella | November 2nd, 2017

Penyanyi Fynn Jamal semalam menerusi akaun Instagramnya berkongsi berita gembira  apabila menerima seorang anak angkat perempuan yang diberi nama Sakti Kencana Fitri.

Umum mengetahui Fynn mempunyai masalah untuk hamil dan pernah juga mengambil seorang anak angkat lelaki, Bakti Arjuna Fitri yang kini sudah menjangkau usia 5 tahun.

Ramai juga netizen yang ingin mengetahui bagaimanakah penerimaan Juna terhadap adik barunya itu. Juna seorang kanak-kanak autistik mungkin tidak dapat meluahkan rasa gembira dengan kata-kata tetapi ada juga perlakuannya yang menunjukkan beliau tahu Sakti Kencana adalah adiknya.

Fynn ada berkongsi sedikit coretan mengenai Juna dan Sakti Kencana yang menyentuh hati pengikutnya di Instagram.

dia pandang dedek dengan ekor mata. dia tak datang tengok, tidak juga dia buat tak tau. di lompat2 di sekitar dedek. dia tak tau nak buat reaksi macammana— sebab dia tak tau macammana nak beri reaksi pada situasi dapat adik. . dedek tak banyak aktiviti. nangis tidak, minta perhatian pun tidak. dedek baring kejung dalam bedung. tenang. setenang apabila mummy pesan dia datang untuk menjaga balong. . tak sabar nak tengok kimia kedua mereka ini. walau tak bersatu kerana darah, mereka satu kerana susu aku. . hidup, anak2ku. hidup tanpa takut. selama tuhan ada dalam degup jantung kamu; takkan tercela, walau garang mana petir dan ribut. . terima kasih balong sebab terima dedek. in your own ways, and in that quick little kiss on dedek’s forehead semalam; mummy tau balong tau she is yours. . dedek, if you read this one day; jaga balong. . dia tak tau macammana nak beritahu, but know that he needs you.

A post shared by فصبر جميل (@fynnjamal) on

Walaupun tidak melahirkan Juna dan Sakti Kencana daripada rahimnya sendiri, naluri seorang ibu Fynn tetap kuat dan kasih sayang kepada dua orang anaknya itu kekal selamanya. Semoga Juna dan Sakti Kencana menjadi seorang anak yang soleh dan solehah serta hubungan mereka akan sentiasa rapat meskipun darah yang mengalir tidak sama.

60 responses to (FOTO) Sakti Kencana Fitri, Anak Angkat Baru Fynn Jamal

  1. Anonymous says:

    comel…besok jadi ninja.

    9

    7
  2. miamore says:

    balong? balung ayam? bunga balung ayam?

    3

    16
  3. Hukhuk says:

    alhamdulillah tahniah
    Moga sakti tak diberi gadget mcm juna
    Berikan kasih sayang sepenuhnyavsupaya membesar dgn baik

    16

    5
  4. wekkkkkkk says:

    sepatutnya ibubapa guna ayat yg betul jika nk megajar anak2 bercakap..balong, balong, dedek2..kn lain mcm tu..walaupun ada manja sikit pggilan tu, tapi..apakah salah jika sebut saja
    Along, Angah, Kakak
    bukan balong, bangah, gagak.

    20

    3
  5. Anonymous says:

    bukan dia baru bersalin ke? sakti kencana fitri anak kandung dia…

    0

    19
  6. Anonymous says:

    sukati dia la nk panggil mcm mn pon. bknnye org tk phm pun maksudnye apa..korang je yg suka propa dok besar2 kan mende yg xde hal pon actually.

    16

    2
  7. Lavender says:

    Tacing baca ?

    3

    0
  8. Lavender says:

    Tacing baca ?

    1

    1
  9. Awan Nano says:

    Membesar dengan sihat akal, kesantunantutur bicara yang tinggi dan tingkahlaku penuh nilai kesopanan ya baby.. Jangan pedulikan kata2 dusta dan hinaan manusia berfikiran diri umpama malaikat.. Semoga orang tuamu yang membesarkan kau diberkati.

    #Akutakminatfynn #Tapiakusayangkanak2

    23

    0
  10. Bedal says:

    MAk aiii nama…mcm nma lki pn ade yop.

    6

    2
  11. kakikucinghitam says:

    comelnyaaa baby girl. be a good girl to ur mom ok syg

    2

    0
  12. Anonymous says:

    Harap anak ni anak sah taraf..xler mcm balong dulu dia kecoh canang anak tak sah
    taraf..harap kau dh sedar fynn..hmmmm

    2

    13
    • Anonymous says:

      kalau ditakdirkan anak ni tak sah taraf pon nk wat cane kn.yg silapnye kalau dicanang seantero dunia..kesian aib si kecik.arap2 fynn boleh la berubah, blaja jd mak.seorg mak takkan cite keaiban anak sendiri kt org.

      6

      2
    • endielala says:

      dia ada inform dlm latest update ig dia, yg anak baru ni pun anak tak sah taraf. :(

      lepas tu dia ada mention psl hubungan dgn biomom mungkin terputus..so sama jugakla ceritanya mcm juna gak dicanang anak tak sah taraf dan putuskan hubungan ibu kandung..

      2

      0
  13. benci nama bdoh fly jemal says:

    namakan marang kerapu marang keceper lg bagus duhhh

    2

    0
  14. benci netizen najis says:

    takde istilah anak haram budak tu suci mak bapak budak tu yang haram nya, jadi jgn slh kan baby tu ok netizen kimak ape ko ingat semua ank angkat tu anak tak sah taraf? biul biul puiiii

    11

    0
    • Anonymous says:

      Kau follow dia x dari dulu..fyn ni dulu org siap maki dia..sb selalu beritau netizen yg juna tu anak x sah taraf..tu yg org tanya tu..
      Fynn lh x btul buat caption cenggitu..aduh

      9

      0
  15. NO NAME says:

    sukahati diala nk panggil ape.yg korg gelupur ni pekes??
    yg nama retis nama melayu tp konon2 letak mat salleh hujung2 xde plak ko nk perli sana.nama sabariah panggil abby apekebende..ank angkt dia sukahati diala.mcm korg pny tahap parenting tu bgus ank.adenye ank pegi umah org xberadap berlari2 dlm rumah.main bukak petiais rmh org.bawak blk brg ank org xde plak ko nak btulkan.sb jawapan dia alaa budak2..jgn nk poyo sgt.aku xminat fynn ni tp dia pon manusia buman sempurna.bodoh btl

    1

    4
  16. susu tepung ke badan says:

    nak tanya Fynn kata :” walau x bersatu kerana darah, tapi mereka bersatu kerana susu aku”

    susu apa, susu tepung ke susu badan.
    sbb Fynn x hamil, ada air susu tetek ke…ke..ke..confius aku..tlog jwbkan.
    biasanya org yg hamil sulong byk air susu dn seterusnya, tapi akan berhenti, bila anak dh x nenen…kering gitu.

    3

    10
  17. emendelh ko ni.. says:

    “ank pegi umah org xberadap berlari2 dlm rumah.main bukak petiais rmh org.bawak blk brg ank org xde plak ko nak btulkan.sb jawapan dia alaa budak2..jgn nk poyo sgt.”

    —statement ni x kena pada tajuk di atas..emende lh ko…nk lepas kn maslah yg ko kena pada org lain.

    2

    0
  18. keliru says:

    Boleh pulak letak anak nama pelik2 gitu mcm indon..sb aritu gi JPN ada abang tu dia nk letak nama anak dia Siti Bunga Khatijah wah marah btul pegawai tu..siap ckp letak nama anak jgn merepek..dia kata skrang letak nama anak dh kena pantau..haru last2 abg tu letak nama siti Ayu Khatijah..tulh aku blkg dia senyum..dlm hati sian hajat abang ni x sampai..

    6

    0
  19. makenon says:

    nak tekentot…tp takut nk kentot sb nanti kuar taik pulak..camne?

    0

    2
  20. Weirdo says:

    Pelik. Tiap kali ada new post mesti ade je yg kecam / tak puas hati.. hmmm

    0

    2
  21. Anonymous says:

    Cubaan kehidupan yang zuhud. Tapi nama anak2 langsung tak menggambarkan zuhud. Fynn ni mmg aku tgk pelik. Little family yang pelik. Tapi tahniahlah dpt baby. Semoga membesar menjadi anak solehah kebanggaan ibu bapa.Muah to the baby

    4

    0
    • bingaiii tol! says:

      apa yg pelik ..ko lg pelik..aq rasa ada nama anak org lain lg pelik2…eh suka hati dialh… mnyebokkk jee

      1

      0
    • greenfingers says:

      Fynn kan jenis suka bersastera, nama anak pon terikut-ikut bahasa sastera dia tu. Takpela, yg penting cara didikan tu. Nama xda makna langsung takpe, ibu tu kena selalu doakan anak2, rajinkan pgl anak soleh ibu, anak ibu yg baik ni, pon blh juga. Didik anak2 ikut cara islam, bkn ajar anak sambut halloween, valentine day bagai tu. Itu plg penting.

      2

      0
  22. Song says:

    Aku rasa anak ketiga dia akan diberi nama sihir. Agak2 le oiii sakti bagai. Phuiiii

    2

    1
  23. Mat Ronggeng says:

    Complicated nya jiwa dia…. pasal anak angkat pun nak berpuisi, bermadah, berkarangan..nanti umur budak tu masuk setahun, ada 15 jilid buku dia tulis… Macam lah dia sorang je dalam dunia ni amik anak angkat……. Rilex arrr… Why complicate things?

    6

    2
  24. Ape2je la says:

    Tak bole blah btol aku ngn si spin ni.. blom ape2 dia da warning budak kecik ni yg the reason she’s here is to jaga abg angkat dia yg autism tu.. ko fikir budak ni nanti takda life dia sendiri ? N one more thing.. kau post2 gambar mcm terlebih eksaited mcm kau plak yg melahirkan budak tu.. kalo mak betul dia tgk .. tak ke lagik sedih dibuatnya.. lagi2 time tgh pantang.. hampeh betul perangaii laki bini 2 ekoq ni!

    2

    0
  25. kak kuntom says:

    Balong ke bolong suke ati dia lh nk letak nme ape…jgn letak nme sundal bolong sudah….*senyum sinis smbil kunyah petai..chewinggum dh habis…..

    2

    0
  26. Anonymous says:

    Apala korg ni asik dok ngutuk dia bagi nama manja mcm tu. Kain org korang selak.kain sendiri terlondeh korang xtau ker? Kat blog ni pn mcm2 nama lebih terok lagi. Masing2 check kain sendiri yer..dia share kebahagiaan dia jer..xbuat salah apa2 pun. Jadila masyarakat yg baik budi pkerti bukan asik nak cari silap org jer. Kena tanya dgn hati masing2. Baik dalam baikla luaran.

    0

    0
  27. Anonymous says:

    Tahniah fynn sbb byk dpt pahala free dri komen2 yg kutuk awak ni. Apa dah trtulis xblh padam lagi..sblm post apa2 kna fikir balik. Takut ada dosa tak terampun. Siksa hanya Allah yg tahu azabnya mcmana.

    1

    0
  28. Tiada says:

    Nah tongkeng ayam sorang sebakul.makan lah sambil bertekak.

    0

    0

Leave a Comment

Optional