January 8th, 2018

Tindakan pengacara Daphne Iking atau nama Islamnya, Dahlia Eleanor Iking memuat naik foto sedang memeluk seekor anjing mencetuskan sedikit perbalahan di Instagram meskipun beliau terlebih dahulu sudah menulis kapsyen “menjelaskan”  situasi tersebut agar tiada pihak yang mengkritik beliau.

Antara isu yang dibangkitkan ialah hukum halal atau haram seorang Islam itu memegang anjing secara sengaja dan juga proses samak yang harus dilakukan dengan betul.

Isu sebegini memang sensitif di kalangan umat Islam di Malaysia. Bak kata pepatah, niat itu tidak menghalalkan cara dan mungkin foto tersebut tidak perlu dimuat naik atas apa tujuan sekali pun demi menjaga sensitiviti sesetengah pihak.  Apa pula pendapat anda?

Sumber Video : HambaFaqir Channel


54 responses to “Foto Daphne Iking Peluk Anjing Cetus Perbalahan Di Instagram”

  1. Anonymous says:

    isu ni sensitif n rakyat malaysia ni kebanyakan belum terbuka sgt, so kalau nak pegang dog bagai, simpan buat tatapan sendiri jer.

  2. eton says:

    Attention seeker je dia ni. Dah tahu issue macam ni memang akan menyentuh sensitiviti org Islam, sengaja nak upload buatpe. ergh

  3. Anonymous says:

    laki dia jakun dpt bini cantek org sabah, liberal punya life style. tgk ig laki dia la, melucah ja. kalau org kata sabahan ni open minded, rasanya tak da kot sbb sy pun org kk, dulu2 maybe sbb kurg pendedahan…. ada pulak samak dgn cuci dia nk samakan, maybe berhadas besar pun dia ni tak tau lps berjimak mandi mcm biasa. aku rasa skrg baru dia gigih menggoogle what is hadas besar hadas kecik tu

  4. Tk says:

    kawan Mesir ke, anak Fauziah Latif ke, Sofea ke. Daphne ke, Menteri Pakistan dulu ke or Sapa2 ke nak pegang anjing bela anjing……, Well two wrongs dont make a right. Kt internet tu bnyk explanation hukum hakam pasal anjing. Baca dengar dan Pikirla sendiri. Dont just say its OK cos some Arabs pun bela anjing. My Muslim Arab business friend, aku tenguk sadin jer dia mkn sosej babi. He said di Arab babi haram. tak boleh mkn but when he travelled in Europe, boleh makan babi cos kira darurat. Padahal halal food ada bersepah. Kita pikir bila nk contohi orang lain ya. Jangan gaduh2.

  5. ayam kepsi says:

    aku dengan kucing pon lintang pukang, ape ntah lagi anjing.. semoga daphne berubah..

Loading...