Written by Bella | February 6th, 2018

Umum mengetahui dua anak jutawan kepada empayar perniagaan terbesar di Malaysia iaitu SM Faliq Nasimuddin dan Chryseis Tan sudah bekahwin pada minggu lalu. Majlis perkahwinan mereka berlangsung dengan cukup meriah dan mewah di The Chateau, Bukit Tinggi di Bentong, Pahang.

Selepas selesai majlis akad nikah, pasangan ini tampil mengenakan busana tradisional Cina yang sangat cantik untuk upacara minum teh.  Ia merupakan tradisi masyarakat Cina yang mempunyai maksud yang tersendiri. Adat ini melambangkan penerimaan pasangan pengantin  di samping bertujuan untuk mengeratkan hubungan kekeluargaan.

Namun, apa yang menjadi perhatian netizen ialah aksi cium mulut SM Faliq dan Chryseis yang tidak sesuai untuk dikongsikan di media sosial. Pasangan tersebut dianggap tidak menghormati sensitiviti umat Islam di Malaysia.

Walauabagaimanapun, foto berkenaan bukanlah dimuat naik oleh SM Faliq dan Chryseis tetapi tetamu yang hadir pada majlis perkahwinan mereka.

70 responses to (FOTO) Aksi Cium Mulut SM Faliq Dan Chryseis Tan Dikecam

  1. boringggeee says:

    alaa come on la..proposed time both of them tengah vacation kot? so apa laa sangat setakat gambar comolot ni. *please read with a little bit of sarcasm*

    64

    0
    • Anonymous says:

      Gambar ni ok lg sbb dh nikah. Ada gmbar pre-wedding dorg dkt NZ gambar cium mulut. Tak caye pegi tgk ig pmpn tu.

      20

      0
      • Anonymous says:

        Pelik aku segelintir netizen ni. Sebelum ini dah memang gitu kau tak adalah pulak pergi tarbiah satu2 family. Kalau dah sebelum kahwin dah bebas berpeluk kiss, apetah lagi selepas dah kahwin. Dah kahwin baru pulak nak macam2 hal netizen ni. Lantak dia lah nak pose macam gitu, masa dorang bercuti masa dorang berdating masa dorang upload pic dating peluk, tak ada pulak kau pergi tarbiah. Segelintir netizen buat isu hanya sebab niat nak menyalak, minta perhatian, bukan betul2 nak buat kebaikan pun.

        17

        1
        • kak blueberi pakai burberry says:

          tula..sblum kawin dorg ni dh berhoneymoon serata dunia kot..so upload gmbr comolot mcm ni ak x terkejut langsung..nk buat cmner..netizen bru knl kapel ni bile dh dorg kawin sbb masuk surat kabar n blog..selama ni kan mcm x heboh sgt..org pon x berape knl faliq n krisis ni..bile dh kuar paper n blog bru nk stalk kt ig..baru nk mengecam haha

          12

          0
      • Someone says:

        Dekat IG pengantin perempuan pun ada lah gambar comolot, apasal pulak nak salahkan org lain pi upload gambar comolot dorang ni?

        5

        0
    • Anonymous says:

      Kalau dh macm ni..cium pepek bacin amoy ni pun aku tk heran.

      3

      3
    • kona says:

      tak berapa cantik, walau dah jadi anak org kaya dan pakai brand mahal2.. terlalu amoi sangat muka dia.. amoi kampung.. its ok amoi kampung tapi tak gah la ngan falik nih… ni kalau dah tua lagi la muka nyonya nya..

      beza ngan marion.. meletopss hot giler…

      35

      0
      • Anonymous says:

        marion seksi je lebih..muka pun tak cantik mana..mcm cina jinjang….yg penting cina memang suka rembat harta melayu….melayu pulak bila kaya lupa asal usul…dulu beradik drg ni jgk kawin pengiring orang putih pakai cawat je….

        37

        0
        • wekkkkkkk says:

          rembat harta dlm cinta…betul tu..

          10

          0
        • kakiko says:

          kelakar plk baca komen2 melayu kaki jealous ni
          wei cina jinjang and cina kg tu la yg dpt kawin ngan org2 kayo
          kenapa xnak kawin ngan org melayu? sbb mostly mentality kelas bawahan
          bagusla, more mixed marriage the better. xde melayu kat dunia, x terkesan pun. cina ni pandai business, otak pandai and rajin. melayu? nan hadoo

          5

          11
      • Anonymous says:

        Marion campuran omputih..nyonya ni cina bukit habis

        2

        0
        • Anonymous says:

          Kalau campuran omputih dengan melayu anak mesti lawa contoh natasha hudson, maya karin ,sarimah dan ramai lagi.tapi campuran cina dengan omputih selalu tak cantik.apa2 pun bagi orang Islam tolonglah memilih pasangan jodoh dari kalangan bangsa dan seugama kita sendiri memang ada dalam Quran.

          7

          2
  2. Anonymous says:

    dah halal kot
    #semuanakkecam

    2

    7
  3. huhu says:

    ala..ape nak heran…dia orang kaya2 moden mcm tu la cara diaorng..harta berketurunan tak habis2 makan.. kalu nelopak wat cam tu memang la jadi bahan..huhu..

    0

    5
  4. Anonymous says:

    Dah biasa …… dari sebelum kawin lagi…….. bukan amalkan cara Islam pun…… keturunan dari bapanya biasa buat mcm tu….

    13

    2
    • Sherry says:

      Nama pon dah halal. Melayu ada saja nak condemn.

      1

      7
      • Amore says:

        “Dalam Islam ada adab, setiap langkah, kata-kata dan perbuatan ada tempat yang sesuai. Walaupun seseorang itu suami-isteri tapi setiap perbuatan mereka perlu ada batasan jika mahu menunjukkan kasih sayang”

        “Akhlak seseorang dalam Islam tidak diizinkan untuk bercumbu-cumbuan di tempat awam. Jika ingin bercium ada tempat privasi dan ia tidak perlu dipertontonkan kepada umum, ” jelasnya kepada mStar Online tanpa merujuk kepada mana mana pihak dan perkara tersebut adalah nasihat kepada semua orang dan bukan hanya tertumpu kepada barisan selebriti sahaja.

        Mufti Kelantan

        aku copy paste jerrrr

        30

        0
        • Anonymous says:

          ?

          0

          0
        • Anonymous says:

          ???

          0

          0
        • Anonymous says:

          walaupun somi isteri, kita ni mesti ada perasaan malu jugak kan sesama bini atau laki sendiri, cuba u bogel seharian dlm rmh tanpa ada org lain, hanya u dn somi..mesti ada malu jugakkan.
          Berbogel bukan nk ‘berjimak”..cuma berbogel je, kalau tgok lama2 pun terjebek jugakkan sbb dh jemu, sbb dh kawen lama.

          Mereka ni baru kawen je, x heranlah.

          2

          5
      • Anonymous says:

        Kau cina pepek bacin mana tahu adat2 ketimuran..lebih2 lagi adat melayu..
        Cina kalau dh kaya selalu lupa daratan..byk ikut2 barat…tapi mata tetap sepet..hidung penyek.

        4

        1
      • Anonymous says:

        lain kali amik gambar berjimak jugak..kan dah halal

        6

        0
  5. Shhh says:

    lantak dorg lah…budaya dorg bukan budaya kita…jgnlah ikut walaupun hakikatnya dorg dgn kita beragama islam

    6

    1
  6. MAK JEMAH says:

    Biarlah dia nak dok lagu mana pun,
    asalkan diorang tak kacau mana mana pihak sudahler,
    diorang ada duit, so diorang boleh buat apa saje,
    alaaa yg melayu pun duk comolot, esp teen zaman skrng ni,
    ape lagi nak kesah?
    doa jela baik baik, inshaaAllah kita pun ade org akan doa yg baik baik saje.

    4

    5
  7. wekkkkkkk says:

    kalau omputeh bercium tgok, biasa je, sbb dh biasa ada dlm tv swasta. Kalau muka2 asia cium mcm ni dan di viralkan..alangkah gelinya…walaupun halal. Dh tentu si melayu tu akan ikut ke arah 80% budaya “non muslim”..

    9

    1
    • Anonymous says:

      betul tu tgk cerita asia lain2 pun mana ada comolot wlaupun cerita hong kong…tapi sekali sekala bila ada scene cium mcm pelik jer hahaha…

      0

      0
  8. nak tau jer says:

    agak2 bacin tak..sebab cina (tak semua) kalu kencing salat jer ngan tisu..lollllll

    4

    1
  9. bunga lalang says:

    x payah tunjuk la walaupon halal ke, budaya dia ke, kaya ke….org Islam mana bole tunjuk2 gini. Boleh mendatangkan fitnah dan kebencian jgn buat la.

    12

    0
  10. takeloknipu says:

    gmbr cenggini simpan sendiri ler…kalau dia anak aku, malu…
    ape bangga sgt kau cencium tu pastu org tgk?kalau mat salleh lain citer…

    *cuba kunyah petai, mau ke amoi tu cium?lolz!!

    5

    0
    • Anonymous says:

      Tak baca sampai habis ke??? Dah terang terang tulis kat situ bukan pengantin yg upload. Tetamu yg datang yg upload gbr tu ke media sosial… ketara sgt malas membaca

      0

      1
      • Mangkuk says:

        Mmg la bukan pengantin yang upload…tp pengantin ke yg snap pic tu? X .. kan? Depan org tu … private kan la aksi2 gitu dia laki bini. X perlu tunjuk depan org.

        2

        0
    • Anonymous says:

      baca pakai mata tp mata busuk… itu sesi persendirian lam bilik ngok… picture2 tuk sendiri bukan diorg yg upload.. bukan jgk photographer wedding diorg yg upload… si kwn yg msuk bilik masa sesi photo diorg g upload.. paham ke idok

      0

      4
  11. meluataku says:

    kurang agama cenggini lah…
    tak hormat sensitivity…..

    16

    0
    • Anonymous says:

      kan nara dah tulis bukan diorg yg upload… lain laa gmbr tu dlm ig diorg… bukan salah diorg pun… jgn jd kt ko pulak gmbr dlm bilik tersebar kang meroyan org tuduh ko saje nk tunjuk body huduh tuh…

      0

      1
      • bunga lalang says:

        x penting sapa yg upload..yg penting sapa2 pnm jgn upload benda2 camni…paham ke idok

        8

        0
      • meluataku says:

        alah..ada jari boleh taip minta remove gmbr.
        ada mulut bleh ckp soh buang gambar tak berkenaan..

        bengap la kau ni

        kang org kata kaya tapi bodoh marah plak..
        haih

        2

        0
  12. Randomthoughts says:

    Eh, ramainya yang tak suka. Bukan ke masa hari sikit punya ramai ke yang cakap pasal jodoh la, elok la bawak masuk saudara baru, cinta punya pasal, sepadan la what not. Tiba2 pasal ni, ramai yang tak suka? Oh what hypocrisy! Memang melingkup la dua2. Buat malu kat bangsa lain bila tengok Islam diperkotak-katik. Sampai one of my chinese friend cakap, eh pasal melayu biasa cium mulut tak boleh, ini dorang boleh pulak? Kalau orang kaya, memang apa pun boleh ke untuk dorang? Haaa, kan!
    Buat malu!

    2

    4
  13. Anonymous says:

    dah aku agak, akan jadi mcm ni. go netizen go

    1

    0
  14. Anonymous says:

    pelik aku yg kutuk2 ni.. diorg ni walopon ke hulu hilir dlm 3thn kawan trus set dated nk kawin… si Chryseis rela hati masuk islam utk hubungan yg halal… yg melayu kekonon islam tuh asek ke hulir hilir tak kawin2.. dua2 dah islam masih kasi jantan raba sana sini dating mlm2… jaga anak melayu dulu yg tak laku2 tak kawin2 sblm mengata diorg ni… nyampah aku!!

    10

    1
  15. Tan Sri SatuCent says:

    Time tak halal pon dah biasa2 comolot, ape nak heran.

    4

    0
    • wekkkkkkk says:

      dan nnti jawatan security pun “binatang” yg di hrmkn dlm islam.( jaga pintu rumah banglo)

      1

      0
    • bunga lalang says:

      ape nak heran? heran aku ko ni…tu la bila benda2 mcm ni dah rampant dlm masyarakat bile ditegur melenting pulak….cuba mula2 jgn buat langsung… xde la teruk sgt mcm sekarang ni

      0

      0
  16. melayu lupa daratan says:

    melayu2 liberal disanjung wlaupun kaya…kawin pun nak warisi bisnes judi….bisnes kereta….cina jinjang mana mau dgn melayu kalau melayu tak kaya..melayu pulak bila dah kaya terus lupa agama dan adat melayu.

    jagalah uruf walaupun berlaki bini…ni besok gambar atas katil pun upload

    7

    0
  17. Anonymous says:

    agak2 nya mlm pertama, cadarputih tu ada kesan darah x…

    0

    2
  18. anonymous says:

    sukahati dia lah bini dia,abistu nak cium mulut korang yg bau mcm bangkai dan tahi tu ha ha ha

    0

    1
  19. Malujdmelayu says:

    Org melayu ni pelik. Gmbr cium yg x upload sndiri cmni sibuk diorg kondem. Kt bigolive melayu bogel2 sndiri wt live tu krg diam plak?

    1

    0
  20. Anonymous says:

    orang jutawan makin jutawan kahwin sesama diorang. macik bawang miskin yg sakit hati.

    1

    1
  21. annomymous says:

    pic kedua terakhir — marion salah peluk ke tu?

    0

    0
    • wekkkkkkk says:

      kesian mak dia, x ada kawan bertudung dlm gmbr tu..menantu semua seksi meksi.

      12

      1
      • Anonymous says:

        dua ank pompuan sendiri pon tak pakai tudung… nk soh menantu.. diorg ni kawin tgk elok lagi.. g tgk gmbr si nadiah kawin sgt seksi kekonon zaman Julius Caesar siap ade abg2 sado

        4

        0
    • Anonymous says:

      Hahaha!! Marion terpeluk abg ipar yg sindir dia kt twitter dulu. Mati bapak dorg baru dpt kawen

      0

      0
  22. liz says:

    Anonymous
    says:
    February 6, 2018 at 2:07 pm macam la dorg kesah teguran kau. hahaha…baca nara pun tak tentu

    0

    0
  23. meluataku says:

    alah..ada jari boleh taip minta remove gmbr.
    ada mulut bleh ckp soh buang gambar tak berkenaan..

    bengap la kau ni

    kang org kata kaya tapi bodoh marah plak..
    haih

    1

    0
  24. Anonymous says:

    bagi aku dah kawin dah halal buat ape nk sakit hati ape diorg buat… yg patut malu mak2 yg simpan ank dara kalo dara lah berpakwe2 upload sakan gmbr dating sana sini tp tak kawin2..

    1

    0
  25. Anonymous says:

    yeah..dorg nama sahaja islam..tapi tgk fmili la mcm mana..so no wonder la…ok adab org melayu pon ke laut tambah islam..siapa yg ckp “oh dorg dah halal la biar la nk cium mulut cium bontot pon”what a stupid monkey. nnt upload gambar tgh make love sekali ye,halal dah kan..

    1

    0
  26. Anonymous says:

    Tak lawan stylo marion. Tgk gmbr kt ig dia biasa2 ja, mcm cina kaya kt tanah besar, baju2 henbeg2 yg dia pakai mahal2 tu x menyerlah. Stylo ni bkn semua org bole dpt, mcm che ta la jgk, ciri2 kekampungan walaupun pakai mahal2. Btw, dia lg kaya dr marion laki bini sbb dia ada private jet, hehehe

    1

    0
  27. Anonymous says:

    anak naza kembar perempuan 2 org tu tak lawaaaaaa

    0

    0
  28. mami tanjung says:

    sm fesal memang dah lama dok taram si marion ni,marion pun dok bagi line..tak pa share adik beradik tak p mana pon,pi mai pi mai tang tu jugak.anak sm nasimudin yg jantan semua lawa pompuan biasa2 ja exwife si sm fesal tu lagi la comot sememeh belengaih patut la somi dia reject

    0

    0
    • Anonymous says:

      Allah nak selamatkan dia.Allah lebih sayangkan dia.Allah lebih tau.moga anak2 emilia menjadi anak2 yang soleh,didiklah mereka putera2 mu ke jalan yg lurus.tunjuk mereka contoh yg baik cara hidup orang yg beriman dan bertaqwa.

      3

      0
  29. Jamilah Bujang says:

    lantak die le mase dating ke pre nuptial ke…… wey ko tak de keje lain ye selain menyalak and jadi ustaz yg tak de surat sah utk tarbiah org. ko ade nampak ustaz ustazah komen?? tak de kan.. sebb……. peduli ape die dgn org nak kiss baik die buat amal ibadat… sedar diri skit, kita ni manusia…… cuba hang pegi komen setepek kat muka die org bukan nye jadi keyboard warrior…. sungguh malang netizen yg gila talak ni…..

    1

    1
  30. bangsa yang kesian says:

    kesian melayu…
    kecoh sebut pasal amalan baik sana sini..adab lah..halal lah..sopan lah
    melayu kekonon islam tak menjadi.
    tapi mulut longkang…

    tak hairan lah banyak kawin campur..
    takut nak sambung zuriat sesama melayu
    (orang melayu mudah mengecam sesama sendiri)…dreaming je

    2

    2

Leave a Comment

Optional