Written by Bella | March 25th, 2019

Kembar animasi popular Malaysia, Upin & Ipin kembali ke layar perak dengan filem terbaru berjudul Upin & Ipin: Keris Siamang Tunggal yang sudah pun ditayangkan sejak 21 Mac lalu.

Kali ini mereka kembali dengan jalan cerita yang lebih gempak dan animasi yang sudah setaraf dengan Disney dan Pixar. Bukan itu sahaja, ia turut menerapkan banyak elemen dan budaya Melayu di dalam filem tersebut.

Bukan sahaja kanak-kanak yang suka, tetapi ia turut mendapat sambutan daripada orang dewasa juga. Rata-rata penonton mengakui Upin dan Ipin Keris Siamang Tunggal diluar jangkaan mereka dan memberikan rating yang tinggi.

Filem ini menelan belanja hampir RM 20 juta dan telah mengambil masa lima tahun untuk disiapkan dengan menggunakan kepakaran anak-anak tempatan.


Upin dan Ipin Keris Siamang Tunggal ini mengisahkan pengembaraan Upin dan Ipin bersama rakan-rakan ke sebuah kerajaan dongeng bernama Inderaloka selepas menemui sebilah keris di dalam bilik stor. Semasa pengembaraan ini mereka akan berjumpa bertemu dengan pelbagai watak dalam dongeng rakyat seperti Bawang Merah Bawang Putih, Mat Jenin, dan Pak Belalang. Mereka dengan watak-watak cerita dongeng kini perlu pertahankan kerajaan Inderaloka dari raja jahat yang ingin memusnahkannya.

Sumber Berita : Astro Awani

Kredit Video :  Les’ Copaque Production

9 responses to Filem Upin & Ipin: Keris Siamang Tunggal Dapat Sambutan, Dipuji Netizen

  1. Anonymous says:

    promosi jgn x promosi..lauk mahal di geng corner..kasi murh sikit boleee

    12

    2
  2. nana says:

    memang best

    6

    2
  3. Azarul Cute says:

    totally worth it… Padu teruk cerita ni

    3

    2
  4. Karma is bitch. says:

    Ok tu.. Jngn kena claim tiru sna sini dah.. Nnti mcm filem yg baru2 ni tiru filem barat.. Skarang wartawan pun krik krik je…mungkin dah d warning supya tutup crita tu.. Hri tu mati2 anak branak nak saman cetak rompak.. Last2 anak sndri copy paste tukar skit je jln. Lol..

    13

    0
  5. Anonymous says:

    Hahaha ade 1 scene tu ala2 transformer die nye slow mo tp xde lah tiru bulat2 cuma gaya tu mmg ala2 je and jalan cerita lagu termasuk karakter semua mmg kena dgn storyline. Takde langsung terasa bosan wpon cerita utk budak2.

    1

    1
  6. Cekodok says:

    Ni bukan cerita arahan erma fatimah n KRU production kan? Klu diorg xnk la tgk.. macm yang upin ipin jeng jeng jeng tu kan? menyesal xbest n merepek…

    2

    0
  7. Nyonya Mansor says:

    Baru lepas tengok..memang terbaik animasinya tak kaku..Cuma suara mail dah berubah sikit (Dah bujang kot..hihihi)

    0

    0
  8. Nyonya Mansor says:

    Memang terbaik..10 bintang…
    Awat suara Mail tu dh lain (hihihihi suara budak bujang dah) ala la anak oii

    0

    0
  9. n says:

    Memang terbaik..10 bintang…
    Awat suara Mail tu dh lain (hihihihi suara budak bujang dah) ala la anak oii

    0

    0

Leave a Comment

Optional