October 24th, 2012

Masihkah anda ingat kontroversi yang timbul antara Pekida dan Syamsul Yusof mengenai filem KL Gangster? Abang Nara ingatkan kontroversi sebegitu tidak akan muncul lagi, namun filem PE3 arahan Farid Kamil dikatakan mempersenda Pekida kerana menggunakan logo angka 3 warna dan slogan yang hampir sama.

filem pe3 farid kamilDatuk Roslan Dahaman yang merupakan Pengerusi Pekida telah berkata kepada Harian Metro hari ini:-

Banyak lagi nombor yang boleh digunakan, mengapa guna logo angka tiga… Tidak perlu guna angka yang boleh mengundang keraguan orang ramai. Apapun alasan mereka, warna utama yang digunakan sebagai logo filem itu mempunyai 100% persamaan dengan Pekida. Mengapa perlu guna warna pertubuhan ini atau warna yang boleh menjadi kontroversi. Banyak lagi warna yang ada… Tak perlu guna elemen yang membawa kepada pelbagai polemik. Sudahlah guna warna seakan pertubuhan ini.. slogan filem “Bapak segala gangster” juga mengundang pelbagai keraguan. Adakah mereka ingin memberi gambaran buruk kepada pertubuhan Pekida?

filem pe3 farid kamilAbang Nara menyokong Farid Kamil yang berkata soal warna pada logo filem itu sepatutnya tidak perlu dijadikan isu kerana ia adalah warna sekunder yang boleh digunakan oleh sesiapa sahaja. Susahlah kalau warna merah pun tak boleh digunakan. Tak ke gitu? Apa kata anda?


159 responses to “Filem PE3 Arahan Farid Kamil Cetus Kontroversi Dengan Pekida”

  1. ORG LAMA says:

    ERMM..KORANG NIE KALAU DAH KENA SERGAH DGN GANGTER INDIA PANDAI PULAK MITAK TOLONG DGN ORG2 PEKIDA..BILA TAKDE HAL MULUT SEKOR2 CAM BANGSAT EK…BUKAN SEMUA ORG DLM PEKIDA TU GANGSTER..YG GANGTERS ITU MEMANG SENGAJA DIAMBIL OLEH PERSATUAN UTK TUJUAN2 TERTENTU…YG KORANG CACI MAKI PEKIDA NIE KENAPA..BILA KENA PANDAI LAK MELUTUT..MEMANG SIAL MULUT KORANG NIE…CKP BELAKANG BERAPI2..

  2. unknown says:

    pekida ni group dr langit ke??? hebat sgt lak smpai xleh ikut dorg nyer perkataan yg diciplak dr sultan2 dulu?? haiya…

  3. tak mau gaduh2.. says:

    kerajaan malaysia tolong control sikit tayangan cerita2 seram n gangsterism.. Filem2 macam ni xada manafaatnya pd masyarakat pun.. xada pendidikan @ pelajaran yg boleh kita dapat bila kita tonton filem2 macam ni… budak2 kalau tengok cite seram buat dia lebih takut pd hantu. Bila tengok cerita genster, nak jd mcm gengster pukul adik beradik, pukul kawan2.. Xada faedah.. Harap kerajaan buat guideline meng had kan cerita2 seram, gengster n rempit… Semua tu cerita MELAYU.. Yg tukang produce filem, si mata sepet… Lain la samsul yusof, sendiri keluar budget sendiri arah.. Ini, bangsa lain keluar budget, yg kamu megah sangat jd tukang arah… Walhal kamu pn makan gaji dgn si mata sepet tu.. Hehehe.. Megah sangat!

  4. yati nordin says:

    ada ke saya declare diri saya org pekida dlm statement saya.? Jangan buat judgment.. Kerana org2 seperti saudara ni lah yg buat org melayu sesama sendiri bertelagah.. Sifat mengutuk bangsa sendiri, buat judgement trhadap pihak lain.. Mungkin ada org pekida yg spt saudara sebut, tp xada ke orang yg “baik2” spt saudara yg mengutuk ni hebat sangat? en farid memang “hebat” tapi dia lebih hebat jika tidak menonjol kan kelemahan bangsa sendiri dgn gaduh sepak terajang… Mungkin saudara suka bila generasi akan datang anak bangsa saudara jd spt apa yg en farid tonjolkn dlm filem beliau… Kita ni org melayu penuh dgn budi bahasa (sepatutnya), adab sopan.. En farid kamil boleh cari idea lain utk tunjuk kan permasalahan bangsa melayu.. Bukan dgn mncetuskan kontrovesi dan mgkaitkan pertubuhan mana utk popular kan filem anda.. Itu sangat xprofesional… sekian terima kasih kerana membaca statement ini…

Loading...