Written by AbangNara | October 3rd, 2011

Agak terkejut Abang Nara membaca kenyataan Tun Mahathir semalam. Bukan apa, tak sangka yang Tun juga mengikuti perkembangan filem Malaysia yang semenjak dua ini sering dipenuhi cerita hantu dan seram. Terdetik jugak kebenaran tentang kata-kata Tun Mahathir.

filem hantu

Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, lambakan cerita hantu yang ditayangkan di televisyen dan menerusi filem ketika ini boleh menggalakkan kepercayaan karut yang tidak membantu membina masyarakat berproduktif, termasuk menyelesaikan masalah dengan pendekatan saintifik.

Filem dan drama televisyen memaparkan kisah hantu hanya menggalakkan kepercayaan tahyul yang tidak mempunyai asas sama sekali. Kita, terutama umat Islam, perlu tahu bahawa hanya Allah mempunyai kuasa ke atas segala-galanya.Sebagai contoh, dalam bidang perubatan, manusia mempunyai apa yang dipanggil sebagai ‘peripheral vision’. Jadi sekumpulan pelajar perempuan di asrama yang bercerita mengenai hantu akan melihat imbasan lembaga atau bayang-bayang melalui ekor mata dan terkena serangan histeria.

Kemungkinan besar Tun Mahathir kecewan dengan masyarakat kita yang mudah tertipu dengan bomoh-bomoh sekaligus kerugian jutaan ringgit saban tahun.

Untuk bergerak dan maju ke hadapan, kita perlu banyak menerapkan cara berfikir secara saintifik dalam menyelesaikan masalah, bukan bergantung pada bomoh. Kita harus menerima hakikat bahawa kita tidak boleh mengubati orang dengan kemenyan. Dulu kita tidak ada cara lain mungkin boleh guna cara itu.

Buat masa ini, Majlis Fatwa Kebangsaan dilaporkan akan mengkaji fenomena filem hantu ini. Kalau diharamkan, nampaknya penerbit filem Malaysia terpaksalah beralih kepada genre lain pulak selepas ini.

Apa pulak pendapat anda? Adakah anda percaya filem hantu dapat mempengaruhi minda kita?

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

86 responses to Filem Hantu Racuni Minda Dan Punca Histeria – Tun Mahathir

  1. abc123 says:

    Saya memang xsuka cerita hantu pun, sebab kadang2 xlogik pun jalan cerita

    0

    0
    • kau 1st says:

      tahniah!! kau 1st

      0

      0
      • Selitone Cold Steve Austin says:

        Jangan bimbang Tun. Lepas ni dah tak der orang histeria…. banyak pula yang nak jadi gengster… huhuhu

        0

        0
        • Aku Dah Bosan says:

          Setuju dengan pendapat Tun..tapi kebanyakkan produser2 filem…belajar takat SPM jer.

          Jadi filem2 yg disogokkan tidak ada ‘substance’. Hanya lebih mementingkan ‘ratings’ dan ‘trend’. Daripada jalan cerita ke dialog..semuanya mendatar dan tidak mengasah minda2 langsung. Impak kepada masyarakat adalah terlalu sedikit.

          Sekali lagi filem2 Melayu tersekat..tidak menuju kepada peningkatan.

          0

          0
        • Bacalah says:

          ..sebab pembuat2 filem tak tau: yg sy tau 3 kul tu ayat pendinding diri,elok diamalkan iaitu:-

          surah annas,al-falaq dan al-ikhlas..insyaallah.

          0

          0
        • mat rock says:

          Pernah sekali aku terdengar syarahan uztaz…tidak ada gunanya pergi carik tangkal azimat, kain kuning, paku dan daun2 untuk pendinding.

          Syaitan & iblis nescaya tidak akan masuk rumah/kediaman yg ada orang2 yg selalu baca al-Quran, bergemanya surah al-Yassin setiap waktu dan penghun2inya bersolat.

          0

          0
        • KL gangster 2 tak seram kan?ekek

          0

          0
      • mission says:

        cte hantu + gangster mmg xmembantu kembangkan pemikiran manusia pon. lagi terikut2 ade la. remaja makin suke menunjukkan kegangsteran skrg. + kanak2 pon terikut2. hmm. cubela buat cte yg xmerosakkan akidah + minda + kehidupan kt malaysia ni.
        saya mmg support Tun M. ape yg diperkatakn mmg betul!

        0

        0
        • harrison says:

          betul kata mission. my son 4 tahun bila tgk cite hantu dia takutkan org jd hantu. bila tgk cite gangster jd gangster lak. especially dialog ‘ lu ada pistol tembak sini lu ada kayu .. and so on.. pening kepala kdg tgk dia terikut dialog2 gitu…. kartun xmau pulak tgk katanya xbest …. ntahlah ….

          0

          0
    • Midun says:

      ak dh bosan ngan citer hantu nk kata x suka tu x la sngt cuma dh bosan ngan citer2 hantu yg bersepah-sepah kt pawagam dulu2 org wat citer hantu semua yg serius2 jek tp skang ni hantu pn dh pandai wat lawak dh jdi cam bangang citer hantu melayu..one more think yg ak perasan kenapa laa hantu malaysia ni sume pakat nk pakai hantu pompuan.. manjaaang jek nk jadi pontianak bosan doh.. mansuh kan je citer hantu kt malaysia..

      0

      0
    • LOGIC says:

      PALING BANGANG BILA TUNJUK HANTU LEH MAKAN ORANG.. KALAU PANDAI MAKAN MESTI PANDAI BERAK.. PENAH KE TENGOK TAIK HANTU KAT MANA2.. TU LG MENYERAMKAN KOT..

      0

      0
    • zass says:

      yg aku pelik sume cerita hantu kat malaysia ni kalau jumpe hantu mesti menjerit2….konon takut sangat. la tu…cuba la tunjuk baca ayat kursi ker atau 3 Qul….ini tak mcm la hantu tu yg paling berkuasa….siap ada yg ajar bogel kalau jumpe hantu…kalau nak berlawak pon agak2 la….pelik aku…dorang ni islam ke ndak????

      0

      0
    • Saja Buat Kalut says:

      Aku sokong lah. dlu suma bnda ak xtau pasal ilmu hitam n bomoh nie skg adek ak yg kecik tgk antu bonceng pon dgn lantang cakap “NASI KANGKANG!!”,,, ska sgt wat drama or movie yg ala2 khurafat nie. if dlu org ad mslh pkir penyakit jumpa doctor tp skg bl ad mslh cket da pkir kena buatan org n g jmpa bomoh. x ke gila 2.. bdk2 skg lg tkut pd antu dr ALLAH swt sb slu sgt tgk cita antu …

      0

      0
  2. aan says:

    xnak ! aku suke citer hantu , tapi tak caye pomm !

    0

    0
  3. ayam says:

    btw citer hantu malay sume karut ! * bukan nak kutuk industri filem melayu , tapi perlu belajar lagi

    0

    0
  4. saja2x says:

    hantu x lew cari makan

    0

    0
  5. Jiji says:

    betul! sangat setuju! baik keluarkan filem “educated-comedy” banyak2. At least makin awet muda semua rakyat malaysia. Sebab selalu tersenyum & gelak.. :D

    Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih

    0

    0
  6. bukan nama sebenar says:

    Dr. M, melayu mudah lupa….
    pas tgk cite hantu…2 3 jam lepas tu, dorang pn dh lupa cite apa yg dorang tgk td….no worries….
    wachaaaaaaa…….

    0

    0
  7. sokong TDM !!,
    filem hantu tak membawa apa2 kebaikan sangat pun jika tiada pengisian rohani dan jasmani..

    sepatutnya perbanyakkan lagi filem berunsurkan pemikiran dan ilmu

    0

    0
  8. aku says:

    mmg pn rosakkn minda je…ap2 muvee pn sbnarnye mmbazer…percentage muvee yg beneficial berbndg ngn muvee ygntahpapetporgsuke sgt2 laaaaaaa rendah…bek muvee yg negare kte produced or negare2 lua…tp xley slahkn producer n d gang la..dorg hasilkn cter ikut citerase masyarakat,da namenye marketing strategy..cter2 cmni bahaye bg bdk2 tgk..nt minda jd negative,kurg yakin and dependent…2 pndapat ak la..hehe

    0

    0
  9. akoo says:

    Sangat betul teguran Tun tuhh..
    aku pon x paham pekejadahnye laaa asik2 cite melayu ni buat cite antuu.. dh jadi makanan ruji dorank dah semenjak dua menjakk nihh.. kalo alasan nk bagi moral setakat satu dua cite dh lerr yg buat.. nii kt TV pun belambak cite antu, kat wayang lagiii..

    0

    0
  10. A&A says:

    karut tu karut jugak bila tgk cuak gak hoho..nak gi toilet pun kene berteman wahaha..

    0

    0
  11. pisang says:

    ntah la…
    sorang wat hantu, ikut la 10ribu org wat hantu

    sorang wat cite sedey, sume ikut cite sedih…
    cam trend!!!

    fikir la di luar kotak skit!!
    yawn

    0

    0
  12. kum kum says:

    entah ler~~

    gua layan je…

    0

    0
  13. LUrVe Talk says:

    Yeah..totally agreed on what Tun M said..Honestly I tak penah minat nak tgok movie malay yg berunsurkan hantu dan tahyul…not worth !!! soo..to aLL MSIAN director..please…

    0

    0
  14. luvlavender says:

    Filem berunsurkan seram ni bagus..sbb penonton nak gak mcm2 pilihan..
    cume care pengarah di malaysia ni wt citer seram agak ‘menyedihkan’ .contoh hantu digambarkn hodoh..make up tebal2..pakai bju putih..jerit sane sini..muncul tibe2..berdarah2..
    maksudnye pengarah gagal dlm kreativiti mereka.balik2 ulang bnda yg same.bajet dgr juta2..tp hasilnye..mengecewakan
    *bosan dgn kate2 promo sblm filem kuar “jgn lupe menonton citer……… ini sbb ianya lain dr yg lain” bile dh tgk.hampeh.
    *xsume..tp kebanyakanye

    0

    0
  15. Gen2Merah says:

    saya setuju… kerana filem2 sebegini lah masyarakat kita terlalu taksub dengan karut marut ini…

    0

    0
  16. Hantukah Aku? says:

    Makhluk alam ghaib memang ada di mana-mana pun kita berada.Itu memang dah tertulis dlm Al-Quran pun tapi cara kita menanganinya dalam kehidupan seharian kita.Jangan kerana terlalu takut hantu,apa benda pun tak boleh buat.Pendek kata “apa pun tak boley “.Hahaha!

    0

    0
  17. tak suka says:

    cerita hantu menyebabkan bebudak sekarang jadi penakut. terlalu penakut

    0

    0
  18. murni says:

    Padahal satu masa dulu filem hantu diharamkan tayangnnya di kaca tv. Tiba2 hantu2 bileh terlepas pulak..

    0

    0
  19. fifi says:

    sometime…kita perlu consider dengan kewujudan alam ghaib dan peranan syaitan & iblis dlm menyesatkan umat manusia..kwujudan crita hantu mrupakan salah satu agenda syaitan dalm memesongkan akidah manusia

    0

    0
  20. hukhuk says:

    sokong jika dihapuskan filem hantu nie. ganggu emosi terutama bg kanak-kanak dan pelajar. org penakut akan jd bertambah penakut…dan selalu bermain dgn bayang2. mmg tak menjana minda langsung…pendek kata takde faedah kalau tonton filem hantu nie…

    0

    0
  21. sidaracantikmanis says:

    tulah btul kata Tun Mahathir, kalo penerbit yg ln nak buat filem seram..semua nk buat..dh tu byknya yg tak logik…seram pun tak da..byk merepek jer…kat tv pun mcm tu..budak2 pun tau seram ke tak..smpi akhir cete…

    0

    0
  22. umaumama says:

    filem hantu malaysia sucks.hantu sume pakai skateboard especially filem pierre andre..please stop wasting ur money la making rubbish films..

    0

    0
  23. saya says:

    Anak2 saya jadi sgt penakut dalam rumah sendiri akibat tertengok iklan yang berulang2 kali walaupun tak pernah tengok cerita hantu secara penuh…bila dah takut sangat jadi menyusahkan..tak berani mandi sendiri,pergi dapur,masuk bilik..semuanya nak berteman hingga kadang2 menghilangkan sabar….

    0

    0
    • Tonet says:

      betol tu…..
      sy x pernah bukak citer antu kat rmh coz takot ank jadi takot….
      tp, dah iklan citer tu b’ulang2 kali d siarkan, ank jadik penakot….
      dah byk sgt citer antu, cam karul lak citer tu jadiknyer….
      pihak yg bkenaan, TOLONG lah buat sesuatu….

      0

      0
      • Kelaaaaas Kau Yah says:

        Ada budak kecil umur 2 tahun pun boleh melompat kat emak dia tutup mata kerana takut dgn iklan hantu yg bunyi dan rupanya menyeramkan. Kesian budak kecil tu. Patut di HARAM kan tayangan di TV. Kat cinema tu xpe lah bukan semua yg gi tengok. x gitu.

        0

        0
  24. hmmm says:

    hmmm…setuju sangat2 kat tun mahathir..banyak cth filem kat malaysia ni yg bleh kita lihat…contoh yg paling dekat filem hantu bonceng.banyak yg mengarut n mnghina agama..n ulama dia pn aku bengang sangat..ada plak ckp pasal “nafas”..

    aku owg yg JAHIL dlm agama ni pon dah sakit ati diorg mainkn kalimah tue,ni plak ulama kata tak per??kalo budak2 muda mainkan plak kalimah tue ,haa apa kita nak kata??wallahualam~

    ..alam ghaib tu mmg ada,tp cukupla kita prcaya akannya n jgn plak jadi trlalu penakut~filem2 yg mengarut itula yg merosakkn pemikirn budak2 zaman skunk….

    0

    0
  25. ponti says:

    sokong statement tu…aku sendiri mengaku yg sejak suka tgk citer hantu jiwa aku kacau suka fikir bukan2 perangai aku pun kadang2 mcm org sewel!baik aku tengok cite berunsur agama! org yg suka buat cite hantu ni memang cibai!

    0

    0
  26. ahmad bedeham says:

    Pedulik apa aku. yg penting masyuk!!! – pengarah filem

    0

    0
  27. Ciku says:

    Tgk cite hantu skali skala best gak. Tp sekali sekala je la kan. Nu kalau da hari2 cite yg merepek, bosan ok! Hantu susu la, hantu tetek la. Yg merepek xpyh tayang la.

    0

    0
  28. bobo says:

    hah! it’s about time! finally ade gak org yg nak tegur dgn fenomena cerita hantu /seram /bomoh yang mengarut dan semakin menjadi2 ni. dah xde cerita lain ke nak buat? hantu hantu hantu. pastu cite rogol org. rogol rogol rogol. ape punya pemikiranla org2 yg tulis skrip n produce cerita cmni. konon2 sebagai pengajaran. HEYY CUKUP2 LAH DNGAN ALASAN PENGAJARAN2 KAU TU. ALASAN PENGAJARAN PUN KO PK ORANG TENGOK CERITA SERAM/ ROGOL KAU TU TERDIDIK KE? TERDIDIK JADI LAGI BAIK KE TERDIDIK JADI LAGI TERUK? tengokla org skrg ni better than dulu ke worse than before? jgn nk ckp tv xde pengaruh ok. hey skrg ni aku rase nak sepak2 je org (pengaruh tv)

    akhir kata, LU PIKIR LA SENDIRI! sejak tgk tv smua cerita cmni mmg malas nk tgk cerita melayu dah. hampeh

    0

    0
  29. Hannah Montana says:

    Cerita hantu melayu sume “merepek”..banyak sgt makan “kerepek”…stop lah, cite macam bodoh!! x impressed lgsg aku.

    0

    0
  30. sekadardipinggiran says:

    filem-filem melayu memang selalu ikut trend.
    kalau hantu..hantu memanjang.
    kalau gangster..gangster memanjang.
    kalau kahwin kontrak,kahwin kontrak memanjang.
    kalau cerita cinta islamik,cerita islaaamik memanjang.
    sekarang trend cerita adaptasi dr novel.kalau ade satu cerita meletup terus semua nak ikut adaptasi jugak..

    filem dan drama melayu ni mmg selalunye membawa pemikiran yang merapu dan tak rasional.tp ade jugaklah yg betul2 bagi pengajaran..saya tak kutuk semua.sbb saya pun melayu.rakyat malaysia.kalau bkn kita yg sokong cerita melayu siapa lagi.

    ubah lah cara anda berfikir wahai en director di luar sane.jgn sampai kami2 di sini semua bosan dgn “trend” yg entah bile nak stop.

    0

    0
  31. virose says:

    sy sokong tun..disebabkan cerita2 hantu kat tv tu..budak2 sekarang (especially kanak-kanak) lebih takutkan hantu dari takutkan Allah..kalau nak kurangkan pengaruh cite seram..memang sekaranglah masanya..

    0

    0
  32. hantu says:

    aku pun tak suka org buat cite pasal aku . dah la merapu . tak logik lak tuh . ko ingat aku suke ke korang sebot2 sangat aku? rimas der .

    anyway , maju sikit bole tak? tak habeh2 hantu . patotla otak melayu sontot . eh aku melayu . thanks

    0

    0
  33. diel says:

    setuju dgn Tun…. Tak payahlah sogokkan tb dgn pgung wayang tuh dengan cite hantu lagi… kalau cerita hantu dulu2 yg jalan cerita dia masyuk.. ade isi.. and betul2 seram macam sundel bolong tuh tak apelah.. nih cerita hantu versi Ahmad Idham yg entah apa2 tuh… suma cite2 dia.. dari 10 markah, 1 pon belom tentu aku nak bagi. adehhhhhh……

    0

    0
  34. Orked says:

    Saya rindu filem sentuhan arwah Yasmin Ahmad……….

    0

    0
  35. Bro 10 Inci says:

    Meh aku citer psl filem2 genre hantu/seram nih… :-

    1. Citer hantu/seram kt Msia nih, kalo xbingit telinga, mmg x sah… apa x nya, jeritan pelakon2 lebih tinggi drp jeritan hantu tersebut… yg mana 1 hantu aku pon x sure lg dh…

    2. Menjadi genre2 yg sgt popular masa kini, dan biasa diaduk dgn genre komedi… trend skrg bai… tgk je kt website finas, separuh dari filem2 tempatan thn ini adalah bergenre seram… buat aku termuntah2 tgk genre yg sama…

    3. Jalan citer yg hampeh/bosan/x menakutkan… kalo babak2 menakutkan kuar, bukannya terkezut, malah terketawa terbahak2 lg adalah… citer seram/komedi lg jgn citer la… sial la.. puiihh!!!

    4. Klimaks yg x klimaks/mengejutkan/membuat org tertanya2. Kalo dgr je citer seram Melayu, musti wtk utama kena kacau hantu, pastu pegi ke bomoh, kena kacau, ada org mati, baru nk pegi kt ustaz, ada org mati lg, ustaz pegi halau hantu, wtk utama mati sbb hantu msh di situ, tetiba pulak sume ni hanyalah mimpi… hmm…

    Sbb tu la aku rasa bek filem2 genre seram ni kena tapis (bukan haram terus). Mgkn dlm setahun bg kuar 1-2 citer seram ok la… ni separuh dr kuota filem2… WTF?!!! kalo haram terus pon ku x kesah… sbb citer seram luar negara lg berbaloi ditengok….

    0

    0
  36. Gee says:

    Adakah anda percaya filem hantu dapat mempengaruhi minda kita?

    mybe bukan kita, tapi budak2 kecik yg ikot serta mak bapak dye tengok tv.. sikit2 cakap ade hantu, sikit2 cakap ade hantu.. adushhh… kenape la anak sedara aku jadik camtu.. huhu… :(

    0

    0
  37. Dr. Fazeley says:

    filem seram Melayu?? jgn kan filem seram, sume filem Melayu pon aku mmg xtgk… rempit, gangster, bohsia, lumba keta haram, hantu… sume genre2 ni la yg mencerminkan bangsa Melayu skrg… lebih baik download jek kt website… buang duit aku jer beli tiket tok filem2 x berkualiti… bukan mengutuk, tapi itulah hakikatnya… perngarah/penerbit sume nk untung jek, x penah nk cuba genre baru, masih di takuk lama, yg kt finas pulak, ntah apa2 ntah keja dorg, bg kuar genre seram terlalu banyak…

    pastu kuar nasi lemak 2.0 si cinababi namiwie tuh, citer mmg ok, tp dsr Melayu kita habis mengutuk citer tuh… biasalar, Melayu kalo nmpk org lain berjaya, mmg x senang hati/jeles, walaupon sesama Melayu…

    0

    0
  38. Jasmin says:

    betul2..aku sokong sangat dengan komen TDM tu..mengarut sangat cite2 skang tambah2 time raya ritu mmg terlepas sume antu sampai masuk tv hari2 hantu..siang malam hantu..yg nak tgk tv pon sampai nak naik hantu sbb sume cite hantu je..aku suka lg tengok cite TANAH KUBUR (ASTRO OASIS)..lg banyak paedah nengok nyer..pengajaran pon banyak..

    0

    0
  39. OpenMinded says:

    Setuju dengan kenyataan Tun. Industri filem tanahair tidak banyak membantu pembangunan minda masyarakat [email protected] filem. Malah memundurkan corak pemikiran masyarakat dan mencemarkan agama ISLAM. Jika berterusan, visi negara melangkah ke arah masyarakat dan negara berteknologi tinggi akan rosak. Pengeluar filem [email protected]@tahyul tanah air ‘membantu’ masyarakat melangkah jauh kebelakang.

    0

    0
  40. hantu pocong says:

    xsetuju pon…yang kurang iman jer cpat percaya..
    setiap yg dilakukan akan d tanya d akhirat…lebih2 lagi pemimpin

    0

    0
    • iman adalah mutiara di dalam hati manusia yg meyakini Allah, maha esa maha kuasa says:

      masalahnye, org yg ade masa utk menghayati dan melayan tv/movie ni betul ke cukup iman di dada utk tidak mempercayai ape saje disogok kat filem tu? sape yg paling byk conquer tv time raya haritu nak tgk movie… bukan golongan bebudak pre-teen/teenagers/sekolah menengah/belasan tahun?? sayang ruang minda diorg disogokkan dgn tahyul.. berpantang bagai takut hantu, tapi larangan Allah berani jek buat… Pada tuhan yg patut kite takut…

      0

      0
  41. Zaza Muhammad says:

    Akhirnya,,,, ade gak yg berkenaan prasan..
    Dulu layan gak cite hantu (Pontianak Harum Sundal Malam) pastu this lately wpun cite dpt kutipan tinggi (Hantu Bonceng misalnye), xde le excited sesgt nk tgk..
    Paling bosan bila ade cite hantu tak kire filem atau drama yg ble bunuh org smpi mati… kite tahu bab2 hantu ni, mana ble bunuh org. Org je yg bunuh org. Lain le klu cite seram tu, hantu tu manipulate org hingga org tu bunuh org, dah mmg tertulis iblis aka First Evil ni mmg kerjanye nk menyesatkan manusia dan Allah izinkan utk menduga iman manusia.
    Setakat ni cite seram yg ble trima akal sekadar contoh Zombie Kg Pisang, kire ok aaa org jadi ‘zombie’ sbb kesan toksik, sama cam Resident Evil gak. Wase2 better wak cite seram ala2 camtu, at least tak memain ngan hukum agama atau tak sensitif serta menyinggung mana kepercayaan. Roh org yg mati takan kembali klu tak xde keje le polis atau lawyer lam dunia ni sbb masing2 ble cari pembunuh masing2, ke gane?
    Tapi klu psl cite2 hantu ni ble meracuni fikiran, personally, takde pun. setakat ngeri tu, wase2 tgk cite CSI, Bones atau NCIS pun ngeri gak. kite seme pandai fikir dah, sekadar wak hiburan je, klu wase melampau sesgt, takyah layan le. Me, myself a big fan of vampire movie atau cite2 sewaktu dengannye especially yg luar punye (tp siri Twilight mmg tak layan sbb euwww vampire don’t sparkle mahh) tp xde le smpi terpengaruh. Cuma klu produksi malaysia ni klu ble klu nk wak cite hantu tu, jgn le over sesgt. ade caranye utk buat cite hantu atau seram dgn tidak menyentuh sensitiviti mana2 kepercayaan agama… just be creative!!!

    0

    0
  42. malay says:

    aku mmg kalo g tgk wayang x pnah beli tix tuk cite melayu..bukan xnak support malay industry..cume mmg x berkualiti..lagu2 melayu yg bagus aku dgr jugak..tp filem..mmg down skit..bg aku cite tahyul kat msia ni mmg over..lebih baik banned je..yg btol2 bagus je lepaskan..kna strict skit lah..ini kalo cite ahmad idham bodoh2 pon kasi lps…wtf?

    0

    0
  43. moka says:

    Betul tu..aku setuju! makin ramai lak producer buat filem hantu skrg.. busan dowh

    0

    0
  44. entahler says:

    Alahai.. orang politik ni dah takde keje ker.. jaga ler ekonomi negara.. cerita hantu kat panggung kan kene bayar.. suka hati kita ler nak tgk atau tak.. x effect ekonomi negara pun.. camner ler filem nak maju.. baru penonton malaysia yakin dengan kualiti cerita malaysia dah sibuk nak kawak lak.. kawal ler filem asing yang lebih banyak meruntuhkan akhlak.. Dr M tu dah takde keje ler tu.. hal filem biar orang filem yang handle.. Dr M tu pi tolong PM kita majukan negara ni yang ntah ape2 tu

    0

    0
    • min says:

      awk tu yg xphm, nak jaga ekonomi negara bukan semata2 ekonomi negara…bnyk yg perlu dititik beratkan..kalau nak jaga ekonomi negara dgn minda yang xmembina, xcerda otaknya kerna sering dihantui n dilambakkan dgn cerita2 karut, camne nak bina ekonomi NEGARA? sedap2 je kata Dr M dah xde keja..

      0

      0
    • nazhyra says:

      Kau pg pindah ngara laian je lah weh. Bodoh benau entahler ni. Kau tu lgt kde keja. At least Tun tu dh bjaya. Kau ada?

      0

      0
  45. dd says:

    citer hantu skrg ni bnyk yg mengarut.xmemberi faedah apapun.diorg yg buat filem ni semua cuma nk kaut untung jer.

    0

    0
  46. Dutchess of Banting says:

    aku sangat setuju dengan komentar Tun!
    aku x penah layan citer2 hantu yg diarahkan oleh pengarah2 malaysia. sbb aku tak nak buang masa layan kreativiti dorang yg x seberapa. bayangkan lah dah berapa lama industri filem bertapak kat Malaysia ni, mcm tu je la rupenya. menyedihkan sungguh. baik aku layan citer penyiasatan (mcm NCIS, CSI, Bones, The Mentalist – to name a few) yg mat saleh buat. sekurang2nya aku belajar kaedah mcm mana dorang selesaikan kes. patutnya citer mcm ni yg patut diperlebihkan oleh pengarah Malaysia. mmg ada produksi yg buat citer mcm tu, tapi yg sedihnya dorang x de tunjuk mcm mana kes-kes tu dorang siasat. tau2 dah selesai je. so, sorry la. x tau la bila aku terbukak hati nak tengok drama/filem Malaysia.

    0

    0
  47. aiman adiputra najib says:

    setuju dgn Tun..memang skrg nie baik di pawagam maupun ditv lambakkan cerita2 hantu berleluasa tanpa ada kawalan…ada baiknya kalau pihak kementerian yg berkenaan mengambil tindakan yg sewajarnya atau memantau perkara ini…sekiranya Majlis Fatwa nanti mengeluarkan fatwa utk mengharamkan cerita2 hantu ini dari ditayangkan…pihak berkuasa berkenaan perlulah bersikap adil..jgn hanya filem tempatan shj di haramkan ..filem luar pun perlu dilarang dibawa masuk ke M’sia dan ditayangkan..

    0

    0
  48. aku says:

    Hantu Mongolia ada?hehe..tuya..tuya..tuuuuuyaaaaa….

    0

    0
  49. minah_heran says:

    x suke tgk cite hantu… :)

    0

    0
  50. Fitriz says:

    Kebykkan pengomen sini termasuk Tun sendiri x fhm kenapa byk filem hantu dibuat.

    Senang je,buat filem ni bisnes.Bisnes nk untung.Filem hantu byk untung,jd byk la kluar filem hantu.Buat filem lain mcm drama,x byk untung.

    Lpas tu mula la suara2 sumbang mrh pembuat2 filem yg kejar keuntungan.Mslhnya,kalau x untung blh lingkup syarikat perfileman.Ramai hilang kerja.Dan kalau x untung x dpt la nk byr gaji cameraman,catering dan semua pekerja dlm syarikat perfileman tu.

    Mslhnya adalah penonton sendiri.Suka sgt cerita hantu.Kalau cerita lain mcm drama x nk tgk.Mentaliti penonton sendiri yg jadi punca knape byk sgt cerita hantu kat Malaysia ni.

    Kalau nk buat cerita mcm Hikayat Merong Mahawangsa yg kononya x blk modal pun gagal tapi Hantu Bonceng blh sampai pecah panggung,nk buat mcmana?

    Kesimpulannya mentaliti penonton sendiri yg suka tgk cerita hantu dan x suka tgk cerita lain.Jgn slhkan pembuat filem.Diaorg nk cari mkn,Nk sara ank bini dan pekerja.

    0

    0
    • antu says:

      btol2 2….aku setuju ngn ko….sbnrnye mmg penonton sendiri yg ptt dipersalahkan….lgpun, pengomen2 kt ats nih, majoritinye mmg tgk cite hantu pun…duk kutuk2, tp 2×5 je…kalau anda x tgk, so x de la dieorg nk kuarkan filem nih….kepada ibu bapa yg tkt ank2 dieorg terpengaruh ngn cite2 antu+gangster, anda sendiri yg ptt control ank2 cite ape yg ptt ditgk, mn yg x ptt ditg….jgn menyalahkan cite 2 sendiri..ntah2 dierog sendiri yg tgk cite 2, tp anak2 ade duk sblh duk lyn skali…anda ni dah mcm peribahasa “buruk muka, cermin yang dibelah”…peace…

      0

      0
  51. me says:

    Saya rasa lebih baik hadkan pengeluaran filem dan drama hantu ni.

    0

    0
  52. apa2 ntah says:

    NAK TUNGGU LEBAI ALAM JUGAK YG TEGUR DULU……BARULAH ULAMAK BERBAYAR DIBERI LALUAN MENGELUARKAN FATWA….ULAMAK2 YG IKHLAS MENEGUR DARI DULU…DIKATAKAN MENYALAK BUKIT AJER….ADUHAI…SKRG MENTERI2 DUK SIBUK LA HARAM SANA …HARAM SINI….ULAMAK BERMUSIM KATAKAN……NAK TEGUR ULAMAK BESAR JUGAK YG BERFATWA…..INILAH YANG DIKATAKAN PERJUANGAN MELAYU….ADOIII….TERLANGGAR TIANG LA PULAKKK!!!!

    0

    0
  53. MAK ORANG says:

    BETOI APA YG TUN MAHATHIR CAKAP….FILEM HANTU NI X BAGUIH LA….ANAK2 JD PENAKUT……TOLONG LAH BUAT FILEM YG LEBIH ILMIAH ..JGN BUAT YG TAHYOL NI…XDE FAEDAHNYA…

    0

    0
  54. SEn7doH says:

    layan ‘ketika cinta bertasbih’ lagi syok….sinetron islamik. best giler~!

    0

    0
  55. sape2 jek says:

    yup…semua cter hantu x logik..bile ade ustaz yg lawan ngn hantu msti ade kuar cahaya dr tgn ustaz tu…ade ke di alam realiti yg mcm tu??xde pngajaran lgsung dr cter yg d tayang kn pd umum…

    0

    0
  56. penyuwan says:

    Tema Industri Perfileman kita sekarang Hantu.Rempit/Gangsterism dan RomCom. yang ada kelainan sikit baru ni pon NurKasih the Movie dan Bunohan tu pun tak tau bila nak tunjuk. Kebanyakkan ceritanya tak diterima akal dan adakalanya menimbulkan kontroversi: cough:hantu:ehem:bonceng:cough. Syok tengok balik cerita Melayu lama series Tan Sri Jins Shamsudin. Cerita hantu/misteri yang ada plot zaman 80’s yang terbaik adalah ‘Rahsia’. Bring back the good Old Days..

    0

    0
  57. amy says:

    aku tunggu malaysia buat cite ala2 mcm transformer, avatar, harry potter ke…cite ala2 twillight maybe ada kot, tu cite tolong awekku pontianak tu, tp mcm bangang pun ade cite tu…

    0

    0
  58. suka tgk wyg says:

    stuju sgt2 dgn pndpt Tun Mahathir ni ….filem melayu skrg ni atas dsr komersil sj….xde lngsung tema dan pncritaan yg mmbri pngjrn….asyik2 crita hntu….pas tu mat rempit….gengster….ntah apa2 je la….filem kita…..wajah kita….jd, inikah wajah org2 d Malaysia…..hasilknlah filem yg mmpunyai seni yg trbaik sprti krya2 Allahyarham Yasmeen Ahmad….muallaf mmprknalkn Malaysia d peringkat Asia Pasifik….anugerah Pngrh Trbaik tu bkn snang nk spt…..

    0

    0
  59. Ceciter2 says:

    ada kbenaran jugak kata Tun Mahathir tu….saya nie pminat citer seram, tp tlampau byk citer seram x bgus jgak kan???nnti ada kpercayaan benda syirik n mcm2. Tapi, ikut mcm mana kmatangan n minda diri kita utk mnerima, saya peminat citer seram, tp saya x pcaya kan bnda2 yg bukan2, tgk citer utk mgisi masa lapang lepas byk wat assgmnt…hu3. Cuma, citer yg gangster2, gaduh2 mmg ada impak yg negatif terutamanya kpd budak2. Budak2 akan tiru aksi2, bahasa, n cara percakapan dan ini sangat x baik utk pkembangan minda mereka. Bukan nak memandai, namun mll pmbelajaran , smmgnya sudah ada kajian saintifik n mll kajian yg mengesahkannya. Satu je yg saya x suka, filem yg dibuat oleh Prof. Razak (xtau nama pnh), byk mengarut, citer ape2 ntah…maaf la kpd pminat filem dia ye…bukan mengutuk, tp citer keluarannya kdg2 mcm mmperbodohkan n mperlekehkan org lain. Buat filem biar la ada kredibiliti dan kualiti.

    0

    0
  60. klw xtgk cte antu tau mne yg cte tuh mengarot bagai?haish.gne otak la beb.jgn jd menghukum tnpa bukti yg sah=)

    0

    0
  61. I used to be recommended this web site by means of my cousin. I’m now not sure whether or not this publish is written by means of him as no one else know such designated about my problem. You are incredible! Thank you!

    0

    0
  62. turkiye says:

    Normally I don’t read post on blogs, but I would like to say that this write-up very pressured me to try and do so! Your writing taste has been surprised me. Thank you, very nice article.

    0

    0
  63. It’s really a nice and useful piece of information. I am satisfied that you simply shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

    0

    0
  64. You really make it seem really easy together with your presentation however I in finding this matter to be actually one thing that I think I might by no means understand. It kind of feels too complicated and very extensive for me. I’m looking forward in your next submit, I will try to get the hang of it!

    0

    0