Filem Bunohan Tersenarai Di Dalam Academy Award Ke 85

Hiburan

Filem Bunohan Tersenarai Di Dalam Academy Award Ke 85

Pada tahun 2004, filem Puteri Gunung Ledang telah pun dihantar untuk bertanding di dalam Oscar. Sejak itu, tiada lagi filem Malaysia yang dirasakan berkualiti oleh FINAS untuk bertanding di dalam kategori Foreign Language Film. Namun tahun ini, filem Bunohan nampaknya memenuhi kriteria yang diperlukan dan telah pun disenarai untuk ke Academy Awards yang ke 85.

bunohan ke oscar

Advertisement

Sebanyak 71 buah filem telah pun dihantar untuk kategori ini. Daripada jumlah ini, 9 buah filem akan disenaraipendek sebelum 5 calon akhir akan diumumkan pada 10 Januari 2013. Selepas itu, majlis Academy Awards yang ke 85 akan disiarkan secara langsung ke serata dunia pada 24 Februari 2013.

Mungkin agak sukar untuk filem Bunohan tercalon sebagai Top 5 dalam kategori Foreign Language Film. Namun segalanya mungkin kerana bagi Abang Nara filem Bunohan antara filem terbaik Malaysia yang pernah Abang Nara tonton. Sama-samalah kita doakan kejayaan filem Bunohan sekaligus menjadi kebanggaan rakyat Malaysia.

P.S: Video lawak minggu ini, Banana Song!!!

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

40 Comments

  1. jim

    October 12, 2012 at 9:42 pm

    Pui!! Dah ko org Kelantan mesti la ko kate filem ni filem terbaik. Lagi satu, jgn la nak kecoh2 sgt filem ni tersenarai. 71 filem!! Sila kecoh bile dah tersenarai ke top 5. Gua sokong filem tempatan tetapi jgn la sampai kecoh keluar blog hiburan sana sini mcm terdesak sgt nak masuk Oscar tu. Lain kali alert sikit dgn tajuk ye Bang Nara oiii!!! Filem Bunohan tersenarai bersama 70 filem asing yang lain, bukan dia syok2 tersenarai sorg2.

    • anna

      October 13, 2012 at 12:32 am

      Kata sokong citer tempatan tapi melenting bila org sebarkan good news. Boleh kau kira berapa kerat citer tempatan yg btul2 berkualiti?Berapa kali citer kita masuk pasaran luar? Grammy awards satu dunia tengok, satu peluang nk naikkan nama msia. Who knows kalau ada peluang? Jangan cepat melatah sgt.

  2. Anonymous

    October 12, 2012 at 4:34 pm

    takda babak bogel… kalau ada mesti lepas…

    • Noel

      October 12, 2012 at 8:32 pm

      Woii babi bahalolllll!!!! kalau tak pernah tengok dan ikut perkembangan dengan anugerah academy tak payah bagi komen mcm ni babiiii!!!!! ada faham???

      ape pulak kaitan babak bogel dengan anugerah academy? The Lord of The Rings The Return of the King menang filem terbaik Oscar tahun 2003! Filem tu ada babak telanjang ke???? Gladiator filem terbaik tahun 2000 ada babak bogel ke babiiii????

      Lain kali kalau bodoh asyik layan filem Melayu terbitan MIG dan tak reti nak nilai kualiti sesebuah filem tak payah komen lah babiiii!!!! faham tak babbiiii???

    • haH?

      October 12, 2012 at 10:58 pm

      babi pun pandai guna komputer???? wowwwwww!

  3. izzean

    October 12, 2012 at 4:03 pm

    Bulan depan masuk Astro la tu, tak pun masuk TV1 atau TV2. Hujung minggu nanti ada kat TV3.

  4. takeiteasy

    October 12, 2012 at 3:53 pm

    Hollywood ska ambik cerita action yg lain dr lain
    producer Malaysia ambk filem action tapi sal rempit .gangster la n lain2
    kalau x mcm tu dia ambk filem 18sx mcm ATN
    mcm 2 klu depa pandai tapi filem ntah kemana
    no quality

  5. takeiteasy

    October 12, 2012 at 3:50 pm

    Filem ATN mengajar kta jd lg haruuu
    pelakon semua hancor jalan cerita hancor masuk neraka

Loading...