File High Efficiency Image Format (HEIF) Pada iPhone Kurangkan Kualiti Gambar?

Teknologi

File High Efficiency Image Format (HEIF) Pada iPhone Kurangkan Kualiti Gambar?

Update terbaru dari Apple iOS 11 memperkenalkan satu format baru untuk gambar iaitu HEIF atau ‘High Efficiency Image Format’. Apple claim bahawa format terbaru yang digunakan ini mempunyai quality yang sama dengan gambar yang menggunakan format JPEG dan saiz nya 2 kali lebih kecil.

Advertisement

Di dalam satu video oleh Apple Insider, mereka melakukan perbezaan antara HEIF dan JPEG untuk menegtahui format yang mana lebih sesuah untuk photography.

Hasil dari ujian yang dilakukan, HEIF sememangnya lebih kecil saiz nya dari JPEG. Manakanal saiz JPEG 80% lebih besar dari HEIF tetapi HEIF akan menyebabkan gambar hilang sedikit kualiti terutama pada gambar yang mempunyai kadar cahaya yang rendah.

Bagaimanapun, HEIF sangat menarik walaupun dengan saiz nya yang kecil.

Lihat video ini untuk mengetahu cara menyimpan gambar format JPEG melalui peranti Apple anda.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...