Festival Ramadhan Meriahkan KL Sepanjang Ramadhan 2012

Festival Ramadhan Meriahkan KL Sepanjang Ramadhan 2012

oleh: Noorariza Mohd Azahari

Festival Ramadhan yang masuk minggu kedua penganjurannya pada 28 dan 29 Julai 2012 yang akan datang telah berjaya menambat minat para penduduk sekitar Kuala Lumpur dan pelancong yang berminat untuk merasai pengalaman berbuka berlatarbelakangkan Bangunan Sultan Abdul Samad sambil merakamkan suasana senja di tengah-tengah kotaraya ini. Ini adalah sebagai sebahagian usaha untuk menyemarakkan Ramadhan yang mulia seperti di kebanyakan Negara-negara Arab.

Advertisement

Di Mekah Al-Mukarramah misalnya, berlatar belakangkan Kaabah, anda dapat menikmati kurma pilihan seperti sukkari, ajwa, routab, anbar dan lain-lain lagi yang disesuaikan dengan minuman arab iaitu Qahwah (kopi pahit) dan teh bersama daun pudina. Mengambil kira keindahan menyambut Ramadhan di Negara Timur Tengah, Kuala Lumpur juga berpeluang menyemarakkan sambutan tersebut secara sederhana tetapi meriah dengan juadah berbuka merangkumi bubur lambuk Kampung Baru sebagai menu utama selain kurma dan manisan yang bersesuaian.

Ketua Pengarah JKKN, Datuk Norliza Rofli

Ketua Pengarah Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN), Datuk Norliza Rofli gembira kerana usaha yang dilaksanakan secara julung kalinya hasil kerjasama erat dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (MAIWP), Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JAWI), Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, malahan media penyiar (radio) Klasik Nasional dan Ikim.fm, Muzium Kesenian Islam, Sungei Wang Plaza dengan kerjasama RTM dan kariah-kariah masjid sekitar Kuala Lumpur dan Putrajaya turut sama berganding bahu menjayakan festival yang pertama seumpamanya di Malaysia ini.

Sebagai sebahagian daripada kehangatan Festival Kuala Lumpur yang giat dilaksanakan sepanjang Julai dan terus disemarakkan dengan sambutan Ramadhan. Menurut Norliza lagi; festival ini bersesuaian dengan tradisi masyarakat Islam di Malaysia yang menyambut Ramadhan dengan aktiviti tadarus Al-Quran, berzanji, marhaban dan sebagainya bersesuaian dengan Ramadhan yang mulia dan sepatutnya disemarakkan dengan pelbagai ibadah dan bukanlah sekadar pengisian untuk sambutan Aidilfitri semata-mata.

Program-program baru ini menjurus kepada suasana baru dalam seni budaya dan bukan sekadar penjenamaan semata-mata. Misalnya aktiviti seperti berzanji, marhaban, nasyid bahkan program mengimarahkan masjid (meramaikan) sempena bulan Ramadhan sudah lama menjadi tradisi dan budaya masyarakat beragama Islam di Negara kita namun tidak pernah menjadi sebagai sebahagian acara mega Negara.

Mengambil pendekatan ini, JKKN berhasrat untuk melaksanakan Festival Ramadhan yang akan mendekati pembudayaan dan tradisi Islam dalam menyambut Ramadhan dengan menyemarakkan Ramadhan dengan aktiviti ibadah seperti bersedekah, berzikir, bertadarus, dan pelbagai kaedah untuk menyemarakkan ruh Ramdhan. Usaha ini tidaka kan Berjaya tanpa kerjasama media massa, korporat, komuniti dan pihak berkuasa tempatan bagi menjayakan aktiviti ini. Festival ini juga diharapkan dapat membantu memandu masyarakat menghormati dan memuliakan bulan yang mulia ini khususnya di kalangan generasi muda Malaysia sesuai dengan pembangunan ruhani dan modal insan.

Berteraskan tema ‘Tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima!’ ; Festival ini bertujuan untuk; meningkatkan aspirasi rakyat Malaysia terhadap bulan Ramadhan selain bertujuan untuk mengimarahkan (menyemarakkan) kegiatan keruhanian di kalangan generasi muda semasa bulan Ramadhan seperti aktiviti yang meningkatkan ruh ramadhan sebagaimana yang diperintahkan oleh Allah serta disuruh oleh Rasulullah SAW di dalam bulan Ramadhan seperti tadarus Al-Quran, iktikaf, zakat fitrah, solat tarawih, qiyamullail, sahur, ifthor-memberi makan kepada yang berpuasa dan sebagainya adalah menjurus kepada melahirkan insan muttaqin.

Firman Allah SWT : “Wahai orang-orang yang beriman! kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa.” Al Baqarah : 183

Festival ini turut menjadi keistimewaan baru kepada Festival Kuala Lumpur yang disemarakkan dan disesuaikan dengan sambutan Ramadhan yang sinonim dengan masyarakat Malaysia.

Artikel selebihnya dengan membaca entri ini sepenuhnya.

Festival Ramadhan akan merangkumi program-program keruhanian, persaudaraan dan komuniti seperti Berzanji, Tadarus Al-Quran, Pertandingan Cipta Lagu Nasyid, Pertandingan Cipta Lagu Raya, Pertandingan Nasyid, Pertandingan Marhaban, Konsert Ruhani, Pameran Kaligrafi, Peragaan Busana Islam, Pertandingan Busana Islam serta program ’Jom Berbuka Puasa’ juga Solat Terawih Perdana.

Selain itu juga, mengambil kira kebimbangan terhadap kemungkinan ’pupusnya’ lagu-lagu raya ciptaan baru yang lebih bersesuaian dengan sambutan Hari Raya kini; JKKN turut mengambil inisiatif untuk menganjurkan Pertandingan Cipta Lagu Raya dengan kerjasama Klasik Nasional. Lagu-lagu yang bertemakan Hari Raya Aidilfitri pada hakikatnya merangkumi skop yang luas. Selain bertemakan kasih sayang antara ibu bapa dan insan tersayang, kisah perantau pulang beraya 1,001 cerita yang boleh disentuh untuk menggambarkan sambutan Aidilfitri di Malaysia di alaf baru. Kesemua itu bagi menunjukkan kemeriahan sambutan perayaan yang sinonim dengan budaya orang Melayu yang berhijrah ke bandar-bandar besar untuk mencari rezeki menguatkan nilai sentimental itu. Lantaran itu, setiap kali lagu-lagu raya dihasilkan pada tahun-tahun 1960-an hingga 1980-an berkumandang di radio, hati golongan ini lebih mudah mengimbau rasa tersebut. Nilai-nilai nostalgia itu masih kuat mencengkam kerana itu adalah antara fasa terawal penghijrahan mereka ke bandar. Bagaimanapun, selepas generasi pertama ini tiada dan digantikan dengan yang seterusnya nilai-nilai kebergantungan terhadap cara-cara kehidupan kampung semakin pudar. Ia termasuklah daripada segi budaya, budi bahasa malah, sehingga kepada selera makan yang semakin moden. Dalam hal ini, peranan lagu-lagu dan yang berkonsepkan hari raya didapati semakin lama semakin sedikit dan Pertandingan ini adalah untuk menyahut cabaran penceritaan sambutan Aidilfitri di kalangan generasi muda Malaysia tanpa meminggirkan elemen malar segar yang mendominasi lagu.

Penganjuran Festival Ramadhan yang julung kali ini juga adalah selaras dengan hala tuju kerajaan, untuk memupuk semangat menghormati Ramadhan yang mulia menerusi aktiviti seni budaya yang sebenarnya telah lama berakar umbi dalam kebudayaan kita setiap kali menyambut ketibaan Ramadhan dengan mengorak langkah baru dan menggabung kaedah tradisi dalam sambutan Ramadhan dengan kaedah berikut :

 

i.        Aktviti komuniti dan perpaduan; seperti ’Jom Berbuka Puasa’ yang akan dilaksanakan di hadapan Bangunan Sultan Abdul Samad pada setiap hujung minggu (Sabtu & Ahad) di bulan Ramadhan sehingga 11 Ogos serta Buka Puasa Mega, Solat Terawih Perdana dan Solat Maghrib dan Isyak  juga Ceramah Perdana pada 11 Ogos. Aktiviti Berbuka Puasa atau iftar ini bukanlah sekadar datang dan berbuka semata-mata, akan tetapi adalah sebagai penyambung dan juga pelengkap kepada ikatan ummah yang bersatu padu, sesuai dengan konsep satu Malaysia. Rakan-rakan bukan Muslim serta pelancong di sekitar KL juga dapat merasai pengalaman berbuka puasa secara sederhana tetapi dengan semangat kekitaan yang erat.

 

ii.        Penyemarakan dan pendekatan untuk menarik bukan sahaja generasi muda dan anak-anak seni berkreatif melalui karya seni visual dan kaligrafi Islam seperti pada pameran yang bakal diadakan di Muzium Kesenian Islam (iaitu Pameran Kaligrafi Islamik, Pertandingan Tulisan Khat, Bengkel Kaligrafi dan Bengkel Kraf untuk Kanak-kanak) pada 21 Julai hingga 17 Ogos 2012.

 

iii.        Menghimpunkan pelbagai kaedah tradisi dalam sambutan Ramadhan seperti aktiviti Tadarus Al-Quran dan berzanji yang bakal dilaksanakan oleh JAKIM, MAIWP dan kariah-kariah di Masjid Negara, Masjid Tunku Mizan, Putrajaya, Masjid Putra, Putrajaya, Masjid Imam As-Syafie, Taman Maluri, Kuala Lumpur, Masjid Muadz B. Jabbal, Setiawangsa, Kuala Lumpur, Masjid Saidina Hamzah, Kg. Batu Muda, Kuala Lumpur dan Masjid Sallahuddin Al-Ayubi, Taman Melati, Kuala Lumpur pada setiap Solat Asar, jam 5.00 petang sepanjang Ramadhan.

 

BIL

TEMPAT

TARIKH

1

Masjid Negara Kuala Lumpur

28 Julai 2012

(Sabtu)

2

Masjid Tuanku Mizan Putrajaya

28 Julai 2012

(Sabtu)

3

Masjid Putra, Putrajaya

29 Julai 2012

(Ahad)

4

Masjid Imam As- Syafie, Taman Maluri, Kuala Lumpur

30 Julai 2012

(Isnin)

5

Masjid Saidina Hamzah, Kg. Batu Muda, Kuala Lumpur

1 Ogos 2012

(Rabu)

6

Masjid Muadz B. Jabbal, Setiawangsa, Kuala Lumpur

4 Ogos 2012

(Sabtu)

7

Masjid Amru Al-Ass, Sentul,Kuala Lumpur

10 Ogos 2012

(Jumaat)

 

iv.        Pertandingan Cipta Lagu Raya dan Lagu Nasyid yang akan dikendalikan oleh Klasik Nasional (Bagi Lagu Raya) dan Ikim.fm bagi lagu nasyid. Pertandingan ini terbuka kepada seluruh warganegara Malaysia yang berbakat dalam penciptaan lagu dan penulisan lirik, untuk menyumbangkan karya mereka dalam ciptaan lagu-lagu raya.

 

v.        Aktviti kesenian diteruskan dan sebagai menghormati bulan Ramadhan yang mulia, Konsert Ruhani diadakan pada 11 Ogos 2012 dari jam 5.30 petang hingga 6.00 petang berteraskan Bacaan Ayat Suci Al-Quran, Gambus Solo dan Berkumpulan, Lagu-lagu Puisi Keruhanian dan Nyanyian Nasyid juga Dikir Barat di Pentas Bergerak, berhadapan Panggung Bandaraya, Jalan Raja, Kuala Lumpur.

 

vi.        Seni berbentuk rakyat dan lebih ’intim’ dengan masyarakat diteruskan dan disesuaikan dengan sambutan Ramadhan seperti Pertandingan Nasyid dan Pertandingan Marhaban di Pentas Bergerak, berhampiran Panggung Bandaraya, Jalan Raja, Kuala Lumpur. (Tarikh seperti pada edaran di lampirkan)

 

vii.        Peragaan dan Pertandingan Busana Islam oleh sepuluh (10) buah butik busana Islam sekitar Kuala Lumpur seperti para pengusaha butik berikut – Fashion Design & Beauty Centre, BB Plaza, Resmi Creations, BB Plaza, RNR Concept, Ipoh, Perak, K RABAT Solutions, Seleksi Akma, Zattera Apparel,Atika Murni, Lady Executive Boutique dan Salsabeela Muslimah Attire di Sungei Wang Plaza, Kuala Lumpur.

 

viii.        Program Singgah Sahur pula akan melibatkan karyawan seni terkenal tanahair yang akan turut turun dan memberi sumbangan juga mengagihkan bantuan makanan sempena Sahur kepada gelendangan dan fakir miskin di ibu kota.

 

Bagi umat Islam, Kita wajib mengambil peluang sebaik mungkin untuk meraih taqwa yang telah Allah janjikan dengan kedatangan Ramadhan. Sememangnya Ramadhan itu diprogramkan oleh Allah SWT untuk melahirkan hamba-hamba yang bertaqwa kepada Allah agar lebih ramai yang berpotensi untuk memasuki syurgaNYA. Ramadhan adalah bulan al Quran. Seharusnya kita jadikan Ramadhan sebagai bulan untuk kita kembali menghayati dan mengingati fungsi dan tujuan sebenar penurunan Al Quran. Maka atas saranan tersebut, JKKN dan JAKIM mengambil inisiatif ini untuk menyuburkan roh Ramadhan menerusi program keinsanan dan keruhanian yang bersusaian dengan tradisi masyarakat Malaysia menyambut Ramadhan.

Laman web rasmi festival ini turut berkongsi dengan laman web Festival Kuala Lumpur iaitu www.klfestival.org. Para peminat seni tanahair dan luar negara boleh mengunjungi laman rasmi ini untuk memuat turun kalendar aktiviti dan informasi aktiviti berkaitan acara yang akan berlangsung. Manakala untuk maklumat awal boleh melayari laman sosial ‘fan page facebook’ Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara.

Dengan penganjuran program-program ini, adalah diharapkan masyarakat Malaysia yang berbudaya berteraskan gagasan 1Malaysia dapat dilahirkan, di samping mempergiatkan usaha mengekal dan memulihara serta mengembangkan kebudayaan dan kesenian masyarakat kita.

Jadual penuh Festival Ramadhan 2012 boleh dilihat di sini:-

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...

14 Comments

 1. Pingback: Inspitari 2012: Sentuhan Baru Khazanah Seni Tari Negara › Saluran Selebriti dan Artis Sensasi

 2. apom

  July 24, 2012 at 3:29 pm

  klu bab puasa bkn amain wat kuar firman puasa wajib bla3… bab tutup aurat x dak plak ye.. nara2..

 3. nora danish propa

  July 24, 2012 at 3:07 pm

  sy 1st lah raja minah jambu kerepot…saya sedang mengenali hati budi datuk sri L…