Written by Bella | May 16th, 2019

Semalam, kita dikejutkan dengan berita dimana pelakon dan pengarah, Datuk Farid Kamil dijatuhkan hukuman penjara 9 bulan atas kesalahan menggunakan dadah jenis ganja THC atau Tetra Hydrocannibol pada Januari tahun lepas.

Berita itu menerima reaksi pelbagai pihak dan rata-rata netizen mula membanjiri ruangan komen Datin Diana Danielle.

Ramai yang simpati dengan nasib Diana dan anak-anak yang terpaksa beraya tanpa kehadiran Farid di sisi. Mereka harap aktres itu tabah menghadapi segala ujian.

Terdahulu, pada hari Rabu , Mahkamah Majistret Petaling Jaya, Selangor memerintahkan Farid dihukum penjara sembilan bulan dan berada di bawah pengawasan Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) selama dua tahun. Mahkamah juga tidak membenarkan pihak pembelaan untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman. Farid menjalani hukuman penjara di Penjara Kajang bermula semalam.

22 responses to Farid Kamil Dipenjara 9 Bulan, Netizen Minta Diana Danielle Tabah

  1. Liza says:

    Dah la ambik dadah pastu ko belasah. Yng ko belasah pulak Encik Lis… mendapat la. Mana2 negara pun kalu ko sentuh ko tanggung akibat. Nak lalok, lalok sorang x yah kacau orang. Nak terjun KLCC pun x kesah janji x ganggu org. Tu jer..

    32

    0
    • Anonymous says:

      dadah membawa padah.. igt tu je lar!

      10

      0
      • Anonymous says:

        Mmg dari dulu xminat mamat ni. Nampak cam comot kusam je. Hero rempit menjadi la. Hero Malaya.. x layak. Samseng taik kucing. Biar je merengkok. Ko igt title dato ko besar sgt ke?

        6

        0
  2. Anonymous says:

    lain kali ingt anak bini bro sbelum nk bik brg.

    16

    0
  3. Tiada Simpati says:

    Aku cukop menyampah orang main dadih ni. Kuat drama diaorang tau. Macam-macam alasan. Bila jadi macam ni baru ko nak suruh lawyer merayu. Time melakok tak sedor diri sampai tak hengat donia. Duduk je dalam rumah baru raya dengan tirai baru berbesi!

    11

    0
  4. bong cit says:

    dia ni job pun dh xda…sian bini kena kje keras tuk family…semoga pasni berubah la..x sian bini sian la kat anak2 tu

    11

    24
    • Anonymous says:

      isteri lawa mmg patut keja mcm kuda.. isteri lawa membawa hasil.. kau ade???

      2

      4
    • Anonymous says:

      tak de nya kesian bininya tu……… dia kan nak bawa lari ke luar negara……… ada masalah je mesti lari dulu mengandung lari juga
      sekarang dadah dan pukul orang nak lari juga
      dah lah datin tu tergeliat lidah tak pandai melayu……. sebab anak orang putih tapi tak dibesarkan oleh orang putih pun
      anak Mael Embong lurus lagi melayu mereka biar pun ibubapa English mereka macam di London kalau bercakap tak pun tergeliat lidah mereka

      5

      1
  5. Anonymous says:

    tak paham aku..dah dia amek dadah, belasah org..mmg padan la kena hukum. yang dok p sedih2 bagai konon memahami jgk ni apehal. simpati tak kena gaya. akhir zaman nie yg buat salah palk dapat simpati. yang dibela. Bini dia tau la dia main dadah. dr mudaratmcm kes ziana zain..elok la dok dalam tu. getalan datuk tu pon patut tarik ja balik.

    24

    0
  6. cantik says:

    sebenarnya aku rasa time tu dia tgh stress.. dia kan such a devote father, tp si DD tu bwk lari anak dari dia. tu yg tension gila tu.. tp part ambik dadah tu mmg la salah.. x patut la

    3

    4
    • Anonymous says:

      artis dan dadah berpisah tiada,

      2

      0
    • Aida Musa says:

      Please laa kau ingat ni baru first time dia ambik dadah ke? Dd bawa anak lari ke rumah mak dia tingkat bawah je. Itu pun sebab memang dah lama dia main dadah, takde kerja, suka cakap merapu. Dia yang ambik dadah nak salahkah semua orang sekeliling. Be responsible for your ownself la farid!

      7

      0
  7. Anonymous says:

    Ambil dadah, belasah polis + reka cerita palsu pasal polis dan orang nak aniaya + fitnah rakan artis masukkan dadah.

    Selalu seksyen 15 ADB, denda RM2000 ke RM5000 bila mengaku salah. Tutup kes.

    Ini sampai kena 9 bulan. Ajaib. Diharapkan lepas ni netizen pun belajar, bila buat salah kena betulkan dan own the mistake.

    Sekian.

    8

    1
    • Anonymous says:

      Nasib baik x kena saman. Kalu aku saman je.. sape nk byr bil hospital aku weyyy??

      1

      0
    • kak senah says:

      tak ajaib pun penjara 9 bulan tu.

      Seksyen 15 ADB ni boleh denda atau penjara. ramai je kena penjara. tempoh 7-9 bulan tu normal bagi kesalahan pertama bagi kes2 yg mengaku salah pada hari pertama pertuduhan dibacakan atau sebelum bicara bermula.

      dalam kes farid kamil ni, dia tak menagku salah. kes berjalan bicara. akhir kes pendakwaan , Mahkamah putuskan ada prima facie dan dia dipanggil membela diri.

      pada tahap ni, okt termasuk farid kamil diberi pilihan :
      1. memberi keterangan bersumpah dari kandang saksi (yg ni selalu org pilih sebab keterangan dia ada pemberatan di sisi undang-undang) ; atau
      2. memberi keterangan tidak bersumpah dari kandang tertuduh (yg ni macam anwar ibrahim buat. yg ni pemberatan dia tak kuat sebab dia cakap saja tanpa ada sumpah) ; atau
      3. kekal berdiam diri.

      farid kamil pilih no.3 iaitu kekal berdiam diri. bila kekal berdiam diri ni kesan dia sebenarnya dia akui tuduhan-tuduhan terhadap dia. dia tak ada pembelaan.

      mahkamah dah cukup baik bagi 9bulan saja. sedangkan mahkamah boleh bagi 12 bulan atau maksimum penjara sebab dia dah merugikan masa mahkamah. teruskan bicara tapi tak ada pembelaan.

      jadi kesimpulannya, tiada sebarang keajaiban atau ketidak adilan terhadap farid kamil dalam kes dia. lawyer dia la ntah macam mana advice dia.

      0

      0
  8. anonymous says:

    padan muka hang siruuu laa lagi

    1

    0
  9. anonymous says:

    tu la kan dia nak salahkan sofi jikan kan,dato sampah

    1

    0
  10. UNTUK MAKLUMAN PEMBACA, PELAKON FARID KAMIL TERPAKSA MENYAMBUT RAMADAN KALI INI DAN BAKAL MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI, HARI KEBANGSAAN KE-62 DAN HARI MALAYSIA KE-56 DI PENJARA. SEKIAN..

    4

    0
  11. Che Mat says:

    Sendiri yg cari penyakit biarkan… biar insaf sikit!

    1

    0

Leave a Comment

Optional