Written by AbangNara | May 29th, 2014

Farhan, suami kepada Abby Abadi dilaporkan telah melafazkan cerai sebanyak 2 kali kepada Abby Abadi. Salah satunya tidak dilaporkan kepada mahkamah iaitu apabila Farhan memberitahu rakannya yang dia sudah menceraikan Abby Abadi. Lafaz tersebut adalah sah dan Abby serta Farhan telah rujuk secara perbuatan tanpa memberitahu mahkamah terlebih dahulu.

abby abadi cerai

Kata Abby Abadi:-

Lafaz kali pertama itu tidak dibuat kepada saya tetapi dia memberitahu kepada seorang kenalan bahawa kami sudah bercerai dan apabila saya dimaklumkan mengenai perkara itu saya merujuk perkara berkenaan kepada bapa saudara suami di Kelantan untuk mengetahui sama ada ia sah atau pun tidak. Apabila diberitahu lafaz dibuat itu sah kami rujuk secara perbuatan tanpa melaporkannya kepada mahkamah

abby

Kemudiannya Abby memaklumkan kepada mahkamah yang dia telah menerima SMS berbunyi “Aku ceraikan kau” dan diikuti “Mulai hari ini kau dah tiada apa-apa hubungan dengan aku” pada 9 Mei lalu. SMS tersebut dihantar pada jam 10.25 pagi apabila suaminya tidak pulang ke rumah malam sebelumnya. Kata Abby lagi:-

Semasa saya terima SMS berkenaan saya berada di dalam kereta namun saya tidak ingat ada atau tidak membalas mesej itu untuk mendapatkan kepastian daripadanya. Kejadian berpunca selepas terdapat perselisihan faham yang berlarutan sehingga dia tidak balik rumah pada malam sebelum dia melafazkan cerai menerusi mesej.

abby

Bagaimanapun kes ini terpaksa ditangguhkan hingga 11 Jun untuk membolehkan lafaz cerai kali pertama difailkan. Apa pun, takziah kepada Abby Abadi dan Farhan atas kemelut rumah tangga mereka. Semoga ada hikmah di sebalik semua ini. Info asal Mstar Online.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

274 responses to Farhan Lafaz Cerai 2 Kali Kepada Abby Abadi

  1. Killer says:

    Salah UMNO BN jugak ker??

    0

    0
    • Anonymous says:

      pulak dah… tak matang lg la laki ni.. takziah abby!!!

      0

      0
      • curlas says:

        tu la farhan.. tak g kursus kawen lg.. tahu2 dah nikah ekspres kat seberang.. hewhewhew…

        0

        0
        • amoi says:

          lepas ni xyah kawin dah la…bg aku idop sendiri lebih baik abby..ko bukan x leh idop sorg..bila ada suami dulu, dah curang…skrg x matang…susah nak cari suami yg betul2 baik skrg ni…lepas ni hrp lebih berhati2…tanya ALLAH samada itu jodoh yg terbaek atau x..

          0

          0
        • Olga says:

          Meh la Farhan come to Mummy!
          Tp Mummy kena sental dulu Farhan bersih2 kasi hilang segala bau2an Bakyah!

          0

          0
        • lynn says:

          dah lah korang.. ni dah takdir dia. jgn lah mengata dia mcm2. saya tak menyebelahi sesiapa tapi segalanya dah tertulis di luh mahfuz. takda siapa yg boleh ubah takdir.

          utk Abby, sudah2 lah meroyan. diam2 lebih baik.

          0

          0
        • abby akan nyanyi, “aku bukan selemah yg ko sangka..” Farhan membalas, “EH! JUBORRRR!!!!”

          0

          0
        • Bedah says:

          Standby uols…
          Abby akan buat come back kembali meroyan di laman sosial..

          0

          0
        • narareader says:

          Meluat dengan cerita Abby

          0

          0
        • abis tu Arbayah Abadas tu bajet diri tu matang sgt la ye? eh fakyu laaa

          0

          0
        • Baby AA says:

          untuk perempuan bernama Arbaiyah ini…mati nt pn nama ini juga yg akn diguna ketika Talkin dibacakan….Jika kamu berpolitik sekali pun..jgn sampai menyentuh sensitiviti orang..kerana ilmu dan kesedaran kamu masih cetek..berbanding Alim ulamaq yg ln..

          0

          0
        • Sila Suluh Moral Anda says:

          Alhamdulillah..Rosmah & Najib kekal bahagia walau pun dihina siang malam..Allah tetap bersama2 dgn orang yg sabar..

          Moral : pasni jgn duk hina kutuk org lagi ye “ustazah”..

          0

          0
        • Selangor Negeri Sedehhhh says:

          Kesian jugak kat ko… mcm dah tak bermaruah dan bernilai bila senang2 dilafaz cerai dgn nilai sms iaitu 20 sen. Dugaan ko lah Abby hoi..pandai2 la bersabar.

          0

          0
        • Bedah Pungkor says:

          banyak kan bersabar ye wahai ustazah… sudah2 la ceramah nak betol kan org nok… betol kan diri ustazah tu dulu ye. baru orang tengok sejuk mata.

          0

          0
        • fakka says:

          lubang dah lobos…jantan mana yg puas…cakap?

          0

          0
        • Fasha Donia says:

          Haha itulah kahwin sangat kt siam . Ustazah segera , cerai pun segera.

          0

          0
        • Anonymous says:

          easy come..easy go…takkan tu pun x paham.

          0

          0
        • hah says:

          karma is a bitch kan uols

          *waiting for puak2 taliban suicide bomber burqa semua nak cakap hukum karma tiada dalam islam

          0

          0
        • Anonymous says:

          mcm laki sy lol…umur ja 30 lebih tp tidak juga matang2… anak ramai tp masih akun bujang… bila setia kena curang…bila jujur kena tipu hidup2… sdh tu x pernah bagi nafkah anak & bini… yang paling jijik lagi suami berzina dengan scandal…minta suami ceraikan & kena saman… lari pergi tpt orang tua…tidak hadir ke mahkamah lagi… bukan kah namanya Lelaki BODOH…untuk yang berkenaan…

          0

          0
      • tangan says:

        dalam pic kat ats tu mana pgi tgn kanan laki dia.. 4 words…laki muda tak matang… sekian

        0

        0
        • ko sembang laki muda tak matang ko ingat abby tu matang sgt ka? eh fakyu la.

          0

          0
        • Mak Jemah says:

          jangan suka menghina, mengkritik orang lain…diri sendiri belum tentu ada masa depan.

          0

          0
        • Silvia Sunto says:

          isteri yg soleh adalah disisi suami…apabila si suami tk restu cara dia berpolitik..maka berhentilah dari politik….bila abby dengan degilnya…maka rumah tangga terabailah…sibuk memanjang ngan politik…akhirnya dia gagal pertahankan maruah rumah tangganya….macam maner nak jd ketua kalau ketua rumahnya pun dia tk mampu nak jaga…abby taubat lah…anda tk layak untuk berpolitik…..itu hakikat….

          0

          0
      • Anonymous says:

        ambil apa yg berlaku sbg pengajaran…. Muhasabah diri byk2…. Kesilapan dtg dari diri dua2nya…. 2 minggu perkanalan x ckup untuk knl hati budi…. Abby pun jgn lah asik mencari kslhan org lain je smpai rasa diri tu terlalu betol…. Kita manusia x sempurna…. Nk politik pun politik lah tp jgn smpai minta makian dan sumpahan org…. Trnyata ramai yg masih syg kan abby… Moga allah bg kebahagiaan lps ni…

        0

        0
      • Raja bomoh says:

        kawin jer dengan ulama pas.ulama pas kan suka berkawin ramai katanya mengurangkan maksiat.dan isteri dapat payung mas. kan?

        0

        0
        • Siti says:

          X pyh bergiat lg dlm politik la Abby..tumpukan sepenuhnya pada anak2 je senang..bukannya dh konfom tahu mana yg betul,mana yg salah..jaga diri sendiri & keluarga lg berbaloi…

          0

          0
      • Peringatan says:

        Tu la dia tnda2 durhaka pada suami,mgkin tak ambik pngajaran dari peristiwa yg lalu..ketika manis tunjuk sgt kepit sini kepit sana mcm dia sorg yg belaki..ingatla sikit org yg melihat akan bekata2 dan kata2 itu aderlah doa..skg org akan ketawa tebahak2..

        0

        0
      • In Your Face..!!! says:

        Tu lerr… suka sangat texting dlm laman sosial… kena cerai dengan kaedah texting…

        Nasib engkau lah Ostazah Jadian… dulu bukan main hentam dan kritik orang lain… sekarang apa hal? kena balik kat batang hidong engkau… sibuk nak tadbir negara, rumah tangga sendiri tak tertadbir… nak ucap takziah kat engkau pon seperti buang masa aku jaa… cuma boleh kata….

        IN YOUR FACE…! kahkahkah… lain kali, sila low-profile yer Ostazah Jadian….

        0

        0
      • antihipokrit says:

        bukan laki x matang, bini dah tua kerepot..

        0

        0
      • Anonymous says:

        Agaknya dah tak tahan bini tua asyik membebel berlagak macam al ustazah dan anak berderet.He’s still young, dia tak boleh angkat agaknya.Tak boleh handle banyak masaalah dan tak sabar.So bercerailah. Norman & Memey bahagia dengan perkahwinan mereka tapi Abby hancussss dah tak der jodoh……….

        0

        0
      • Wanita Matang Utk Lelaki Matang says:

        kena ingat juga apa Islam bagitaw
        lelaki yg baik utk wanita yg baik..

        so lelaki yg tak matang utk wanita tak matang…
        dan wanita yg perasan matang utk lelaki yg perasan matang..

        0

        0
    • Zac says:

      Tak, ni semua salah cincin Rosmah Rm 2 juta …..

      0

      0
      • beng beng!! says:

        hi zac..tak tau ke lelaki kelantan suka kawin cerai..

        0

        0
        • chikaboom! says:

          Suka kawen cerai ngan malas keje..ramai yg harapkan bini yg menyara. Ini mmg kenyataan. Daripda 10 rakan yg berkahwin dengan lelaki kelantan, at least 7, laki x keje.

          0

          0
        • Bedah says:

          Kesian kawan uols.. spedo jantan!

          0

          0
        • bedah or bdah says:

          Bedah, bukan spedo jantan hokey, tp ‘laki’ aka SUAMI yg sepatutnya menyara isteri..tp sejak akhir2 ni, mmg ramai lelaki yg x bekerja mengharapkan isteri yg menyara. Bla isteri x bg duit, kaki tangan naik kat badan! Klu yg makwe spedo pakwe tu mmg BANGANG PUNYA POMPUAN LA!

          0

          0
        • kuikui says:

          laki kelantan kerjanya mkn tdo lepak bjudi mkn pil kuda isap dadah merogol budak bawah umur…. kawen cerai.. yg pandai ckit jd retis sendu seksi cam neelopak.. takpun buat blog gossip

          0

          0
        • Bedah says:

          whatever… still speedo jantan jah.. sedih…
          untong laa jantan tu bini kerja tunggang terbalik…
          kalau bedah la, dah lama jantan mcm tu kna campak masuk gaung..
          owhh phuleezzz laaaa… dari bela jantan, baik sedekah jariah kat umah anak2 yatim

          0

          0
        • hentai says:

          Xla,lelaki kelantan suka kenduri anak dara org.38 lawan 1.

          0

          0
        • Ramas says:

          tulah..sapa suh kawin trgopoh gapah..pstu tayang kat org..loving couple la sangat..bila dh brcerai..ckp dh x der jodoh..sngnya kan..lg satu, kurang2 kan lah laser tu..lelaki x suka

          0

          0
      • ton says:

        INI salah panda 2 ekor tu fuwa dgn Bini dia fengyi…

        0

        0
      • zikir fikir says:

        tak pasal pasal kait nama Rosmah….tau x kamu memberi pahala percuma pada Rosmah….dah lah berpuluh yang like…kamu rasa kamu dapat jumpa Rosmah ke nak mintak maaf…atau nanti jumpa di mashyar….kenapa nak buat dosa tanpa nikmat ?

        0

        0
        • Zac says:

          Haha MACAI marah, habis dorang kutuk orang kelantan yang tiada kaitan tu tak berdosa ye ? cai cai

          0

          0
    • Olga says:

      KELANTAN NEGERI YANG PALING BERMASALAH,XSUKA SILA DISLIKE ADA AKU KESAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

      0

      0
    • pendamai says:

      banyak sgt tabur fitnah mcm2 tentang benda yg dia xtahu…kdg2 lagi elok x payah berdakwah bagai kalau diri sendiri pun x nampak….takut diri sendiri yang ditimpa malang tanpa henti…lepas ni dok umah diam2 pi masjid pi blajar agama ye…

      0

      0
    • Olga says:

      FARHAN MESTI FRUST KAN CERAI NGN ABBY LEPAS NI MESTI JADI GAY TERUS KAPEL NGN IQRAM DINZLY

      0

      0
    • Perasan Matang says:

      Dlm islam kan bagitaw
      lelaki yg baik utk wanita yg baik..

      so lelaki yg tak matang utk wanita tak matang…
      dan wanita yg perasan matang utk lelaki yg perasan matang..

      0

      0
  2. sedih says:

    hai artis~ cerai rujuk dibuat main-main. :'(

    0

    0
  3. saje says:

    first!

    0

    0
  4. saje says:

    aku first

    0

    0
  5. loqman says:

    takziah. be strong..

    0

    0
  6. kiki lala says:

    next please!

    0

    0
  7. cik kim says:

    semoga diberi kekuatan,kesabaran dan semangat..

    0

    0
  8. Sipuden says:

    itulah…agama bukan terletak pada penampilan. kenapa nk rujuk bapa sedara suami awak pulak..xcaya pada sistem kehakiman negara kah? undang2 syariah bukan undang2 kerajaan buat..dh jadi cmni buat malu ja..org yg tunjuk warak alim tp buat tindakan bodoh cmni..mmg org luar tak tahu apa jadi..tp kalau awak sendiri tak heboh, tak gambarkan keretakan rumahtangga anda kt media sosial, kami ni pn xtahu..haish..takziah la ye..ambik ni sebagai iktibar dan pengajaran utk anda berdua dan utk kami, org luar ni jgk…

    0

    0
    • dena says:

      kejap…tak faham… apa kena mengena dengan tanyak pak cik die? tanya pakcik ke tanye pejabat agama ke sama je… cerai luar mahkamah tetap sah… rujuk secara perbuatan pun sah jugak…selebihnya kena pergi daftar bayar denda je lah.. habis kenapa ko nak marah2 ni?

      0

      0
      • Sipuden says:

        dah tu yg kali ni p masuk mahkamah nk sahkan buat apa..dh semua boleh sah sendiri..kawin kt thailand pn sah.balik bayar denda..kelam kabut semua benda..kawin tak menyempat..nk cerai pn xmnyempat smpai ber’sms’ bagai..tu la len kali guna saluran betoi..step by step..g kursus kawin..bru tau prosedur cmne..yg ko Dena nk emo apehal??

        0

        0
        • dena says:

          aikkk… aku tak paham aku tanye laaa ape yg ko marah sgt… itu je…sape yg emo skang? mcm ko je…kikikiki

          0

          0
        • zara says:

          Sipuden,kan die kene cerai 2 kali, kali pertama betol la ape dena ckp tu. My b kali prtama die xnak heboh,tak salah pon tnye pak sdra,org berilmu tinggi la gaknye. So rujuk sndiri, kalo bgtaww mhkamah nt kene dnde. Kali ke2 tu plak mmg da tak nk rujuk,cerai je lah ikoot prosedur

          0

          0
  9. rayma dearla says:

    Malas Lah Nak ambil Tahu Hal Pasangan Nie .. Fed Up !!!

    0

    0
  10. Jujun says:

    Ujian hebat adalah untuk orang yang hebat. Tabahkan hati. Simpati dengan apa yang berlaku. Yang mulut syok sgt mengata dan gembira dengan kesedihan orang lain tu, ingat, jangan sampai kata-kata tu berbalik pada diri sendiri. Jangan doakan diri sendiri kena lagi teruk dari apa yang keluar dari mulut tu. So, cakaplah yang elok2. Moga lepasni jd yg elok2. Semoga Allah melindungi kamu abby. Belajar dari kesilapan k. Amin.

    0

    0
    • zioe says:

      hidup berseorangan lagi elok…cari kekhilafan diri sendiri..muhasabah diri sendiri.. teruskan dengan tabah…x semua manis…rasanya abby dah cukup dewasa untuk menilai…hargai orang yang ada skrg…family n friends…take your time for yourself..next time jangan terburu2 untuk tunjukkan diri kamu pun mampu..but the end awak yang susah…xberapa setuju rasanya kalu orang cakap ini takdir…sebab kita boleh fikir dan rasa apa yang akan bakal berlaku..disini doa itu penting…DOA YANG BAIK2…itu sangat2 wajar…tabah ya abby…

      0

      0
  11. gigi emas says:

    Sure tak pandai jaga laki walaupun dah jadi ustazah segera…..ni kawen pasai nafsu…..tapi apa2pun memang cerai adalah penyelesaian dikalangan orang melayu…..sebab tu kes penceraian orang melayu (islam) adalah tertinggi di malaysia…..penampilan je islam tapi lain semua rosak…tu la dinamakan orang melayu….sentiasa layu…..

    0

    0
    • faith says:

      nsib ak bkn melayu..huhuhuu

      0

      0
    • Kanji says:

      Sikit2 salah perempuan, tak pandai jaga suami lah, apa lah. Kau pernah fikir salah suami apa?

      0

      0
    • gg emas,kang aku cakap bodoh ko mrh tp nk wat mcm mn kan dah nsb ko…ko ingt asl cerai je semua salah pihak perempuan ke?? ko xcheck lak kebanyakkan yg cerai nie llk yg xtau nk jd ketua keluarga yg baik utk istri dan ank2… klau dah dlm 1 kapal nahodanya hancur maka seluruh kapal akn hancur….bukan aku nk b’pihak ngan mn2 sbb aku xtau pun kisah sebenar tp ko tls nie mcm ko tau segala2nya apa yg b’laku…mst ko antara masyarakat yg kuno menganggap perempuan yg janda 2 jahat & xtau jg suami kan??? aku tengok statistik penceraian kebanyakkanya adalah disebabkan suami…. tp yg buruk semua kn kat isteri, suami 2 baik sgt ke??

      0

      0
    • Coreena A says:

      Laki bkn brg yg ko dpt jga. Tkkn nk ikt kaki dia. Ko pn blm tntu terer bab mjg laki/bni. Blm kna btg hidung sndiri mmg lh sdap mulut ckp. Mmg cerai adlh jln trakhir klau rmhtgga ggl dslmtkn. Laki dh lafaz cerai…Abis tu nk pthnkn jg? Mkn hti, tmbah pnyakit. Buat apa bsma tp tk bahgia, tk ska…lps tu bkin skandal sna sni lg bdosa. Baik lpskn & bna hdp bru. Pahit ni kdg2 blh jd ubat gak. 1 lg, tk pyh sbut imej org…islamik ke, free hair ke…tkde yg maksum.

      0

      0
  12. Anonymous says:

    Barisan nasional, Menteri diutamakan rakyat merana

    0

    0
  13. Neelofa says:

    Ape pnye lelaki la Farhan ni!bile nk kawen ajak p Thailand, bile xnk cerai pn melalui sms! wlpun xbrape suke ng Abby sbb trlalu obses ng politik tp ksian kot…hemmm…mdahan segala dipermudahkan

    0

    0
    • Johan says:

      Jangan cepat menyalahkan pihak lelaki. Kita tak duduk tempat dia. Kita x lalui kehidupan rumahtangga dia dgn abby. Mungkin ada sebab. Kadang2 yg dipamerkan indah diluaran …x semestinya cantik di dalaman. Kita x duduk serumah dgn dia.. apa2..just doakan yg terbaik lah kan. Even Farhan tu muda..tp diusia itu dia pun reti berfikir… setiap tindakan pasti ada sebab nya..

      0

      0
  14. kitaro says:

    sama macam rita lah kisah mereka ni. kawin di thailand, cerai sms. nauzubillahiminzalik

    0

    0
  15. faith says:

    woww…dahsyat btl bla gduh o nk cerai guna bhsa ‘aku’ ‘kau’..msa tgh hangat bercintan cintun guna pggln syg,baby,dear,abg….huhuuh

    0

    0
  16. HukAloh says:

    Aku kesian sungguh kat kau Abby. Ujian ni sbb Allah sayang. Jadikan pengajaran. Budak mentah hanya nak berseronok.

    0

    0
    • memeyisgreat says:

      Kadang2 ujian kadangkadang balasan
      Apa2 pu dua2 tuhan nak kita berfikir dan muhasabah.
      Apa2 norman bahagia dengan memey sekarang….

      0

      0
  17. Anonymous says:

    cantik baju kawin mrka. ready made or jahit expres? kan baru knl 2 bln trs kawin

    0

    0
  18. Cikaro says:

    Artis M’sia = kawen, cerai..kawen, cerai.. kalau ia pn ada masalah x blh berbincang dulu ke? dah mcm trend dah..kalau kawen mesti cerai..

    0

    0
  19. ... says:

    seronok mok cik abby … sana-sini orang bercerita pasal dia.. hajat sebenar dah kesampaian ??

    0

    0
  20. Takziah says:

    Memey sdah kmbali ssah ati,adekh norman
    Hakim akn jd kn Abby isteri kdua??tnggguuu
    Ni suma dgaan ..tp seeloknye cr yg tua ckit sbb
    aku tgk korang ni cm kak ngn adik dah.
    ni suma brpunca dr Norman yg mla wat hal dlu
    ngn Memey prampas tu..klu x tntu live hppliy
    klu bkan prampas yg mngcau.

    0

    0
  21. skudiver88 says:

    orang luar jangan kawen ngan lelaki kelantan.biar lelaki kelantan kwen ngn pompuan kelantan je. kebanyakan family kat kelantan pn nk anak die kwen ngan org kelantan je.sebab dekat pstu bahasa senang paham.sape setuju sile like sape xsetuju sile bagi sebab anda..kot2la ade pengalaman bercinta ngn orang kelantan..

    0

    0
    • hmmmmmm says:

      ya betol , dari pengalaman sy lah ,tak nak cakap banyak lah , nanti aib kan bekas suami

      0

      0
      • skudiver88 says:

        xyh cakap.sile like je spe stuju.klu xstuju sile la komen.dat all.xperlu nk aibkan sesape.sbb bnde ni mmg fakta!!!

        0

        0
        • sayasayalah says:

          Mmg pon…Kalu boleh elakknlah bercinta dgn org Kelantan…bila time susah merantau Tmpt org jenuh mencari kite…bla dah senang puiiiii…KO buat aku mcm sampah ea cikgu ap??h…xpe2…skakat cekgu ko jgn nk eksen ngan aku..traf aku lebeh tgi Dr KO..CMA aku x memilih je ..org kerja biasa lg educated Dr KO tau…

          PS/sorry teremosi sikit…tp x semua mcm tulah..mungkin dlm 10 masih Ada 2 atau 3 yg boleh pakai

          0

          0
      • Bedah says:

        Janda la jugak kamu ye hmmmmm…
        moroyan mcm abby tak?

        0

        0
        • skudiver88 says:

          sape janda??i xkawen lg ok??ni berdasarkan pengalaman org sekeliling dan 100% mmg betol…dan ni mmg terfaktab!!!

          0

          0
        • Bedah says:

          owh skudiver88 don’t be so jumpy…
          i’m talking bout “hmmmmm” lah..

          0

          0
        • skudiver 88 says:

          who’s hmmmmmm??sorry my mistake….heeeeee

          0

          0
    • NN says:

      iye betul…. ni pengalaman makcik saya sendiri…. dah ber”couple” bertahun2… last2 mak lelaki cakap dah ada pilihan sendiri, org Kelantan jugak (utk pengetahuan kalau anak lelaki Kelantan kena kahwin dgn perempuan Kelantan jugak, tak boleh kahwin org luar katanya….) so, last2 BF makcik saya ni dinikahkan la dgn perempuan pilihan maknya tadi…

      Tp disebabkan cinta, after 1 year kot kahwin, BF makcik saya ni nikah jugak dgn makcik saya ni bahagia hingga ke akhir hayat…. yg perempuan pilihan maknya tadi diceraikan…. begitu la cerita dgn anak2 buah kelantannya semua anak lelaki dah dipilih siap2 calon menantu kelantannya….. so, moral of the story org luar tak payahlah nak berBF kan mat2 Kelantan ni, buang masa aje!! and mak saya pun pesan kalau nak cari BF, pantai timur is a BIG NO! NO!

      0

      0
      • Pantai timur moden says:

        Haha. Yg tu lah kau n mak kau dapat nanti. Mark my words!

        0

        0
      • kak salmah says:

        @NN
        negeri pantai timur ada tiga…jangan sebab Kelantan abis negeri lain terpalit sama. org Pahang dgn Terengganu ok jer kawin dgn negeri lain pun. Saudara aku kawin dgn org Johor, Perak…ok jer hidup bahagia. Kat Pahang & Terengganu kami x memilih… yg kami pilih ialah perempuan yg baik.

        0

        0
        • Mintak Perhatiannnnn….Pantai Timur ada 3 Negeri…tak perlu kaitkan dengan negeri…carilah pasangan dari negeri mana pun, kalo dapat yg tak senonoh tak guna jugak…ini bukan salah negeri…ini manusia yg punya angkara

          0

          0
      • aten says:

        kenapa mak kita sama? lolololo mak kite pun xkasi kawen dgn org kelantan.

        sep sikit!!

        mmg dalam 10 org, 3 je bahagia.. yg lain.. family xsuka.. hmm

        0

        0
        • Bedah says:

          tapi.. mak kite pesan jangan kawen ngan mamak penang..
          mamak penang perongoih.. pastu harta terkumpul family belah depa ja..
          mmg dok rumah besaq macam istana.. tapi dalam tu semua kaum kerabat dia sumbat.

          0

          0
        • sumbat jgn tak sumbat says:

          Kelakar la u bedah .. mmg punnnnnn …. klu mak pak depa tak pe la jgk … depa hangkut habis kaum krabat depa …. kedekut taik hidung masin pulak tu …. kaum depa jer la yg cantek … org lain huduh jee kat mata dorang … cemburu giler … mmg la patut hormat parents tp parents dia jer… mcm org tak ada parents …

          0

          0
    • hahah says:

      kebanyakan nya kalau kita perhatikan macam tu lah, especially golongan yang minda dan pemikiran yg sempit tu. tapi, perlu diingat, bukan semua. honestly and seriously speaking, bukan semua mcm tu, dan masih ada golongan lelaki kelantan yg sedar tanggungjawab, terbuka dan gembira menerima keluarga pasangan dari negeri selain kelantan, dan tenang hadapi masalah perkahwinan. wujud je lelaki jenis macam ni di kelantan. cuma nya tak berapa menyerlah sebab dibayangi oleh image lelaki-lelaki yg tak berapa sedap diperhati dan didengar ni.

      apa pun, Allah is the best planner, kepada Allah kita berserah, percaya dan redha atas setiap ketentuan, sbb semua nya pasti ada hikmahnya. bak kata orang putih, people come into our life, they either a blessing or a lesson..

      0

      0
    • Anonymous says:

      skudiver88 mmg betul.. ade kwn2 n sy sendiri pun pernah terkena..diorg ni penipu.. mmg keluarga diorg nak anak diorg dgn org kelantan jgk.

      0

      0
      • nadai says:

        Saya setuju!Mereka ni mmg penipu. Yang tok2 lebai ke blajar fundukk ke sume same jer. PEGI DAH!!

        0

        0
    • nora says:

      sy pnh bcinta ngn org klantan. 6taun pastu tgl cmtu je. alasan apa xde,clash gna sms, fb main block2 plak. dasar laki xckup akal. sume org klantan yg sy knl pn cmtu. xpyh la bcinta ngn org klantan.

      0

      0
    • mira says:

      setuju sejuta kali.. bf sy dulu pemalas nauzubillah, dh couple 5 tahun dr belaja amek degree tp xberani nk jumpe mak bapak saya.. lps 3 tahun couple dia dh abes blaja, tp 2 tahun tu nk dekat setahun menganggur, lg 1 tahun lebih keje kt kedai runcit gaji 500 xsmpi, xpenah ada usaha nk cari keje yg lebih baik sikit, walaupn kakak sy penah offer kt sbb kt sel dia tolak sbb xnk jauh dr familinya =.= xpenah terfikir nk meminang ke apa.. nk belajar memandu pn alasannye takut.. last2 sy pasrah n bg mak abah carikan jodoh skrg alhamdulillah dah mengandung 6 bulan n sangat bahagia.. suami sy ni spm je tp rajinnye, tau gaji xcukup 1500 je, dia amek part time kt kedai mkn, ahad mesin rumput ruma org.. walaupn xmewah tp saya nampak dia berusaha utk sy n anak..

      0

      0
    • Suka Hati Akulah... says:

      korang tak yah kata orang kelantan itu inilah..cam nyampah lak aku dengar..besepah kot kawan2 aku yang macam korang..tak nak kawen ngan orang pantai timur terutama kelantan..last2 dapat kad undangan orang kelantan juga jadi pasangan..knape..kelantan punya best ke?!!

      0

      0
  22. Ustazah Mee Segera says:

    Ini sume salah UMNO!!!!

    0

    0
    • WOOITT.. says:

      Ustazah Mee Segera..ko pegi lah duduk kat kelantan tu..kene kawin cerai, kene rogol ramai2..name je negeri islamic..

      0

      0
  23. huhuhu says:

    laki dah puas dapat buri* dan jolok panta* abby buat mcam ni lak…
    dorang ingat boleh main2 ke perkataan tu…

    0

    0
  24. ninazarina says:

    yang kes remaja dirogol 38 lelaki tu semua org kelantan kan

    0

    0
  25. Lala says:

    aku perasan jugak…kbyakan nya dr grup elite ne hampir sumanya kawen cerai kan?hmmm….linda rafar dulu…da kawen cerai kmdn kawen lagi…c wati pulak…da kawen n kmdn pun cerai jugak..then kawen lagi…c shasha pun sm juga nsb dia…c azza pun sm senasib jugak…fiza pun senasib jugak…last skali ni abby pulak..pun senasib jugak da….grup ni ada saka cerai kot?nauzubillah….smga mereka suma tabah menghadapi dugaan dr Nya….

    0

    0
    • btl2 says:

      Jgn lupa hana pun bercerai gak gn abg shasha
      Semua anggota elite
      Tp ni takdir Allah
      Kita perlu byk berdoa n bertolak ansur dalam rumah tangga
      Tp kalau xda jodoh
      Redha n move on
      Sesungguhnya Allah maha mengetahui

      0

      0
  26. mizz says:

    says:
    May 29, 2014 at 4:16 pm
    xyh cakap.sile like je spe stuju.klu xstuju sile la komen.dat all.xperlu nk aibkan sesape.sbb bnde ni mmg fakta!!!

    ko orang mn..bajet bgs sgtla…fakta otak ko..

    0

    0
    • skudiver88 says:

      mmg fakta pon la!! ak ade experience kot..so what?? ak ckp berdasarkan pengalaman sbb tu ak cakap.ade bukti!!ak xkan main ckp klu xde bukti…choi!!!otak ko la!!

      0

      0
      • JUJU says:

        setuju….mmg betol hunderd% aku kne tipu gak dgn lelaki kelantan…pastu bnyk nk test market

        0

        0
        • skudiver 88 says:

          kan??? xpela…biar org bt kite jgn kite bt org….what goes around comes around…

          0

          0
  27. akutengahwatesaimen says:

    kakak ipar aku org klantan…dh la jahil agama,kontrol abg aku smpai pas2 nikah smpai la skrg ni,dh 18 thn xpenah bg satu sen pn dkt mak bapak,balik kg pn jarang2,org klantan mmg busuk ati,kt ceruk mana pn klantan ttp sama…

    0

    0
    • Sukati aku nk komen apa says:

      aku setuju sgt
      lg 1 org kelantan mulot cm puaka. lebih2 lg pmpn kelantan yg konon2 perasan cntik tp idung baik pnye buah jambu air masak

      0

      0
    • suka hati mulut aku says:

      abang kau tu dayus. prangai bapak kau mase muda. hahah

      0

      0
      • adoila says:

        ko ni mesti orang kelantan kan? tak hairan la mulut puaka sesuka hati panggil abang orang dayus

        0

        0
      • adeh says:

        ko mesti orang kelantan kan? tak hairan la mulut puaka, sesuka hati je panggil abang orang dayus

        0

        0
    • org kelantan says:

      esok kat akhirat saya org kelantan nak tuntut kata2 hinaan awak boleh?

      0

      0
      • Zac says:

        Bagi mereka Najib je yang bertanggungjawab , ye la Najib bagi Rosmah beli belah sakan kat luar negara,cincin Rm 2 juta dan panda ehhhhh…

        0

        0
    • lala says:

      pui…salahkan perempuan….lelaki ke perempuan pemimpin..mmg abg kau dayus…xreti nak ajr bini…wekkkk

      0

      0
  28. fizz fairuz(g*y) says:

    rujuk perbuatan…smpat lg korang berdoggie ye…

    0

    0
  29. haniraiza says:

    Nurul Izzah pun bcerai inikan Abby Abadi……..

    0

    0
  30. Insan berhati NURANI says:

    macam laaa negeri lain xde jenanyah!! korang jeles dgn negeri kelantan ke apa…masalah hati!! xpernah ingat mati!! Dosa Pahala!! Cermin diri…Masing2 akan kawin…korang xthu JODOH MAUT KORANG.

    0

    0
  31. gilo says:

    kalau tak silap, dalam IG dia dulu, dia ada komplen yang undang2 nikah kat malaysia ni rumit+susah+banyak prosedur+banyak pakai duit. ambil masa yang lama untuk uruskan.( yela, nak kena pegi kursus kawin, submit borang, HIV test.) dia bangga dok canang yang dia nikah di Thailand. Sebab die cakap, nikah di Thailand cepatttt setel. tak sampai sehari dah boleh jadi halal. kesiannnn die. padah dapat laki muda yang takde ilmu rumahtangga. sebab tu la, kat malaysia ni, sebelum kawin, diwajibkan pegi kursus dulu. sebab nak tambah ilmu rumahtangga tu. Tu la, semua benda nak kutuk je. nak fikir negatif je.

    0

    0
  32. LAHAR says:

    JUJUUUUBUR…..da mmg ko bodoh ptutla kna tipu,,xsmestinya org klantan tipu ko nti jiran sblah rumah pn bley tipu ko coz bodo************h

    0

    0
  33. aida says:

    amboii ramai yer rupenye org y dengki dgn negeri klantan.. haishh manusia2 hati x pernah bersih. yg kutuk klantan ni mesti muka BURUK HODOH dengki org klntan ni comel2,

    0

    0
    • humble says:

      Comei kejadahny3…rumah kotor berlumut…masjid pon kotor…takat muka ja lawa, tapi xtau jga kebersihan baik xyah la….ckp pasal islam no 1….tpi habuk pon xde….kalo game bola sepak tu, org kelantan la juara bab bergaduh ni…bab lain jgn citer la….

      0

      0
      • PEREMPUANKELANTANPEMALAS says:

        humble..betul cakap kau.org kelantan paling pengotor.langsung x menjga kebersihan. kalo perempuan..tau jaga muka je..tapi rumahtangga..ya rabbi.pastu suka kawen cerai kawen cerai.canang satu dunia camni

        0

        0
  34. meleis says:

    Ntahnya… nurul izzah pn bercerai, inikan pulak si abby yg mulut mcm jubor cirit angin

    0

    0
  35. rinee says:

    korang ni tak baik laa kata mcm2…mana ada org kawin nk cerai…takziah abby dan farhan…

    0

    0
  36. intan says:

    Maaf cakap la..org kelantan mmg tak beradab..aku bekerja satu ofis dgn org2 kelantan hari2 makan hati dgn sikap sombong,suka mengumpat dan panas baran diorang..diorang rasa diorang je yg betul serba serbi..mentality diorg mmg low class punya level..mana2 aku pergi kebanyakan org kelantan mmg perangai lain mcm sikit..aku dah byk kali nangis dan hampir2 berenti kerja dek perangai org kelantan..maaflah bukan nak memburukkan tp ini fakta dan realiti sebenar..say no to kelantanese…

    0

    0
    • TERRENCE says:

      BETUL TU INTAN..

      DAH LA MULUT LONGKANG. PENGOTOR AND PEMALAS PULAK TU. LEBIH2 LAGI KELANTANESE YG BERKULIT HITAM N RAMBUT KERITING. KELANTANESE YG BERKULIT PUTIH OK SIKIT HUAHUAHUA. NI PENGALAMAN AKU LA. AKU TAK SUKA ORANG KELANTAN NI VERY NARROW MINDED.

      3-1 = 2 LA ABG NARA OIIII

      0

      0
      • brader says:

        aku nk menyampuk ckit la…aku plng suka pppuan dr sabah sbb dorg ne comel2,kulit putih,muka jgn ckp la mmg chinese look,pembersih,ble bergaul dgn org sini,mulut pn xpuaka..cma bab pkaian ada seksi ckit..hehehe…aku ckp based on pengalaman kwn dgn ppuan sbh…….

        0

        0
        • TERRENCE says:

          brader,

          AKU PON SUKA KAWAN DENGAN SABAHAN AND SARAWAKIAN SEBAB DIAORANG NI JENIS TAK SUKA JAGA TEPI KAIN ORANG. MAYBE SEBAB DIAORANG NI DAH BIASA BERGAUL DENGAN PELBAGAI SUKU KAUM KAT NEGERI DIAORANG SEBAB TU PEMIKIRAN LEBIH TERBUKA DAN TIDAK BERPUAK2 MACAM KELANTANESE. NEGERI LAIN OK JE KECUALI KELANTAN.

          KALAU TAK SETUJU DISLIKE JE. ADA KU KESAH???!!

          0

          0
      • kelantanese girl says:

        aku bukan nk sokong bukan nk mengata..tp kan aku yg org kelantan pooon xsuka sgt dgn peel org kelantan..bab nk jga tepi kain org nmbor satu..pastu kata kejiranan..kejiranan lah sgt..!

        0

        0
    • LAHAR says:

      minta2 keturunan ko ade yang gler ngn orang klntan

      0

      0
    • Busuk Dan buruk says:

      Mmg suck derang ni..aku prnh Kenal sekor pompuan kelantan. Dalam fb maki hamun aku gila baik punya.kutuk org berira..o aku lupa umah dia takde cermin besar. Dlm fb kunun dia la bagus umah macam reban ayam..pengotor..hatipun busuk. Busuk bangkai…menyesal aku baik dgn dia..haktuih!!!

      0

      0
  37. lol says:

    sian ko kan skudiver88 n semua yg ada pengalaman teruk tu…aku bkn org kelantan..tapi aku kawin dgn org kelantan, member2 pom ramai asal dr kelantan..baik je budi pekerti deme tu..xsemestinya kelantan kn kawin dgn kelantan je..yg jenis camtu jenis xmo berkembang..member2 ramai kot dr kelantan kawin dgn org luar..dahla baik budi..ramai yg berjaya plak tu..baik jahat seseorang tu bkn terletak pada dari negeri mana ko dtg..tp terletak pada diri masing2..macamla org dari negeri2 lain xpenah bercerai berai, x penah mainkan org..well penah dgr x ayat lelaki yg baik untuk perempuan yg baik..begitu la sebaliknya..
    p/s.kesian kt abby

    0

    0
    • skudiver 88 says:

      ni bkn pengalaman aku tp pengalaman dari family aku sndiri, kwn2 aku gak yg terkene ble kapel ngn org kelantan ni.dan org kelantan sendiri pn pnh ckp yg family die nk kan perempuan dari kelantan gak,bkn sorg..malahan ramai ckp cmtu…ak ckp base on true story.bkn reka2 cite lol oooiii!!!org luar mmg xpnh tolak org kelantan tp orang kelantan yg sllu tolak org luar…dan dah terbukti dengan bnyaknye like yg aku dpt…ppe pun peace.

      0

      0
      • noor says:

        yeker skudiver88? berapa peratusan or jumlah rakyat malaysia/kawan2/sedara mara kau yang cakap mcm tu? rakyat malaysia ada lebih kurang 30 juta orang pada tahun 2014..so berapa jumlah org yg kau maksudkan ramai yg cakap macam tu? buktikan melalui nilai/kuantiti/fakta/penulisan yang sahih dari org2 profesional, bukan bukti berapa byk org like komen kau atau dari kajian dengar2 mulut org..nak cakap biarlah mcm org berpendidikan sbb kita diperhatikan oleh orang2 luar/asing..tunjukkan kita ni bangsa yg maju dan berpendidikan tinggi..maaf, komen ni bukan sahaja dituju kepada kau, malah org2 yg bercakap tanpa mengemukakan bukti2 yg sahih..

        0

        0
        • hmmm says:

          mmg org Kelantan mcm tu..terima la hakikat.Aku pun dah serik dgn org Kelantan ni.
          Klu ada yg ok pun 1 dalam 1000 je la…

          0

          0
    • WOOITT.. says:

      lol..ini berdasarkan pemerhatian lol..cuba tgk berita hari2kes berat di kelantan teruk2..org tua kena bunuh,..seludup brg..pelacuran menjadi2..dah air tak bersih..org2 nye pun pengotor.. bawah rumah penuh rumput panjang tak tebas..sampah main campak je keliling rumah..huuiih ko pi lah tengok!

      0

      0
      • mozed says:

        tambah satu lagi kejadian rogol beramai2.. kat mana??? ketereh kelantan!!!!

        0

        0
      • Sabahan says:

        ye lah.. aku pun hairan napa kelantan byk sangat kes… walhal kepimpinan ikut islam… kurang penguatkuasaan dan pemantauan.. berbaik sangka je.. apapun dulu masa kat U… tgk bilik org kelantan… korang pun tahu mcm mana kan…. tapi kalu fesyen …fuh jangan cakap… up to date yo… lihat saja artis2 kelantan bila keluar kelantan… you know..

        0

        0
  38. asal tutup aurat jer kira muslimah says:

    Kepada semua kaum wanita,

    sedarlah bahawa lelaki dan perkahwinan bukan penyelesaian untuk mendapatkan kebahagiaan sejati. Saya ulangi, BUKAN.

    Agama juga jika disalah tafsir, akan menjadi punca kesakitan.

    Sedarlah bahawa kebahagiaan hanya boleh diperolehi apabila anda memahami dengan mendalam konsep “menyayangi diri sendiri” terlebih dahulu. Ia konsep paling asas dan wajib ada dalam diri setiap orang. Ia adalah tindakan bukan hanya satu konsep yang difahami.

    Bertindaklah menyayangi diri sendiri. Selagi tiada cinta terhadap diri sendiri, jangan meroyan jika berlaku musibah ciptaan sendiri (akibat menagih kebahagiaan/kasih sayang daripada insan lain dan tiada langsung kasih sayang dalam diri sendiri terlebih dahulu).

    Meletakkan harga diri pada status:
    ‘jika tiada jantan, tiada life’,
    jika tiada perkahwinan, tiada life’…
    —> tindakan paling desperate untuk kaum wanita.

    Untuk Abby,
    binalah hidup baharu.
    Awak cantik, awak wanita hebat, dan saya tahu awak boleh ubah keadaan yang pahit ini dengan berubah sepenuhnya dari dalam (bukan luaran semata-mata.
    Buang ketagihan terhadap slogan “hanya perkahwinan yang dapat selamatkan aku”.
    Bina ketagihan terhadap “tiada sesiapa dapat selamatkan diriku selain aku sendiri” (serta Yang Maha Berkuasa). Dari situ, Insya-Allah, hati Abby akan menjadi lebih aman damai dan Insya-Allah juga, Abby akan menjadi lebih hotttt….

    Jauhi sifat dahagakan, menagih kasih sayang seorang lelaki untuk mendapatkan kebahagiaan. It’s not the solution for us women in the 21st Century. Your own your happiness, no men can give you that.

    *Hugsss to Abby*

    0

    0
    • Kak jenab says:

      Bagus komen kau ni.
      Akak setuju sesangat !!!!!!!!!!!
      Utk semua janda dan Anok dara tua atau muda berfikr seribu kali sblm kahwin .

      0

      0
      • asal tutup aurat jer kira muslimah says:

        Terima kasih, Kak Jenab.

        Saya kasihan tgk nasib kaum wanita di abad ini. Tak kiralah wanita tua atau muda. Sbb zaman sekarang zaman wanita cari lelaki. Zaman lelaki boleh dpt bumbung tempat kepala diorg berteduh, drp perempuan tanpa perlu berbuat apa2.

        Zaman dulu, wanita adalah satu enigma. Tp zmn skrg? Perempuan berada di hujung jari. Online, offline. Petik sahaja. Semurah itu (bertudung atau tidak, semua sama sj). Sanggup bercakaran berebut lelaki, suami org.

        Saya sedih dan saya cuma harap org pompuan melayu kita akan lebih meletakkan nilai diri mereka pd nilai yg sehabis tinggi, iaitu just leave these men alone (the men who rob your self-esteem by being such an ass to you).

        0

        0
        • Anak Teruna Ku says:

          Selagi wanita/lelaki tak dapat menjaga lidahnya..
          selagi itu kehidupan mereka akan ditimpa masalah…
          Nabi s.a.w.pun byk pesan ttg bahaya lidah ..
          kita sebenarnya yg memilih masa depan kita samada bala atau nikmat

          0

          0
    • julia says:

      terbaikkkkk. sememangnya betul. bila kita sayang diri kita, kita akan menarik lagi ramai orang yang sayang kan kita. stay positive everyone. untuk perempuan, mahalkan diri !

      0

      0
      • asal tutup aurat jer kira muslimah says:

        Terima kasih, Julia.

        Semoga Abby, Fiza Elite, Rita Rudaini dan semua wanita Melayu kita yang dirudung malang akan berhenti daripada “ketagihan” terhadap lelaki yang tiada integriti untuk sebuah hubungan.

        Anda berhak untuk hidup sebagai wanita Melayu yang ada nilai dan harga diri. Dan nilai dan harga diri itu terletak dalam tangan anda sendiri. Anda yang tentukan. Bukan si lelaki yang tiada integriti yang tentukan untuk anda (kerana percaya “aku kena ada lelaki, jika tiada, tiada life, tak laku, etc).

        Wanita Melayu adalah puteri. Jangan biar sang putera raja seret anda dengan menaiki kuda dan hidung anda dicucuk tali. Diseret dan diheret sesuka hatinya. Tiada sebarang respek terhadap anda (ada yang sanggup dimadukan tanpa sebab kerana terlalu taksub dgn agama).

        Hanya putera raja yang berhak sahaja (yang tunjuk dengan PERBUATAN yang dia mahukan anda) yang anda patut beri peluang untuk menyayangi anda. Bukan dengan hanya dengan kata-kata atau SMS, watsapp, etc.

        Bangunlah dari mimpi anda wanita-wanita Melayu kita. Lupakan fairy tales. Berpijaklah di bumi nyata. Barulah boleh tidur lena bagaikan puteri.

        0

        0
  39. amylicious says:

    rujuk perbuatan tanpa “lafaz rujuk” adalah tidak sah mengikut mazhab syafie..
    cuba kowg gali semula kisah syam kamikaze cerai..
    wife dia g court nk sahkan lafaz cerai ke 2..yg pertama tu dowg rujuk perbuatan..
    hakim kata rujuk tidak sah sbb tanpa lafaz..
    so,hakim kata lafaz cerai kali ke 2 tu tak jatuh sbb dowg tak sah rujuk..
    kiranya dowg bersama tu dosa..

    0

    0
  40. haniraiza says:

    Aku tak suke org Kelantan…dulu masa kt U, student dari kelantan bpuak2..dia kalau jumpe org kpg dia tak pandang dh org sebelah..sekian..

    0

    0
    • keladi merah says:

      Dulu masa kes Rita.. ramai cakap lelaki n9 xleh pakai.. sekarang ni kes abby.. lelaki kelantan plak xleh pakai.. x faham betullah korang ni… jangan salahkan negeri salahkan coklat cudbury.. gara2 makan coklat nilah ramai perangai macam b**i..

      0

      0
  41. asal tutup aurat jer kira muslimah says:

    Abby,

    awak cantik, ok.

    awak hebat.

    tapi…

    tolonglah dengar nasihat kami ini:

    kebahagiaan diri BUKAN terletak di tangan lelaki

    dan

    kebahagiaan diri BUKAN terletak dalam sebuah ikatan perkahwinan

    atau ikatan2 lain

    kerana

    kebahagiaan diri terletak dalam diri sendiri.

    Abby yang cantik, manis dan bijak,

    tolonglah bina kebahagiaan dengan mula menyayangi diri sendiri terlebih dahulu.

    dalam keadaan yang pahit dan sukar ini,
    saya hanya mendoakan agar Abby dapat membuka mata serta hati untuk membina diri Abby yang baru —> diri yang tiada siapa dapat bahagiakan kecuali dirimu sendiri.

    Lelaki hanyalah satu perhiasan di abad ini. Tidak lebih dari itu. Berhentilah mempercayai slogan untuk bahagia, aku kena ada lelaki. Ia hanya satu malapetaka jika Abby berterusan mempercayai slogan tersebut.

    Sayang Abby. Sayang semua kaum wanita. Tiada yang lebih hodoh dan bodoh daripada sifat terdesak mahukan ada lelaki dalam hidupmu.

    0

    0
  42. sumak molek says:

    cari hok jambu sangat.. kene cari hok sesuai dengan diri kita.. paling tidak pun duk je sorang2…

    bkn nye tadok kawan2 bley teman.. laki ni menyusohkan je bile jd gni

    mu nok jaga ati die je manjang..doh ati mu sape hok nok jaga?

    jenggggkrengg!

    0

    0
  43. Anonymous says:

    Oppsss org hijau. Duku kn main.

    0

    0
  44. rinee says:

    baik ke jahat takde kena mengena dgn negeri laa…apa laa korang ni…

    0

    0
  45. asal tutup aurat jer kira muslimah says:

    Abby,

    Binalah hidup baru. Di saat yang penuh kepahitan ini, tiada yang lebih baik selain daripada meletakkan dirimu di tempat paling selamat iaitu letakkan dirimu di dalam tanganmu sendiri

    bukan di tangan lelaki.

    0

    0
  46. pendosa says:

    lawaklah baca comment semua ni hah. wei, jgn nk sibuk dgn masalah org. cubalah doakan yg terbaik untuk diorang bukannya memaki lol. macam bebudak. btw perempuan mana yg sukakan penceraian hah?

    0

    0
  47. moksom says:

    farhe, bilo mu nikoh nga abby??

    0

    0
  48. moksom says:

    mu nikoh bilo??

    0

    0
  49. HukAloh says:

    Kisahnya sama je ngan laki Rita. Keluar rumah tak balik2, lepas tu hantar sms cerai. Cuma yg bezanya Aidil tu bbulan tak balik. Dan bukan stakat tinggal bini, tinggal skali anak2 tanpa nafkah cukup. Tapi dua2 sama dayus. Time nak aje pandai…

    0

    0
  50. Sendiri Jaga Tepi Kain Sendiri says:

    hatters… yg ckp abby tu ustazah wat soever… n xckup ilmu nak gak tgk pakai tudunglabuh x? g majlis ilmu x??

    hehe cermin diri la puan2 n tuan2…

    kutuk lebih2. org tu getting better. korg????
    masih di takuk bg saham akhirat kat org,

    0

    0
  51. fizz fairuz (g*y) says:

    Ksimpulannya…….klantan mmg hampeh..kt kg pnyer la tudung litup ..dtg kl bapak sgala dedah

    0

    0
    • Sukati aku nk komen apa says:

      org kelantan suka menyemak kt negeri org lain. kalau sorg dpt keja kt 1 tmpt dia akn rekemen sedara mara dia lak keja. lepas sorg2. ada yg saje cari pasal dgn org lain dgn niat nk org tu berenti keja dan dia nk masukkn kaum kerabat dia. kt lau bole tmpat tu nk di sdn bhd kn pd kaun kerabat dia. xsedar diri. org kelantan mmg hampeh…sekian

      0

      0
  52. fizz fairuz (g*y) says:

    Moksom adalah org utan yg dok kat gua musang..x ikut pkembangan lgsg

    0

    0
  53. sheayang says:

    Takziah Abby.

    Semoga dapat berhadapan dengan situasi ini dengan tabah dan semoga dapat mencari kebahagiaan untuk diri sendiri.

    0

    0
  54. Shaklee says:

    Kesian abby

    dah la abby lepas ni takyah rujuk

    besarkn anak2 je

    takyah fikr pasal lelaki

    0

    0
  55. D says:

    Nikah di Siam,cerai pakai SMS. Farhan,kau seangkatan dengan aidil zafuan.
    Pengecut nak mampus cerai guna SMS. Kau ambil cara elok,pulangkan cara elok. Perangai biar bermaruah sikit,bro.

    Abby,laki kau tak matang??!! Kau lagi tak matang dari budak farhan tu! Cerita dalam kelambu kau jaja dalam media sosial.

    0

    0
  56. nemo says:

    Base on true story, mmg x caye ngn org klantan. Lebih2 yg pmpuan. Muke comei, lemah lmbut tp rupe2nye mulut mcm longkang…

    0

    0
  57. orang kelanta* kuat merogol says:

    Tapi kan org Kelantan selalu perasan diorg bagus. Diorg paling Islamik, paling baik dan lain2. Diorg suka banggakan pemimpin diorg melebih2. Hmmm..makcik aku sayang giler kat laki Kelantan dia. Tup2 7 tahun laki dia madukan dia senyap2. Ya, lelaki Kelantan mmg sial.

    0

    0
  58. man kidal says:

    Saya sayang isteri saya kata si farhan selalu kat org .. Lanciau .. lah.. bila rasa abby punya mcm getah segerap terus blah .. cr puki lain

    0

    0
  59. senah says:

    Haih x tau la aku nak cakap ape..haihhhhhhh

    0

    0
  60. Kak Mala says:

    Dalam semua gambar mereka berdua akak tenguk si Abby yang terlebih lebih pegang..terlebih lebih gelak ketawa riang ria…yg si lelaki tu senyum pun macam ndak tak ndak je…Budak lelaki ni kahwin si Abby pun macam tak ikhlas je akak rasa…ada udang sebalik batu.

    0

    0
  61. mungin ada hikmah atas semua yang berlaku. kahwin po pantas, cerai pon ringkas. takziah n moga bertabah

    0

    0
  62. Tettttttt says:

    Slm takziah ye. Sy ni sejujurnya tak brp suka dgn kak abby. Tp dlm hal ni, sy rasa kesian jgk kt kak abby. Sanggup si suami menceraikan kak abby melalui sms je? Alahai. Mcm mana kau ambik ank org, mcm tulah kau kena pulangkn. Mana pergi tanggungjwb kau? Lg satu kak abby dh2 lah berpolitiknye. Baik fokus kt anak2, fokus kt agame. Itu lebih helok. Drpd mencanang, mengumpat psl org, dose jgk kita dpt. Org pun mula berkata benda yg tak baik. Perckpn itu bukan ke satu doa? Tabahlah ye. Semoga mendpt keberkatan dari-Nya.

    0

    0
  63. Shila says:

    zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

    0

    0
  64. donjuan.. says:

    Eeeeee!geram jer aku dgn org klantan ni….
    Yg laki pelir 24jam kerasss…pompuan mulut masamanis jubo masam2…pondan xtau lahh…ini pglaman aku sendiri yg cuba di nodai..huhu.
    Tp aku nak jugak org klantan….ngeeee!!!
    biar pn cita2 nk kawen org mongolia.

    0

    0
  65. Benci org kelantan dorg berlagak says:

    Sama gak la. Kt ofis aku dulu ade sorg minah kelantan ni berlagak gila. Kata org kelantan yg paling cantik kat malaysia ni. Tak sedar diri pulak tu skandal ngan laki org je. Memang low klass gila mentaliti dia, yelah org lepas spm jumpa perangai kat u, dia lepas spm terus kerja, perangai sekolah tu yang dia bawak masuk kerja. Menyampah aku semua org dlm ofis dia kata buruk, seolah olah dia dapat lesen nak kata org lain buruk padahal dia tu putih je. Takde lawa mana pun nak over sangat berlagak dia. Now dah kawen jadi bini num 2, kawen dgn scandal dia.

    Persenal opinion aku, org kelantan biasa je. Lawa lagi org perak. Cuma org perak ni rendah diri nak mengaku dorg cantik and dorg lagi high standard bila nak berlagak pasal sape cun dalam malaysia ni. Org low klass je berlagak negeri org paling cantik.

    0

    0
    • Cik Nab says:

      Terima kasih :)

      0

      0
    • anonymous says:

      sad story

      0

      0
    • yang benci orang kelantan ni jeles says:

      nampak sgt ko nih jeles.hahha.. well org kelantan mmg comel2 cantik2.. especially org pasir mas.. terima lah kenyataan. ko nih mesti hudoh kan? duk jeles kat org kelantan yg cun.

      0

      0
      • Cadbury la ko says:

        Pegh..perasan..Jeles..umah busuk pengotor..buang je Laut cun ko tu..bluwekk

        0

        0
        • pasir emas cantekkk says:

          Sy bukan kelantan … pasir mas ramai yg cantek… tp yg lain2 tu perasan cantek …. suka kawin campur nak ank cantek … sebabnyaaaa? Mrk kurang cantek … lama2 generasi cantek laaaa…. Pengotor ? klu ikut pengalaman …. pergh ….. dorang malas giler nak kemas rumah … bilik air mcm nak termuntah …. saper yg ada maid tu ok la jgk sbb maid yg kemaskan … klu tak?sama jer pengotornya. Tak semua tp kebanyakkan.

          0

          0
    • Alahai says:

      Aiseh. Tiba tiba ada orang puji orang perak cantik. Bahagia hati teman dengor nye. Teman nak ucap tengkiu lah bebanyak. Walaupun teman idak le cantik mana ponnnn.. :)

      0

      0
    • LAHAR says:

      PERAK LAGI LA DASYAT TASTE XNK LAKI MLAYU DUK KENDONG CINA XSUNAT,JAGA KULIT BAGAI CKP XNAK KALAH TP DAUN UBI KAYU DUK WAT MKN NGN SPAGETI…LOW TASTE….BADAN SUME FAILED MMG XNMPAK LA CANTEKKKK TO

      0

      0
  66. cikedes... says:

    untuk kui kui & cikkkebum ke cik ke f**** ke…

    ko nk komen komen la…tapi jangan dok s*** sgt nk kte itu ini kat jantan kelantan..abis org kelantan lain terpalit…ko betul2 kenal ke ngan jantan kelantan…kalo sekadar ko tgk naseb kawan2 ko…ko xleh nk same dengan kan sume org kelantan mcm tu…ko betina kan..meh jumpe aku…skrg jgk ak nk sepak muke ko…ln kali jgn main kenegerian..nk komen, komen mudah2 sudah…..xpyh dok kenegerian sgt…masalah ada di mane2 negeri sekalipun…ko igt tuh….

    0

    0
  67. Anonymous says:

    tu la lelaki bagi senang kahwin lagi senang diceraikan perempuan tu, kahwin x payah berduit bayar mas kahwin jer, cuba kena bayar berpuluh ribu mungkin pikir dua tiga kali nak cerai, tu sebab perempuan kena ada harga diri, kalau lelaki tu rasa diri perempuan tu berharga dan bermaruah takkan dia nak berdolak dalik pasal hantaran, senang kahwin senanglah cerai…abby ni suami pertama pun nikah aja masa umur dia 18thn, suami kedua pun nikah aja kan ada keluar isu Norman x byr duit hantaran suami ketiga pun sama nikah kat siam..emm pikirlah

    0

    0
  68. SAPA2 JELAH says:

    Assalamualaikum…

    Ish2 majoriti yg komen kt cnie mcm bff abby jekn?? korg tw ke ap mslh sbnar diaorg..klau korg fitnah…dosa besar tw??bia la crite2 nie..yg pnting jdikn ikhtibar…jgn ske mngata org…ble 1 hari nnty kne pde btg idung sndri..bru tw langit tu tinggi or rendah..

    Lg 1, nk bgtw korg…ble bce al-quran,pnah bce translation x?? Ap Allah b’firman??tmpt org yg berimanla akn ad bnyk maksiat utk mnguji diaorg….cbe bnyk2 amal drpd tmbhkn dosa…aq bkn baik sgt pown…bnyk dosa jgak..

    Peace…:-)

    0

    0
  69. LESONG says:

    disbbkan seorg lelaki kelantan bernama “Farhan”,
    sume rakyat kelantan kene tempias.
    kebykkannye komen kt sini kate org kelatan ni mulut mcm longkang.
    abis, yg korg komen kutuk2 org kelantan ni…bau perfume original sgt kah mulut korang?
    si Apek dgn Leuiney tu, korg xde lak kutuk2??
    korg siap puji melambung lambung ke langit lg.
    nape x kutuk? nape x kondem habis-habisan?
    dorg pun rakyat kelantan jugak apeeeeeee!
    Neelofa tu pun org kelantan gak.
    boikot la rancangan Meletop kalau sape2 x suke org kelantan.
    aku ni pun x berapa suka sesetengah sikap org kelantan…
    tp, bg aku..jodoh kah, pertempuan kah, perpisahan kah, kematian kah, Allah dah rancang.
    Allah dah tulis sejak azali lg.
    bile dah cube sebaik mungkin, tp xde penyelesaian..sape kite nk halang takdir Allah?
    pasrah dan redha seikhlas hati jela.
    ingat, x semua org kelantan berperangai mcm tu.
    haihh..human…human…
    mentaliti letak kt tapak kaki agaknye.

    0

    0
    • anonymous says:

      Yang anti kelantan semua dak-dak perasan bersih,suci,baik daripada orang kelantan . Tapi tengok komen dorang je dah tahu sembang je lebih …

      0

      0
  70. Janda Vogue says:

    Aku pun janda bahagia je…..anak anak aku bahagia dan berjaya….alhamdulillah…

    Allah uji ada sebb…Allah lebih mengenali hambaNYA..mungkin kalau ada suami akan menyebabkan kita terhumban ke neraka sebab gagal taat..justeru jadi janda adalah jalan terbaik mungkin boleh menyelamatkan kita dari api neraka….fikir positif …life goes on….rasanya bila kita jadi janda boleh menjaga maruah dan harga diri dan mengawal nafsu mesti ada ganjaran istimewa di sisi Allah…Allah tak pernah mungkir janji semua yang jadi ada hikmak disebaliknya yang kita tidak sedari…

    0

    0
  71. Kakpeah Sendu says:

    Anonymous May 30,2014 at 8:46

    Bape kali abby ni kawen? ko kata suami dia ade 3? aku yg ketinggalan sbb dok kt gua musang atau ko salah org ni?

    0

    0
  72. pelik says:

    pelik kenapa semua kutuk kelantan. aku bukan kelantanese tapi family belah mak aku kelantanese. okay je tgk dorang. ada yg berjaya siap masuk paper lagi. ada yg kawen dgn org johor, kl pun bahagia je tgk. semua pakcik2 aku rajin je berkerja. rumah besar kete besar anak ramai. mak aku pun berjaya selalu masuk TV & bahagia je sampai skrg. korang jgn judge based on sorang dua wehh.. mcm la org kl, ramai gak yg laukkan anak dara org, ramai gak pemalas tak keje, rompak curi apa semua. kenapa tak judge? susah la mentaliti org sekarang ni. anggap macam sbb nila setitik rosak susu sebelanga. hmmmm

    0

    0
    • insan teraniaya says:

      tak payah nak peliklah..ramai org kelantan yg aku kenal mmg buruk perangai..bukan sorang dua tapi RAMAI faham tak..tak payah duk tegakkan benang yg basahlah.

      0

      0
  73. yang manis says:

    betulla…abby ni dh tiga kali kawen….sblm masuk elite dlu pun dia dh janda…kakpeah sendu tu yang duduk dlm gua tak keluar-keluar…gua musang pun dah maju sekarang kak!

    0

    0
  74. Anonymous says:

    lelaki muda memang x guna.masa amik elok2,masa dah xnk main campak je

    0

    0
  75. orang kelantan says:

    salam

    maaf la comentars bn yang budiman..
    jangan nak hina sangat orang kelantan,takut esok kat akhirat awak2 semua terpaksa cari orang kelantan sebab nak mintak maaf atas kata2 hinaan awak2 semua..bukan sorang dua ya,ramai tu..kalau ada pengalaman buruk simpan jela dalam hati mengadu pada ALLAH S.W.T..kalau duk canang pastu palitkan seluruh warga kelantan rasanya tak adil dan berunsur fitnah..jangan lupa balasan orang menfitnah..kat padang mahsyar nanti nak jawab setiap perbuatan kita susah kan..sebelum comment tolong la berhati2..semua guna nickname orang tak kenal tapi ALLAH S.W.T tahu dan ada malaikat yang mencatit setiap perbuatan kita..
    bila orang nasihat kita kata ustazah jadian la dan blablabla..walhal sekadar ingat mengingati sebab taknak awak2 semua menjawab kat akhirat esok..

    sekian dari hamba ALLAH yang sayang akan saudara2 islamnya..

    0

    0
    • dolah says:

      Sbb ko orang kelantanlah ko cakap mcmtu..cuba ko bukan orang kelantan takde maknanya ko nak kisah kan..

      0

      0
      • Sad but true .. says:

        Betul tu … @ orang kelantan ….. TAK SEMUA TP KEBANYAKKAN … RAMAI YG DAH TERKENE … SORRY LAH … KLU TENGAH BERSEMBANG , TIBA2 KLU KWN KELANTAN DTG JER … BOLEH TINGGALKAN KWN NEGERI LAIN TU … LEPAS TU KECEK KELANTAN DEPAN KWN NG LAIN TU… TAK ADA BUDI BAHASA … MELOPONG KWN NEGERI LAIN TU … SEUMUR HIDUP SY ITU JER YG ORG COMPLAIN PASAL ORG KELANTAN … SEMANGAT ASHABIYAH KUAT GILER…

        0

        0
    • perakian says:

      Betul, sy sokong jgn kerana nila setitik rosak susu sebelanga, x sume org kelantan buruk perangainya, sy sendri ramai kwan org kelantan ok je

      0

      0
  76. Fikir Fikir says:

    kronologi ‘trauma wanite’ elite…..
    abby- abadi(unknown), norman (3 ank), farhan
    azza-ehsan (1 ank angkt), azlan
    fiza- farriq (2 ank), adam
    hana- adam (abg sasha-2 ank)
    linda- kefli (2 ank), syed aiman (2 ank)
    sasha-johan, salyo (1 ank)
    watie- warga sg(unknown-1 ank), raslan(1 ank-died), warga m’sia(unknown-1 ank), joey

    0

    0
  77. Akma says:

    Kononya org kelantan mulut longkang la… lelaki xkerjala. Tp yg komen dkt sini siap maki2, siapa yg mulut longkang sbnrnya?? Sy org kelantan & kawen dgn org melaka. Sy bg jer hubby sy bg duit dkt mak dia. Ahli keluarga yg lelaki smua bkrja. Xde masalah pun! Stakat ada pnglmn buruk dgn org klntan, nk judge 1 negeri. Tolonglah! Org jahat ada dkt mna2 jer. Kasihan tul…cara uolls komen mnunjukkan uolls ni mcm xbrtamadun pun. Mcm lah yg cerai bini ni org klntan jer! Feeza Adam brcerai, Adam org klntan ker? X-laki Rita tu pn org kelntan ke? Plzz la… Nonsense!!!

    0

    0
    • kami says:

      PEGI KEMAS RUMAH LA WEH..org kelantan selalu pengotor. dah..xyah sebok kt blog kalo bahagia.pegi kemas rumah.pastikan lantai tu kalo pijak,ada bunyi squeek tu..jari pegang tv takde habuk.

      0

      0
      • LESONG says:

        pengotor tu bkn sbb die org kelantan..tp sbb diri sendiri yg malas nk bersihkan.
        lps ni ko jgn bls blk komen aku yg org kelantan pengotor sbb pemalas.
        pemalas tu mmg dah ade dlm diri manusia.
        xde manusia yg rajin.
        ko tu kdg malas gak.
        ntah2 semayang subuh pon ko malas nk bgn.
        so, jgn bash sgt org kelantan.
        cermin diri sendiri dulu seblm nk melalak ye.
        aku bkn org kelantan.
        dan aku xde kwn org kelantan.
        tp, aku argue komen ko sbb komen ko mcm bongok je aku bace.
        otak letak kt bwh tapak kaki ke dik?

        0

        0
        • kenapa kelantan pengotor? says:

          tapi majoriti nya memang begitu. kalo takde lagi pengalaman dengan org kelantan,rasanya tak perlu la cakap. kalau kau tengok kt ruangan komen ni pon ramai yg cakap memang pengotor.

          0

          0
        • Lol says:

          Kebanyakan orang orang yg complain sedara dapat bini/laki kelantan pengotor semua ni sebenarnya tak sedar yg perempuan/lelaki yg baik ialah untuk perempuan/lelaki yg baik. Entah entah bini/lelaki kelantan yang korang kenal tu, yang pengotor tu sebenarnya Allah bagi sebagai balasan sbb diri sendiri macam tu. Haha. Takpun diri sendiri pun memang asyik dibukakan mata dengan keburukan org kelantan sebab Allah nak suruh cermin diri sendiri ke. Tak sedarrrr semua.

          Kalau reti sentap, reti terasa, mohon faham yg org kelantan pun baca beautiful nara, tengok cara korang bercakap and pun manusia biasa yg ada perasaan sakit hati bila kaum negeri kena kutuk sbb orang melayu mmg reti tuding jari je.

          Aku dah 5 tahun kerja kat kelantan, tak ranap, tak disentuh lagi. Kes raba dalam lrt tu aku experience dekat KL kut. Tandas awam kotor kat Johor pun ada kut.

          Dah. Jangan nak mengaib sangat.

          0

          0
        • lesung sblm bongokkn org .. ko says:

          Lesong ko membongok kan org … klu dah jadi budaya pengotor … Jwbnya negeri tu orgnya PENGOTOR LAH … bukan semua tetapi KEBANYAKKAN … KO PERGI LA KELANTAN WEIII…. BARU KO TAU .. klu dok Negeri lain pun , dorang buat perangai sama … tngk bilik air dorang … Spt org Jepun … PEMBERSIH … seluruh dunia mmg iktirafkn Jepun pembersih. Wlpn sedikit ada masalah tp KESELURUHAN PEMBERSIH. Ini KEBANYAKKAN Kelantan pengotor. Sedikit pembersih. JAWAPANNYA PENGOTOR. Klu ada maid barulah bersih rumah tu…

          0

          0
        • Ayat simple dont make it complctd says:

          @Lesung nak tanya ni… jngn sentap lak. Ko tak ada kawan org kelatan & bukan org kelantan. Mcm mana ko boleh komen… tak ada asas..Skiranya ALASAN PEMALAS KO tu maka jdlah seorng Pengotor … mcm tu ko kata orang kelantan kebanyakkan ( bukan smua ) PEMALASLAH … back to the square one … AYAT SIMPLE KO “PENGOTOR BKN DISEBABKAN DIA ORANG KELANTAN”… klu rata2 org kelantan tak rajin kemas … of coz lah ORG LABEL rakyat kelantan TAK BRAPA Pembersih … tak perlu PHD @ PMR org dah faham.. Sorry kelantanese BUKAN SMUA, bkn nak menghina kbnyakkn kalian, standard kebersihan sngt low. KEBERSIHANKAN SEBAHAGIAN DR IMAN. JNGN ASYIK JAGA MUKA, LUPA PERKARA ASAS.

          0

          0
      • Anonymous says:

        Pengalaman ber-abangipar kan lelaki kelantan. Cikgu, tapi pengotor teruk!! Bila dia bawak adik beradik dia dtg rumah, semua cam beruk!

        0

        0
    • LALA says:

      semua duk kutuk org klantan..tp yg xtahan Nye nak jugak kawen n kawan dgn org klantan..kdg2 depa ni duk kutuk org kltn…dpn kwn die yg org kltn yg baik…

      0

      0
  78. orang_penting says:

    hehehe kemainnn laaaa masing2 yg komen sini…..memadankan muka org, masing2 bukan main terer lagi…..kena muka sendirik kang baru tau….doa yg baik2 sudah la….Allah turunkan cabaran pada mereka2 yg mampu menanganinya…..siapa dapat hadapi dengan sabar dan redha, maka balasannya pahala…..wallahu’alam.. ;)

    0

    0
  79. LAHAR says:

    EXPSIAALLLY TO KAMI…aku ade kwn gak kt kL ni mak ayah dia asal nogori n kL…nk story ni psal family dia ni klu kuar mkn2 kdai nk pilih bagai kotor katanyer..last2 aku g umah dia tgok kt dpur da mcm loji ruang tamu da mcm tempat buang sampah so xpyah nk judge sgt la ko pn blom tentu lg bersih ntah2 blik tdo pn ley jd tmpat berak…..

    0

    0
    • laharkembali says:

      baca ruangan komen ni semua majoriti cakap kelantanese ni pengotor.. pengalaman aku dgn bekas abg ipar aku pon camtu lah.pergi rumah diorg.. mak aihhh.. harap muka je nak jaga cantik-cantik.tandas berlumut,berbau hancing.. dapur jgn cakaplah.. tgk komen2 sni pon tau ramai yg melalui benda sama.so renung renungkan la ye lahar..aku rasa apa KAMI cakap tu betul dah.

      0

      0
  80. Jemah Diva says:

    Mak bukn nk ckp all kelantanese ni prgai cm puaka.tp most of them..ni based on true story dri kwn mak ni nyah….xtaw la npe nsib die terkapel ngn org klate jew….yg nk djdikn cite kbykn jntan keparat ni gatai tangn btol nk meraba2…even for the first date uoolsss..ni bukn atas kerelaannya….hangin mak dgrnye…ini bukn rekaan mak jemah diva k…..true story….s**k….

    P/s: one plus six equal to seven la abg nara oiii….

    0

    0
    • huhu says:

      standard la lelaki kltn mcm tu…depa mmg gatal..depa hanye nk test korg…spatutnye korg terus karate diorg…bukan Nye bagi je org nk raba…kite jd perempuan kene tegas jada maruah kite…bukan Nye bagi je org nk raba…apa daaaa…

      0

      0
  81. Perempuan Kelantan says:

    Ramainya yg kutuk org kelantan mulut longkang, pengotor, pemalas, penipu, perkauman.. pdhal yg dok mngata tu mulut ape? Kamu org da buat survey ke pemalas, perogol, penipu, mulut longkang tu majoriti org kelantan? Saya pon org kelantan, tapi tak suke tipu org, lebih suka diam, berkwn dengan mcm2 org dr mcm2 negeri. Apsal dok mngata org kelantan je yg perangai buruk… Kamu kamu kamu yg fitnah org kelatan tu, konon 100% xleh pakai, tak perangai buruk ke fitnah tu? Dek kerana laki si abby abadi ni kamu sembur sume org kelantan.. Hormat la org kelantan lain yang xkena mngena ngan pengalamn buruk kamu orang tu… Pedih hati dengar org negeri tempat lahir saya di hina

    0

    0
    • jonah says:

      Look dah ada orang kelantan yg sentap..lari!lari!jap lg takut kena kapak..

      0

      0
    • mm says:

      tapi betul pun org kelantan pengotor and pandai mengayat satu kelebihan.. pandai mengikis.. tak tau kenapa laki ikut lak tu cakap bini. heran tul..

      0

      0
      • LAHAR says:

        to nma nyer owg lain ngeri bodoh xtau nk pk cndri to psal kna cntrol ngn mek/awe klate..solute la… tgok ctu la mentality sape y low xreti nk cntrol diri cndri..mmg ptut pn klu kowg ni ase pndai xkn la ade story cmni owg luar asyik kna buli ngn owg klate..padan muka la gitewwww………

        0

        0
    • UMNO (UnitedMalayNationalOrganizat says:

      Sudah2…jangan bergaduh. Orang Melayu kena bersatu, jgn bergaduh sesama sendiri. Kita kena bina kekuatan ummah untuk merampas semula ekonomi Melayu/Islam dari bangsa kafir dan mempertahankan kuasa politik. Kita sibuk bergaduh, bangsa lain dah mulakan Master Plan mereka untuk merampas negara ni.

      0

      0
  82. jue says:

    tak payah nak burukkan negeri org. perangai masing2 kan. aku ni duk di sabah 6 tahun kena sihir lg..kena ganggu oleh jantan2 kt sana lg , yg dtg keliling rumah aku mlm2. tp takde plak aku nak burukkan smua org negeri sabah. org yg buat prangai tu je yg buruk bkn negerinya. faham!!!!

    0

    0
  83. sakai says:

    sakai la. sebab abby, habis keluar sentimen perkauman benci kelantan like what? yang buruk buruk semua dipandang. yang baik baik tak nak jeling pun. at least nak kutuk negeri orang pun, kita represent negeri kita dengan cara kita bercakap tu- jaga hati perasaan orang sikit.

    and i am not a kelantanese. cuma taknak jadi racist. kelantan selangor pahang or melaka or the rest of malaysia, kita semua malaysians jugak after all.

    0

    0
  84. hmmm says:

    setakat aku hidup kat kelantan, belum pernah diraba. tapi masa sekolah menengah dekat melaka, budak budak dah pandai meraba. hmmm. kat kelantan, dorang cakap selangor sosial. kat selangor, kelantan bangang.

    well done malaysia, well done.

    0

    0
  85. kelkatu says:

    Aku pun nak menyampuk, dari dulu nenek moyang aku and famili laki aku selalu berpesan kat anak cucu, jgn sekali2 amik org kelantan wat laki/bini. Dia org ni kuat mengerik harta, kedekut. Dia org kuat control. Tapi pesan mcm mana pun, jodohkan di tangan tuhan. Mmg lah kalau blh nak elak. Ni bkn nak racist ke ape, tapi tngk dr contoh sekeliling. lts a fact !!!! Dah ramai yg kene dgn org kelantan ni, kawan2, sepupu & sedara2. So kalau blh avoid tu, jauhilah dr mat2 or mek2 kelantan…..dia org ni cukop terer mengambil hati & mengerik at the same time….huh….dasyat…

    0

    0
  86. lol says:

    those yg da ada pengalamn ngan laki kelantan tu..diri sendiri tu bodoh..tu yg lelaki suka nak mainkan..cubala jadi perempuan yg tinggi akhlaknya..xde nya laki nak mainkan kt..hormat lg ada..

    0

    0
    • brader says:

      amboiii..ko bckp bkn main lg..agaknya klu ko kena ayat2 manis msti ko pn akn cair jgk kan…hahahah

      0

      0
  87. akutengahwatesaimen says:

    hati klantan busuk…sebusuk budu yg diorang mkn…klantan gak kuat main bomoh smpai ke mak bapak skali…habis menantu llaki dibodohkan…trima la nasib korang kt akhirat bsok…mrengangkan ibu dgn seorang anak…

    0

    0
  88. Akak_Redha says:

    Akak sedih dengan uols nie .. Jangan lupa kiri dengan kanan 2 ..

    0

    0
  89. cilipedas says:

    suami pertama abby sape weh? aku tak tau pun..tp aku bkn dok dlm gua.

    0

    0
  90. Malaya says:

    jangan gaduh2…
    kesimpulannya..sume jenis perangai yg tak elok di atas dunia ini adalah salah org kelantan.
    hanya di kelantan sahaja kes rogol,rompak,dera, dsb nya yg buruk berlaku di kelantan sahaja. kes perceraian juga mungkin hanya berlaku di kelantan,,tidak negeri lain.
    sesungguhnya yg baik dtg dr Allah swt, dan yg buruk itu dtg dr org kelantan.rakyat di 13 buah negeri di malaysia ni sungguh baik n suci murni semuanya.,tahniah!!

    well,,ambo bangga jd anok kelate sbb ambo tau di akhirat nti,,tidak di hitung anda berasal dari negeri mana…wassalam…

    0

    0
  91. Bill Gates says:

    adakah media lebih memerhatikan masalah di kelantan berbanding negeri lain?????? sehingga kita yang melihat berita pun terpercaya dgn masalah2 lambakan di Kelantan dgn mudah… it’s politics…

    0

    0
    • steve jobs .. nt politics says:

      Nope bill gates … through my xpriences… bnyk kali kene … cakap lembut espclly women. Kene tikam belakang. Very ambitious. Depan cakap lain , blakng ckp lain. My frenzs also had xprience spt i. Klu peniaga mrk nak suruh beli brg ayt sngt lembut, nak bg tau ada masalah produk terus tarik muka. Kdg2 dia salahkn kita balik. Ada tu Kdg2 tengh bercakap ni, datang geng kelatan terus sy kene tinggal. Mrk sembang guna bhs mrk mcm sy tak wujud. Minta maaf la smua org cakap pekara yg sama. Bg sy attitude tu wajar di ubah. Kurang beradap. Tp yg mana kawin campur duduk tmpt lain .. baik shj sy tngk. Cuma klu jumpa geng tu suka buat org lain mcm BODOH kat situ. Rakyt ng lain tak pernah buat mcm tu. Dngn Org lelaki tak pena kene. Ok la pulak .. nt politics .. smua org kat sini klu awk baca pernah terkene spt sy. Klu jenayah tu plak smua ngri ada. Sy dngn kwn kelantan baik shj jg silatulrahim tp klu nak baik mcm adk beradk sy takut. Cakap lembut tp berdesing telinga, hati agk keras. Sy seorg profesional dlm bidang sy, ada lelaki kelantan suka sy. Tp sy takut dngn kluarga sedara mara dia. Klu mmg da jodoh bak buat mcm mana. Asal dia sentiasa lindungi sy thn sy akn trimA. Wallahu a’lam.

      0

      0
  92. Mek Kelante says:

    Kelantan x perlu UMNGOK dan BARISAN NEREKA (BN) masuk mencuri hasil bumi. Bukan macam2 negeri2 lain…lembu semua kena cucuk hidung dan hasil rakyat dirompak. Bodohlah kamu semua. Sila bukak minda anda yg sempit tu.

    0

    0
    • no pllitics here plz... says:

      Ni la bila org kata mek mek ckp lembut , berdesing telinger klu bercakap…klu tak suka umno @ BN lantaklah awk punyer pasal. Org kat sini citer pasal attitude org kelantan bkn politiks la POMPUAN. Perkataan BODOH sy kembalikan kpd awk. Salah satu kenapa sy tak jd masuk Pas sbb malas terpaksa deal dngn pompuan kelantan mcm awak. Buka minda ..? Semangat Ashabiyah korang tu yg mnyebbkn sy fobia sampai skrang… umno x da kene mengena dngn sy bgtu jgk pas … Ada Akal Pakai … sempit2 org pun masih berakal tp awak tak guna akal..

      0

      0
  93. Kembung says:

    Maaf ye..bkn brmksud mngutuk tpi kita kna bijak menilai laa..dlm usia setahun jagung,wajar ke kita persoal tindakan ulama??wajar ke kita bash org dlm twitter??adakah dengan berhijrah itu satu tiket utk kita bash org lain yg seangkatan dengannya satu masa dlu??buat abby fans,sory to say…she deserve that..

    0

    0
  94. akutengahwatesaimen says:

    berita terkini…tiga beranak dh ditangkap pasal kes rogol 38 org tue…hebat klantan ni wehh…

    0

    0
  95. donjuan says:

    Hahaha!!!
    Sume komen yg burukan rakyat negeri kltn adalah dipengaruhi rasa irihati/dengki semata-mata.lgsg xde bukti&fact..so xleh nk pakai.
    Rasanya disini teserlah bagus sb xde yg melatah dan hentam the peoples from any other states..
    Bg sy..tuan2 dan puan2 skalian umat manusia..conflict berlaku dgn org kltn ni sb dia mmg memilih..cerewat! Xkiralh family/empunya cerita ..payah nk jmpa org kltn yg tgkp muat/cincai..ini la pnca ada yg tarkaciwa..so hati2..jgn dah teratuk baru ttergadah..hikhik..mana maripn kita..we all malaysian!
    Tkasih.

    l ada ruang mulalh terpekik telolong..pakat2 tmbh dosa.

    0

    0
    • tak ada saper dengki lah wehhh says:

      @donjuan … tiada bukti?…. rata2 smua ada pengalamn … buat apa nak dengki? Tak ada faedah pun. Cubalah ubah SIKAP TU.. jngnlah defensive… bkn masalah mencari pasangn shj… knapa klu negeri lain jer slalu kene reject?? Ank lelaki da suka, kawinkn jer lah.. Ng lain smua tak jd masalah nak kawinkn dngn llaki/pompuan kelantan. Paling penting bakal menantu ada ASAS AGAMA KUAT wlpn BUKAN kelantan. Nampk sngt ng lain, boleh trima kelantan wlpn perangai tak semenggah mana pun. Pompuan dia pandai masak tp tahap kebersihn kurang. Apa kelantan tersangat bagus ke? Sampai stndrd tinggi tak tercapai dek awan.

      0

      0
      • donjuan says:

        hihi…
        Kalau ht kt bersih xde kt nk salahkn sape2 dlm permslhan kt..knape perlu salahkn org lain.
        Spt sy ckp isu jodoh ni mmg la org kltn ni dia cerewet xsukka anak kwen org luar..alasan tu tnya la dia sendiri..mcmm2 lah.malah xnk bermenantukn org dr daerah tertentu wpn dlm kltn sndiri..nk ckp ape lah kita?
        So..ht2 bkwn dgn budk2 kltn.
        Bg sy.. soal kawen ni..atas individu yg nk kawen tuu…klau btul2 nk..sapepn bukan mslh..mslh timbul bila xnk..so mcm2 lah alasan..yg paling glamour ..fmly xstuju..xrestu…cmana tu?
        Isu pgotor…no komen lahh…bg sy org malaysia mmg pengotor…sb dididik spaya xamik berat pasal kebersihan…
        Sy belajar di machang..k.baru..sgamat..s.alam..kuantan ..asrama mcm2 makluk ada..sama jer…

        0

        0
    • i luv nasi kerabu klantn... says:

      Perkara ini jarang terjadi kpd ngri pantai timur yg lain spt Trengganu & Pahang. Mommy sy berbesan dngn Ganu. Mrk baik… trima kami seadanya… Tak ada manusia yg sempurna tp kurang2kn lah SIKAP ASHABIYAH & RASA DIRI SNGT SEMPURNA seolah2 tiada negeri boleh tanding ke Islaman & Darjat kelantan… Bab makan mmg cari masak kelantan. Bab org… mmg slalu terkena dngn wanita kelantan. Mulut mcm @mek kelantan kat ats tu…sekian dr Sy PengGiler Nasik Kerabu kelantan. Fyi sy tak suka nasik sbb sy bkn asli melayu. Nasi kerabu mmg sy makan .. best giler. Tp PERNAH JUMPA YG BAIK SNGT tp pukul rata sngt menghampakn. Terpaksa berhati2.

      0

      0
  96. Muhamad Soleh says:

    Bismillah…
    Assalamualaikum w.b.t :)
    Kembali lah kepada Al-Quran dan Sunnah :)
    Kebahagian bila benar Cintakan Allah S.W.T, bila benar Cintakan Rasulallah s.a.w.
    Solat Istiqorah dalam membuat keputusan kerana Allah lebih tahu yang terbaik untuk hamba Nyer.. tiada yang paling adil dan Maha Mengetahui hanya Allah.
    jadilah Hamba Allah yang beriman dan bertaqwa.. punya Akhlak terpuji.. punya hati yang baik, menjaga lidah dan bicara yang manfaat..
    ayuh berhijrah menjadi Hamba Allah yang Tawaduk.. hidup ini sekejap… tidak pasti sebentar lagi masih diberi nyawa dan mati itu benar dan pasti balasan setiap perbuatan baik dan buruk akan dihisab… moh kita jadi orang baik2 yer.. dengan erti kata, hamba Allah yang [email protected] AMIN :)

    0

    0
  97. Muhamad Soleh says:

    Bismillah :)

    0

    0
  98. makjemah da di du says:

    dalam perkahwinan, hormat n adab kenela jaga, kalau dok maki hamun laki bini camner nak lasting.. cer cite..

    0

    0
  99. abjay says:

    ambo pung raso nok royat lah jugok sikit…………………memang betul lah komen orang luar tu pada orang kelantan. Orang kelantan kena sedar dan mahasabah diri. Jangan terasa kita lah terbaik dalam semua hal. Semua cerita orang luar itu adalah melalui pengalaman mereka.kalau diri tak boleh ditegur sampai bila tak berubah. Orang luar pun jom sama2 kita mendalami perkara yang bernilai. Sila berubah terutama dalam soal kebersihan persekitaran.Imej kita orang tengok macam tu lah,melalui kebersihan. Keadaan kotor menggambarkan orang itu pemalas. Kebersihan sebahagian dari iman.masih belum terlambat untuk berubah

    0

    0
  100. […] Farhan Lafaz Cerai 2 Kali Kepada Abby Abadi (254) […]

    0

    0
  101. Anonymous says:

    amboi sdp2 nya tgn sorang2 mengata kutuk2 org klate ye….memang la kt dunia ni mgata org la antara benda paling sedap sebab tu la adanya syurga dan neraka…nanti akhirat sok g cari semua org 1 klantan mintak maaf…kami org x de pun mgutuk mna2 negeri… nampak sgt2 la jeles & dengki dgn org klantan sebabnya mungkin kt kl tu majoriti org klantan ramai yg pegang jawatan2 besar smada dlm kerajaan or swasta ….lg satu org klantan ni majoriti cantik & kacak cth mcm farhan ni pun blh tahan jgk kn…kalu korang rase x brapa cantik pun kena syukur la tu anugerah tuhan pada kita… jgn nk dengki sgttttt… pastu klantan ni plak negeri pmbangkang so kalu ada berita kecik pun disebar seluas2nya di media tempatan utk burukkan klantan sejak dr dlu lg kononnya nk tunjuk betapa teruknya negeri klantan ni padahal negeri lain lg teruk berita pun x disiar or x diperbesarkan…..isu abby ni pun hangat sbb laki ni dr negeri klantan kalu org2 dr negeri lain bercerai berai x de pun kaitkan negeri mereka lg la teruk perangai…. kesimpulannya jelas sbb negeri klantan ni famous kot,…… “peace”

    0

    0
  102. Memg betul pn says:

    ap pengalaman y terjadi kat keluarga aku…memg sakit hati le kalau dapat lelaki kelntan ni..makan hati…adik aku kawin ngan org kelantan…ad anak..laki dia tahunya kawin ramai…sampai tiga..empat..dh le tu malas kerja…sblm kawin pandai kelentong..menipu..adik aku pn ikut laki dia dok kelantan..dh tu nafkah anak x d bagi..tahunya menyondol jer..dok ngan mertua..umah dh mcm kandang kambing..pelepah kelapa selerak sana sini..emak aku dtg kelantan tengok keadaan d sane mcm nk pitam d buatnya..pas tu adik aku x tahan minta cerai sb x d bagi nafkah n adik aku balik kat johor..sampai sekg dari anak dia kecil smpi besar laki dia langsung x tanye kabar…satu sen pn x bagi duit..dlm hati aku kalau laki dia mampus pn x ap..menyusahkan…sb tu aku pesan ngan adik aku n anak2 aku…kalau nk cari laki JANGAN CARI ORANG KELANTANNNNNNNNN…X SUKAAAAAAAAAAAA….

    0

    0
  103. cayne says:

    kawen kelantan, ye dorg tak hygiene dan racism tp baik2 belaka, mak bapak aku dtg diberi mkn mcm2, dilayan baik2 seluruh family dtg menziarah yelah jauh dtgnya dr sabah. for me, manusia tak kira la dari mana asalnya, datangnya, semua sama je. jgn marahkan farhan semua terpalit sama. doakn farhan dan abby mendapat kebahagian mereka masing2

    0

    0
  104. needy says:

    Takziah, Abby. Walau tak minat abby tetap doa dapat hadapi dugaan ini dengan tabah. Terimalah dengan redha, moga Allah gantikan kesedihan ini dengan kebahagiaan yg lebih hakiki dan kejayaan anak anak.
    Saya suka tgk baju pengantin Abby ni. Cantik sangat.

    0

    0
  105. Anonymous says:

    Nobody its perfect… Tiada yang sempurna… Sesiapa pun tidak mahu ini berlaku… Asam garam sentiasa ada… Manis gula sentiasa ada…

    0

    0
  106. wakil kelantan says:

    PERMASALAHAN BUKAN DI SEBABKAN NEGERI MANA2, KALAU INDIVIDU TU TK TAU AGAMA DUK MEKAH PUN BELUM TENTU SOLEH, SO JGN NAK CKP NEGERI KELANTAN MACAM2, YANG DUK NGATA ORG NEGERI KELANTAN MACAM2 TU, KALAU YG BELUM KAWIN AKU DOAKAN KORANG DPT ORG KELANTAN Y PERANGAI MACAM KO, KALAU YG BEKERJA TU AKU DOAKAN KORANG DPT KERJA KT NEGERI KELANTAN, YG DUK NGATA ORG NEGERI KELANTAN ESPECIALLY “OLGA”, SILA MUHASABAH DIRI ANDA, KALAU ADA MUSIBAH KENA KT KO, PERGI NEGERI KELANTAN MINTAK MAAF DGN SMUA ORG KELANTAN, TK HERAN LA RKYT M’SIA BYK KENA BALA, SBB ORG2 MACM NI LA YG MEMBUATKN DIRI MEREKA SENDIRI DLM KECELAKAAN, APE PON TAHNIAH DAN SYABAS…HUHUHUHUHU….WELCOME TO THE KELANTAN…

    0

    0
  107. Anonymous says:

    Mengata orang aje keje..Ntah-ntah masa depan kita mcam diorang ni kita tak tahu kan..mengata orang lebih kurang sama mengata Allah sebab kita mengkritik makhluk Allah,makhluk yang Dia cipta..aku tak paham 1 perkara ni..awat tetiba masukkan negeri kelantan dalam hal ni?pelik manusia zaman skrg ni -_-

    0

    0
  108. nananananaaa says:

    jenayah plg byk sbnrnya kat selangor ngan KL..DUH!!

    0

    0