[Fakta] Ranking Bandar Yang Mempunyai Populasi Terbanyak Di Dunia

Trending

[Fakta] Ranking Bandar Yang Mempunyai Populasi Terbanyak Di Dunia

Soalan pertama dari admin kepada semua pembaca-pembaca blog amazingnara, tahukah anda berapakah populasi rakyat di Malaysia pada sekarang? Admin yakin mesti ramai yang tak dapat menjawab dengan tepatkan? Untuk pengetahuan semua, populasi penduduk Malaysia setakat ini dikatakan seramai 30.3 juta orang.

Advertisement

Baru-baru ini United Nations telah mengumumkan ranking bandar yang mempunyai populasi teramai di dunia melalui buku “The World’s Cities Boolet” yang dikeluarkan mereka. Adakah Kuala Lumpur berjaya menduduki carta ranking yang dikeluarkan ini? Untuk mengetahui jawapannya, jom tengok senarai rankingnya di bawah.

1. Tokyo, Japan : 38.14 juta
2. Delhi, India : 26.45 juta
3. Shanghai, China : 24.48 juta
4. Mumbai, India : 21.35 juta
5. Sao Paulo, Brazil : 21.29 juta
6. Beijing, China : 21.24 juta
7. Mexico City, Mexico : 21.15 juta
8. Osaka, Jepun : 20.33 juta
9. Cairo, Egypt : 19.12 juta
10.New York, US : 18.60 juta

Seperti yang dapat di lihat di dalam ranking di atas, tempat pertama berjaya diduduki oleh banda negara matahari terbit, Tokyo. Bandar-bandar dari negara di Asia berjaya mendominasi ranking tersebut dengan 2 buah bandar dari Jepun, China dan India. Populasi penduduk ni Tokyo ini sahaja sudah melebihi jumlah populasi negara Malaysia. Wow…padatnya…

Kuala Lumpur tidak berjaya menduduk senarai teratas, tetapi berjayakah Kuala Lumpur menempatkan diri di dalam senarai ranking yang dikeluarkan?? Untuk mengetahui jawapannya, boleh la tekan kat sumber link di bawah ya.

Sumber : The World’s cities data booklet (PDF)

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...