Written by Bella | June 26th, 2018

Menemani isteri di bilik bersalin untuk sama-sama memberikan kata-kata semangat dan sokongan moral ketika melahirkan zuriat adalah momen terindah buat mereka yang bergelar suami. Tiada siapa sebenarnya dapat mengungkapkan perasaan saat melihat cahaya mata yang selama ini dinantikan lahir ke dunia.

Namun, kini wujud  trend untuk sesetengah pihak memuat naik video proses kelahiran di media sosial. Berbicara mengenai perkara itu, selebriti dan bekas penyampai radio Faizal Ismail meluahkan rasa kurang setuju dengan tindakan itu. Buat Faizal, perkara itu dilihat seakan tidak menghormati seorang isteri yang melalui pelbagai kesakitan dan sedang bertarung nyawa.

Alasan yang diberikan untuk video tersebut dimuat naik bagi memberi pengajaran kepada orang ramai di luar sana juga adalah semata-mata untuk menghalalkan cara.

Rata-rata netizen serta rakan artis bersetuju dengan pendapat yang diluahkan oleh Faizal. Tidak salah untuk berkongsi kegembiraan menimang cahaya mata tetapi janganlah ‘memalukan’ isteri.

Ada benar apa yang dikatakan oleh Faizal itu, tidak salah untuk rakam saat-saat proses kelahiran tetapi biarlah ia menjadi tatapan peribadi sahaja. Bukan semua benda perlu dikongsikan di media sosial.

49 responses to Faizal Ismail Tidak Setuju Kongsi Video Saat Isteri Bersalin, Tujukan Pada Aliff Syukri?

  1. Anyn says:

    Kalau dh kawan baik dgn sajat…

    9

    0
    • Ida says:

      Biarlah dia. Itu tak boleh.. ini tak boleh. Tak suka jangan tengok. Yg sakit otak korang bukan dia sebenarnya.

      2

      65
      • Minah membawang says:

        Btul2..aku skg bkn sb nk halalkn ape die wt..tp sb sume die wt serba xkne kt mte netizen..rsenye xslh kalo die nk share kt ig die utk tatapan fan die..mslhnye yg xfan pn loghat tgk da knp..batas aurat istri die msh tjge,lgpn bkn alif tu yg pgg kamera rakam detik tu..ms alif wt sume org nk tgur,ms ank tiri tokti rakam bini die bsalin tu asal ms tu xtgur?ms fizo rakam ank die kuar dr perut bini die ms czer npe xtgur?ms tu pdai plak kte oo sweettt,oo tharuuu..kdg netizen n retis2 yg ske nk downkn org ni pn lg biul dr alif nih..oo msti sb alif nyanyi lagu abg nk tegur kot kn,sb tu rmai sgt nk tgur pe die wt..hahahaha

        16

        18
        • Anonymous says:

          Nara ini ko tak tahu ke pencuci taik. Netizen dan artis2 berak…dia cium pastu dia kutip suruh org tambah dosa sama. Tu la mamat Kelantan negeri Serambi Mekah konon2nya lah kan? :(((

          3

          2
        • PAS says:

          Kalau hukum Hudud dilaksanakan di Kelantan, Nara ni lah diantara orang2 yg akan berdiri dibarisan depan!

          13

          0
        • Anonymous says:

          Aku mmg tak follow kes Aliff ni sebab aku mmg meluat dgn kelaku dia. So for me lantak kau lah nak buat apa. Tp skrg ni aku meluat dengan FBI ni. Masa kes Nurul Izzah dimalukan dgn panggilan telefon laki horny, FBI ni tak keluarkan apa-apa statement pun. Kot lah nak marah laki tu biadap ke apa. Bila mai tang Aliff ni, pandai plk ko nak cakap psl elok x elok. Puiii..

          20

          0
        • Anonymous says:

          setuju sgt …tok ti buat ok jek…

          5

          0
      • Anonymous says:

        Neelofa tu lagi teruk… tu je nk kabar! Turban Beyonce mcm lilit dgn spender!

        9

        3
      • damai says:

        problem dia he upload in social media, not only his IG but it become viral, kalau org tegur dan beri pendapat maknanya masih org sayang, nak ambil video for own safe keeping silakan, x perlu upload kat social media, x perlu dan x wajip pun. simpan sikit kebodohaan itu, tapi nanti dato aliff will melenting punya cos dia kan org yg x blh ditegur

        4

        0
    • Anonymous says:

      Merakamkan video masa beranak bukannya nmpk pun bawah dia..cuma meneran ajer..biarlah..netizen byk sngt masa terluang mengutuk….get a lifelah pls

      4

      13
    • Bob Barli says:

      Frankly speaking, aku sbg penonton tengok video tu macam nothing wrong. Tapi kalau laki aku upload muka meneran aku, memang aku tak kasi la sebab malu. Maybe its not a big deal for DAS and wife. Lain la kalau DAS niat nak menunjuk2, tu dosa dia dgn Allah la. Siapa kita nak menghukum. Azad overreacted la nak compare dengan pic berak memang sah2 la tu aib. Daripada DAS yang maybe niat dia baik, tak pasal2 orang yang mengutuk ni dapat dosa free.

      8

      0
  2. Zul says:

    Tak suka.. senyap. Jangan kerana ko tak buat bermakna ko ada hak nak tegah org lain buat. Ko siapa? Guru besar? Ketua kampung? Tok penghulu?

    0

    22
  3. Carla says:

    Macam kesundal perangai.. lelaki?

    4

    1
  4. Reen says:

    Nara memang batu api… kuat cucuk mcm duri. Nara nie lah manusia yg layak dicampak dengan taikkk!

    2

    1
  5. Reen says:

    Nara memang batu api…. kuat cucuk mcm duri. Nara nie lah manusia yg layak dicampak dengan taikkk!

    3

    0
  6. Anonymous says:

    Nara memang batu api… . kuat cucuk mcm duri. Nara nie lah manusia yg layak dicampak dengan taikkk!

    1

    1
  7. kak beyonce says:

    aku xnmpk pn bnde2 pelik dlm video tu…ramai lg artis yg bersalin upload video bagai yg contoh tya arifin tu nape korang xkutuk..jgn sibuk hal org jga aib sndiri…asik nk cri salah org je mende la antu2 mulot puaka ni..

    8

    1
    • Anonymous says:

      si faizal ismail ni termasuk azad laki bini jenis talam 2muka… bila jupa ctdk family pun senyum mcm kerang busuk.. mane berani nk kutuk tya arifin tu…. si aliff buat yg sama laju laki bini komen… dumb ass 2×5

      9

      0
  8. kak beyonce says:

    setan botak tu lg satu dok sibuk hal org…lantak la dia nk upload video apepun yg ko senak sgt pehal…ramai lg yg upload bini time bersalin si alif tu jugak yg ko sibuk kn…xfhm aku la….tya arifin tu nape xbrani nk sound…bangang tahap taik kuda…kebabian apekh ini.

    2

    0
  9. Anonymous says:

    demam worldcup

    0

    0
  10. Weng Weng says:

    konon glamer ..mcm retis barat ..meluat!!!

    2

    0
  11. Anonymous says:

    nothing wrong with the video cuma nampak muka isteri dia yang meneran .So at least men dpt gak tengok keperitan wanita bila melahirkan anak, for sure mesti ada lelaki yang tak tahan tengok isteri gitu kan..that is just a small matter beb..apa nak dikecohkan ..ayoooo kadang2 org ni benda macam ni pun nak jadi bahan.biarlah dia nak show apa pun ..bukan dia show yang pelik2 pun..comm on laa..Si Faizal ni pun satu hal.. udah udahler..

    11

    4
    • goshop says:

      bodohnya beria nak suruh laki ko tgk bini org lain meneran buat apa..tahan xtahan kena la tgk isteri sendiri meneran..sibuk tgk bini org apa kejadahnya..

      9

      0
  12. dato aliffffff says:

    pasni ada la post…tgh romen2 nnt…bangang btol

    0

    1
    • Anonymous says:

      Biasalah… bila niat nak glamer mengatasi segalanya. Lepas ni boleh post muka2 mereka tgh romen2 atas katil & muka bini dia tgh mengerang nikmat masa dia kongkek. Heran sungguh…makin kaya fikiran makin cetek

      0

      0
  13. Anonymous says:

    betul mengaibkan..

    1

    1
  14. Anonymous says:

    aku ingat aku je xblh terima..teran satu hal tp xnmpk sokongan suami pun kt situ sibuk tgk baby kuar…so nk tgk apa sebenarnya pengorbanan ibu melahirkan or sikap bapa yg huhuhu..

    10

    0
    • Anonymous says:

      Sikap bapa sbb itu tipikal laki Melayu. Mana kesah bini sakit. Selfish. So silalah sedar bapak2 sekalian.

      9

      0
  15. gegirl123 says:

    to my future husband!!! tolong jangan nak rakam time i tengah bersabung nyawa nak lahir kan anak kita nanti ye..

    2

    0
  16. Ayu Si Ayu says:

    Pada saya xde pun DSAS mengaibkan sesiapa even kuarga dia mahupun DSS.. Mcm caption yg DSAS tulis pd video tu pun adlh berbunyi utk menyedarkan masyarakat tentang pengorbanan seorang isteri & ibu melahirkan anak.. Biar anak2 muda buka mata & lihat betapa peritnya situasi ketika nk melahirkan…. Pd sy hak masing2 utk berkongsi moment ni pd umum… Sy tak lihat pun sbg sesuatu yg memalukan bahkan keaadan DSS yg memakai tudung semasa dlm labor room tu sgt bagus utk dicontohi.. Jgn tahu menilai buruk org shj…

    Btw…ramai je artis2 even org awam yg share moment bersalin.. cthnye Tya ariffin & Asyraf, Siti Sarah & Syuib dsb… Xde plak FBI nk up status ni masa tu…adehhhh

    4

    1
    • Peminat Setia Aliff Syukri says:

      Sebab dia Dato’ Aliff Syukri kut. Orang Jutawan la katakan. Dengki agaknya FBI ni. Haha

      6

      2
    • Anonymous says:

      sound geng retis mampus lah dia… susah cari mkn nnti…
      cari laa org tak berkepentingan dgn industri dia utk sound… tp nnti aliff kasi job mau nnti 7x keturunan tak berani sound aliff dah… cari mangsa lain plak

      1

      0
  17. Anonymous says:

    whatever it is, post video meneran ke, anak kuar caeser dr perut ke, amek video dr jauh ke, semua sama aje wpon dpt persetujuan doktor or ibu tu sndiri. yg peribadi biarlah keep it peribadi supaya eksklusif nilainye. bukannye di post jadi cakap2 org samada baik or buruk.

    6

    0
  18. mulut celupar says:

    faisal bodoh, dia xpopular, sbb aliff popular, dia up kan story bini beranak. aku tengok ok jer, datin xda nampak aurat, cuma muka meneran. siti dan ramai artis ambik video beranak, ok jer. xsuka jgn tengok, bahalul

    0

    8
    • bawangkupas says:

      biar tak populer tapi kehidupan bersederhana
      jgn nama je populer ..kaya tapi akal nya mcam sampah
      perangai macam monyet kena belacan

      9

      0
      • Anonymous says:

        hidup sederhana tp gigih keep popularity.. faizal tu ape kurang nye talam bermuka2… berani sound org tertentu jer… kwn sendiri atau kenalan berkepentingan buat mistakes dan2 senyap… byk kes lain dah senyap 2×5 sampah

        2

        1
  19. anon says:

    seorang jutawan yang akal letak di tapak kaki
    dah followers yang bengap hingga tak tahu menilai keberadaban
    kesian …
    kesian bini dia …

    7

    0
    • Anonymous says:

      ko nk ckp family ctdk yg kaya tu bengap kan sbb gigih up anak tiri tya arifin bersalin kan… ramai jer jutawan & anak2 diorg upload sesi beranak… tp yg bersederhana ni jgn smpi nmpk bodoh sume akal kt tapak kaki jgk.. sound org tertentu jer.. bila time jupa org berkepentingan melebar senyum monyet

      1

      2
      • anon says:

        opps yang monyet ko je ..
        yg sampai sebut ctdk apahal
        komen laman ni utk dato aliff
        so jgn monyetkan orang bila diri sendiri terlebih beruk
        ohh yg part bila ” time jumpa orang kepentingan tu ” rasa nya untuk diri kau je kot ..sbb aku BUKAN TERGOLONG DALAM MENGAHADAP ORANG2 BEREKEPENTINGAN UTUK DIIRI SENDIRI ”
        so jagn nak samakan orang lain yang sederhana macam kau ok …
        kesian ko ni

        4

        1
  20. melayu says:

    i think the video opened up my eyes bagi sy yg belum berpengalaman beranak lagi. it showed me the struggle, the pain of a mother to give birth. kalau tak ada org share videos mcm ni, mmg sampai beranak sendiri lah baru tahu keadaan sebenar.

    2

    0
  21. Anonymous says:

    kan isteri tgh bersabung nyawa tu… dibuatnye meninggal mase bersalin, kebetolan ko tgh rakam. ha?? nk ckp ape? happy?? minta maaf, bukan la nak doakan.. alhmdulillah semuanya dah selamat pon.. tapi benda2 mcm ni sensitif..

    1

    0
  22. entah says:

    sian DAS dan datin….org lain post video xplak kena kecam mcm bini ank tiri tok ti tya ariffin tu,yatt hamzah pn ada….snyap je masa tu…hmmmm

    0

    0
  23. fifi says:

    Yes aku pun setuju…lagi pun aku tgk dlm video tu laki dia tu mcm menyebok. nk ckp bg kata2 semangat pun tak. Baiklah ko byk selawat berdoa tenangkan isteri masa sakit tu. if gian sgt nk rakam, better utk tatapan ko jela. Ni la cth org kaya tp bangang. Buat apa pun x pk kesan jangka pjg. Sian bini ko, nsb baik aku tgk bini dia normal.

    0

    0

Leave a Comment

Optional