Facebook Rancang Lancarkan Kriptowang Tersendiri  Menjelang 2020

Teknologi

Facebook Rancang Lancarkan Kriptowang Tersendiri  Menjelang 2020

Facebook adalah salah satu platform media sosial yang digunakan orang ramai untuk berinterasksi antara satu sama lain di seluruh dunia.

Pada tahun 2020, Facebook akan memperkenalkan kriptowang tersendiri yang dinamakan sebagai ‘GlobalCoin’.

Advertisement

Menurut BBC News, Gergasi media sosial  ini mula menguji mata wang kripto, yang telah dirujuk secara dalaman sebagai GlobalCoin, menjelang akhir tahun ini.

Pengasas Mark Zuckerberg bertemu dengan Encik Carney bulan lalu untuk membincangkan peluang dan risiko yang terlibat dalam melancarkan mata wang kripto.

Firma itu juga sedang berunding dengan syarikat pemindahan wang termasuk Western Union kerana ia mencari cara yang lebih murah dan lebih cepat bagi orang tanpa akaun bank menghantar dan menerima wang.

Difahamkan penawaran kriptowang dariapada Facebook ini bertepatan dengan langkah Facebook untuk menawarkan sebuah matawang yang selamat dengan sesuai digunakan tanpa mengira akaun bank yang digunakan pengguna.

Bagaimanakah kriptowang daripada Facebook berfungsi?

GlobalCoin ini juga mungkin bakal memudahkan pengguna membeli dan menjual terus melalui platform WhatsApp dan Instagram yang turut dimiliki oleh Facebook. Dalam erti kata lain, setiap pengguna seluruh dunia turut menggunakan matawang yang sama.

Adakah kriptowang akan berfungsi dengan sistematik?

Pakar blockchain David Gerard berkata Facebook akan mendapat akses kepada data perbelanjaan berharga dengan mewujudkan sistem pembayarannya sendiri.

Walau bagaimanapun, beliau mempersoalkan mengapa gergasi media sosial itu perlu memintanya sendiri untuk menuai data itu. Sebaliknya, beliau berkata, Facebook boleh membuat platform seperti PayPal, yang membolehkan pengguna memindahkan mata wang tradisional.

Kriptowang terdedah kepada nilai turun naik, yang dikatakan oleh Gerard dapat mewujudkan penghalang kepada kejayaan Facebook yang dipanggil GlobalCoin.

Orang biasa tidak mahu berurusan dengan mata wang yang naik dan turun sepanjang masa.

Tetapi Garrick Hileman, seorang penyelidik di London School of Economics, berkata projek GlobalCoin boleh menjadi salah satu peristiwa paling penting dalam sejarah pendek kripto wang.

Konservatif, beliau menganggarkan bahawa sekitar 30 juta orang menggunakan mata wang kripto hari ini. Ia membandingkan pengguna 2.4 bilion pengguna bulanan Facebook.

 

Walaubagaimanapun pastinya soal keselamatan kriptowang pengguna antara yang perlu dibuktikan Facebook sebelum mendapat kepercayaan orang ramai.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...