Written by Bella | April 22nd, 2019

Tidak dinafikan, ramai yang meluahkan rasa marah dengan tindakan penuh kontroversi PU Abu yang menceraikan isterinya ketika sedang hamil semata-mata ingin berkahwin dengan seorang janda.

Lebih membangkitkan kemarahan ramai apabila Da’i Wan Dazrin, seorang pendakwah bebas yang sebelum ini lantang bersuara dan menulis surat terbuka menegur golongan artis, kini hanya bertindak mendiamkan diri dan enggan pula memberikan sebarang teguran kepada PU Abu.

Da’i Wan hanya menjelaskan hukum dimana menceraikan isteri ketika hamil adalah ‘harus’ dan sah disisi agama Islam, namun ia bukanlah perlakuan yang baik.

Kerana kengganan Da’i Wan menegur PU Abu, ramai yang menganggap beliau seakan berat sebelah.

Malah, selebriti Caprice juga meminta agar pendakwah itu berlaku adil. Tegurlah setiap orang yang melakukan kemungkaran tidak kisah apa status mereka. Rata-rata netizen juga bersetuju dengan kenyataan Caprice.

Sejujurnya, yang salah tetap salah walaupun mereka adalah sahabat baik kita. Mungkin Da’i Wan perlu lebih tulus dan tegas mengulas isu ini.

19 responses to Enggan Tegur PU Abu : Caprice Minta Da’i Wan Dazrin Berlaku Adil

  1. Anonymous says:

    Di mana martabat wanita di mata Islam??

    • Lembu Gemok says:

      aku dah baca seluruh artikel dr wanita itu…sempena confession di IIUM katanya…mmg cerita tu sgt sadis dan tidak melambang seorang PU (yang punyai ilmu dan fahaman yg mendalam ttg agama Islam) langsung…tiada….diorg ckp jgn dengar sebelah pihak je…tp kalau baca cerita pon, dengar dr pihak satu lg pon aku takleh nak positivekan otak aku utk menyokong PU Abu ni…demmmm boy….ko mmg rakus….menyelamatkan janda dgn menjadikan isteri kau sendiri sbg janda…demmmmm abu..demmmm…….pity ur wife….and anak yang dikandung itu….semoga isteri tabah…

      • Kau memang drama says:

        Aku bkn nk sokong PU abu ni…aku pun x setuju ape dia buat tp diorg dh kawen dl daa…first wife x nk bermadu lps tu mnta cerai…bl dh diceraikan canang cite konon2 teraniaya….please la perempuan2 muak dh tgk drama korg2 ni…aku peguam slalu handle kes2 camni..bl suami x nk cerai ko cabar suami…bl suami ceraikan meroyan cam org gile…x semesti bl berlaku perceraian tu laki je y slh 100% ade jgk pihak perempuan y slh…tp cam bese la org perempuan pndai manipulate keadaan..cth cam kes aku ni..isteri dh kantoi curang..suami mule2 xnk ceraikan tp isteri asik cabar last2 amik ko talak 3 terus…lps tu jaja cite ckp suami itu,ini…y ko curang ko xnk cite..dlm kes pu abu ni dia dh kawen dl dgn janda tu…bini x blh terima..dgr cite bini first ni fmly y atur kan..maybe pu ni mmg dh lme bercinta dgn janda tu…cume pu ni mls nk cite pnjg2…perempuan bese laa emo x tentu psl..meroyan kat fb…dr org xtau..dh jd tau…cb settle cara baik..bncg..x perlu raih simpati kat media sosial…makin menambah masalah dan dosa je…netizen pn bkn sume bijak…lg menambah bara ade laa…lbh2 lg y acah2 byk ilmu…ade sorg tu ckp talak jatuh lps bersalin dan abis pantang…lg teruk…bnde2 camni kt xnk…x perlu nk post2 pn…buat masyarakat lg keliru je…talak tetap jatuh x kire dlm keadaan ape pun…cume nye menceraikan isteri dlm keadaan mengandung @ isteri dlm keadaan haid adlh makruh…dan x perbuatan tu x baik…stop cite y bkn2…dan stop raih simpati…bkn ko sorg je y diceraikan..kat mahkamah tu tiap2 ari ade org bercerai…

    • minah jambu say NO to drugs says:

      babtu jangan nak dengar cakap laki sangat nanti kena di permainkn..diam2 kena cerai so buat ape nak dengar cakap laki sangat..kalau nak dengar agak2 aje pasal dia tak hormat ngan bini asek bini aje yg nak hormat ngan laki gi jaaaaalan dah huh !! nak hormat tengok lah laki yg macmana yg nak di hormat kan…kalau si pu satu ni emmmm tk payah la dh ceraikn bini pastu nak mintak maaf pulak lagi eh gi jauh jauh lah…!!

  2. a says:

    talak jatuh selepas isteri bersalin dan habis pantang..klu ikut pengetahuan saya lah…

    • Anonymous says:

      Talak tetap jatuh….y ko fhm ti iddah..bro…iddah…mksdnye iddah bg perempuan mengandung smpai dia melahirkan anak..klu dia diceraikan di awl kehamilan lama laa tempoh iddah nye…klu dicerai dkt2 nk due skjp laa iddah nye…tlg jgn bg masyarakat keliru…

    • Anonymous says:

      jgn main ikut otak sendiri hal agama…. xfaham hukum hakam cari lah buku agama sblm komen

  3. zarina anjuling lacah says:

    siapa eh minat caprice ni? acah2 bagus. macam dia saja yg betul.

  4. wantwothree says:

    just mau ckp, FLAWLESS nya muka ustaz hehehe.. terlebih edit ek :)

  5. Wekkkkkkk says:

    Mmglh tak tegur..si Abu tu bdn bsr..nnti kena tumbuk.
    Kihkihkihkih

  6. fifi says:

    Org bukan ckp psl sah x sah je Da’i wey, ko ni ckp belajar agama tp bangang. tgk muka tu pun rs nk lempang je aku tgk. ni kita nk komen psl benda yg lebih luas dari ceraikan isteri masa mengangdung. Ni nk ckp psl hak seorg isteri & tanggungjwb seorg suami selepas kawen. Bukan sedap buat anak je & buat bini mcm tempat lap kaki. Please, org2 mcm ni merosakkan pandangan org ttg agama islam. Islam x ajar suami utk mengabaikan isteri apatah lagi masa pregnant. Jgn jadi buta semata2 nk menangkan seorg lelaki yg “Da’i” or “PUN” what so ever gelaran korg dpt. Kalau salah katakan salah.

  7. Rachensue says:

    Mak aii..manalah keadilan tuk wanita. Buat malu jak lah lelaki beragama ni. Bukan kah kamu cukup ilmu maka bimbinglah wanita kamu bukan diceraikan. Maka diharuskan pulak..puii itu hukum lelaki dayus .apa punya lelaki lah ni konon beriman buat malu jaklah kamu. P baca komen ustaz ebit liew tu lagi masuk akal Walhal ustaz tu ustaz mualaf. Shame on u

    • Anonymous says:

      yes… shame to this Da’i… pung pang backup si abu hangus tu…
      ingat ahli2 agama pun bole jadi ahli neraka tau…. menegur org pung pang sana sini… padahal diri sendiri ke laut

  8. Anonymous says:

    Dai wan ni cume berani tegur artis pompuan ngan geng lembut2 je…..HIPOKRIT..berdakwah pon pilih bulu…berdakwah dgan selesanye di tempat beraircond duduk depan komputer taip surat terbuka untuk artis2 pompuan pastu buat ayat gatal…
    Kdg2 yg buat aku berbulu dgn ustaz2 mcm ni bila diorang cuma gunakan hukum agama ayat quran bila satu2 benda tu memihak pada diorang tp mengabaikan yg selainnye.

  9. babe says:

    da’i PU adalah keluaran rancangan realiti tv…

  10. Abucu says:

    Kesian da’i. Dah terang panjang lebar ttp org xphm. Ada level kesalahan dalam islam ni. Tegur dgn keras klu level kesalahan tu jelas jatuh dosa dan haram dari sisi islam. Tp klu menceraikan isteri itu sah bukan dosa. Cuma xpatut aje la.. Dah la bini tu tgh sarat. Xde kene mengena dia backup gang atau seumpamanya.

  11. limpbizkit says:

    sok anak ko kena cerai msa ngdung wahai DaHi WAN, ko ckp lah kat anak ko psai talak sah ke tak sah.. nak tgk anak DAHI WAN tu mroyan ke idakkk.. DAHI WAN betoilahhh dia ni.. tampor dahi tu kang terus benak sbulan.

Leave a Reply to Kau memang drama Cancel reply