Empayar Yahoo Makin Dilupakan, 10 Punca Kejatuhan Yang Tidak Ramai Tahu Di Dedahkan

Trending

Empayar Yahoo Makin Dilupakan, 10 Punca Kejatuhan Yang Tidak Ramai Tahu Di Dedahkan

yahoo beli tumblr

Bagi mereka yang lahir pada tahun 90-an, pasti serasi dengan zaman Yahoo messenger. Terngiang-ngiang bunyi BUZZ yang selalu dibuat ketika menggunakan laman sosial tersebut suatu ketika dahulu.

Advertisement

Tetapi semakin bertambah tahun, semakin trend itu dilupakan. Malah siapa yang familiar dengan Yahoo pasti akan mempunyai akaun Friendster dan MySpace yang ketika itu juga tengah meningkat naik.

Tetapi pada hari ini, Yahoo semakin dilupakan malah sudah tidak ramai yang menggunakan akaun tersebut untuk sebarang aktiviti. Apa yang menyebabkan Yahoo semakin dilupakan?

Jom baca 10 sebab kenapa Yahoo semakin dilupakan dan jatuh..

1.    Kehilangan Google

google hampir dijual kepada yahoo 463

Sumber foto: suhailikasmat.my

Pada tahun 2002, Yahoo berpeluang untuk memperoleh Google apabila Sergey Brin dan Larry Page mahu menjualnya dengan harga $1 bilion.

Namun, apabila ketua eksekutif Yahoo pada ketika itu, Terry Semel berfikir untuk menerima tawaran tersebut, harga jualannya telah dinaikkan kepada $3 bilion.

Menurut Paul Graham selaku pengasas Y Combinator dan bekas pekerja Yahoo, Yahoo menolak ‘tuah’ yang boleh menjadi sebahagian penting perniagaan mereka pada waktu itu.

2.    Tidak mengembangkan Flickr

yahoo bunuh flickr

Sumber foto: Zdistrict

Sebelum adanya Facebook, Instagram dan Google Photo, Flickr sebenarnya telah wujud terlebih dahulu sebagai sebuah  laman web perkongsian foto yang dibeli oleh Yahoo pada tahun 2005.

Pada masa itu, Flickr mempunyai perancangan untuk menjadikan laman web berkenaan sebagai sebuah rangkaian sosial. Tetapi, Yahoo melepaskan peluang keemasan ini dan menguruskan laman web mereka secara salah sehingga tidak mempunyai matlamat yang jelas.

Selain itu, Yahoo turut pernah melakukan kesilapan yang sama terhadap laman-laman web milik mereka seperti GeoCities, Delicious dan paling terbaru ialah Tumblr.

3.    Tidak membeli Facebook

facebook hampir dijual kepada yahoo

Sumber foto: Mashable

Pada tahun 2006, Yahoo bercadang untuk mengambilalih Facebook dengan tawaran harga $1 bilion. Mark Zuckerberg bagaimanapun menolak tawaran tersebut.

Menurut laporan, Facebook mungkin akan memaksa Mark Zuckerberg untuk menjual syarikat mereka kepada Yahoo, sekiranya tawaran itu dinaikkan kepada harga $1.1 bilion. Bagaimanapun, Terry Semel enggan melakukan perkara tersebut.

4.    Menolak tawaran Microsoft

microsoft mahu beli yahoo

Sumber foto: it8nathanlam

Pada tahun 2008, Yahoo sekali lagi mensia-siakan tawaran untuk diambil alih oleh syarikat gergasi, Microsoft dengan nilai $44.6 bilion.

Pengarah Microsoft pada ketika itu, Steve Ballmer berusaha keras untuk meyakinkan Yahoo untuk menjualnya kepada Microsoft. Namun, Yahoo memberikan alasan tawaran harga yang diberikan terlalu rendah.

Setahun selepas itu, Yahoo berputus asa untuk mencipta enjin carian sendiri dan menandatangani perjanjian bagi menggunakan Bing kepunyaan Microsoft.

5.    Mempunyai barisan pengarah eksekutif yang teruk

pengarah eksekutif yahoo yang teruk 464

Sumber foto asal: The New York Times & TechCrunch

Bagi melawan kemerosotan seperti dialami oleh Yahoo, kepimpinan yang kuat telah membantu syarikat-syarikat teknologi lain yang sedang bergolak.

Antaranya seperti Apple (Steve Jobs), Microsoft (Satya Nadella) dan Google (Eric Schmidt). Akan tetapi, Yahoo gagal melantik pengarah eksekutif yang boleh mengatasi masalah tersebut dengan baik.

Ramai orang menganggap Terry Semel sebagai salah seorang pengarah eksekutif teknologi yang paling teruk. Manakala Carol Bartz yang bermulut cabul ‘memenangi’ segelintir rakannya. Scott Thompson pula meletak jawatan tatkala didakwa berbohong dengan resumenya.

6.    Pengunduran Jerry Yang

jerry yang tinggalkan yahoo

Sumber foto: Sunrise Silicon Valley

Pengasas bersama Yahoo, Jerry Yang melangkahkan kaki dari syarikat itu pada tahun 2012 untuk mengejar minatnya yang lain. Perletakan jawatan itu merupakan suatu kehilangan besar buat Yahoo.

Ini kerana Jerry Yang merupakan penggerak akan hala tuju Yahoo. Ia berbeza dengan syarikat-syarikat gergasi internet yang lain seperti Facebook (Mark Zuckerberg) dan Google (Page dan Brin).

Ini kerana mereka mempunyai kepimpinan serta wawasan yang jelas dari pengasas mereka.

7.    Marissa Mayer salah buat percaturan

marissa mayer gagal kemudi yahoo

Sumber foto: Frontpage Mag

Ternyata jutaan dolar milik Yahoo, hasil daripada saham dalam syarikat gergasi, Alibaba belum tentu menjanjikan masa depan yang cerah. Bekas prodigi Google, Marissa Mayer gagal untuk mengemudi Yahoo selepas pelantikannya pada tahun 2012.

Maka, keuntungan Yahoo terus jatuh, biarpun setelah pelbagai usaha dilakukan seperti membeli laman web blog sosial Tumblr, mengupah wartawan yang berprofil tinggi dan mengubah budaya kerja pasukan mereka. Mayer dipaksa untuk mengasingkan aset perniagaan utama syarikat tersebut dari sahamnya di Alibaba.

8.    Membeli Tumblr

yahoo beli tumblr

Sumber foto: Daily Tech

Salah satu kemuncak Mayer sebagai pengarah eksekutif Yahoo ialah semasa membeli Tumblr pada tahun 2013, dengan harga $1.1 bilion. Pada waktu itu, Tumblr belum pun memperoleh keuntungan. Oleh itu, Mayer merancang untuk meletakkan iklan pada rangkaian sosial “microblogging” itu.

Malangnya, Yahoo dilaporkan melebih-lebihkan Tumblr sehingga membelanjakan ratusan juta dolar.

Pertumbuhan pengguna dan pendapatan yang lebih perlahan dari jangkaan, serta masalah reka bentuk semula memburukkan lagi keadaan. Sebagai akibat, Tumblr diserap ke dalam Yahoo dan mengelirukan lagi masa depan rangkaian tersebut.

9.    Tidak mempunyai misi yang jelas

yahoo tiada matlamat yang jelas

Sumber foto: South China Morning Post

Salah satu daripada kelemahan Yahoo yang paling ketara sepanjang dua dekad lalu ialah kegagalan mereka untuk mencari misi sebenar syarikat itu.

Dalam tempoh 24 tahun, Yahoo telah memaparkan sebanyak 24 penerangan yang berbeza tentang syarikat mereka. Identiti Yahoo juga berubah-ubah dan samar-samar antara syarikat teknologi dan gergasi media.

10.    Berkuburnya zaman portal web

yahoo berkubur

Sumber foto: Miss Techy

Sebaik Google dan Facebook bangkit menjadi gergasi laman web 2.0, Yahoo sedang bergolak. Ia gagal untuk menyatukan enjin pencariannya sendiri dan bergelut untuk memanfaatkan potensi sosial Flickr dan Tumblr. Yahoo mula ketinggalan apabila zaman mengakses internet melalui portal web seperti AOL dan MSN berakhir.

Perit juga zaman demi zaman untuk Yahoo jatuh. Sebab itu orang cakap peluang di depan mata jangan sesekali dilepaskan. Apa kesannya belakang cerita.

Yang penting, rebut dulu peluang tersebut. Kalau anda nak tahu, sekiranya kita menggunakan akaun email Yahoo untuk urusan kerajaan, proses tindak balas email tersebut akan mengambil masa seminggu seperti untuk urusan reset password. Manakala untuk gmail pula hanya dalam masa 24 jam sahaja.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...