Empat Syarikat Telco Dikenakan Kompaun Berjumlah RM3.2 Juta

Teknologi

Empat Syarikat Telco Dikenakan Kompaun Berjumlah RM3.2 Juta

Empat syarikat telco Malaysia telah dikenakan 64 kompaun oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) berjumlah RM3.2 juta pada suku kedua tahun ini.

Dalam kenyataan pada hari ini, MCMC mengeluarkan kompaun berkenaan kepada syarikat tersebut kerana kegagalan mereka mematuhi rancangan penomboran dan pengalamatan elektronik serta ketidakpatuhan kepada Garis Panduan Prabayar bagi pendaftaran pengguna akhir.

Advertisement

Menurut laporan Berita Harian, syarikat Maxis Broadband Sdn Bhd dikenakan 54 kompaun berjumlah RM2.7 juta kerana gagal mematuhi rancangan penomboran dan pengalamatan elektronik.

Kompaun itu dikeluarkan mengikut Peraturan 4(2) Peraturan-Peraturan Komunikasi dan Multimedia (Penomboran) 2016.

Pada masa yang sama, MCMC telah mengeluarkan 10 lagi kompaun kepada syarikat U Mobile Sdn Bhd kerana ketidakpatuhan Garis Panduan Prabayar berjumlah RM250,000 dan dua kompaun bernilai RM100,000 kepada Maxis Broadband dan Digi Telecommunications Sdn Bhd serta satu kompaun bernilai RM50,000 kepada XOX Com Sdn Bhd.

Kompaun berkenaan telah dikeluarkan mengikut Seksyen 127 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

“Tindakan ini diambil bagi memastikan hak pengguna diberi keutamaan dalam memilih syarikat telekomunikasi berdasarkan kepada perkhidmatan yang ditawarkan,” menurut MCMC.

MCMC memandang serius kesalahan yang dilakukan oleh syarikat-syarikat telco ini dan menggesa supaya mereka lebih tegas terhadap ejen-ejen yang melanggar garis panduan yang telah ditetapkan demi aspek keselamatan dan kepentingan pengguna.

Sumber

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...