Written by AbangNara | October 5th, 2011

Nak gelak pun ada, nak menangis pun ada dan nak kagum dengan kepandaian rakyat kita berbahasa omputih pun ada. Elfira Loy semalam telah dibahan oleh warga Twitter apabila dia salah menggunakan satu perkataan omputih.

elifra loy

Ini yang ditulis di Twitter Elfira Loy:-

Guess what , tomorrow m wearing versace and it cause abt 45k. OMG!

Kalau anda bijak dan memang power, sila cari apakah kesalahan perkataan yang telah dilakukan di atas. Kalau anda tak jumpa, maknanya anda pun boleh kena bahan macam Elfira Loy kena. Cian kat dia.

Terfikir pulak takkan kena ada perfect English baru boleh nak speaking? Sampai bila kita nak maju dan pandai guna bahasa omputih kalau benda macam nie pun kena bahan kaw-kaw punya?

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

320 responses to Elfira Loy Kena Bahan Sebab Salah Guna Bahasa Omputih Dalam Twitter

  1. xGx says:

    Cause – Cost!

    0

    0
    • permysuri says:

      it cause: it costs

      0

      0
      • DinDa says:

        Bahasa bterabur, ada hati nak pakai versace mahal…
        study dulu beb

        0

        0
        • nara pun xpandai bahasa omputih!!!! says:

          ala…. nara ni nak kutuk org. english dia pun bukan betul sgt. bahasa melayu nara pun cam hampeh. contoh: dia eja tanggung jawap. sape yg pandai mesti tau huruf mana yg salah. blah la lu nara. sebelum nak kutuk org, cermin diri tu dulu

          0

          0
        • marsh says:

          mana ada nara kutuk cube ko bace ayat dia sampai habis

          0

          0
        • wendy says:

          sy ada 1 pengalaman..dulu,sy prnh bkenalan dgn seseorang yg bkerja sbgai cikgu..sy ni suke sgt speak english cmpur dgn malay..sbb certain ayat tu sy tau dlm omputih p xtau nk ckp dlm malay..and vice versa.. den mamat ni pun salu gak ckp omputih..tp,ayat dyer tunggang langgang..tp sy xgelak or perli dia pun..just sy salu perbetulkan ayat dyer..den dia pn marah..dia kata sy ni eksen asyik2 ckp omputih..seorang ckgu pn ayatnya msh tunggang langgang n xdpt menerima teguran org yg bniat baik..so,conclusion is everyone is in a learning process..x usah lah abg nara nk hebohkan kt org benda cmni..

          0

          0
        • Gaby Solis says:

          Kalau BI silap camni pn Nara leh wat kecoh camne laa agaknya lau artis malaysia tweet pakai bahasa korea lg teruk kena tibai..

          0

          0
        • walawey says:

          AH BANGANG LAH ORG MLAYU YG BELAGAK PANDAI INGGERIS TU.. SEDANGKAN ADA BAHASA YG SAMA PENTING TUK DI FAHAMI IAITU BAHASA ARAB.. X FHM ARAB X FHM LAH QURAN.. X FHM QURAN TU YG WAT ARTIS X FHM HUKUM HAKAM.. HAI LAH DUNIA DUNIA..

          0

          0
        • nazhyra says:

          cube la bce hbis2 dlu abg nara ckp ape. Menda lah kau ni. Dia tk ktuk pun.

          0

          0
        • Kadang2 je bkk blog nie says:

          Weh nara nie mmg suke kutuk org.. Ko ingt x yg dy kutuk sape nme dak af9 yg ske korea tue ak lpe nme dy.. Yg budak tue sebut prkataan korea xbtol… Mmg kutuk jeala kjenyer.. Agaknyer nara sowang jeala yg BGOS ek…

          0

          0
        • kepoh says:

          nara bukan kutuk lah, cuba baca betul2 vongok!

          0

          0
        • nn says:

          lah ingatkan salah grammar. kalau salah tu sbb tersalah tulis. aku pun pernah mcm tu tersilap sbb kadang otak dgn perlakuan tak sama. hehe. ke aku dgn alfira loy je yg pernah buat salah cam ni?

          0

          0
        • Mastura says:

          Betul tu. Kadang2 aku pun tersalah taip sebab aku pakai iPad. Kalau nk Menaip pakai iPad memang susah sebab dia sesuka hati je tukar perkataan yg kita taip.

          0

          0
        • sosok says:

          2 laa..org masa kecik soh sekolah..ni sibok sgt nak berlakon..apa pon x boleh..ahahahaha

          0

          0
        • orang kota says:

          aku pon pernah sdngkan siyes aku silap taip..ada plak yg buat2 terkejut.nmpk sgt dia tau eng “skema” je,grammar dpt A kew?kdg2 yg bunyik lebih tu bkn sape2,percaya la..tp ada hati menghina kesilapan org.kah3..danau toba btl. omputih pun cool,yg kecoh nape,jakun ngan eng kew?elfira ni aku x tau la tapi x silap aku eng dia ok,kalau x ok pon,pd yg rajin sgt mengalahkan duta eng tu,tegur elok2 dowh..

          pelik la,yg semua sibuk kt english org lain tu kenape?tolong btlkn je la,ni x psl2 bnyk pulak nak tnjuk bagus.datang dr hutan amazon mana la manusia2 mcm ni?taip dan tulis,semua pernah silap.takat writing power tp speaking x tau,x pyh kecoh sgt.geli btl,kat maya boleh berlagak cuba jumpa depan2?jakun sungguh psl english pun nak kecoh gile

          mcm b.m,kita tulis kita ckp jarang betul2 mcm kamus dewan bahsa dan pustaka,bkn ckp mcm jwb exam key. us,uk pon mcm kita,byk yg x btl sbb prbualan biasa seharian tu x perlu la strict sgt 100% betul,duduk pedalaman ke ape sampai ke situ punya taksub?
          bm begitu,bi pon begitu,nape bila silap eng,semua dok kecoh mcm moyang dia buat eng. ini bukan dewan pperiksaan,cool key.,x pernah jumpa ke org tau speaking tp writing problem?x pernah jumpa mat saleh yg eng dia pon x btol?mcm malay,chinese,indian, jugala,ckp bahasa msng2 semua x btol pon.in writing,boleh silap jgk.kat exam tu baru nak buat betol2,itupun ada kesilapan jgk

          0

          0
        • hafis says:

          Grammar pun salah jugak pada baris it cause (penggunaan kata kerja tunggal)…kalau dia letak it cost pun masih salah—sepatutnya it costs. Kita bukan perlu pandai bahasa Inggeris saja..malah bahasa penting lain seperti bahasa Arab dan sebagainya

          0

          0
        • tukiman says:

          ala..budak2…kaurang nie pun. Siti Nurhaliza sama gak…buat album Inggeris…lenggok irama Malaysia.

          0

          0
        • Kenapa Sebegitu says:

          CT lagi haus English dia…duit banyak tapi kelas Bahasa Ingerris tak mampu nak bayor….!

          0

          0
        • cici says:

          tu la, budak lagi. kalau mcm iqram dinzly baru hanco, aku baca pn x phm

          0

          0
        • Survey says:

          Top 5 Artis Malaysia yg paling hancur Inggeris nyer:-

          1) Siti Nurhaliza- ratu kepincangan Bahasa Inggeris
          2) Julie Dahlan
          3) Ella
          4) Mawie
          5) ….(pilihan anda)

          0

          0
        • Fida says:

          Orang felda..biasa lah!

          0

          0
        • Didi Diam Lagi Baik says:

          Anda pun eja perkataan Bahasa Melayu salah “kaurang” – “nie” – “gak” ???? belada dalam kamus lagi.. Jangan nak cari salah eja orang.. Bahasa Melayu kita pun ramai yang tidak betul.. Betul ke tidak?

          0

          0
        • manasikana says:

          ct tu bkn xmampu…tp palotak die mmg xley nk blaja english… lidah xley nk sebut ….muahahahah

          0

          0
        • Mak Cik Jual Sabun Papaya says:

          Mak cik pakai pakai kain batik jerr….it costs around rm 20 and I like it !

          Kau ado???

          0

          0
        • sweet_memey says:

          I looked so sweet in my wedding gown and it costs around RM 7.2 million

          0

          0
        • Kak Abey says:

          ala..sponsor…laki kau masih bayak hutang..

          0

          0
        • Zulqarnain says:

          Aku pun take reti sangat bahasa inggeris. Tapi dah tahap macam nie memang telampau lemah lah.. memang patut kena bahan… hahaha…Lagi2 time nak tonjolkan sesuatu ( Vercase ) tapi terkantoi sesuatu pulak ( Cause )… Kesian dan belajarlah dari kesilapan.. Jadikan pengalaman kena bahan itu sebagai gurauan… bila bergurau tu, kita semua kena lah ketawa… HAHAHAHAHAHAHHAHHHAA….

          0

          0
        • xkl says:

          versace la…bukan Vercase…ermmm, mmg bahan ha ha ha kan??

          0

          0
        • rem says:

          kau pon melampau…
          bukan “vercase”
          “versace” la beb,…

          0

          0
        • kaki says:

          “m” tu maybe dye maksudkan “I am” kan???
          kau xnk cakp melampau ke????
          salah kan tu???
          btw, kau pon melampau…”versace” la beb…
          bukan “vercase”

          0

          0
        • ade aku kesah.. says:

          lain kali tulis dalam bahasa melayu… marilah bersama-sama memertabat bahasa kita…

          0

          0
        • malasnaklebih says:

          You mean, “memartabatkan” right? Spelling checked, grammar checked. You’re welcome.

          0

          0
        • NOTFAKE says:

          2 la nk act sgt smpai tersasul…HAHA
          org lau gune brg mewah skli pn xperlu la nk act2…
          jd la LOW PROFILE..
          pinjaman di dunia je 2 dik oi……..Haaih..

          0

          0
        • kesilapan ejaan…normal la.. making mistake is a part of learning curve… takat silap tulih tu no big deal…

          0

          0
        • misss says:

          takpela, atleast dia brani try cakap omputeh, drp langsung tak cube kn? dia pon maseh mude, byk lagi masa nk blaja BI… :) abg nara ni, kalo kutuk mesti ada ayat [email protected] up last2 kn? :D

          0

          0
        • adik2 says:

          adik baru berusia 8 tahun dan pergi tuisyen english hari2.bukan mcm nara kelantan ni. Tulis pun blog busuk.

          0

          0
        • sebab entry ni aku benci nara says:

          hahahahahah…(aku tgh ketawakan nara)

          0

          0
        • x sebelahkan sapa2 says:

          blog busuk pon ko masok baca wtpe…. abg nara ada suh ko masok blog dy baca,,, tu la org melayu,, ska kutuk org tp xdpt ppe untung pon… dosa kering je…

          0

          0
        • kau ada baju versace cost 45k? says:

          it still cute even she did a mistake. at least she can learn from her mistake. then if we are stupid, we just wear something from bundle or pasar malam??? people

          0

          0
        • Pi Chek Hang Punya BM laa.. says:

          kalau korang terer sangat cuba bagi bahasa inggeris yg mcm cikgu skolah korang ajar camner ?? bahasa melayu yg ada skang kt sini pn korang duk bantai nk rojak x plak nk kecoh bila BI semua nk kena ikut News Straits Times… org putih kalau ko terabur ayat diorang pn diaorang x kisah sbb yg penting diorang paham. tulis kt twiter je la bodoh bkn nye buat esei tuk exam SPM.. yang melayu ni plak nk melebih-lebih bahasa melayu sendiri pn dh berterabur nk sibuk BI org lain lak.

          0

          0
      • hahaboy says:

        Kalau tukar kepada BM, maksudnye si elfira pakai versace dan menyebabkan lebih kurang 45k???

        0

        0
    • minahmaster says:

      btw.standard lah tu..aku pun selalu buat typo mcm tu.
      sebab tengah mengelamun..

      yang duk hentam2 ni,setakat tahu ’cause’ and ‘cost’ je wtpe.dah habis terer eh..hahahahaha

      0

      0
      • miss h says:

        ya allah..ape la yg nak dikecohkan setakat vercase and cause tu..nara oi, ko tak payah la nak aibkan org mcm ni..mat salleh tak de pon nak gelakkan org kalau terilap tulis or ckp..diorg siaap betulkan lagi..sbb tu la bangsa mereka maju..bukan mcm kita ni..salah orang sikit je nak kepoh satu dunia..aku yg kat sini pon taw.. malu2!!

        0

        0
    • Selitone Cold Steve Austin 3:17 says:

      Teruja pakai baju 45k tu…

      0

      0
    • kitewpunxtauomputih says:

      i’m wearing tu pun bkn sepatutnye digunakan ‘ketika sedang memakai’ kan? spatutnye ‘will b wearing’ kan kan? alah..perlahan2 belajar..tp kalau kene gelak mcm ni mmg smpai mati akan ingat ‘cost-cause’ tu dlm otak

      0

      0
      • wendy says:

        mmg ade certain ayat to sma bunyi tp bbeza mkna..dats the diff in english..tp dlm kes ni,cubelar dyer juz tulis “cos” jer..

        0

        0
      • cik nona gayah london says:

        cik kitewpunxtauomputih and all kawan2, FYI [ i’m wearing ] tu dah betul pun tense nya.

        i’m wearing : present continuous tense, not only to talk about NOW, but also FUTURE, which she said the word ‘TOMORROW’.

        ni bukan nak kutuk cik ‘kitewpunxtauomputih di atas tau. cik nona cuma nak betulkan je. tp normally mmg org msia guna present continuous tense utk benda yg berlaku sekarang kan. takpe kawan2, arini kita belajar satu ilmu baru ya. :)

        dari : cik nona gayah speaking london tp mulut tetap bau petai.

        0

        0
    • mokcik says:

      sian ko dik.. len kali sebelum publish, cek dulu kamus oxford eh.. sian koo

      0

      0
      • Apat says:

        cuba kita tenguk BM kau pula..
        1) sian = kasihan
        2) ko = kau
        3) dik = adik
        4) len = lain
        5) cek = ?? (buku cek abah kau ke ?)

        JANGAN NAK MACAM BAGUS LAA SYAITAN !!!

        0

        0
        • ika says:

          sangat suka komen si Apat..

          0

          0
        • uteh says:

          aku berkira2 berapalah dosa abang nara kaut setiiap hari…cari bahan untuk org lawan mengumpat…bukan nak kata memang sedap baca ruangan ini..ketagih pun ada..tp tu la..bila la aku nak insaf

          0

          0
        • Berry says:

          haha.. mokcik tu plak x nk ‘cek’ kat kamus dewan bahasa dan pustaka kee seblum publish ?? nk kesian kan org diri sendiri lg memalukan…

          0

          0
    • cikmekmolek says:

      biasa benda ni adalah error, bkn mistake. i bet she knew the difference dari awal lagi, so it was just an error. tak payahlah bahan, sbb kita semua tak perfect english. aku sendiri kekdg nak tulis he’s better THAN me, jadi THEN pulak. chill okay orang msia. jgn nak bahan, demotivate org je. asalkan maksod dia tu org faham, okay lah. let’s be positive yo! :)

      0

      0
    • tariktali says:

      eleh.. kakak ipar si sweet memey tu lg parah dari ni.. mi setakat 1 pkataan tu, biasala.. lgpun, fon skrg canggih2… tulis 1 huruf je, dah kuar auto diction ke ape.. biasa la tu.. bukan salah grammar pun.. biasa gaduh budak2 sekolah.. tu pun si BN ni nk amik port. sedihhh!!!!

      0

      0
    • gula_melaka says:

      wah, sedapnya abang nara membahankan budak bawah umur nie.
      lu punya gossip entries yang zaman 2008 tu guna bahasa inggeris jugak kan, berterabur jugak, tapi gua understand the content just fine.
      pirah mabuk!
      elfira loy, tadahal la. adik tulis je apa yang adik nak. awak bukannya bodoh piak sangat. isu kecik nak besar2 kan.

      0

      0
    • mimi says:

      1. tomorrow ‘i will be’ wearing
      2. costs

      0

      0
    • salah sikit, xpe, org tegur sebab syg..

      0

      0
    • blitzenius says:

      bagi yang membahan kaw2 saya harap internet kamu akan auto correct segala bagai perkataan dengan bertimpa2. agagagagagaga

      0

      0
    • weehoo says:

      aku rase silap die satu je-sbb die mcm nk show off a.k.a berlagak.tu je kot.pasal BI tu alasan je.okbai.

      0

      0
    • manusiaoptimis says:

      apa benda lah korg nie? dah xyah bising2.. ape elfira lalui nie satu proses pmbelajaran.. im sure she knows the diff btween cause and cost but its a norm lah people make mistakes! adoyyy..

      0

      0
  2. nurul says:

    costs la ngokzzzzz

    0

    0
    • miss h says:

      tak baik ckp orang ngok..maybe dye tersalah taip tp dye tetap maksudkan cost..cube berfikiran positiv. mentality melayu mmg tak pernah berubah..mat saleh pon tak ketawakan orang kalau tersilap tulis or ckp..dorg siap betul kan lg…mmg org melayu suka ketawakan kesilapan org..

      0

      0
      • zasyram says:

        setuju sgt2 dgn miss H..

        0

        0
      • sidaracantikmanis says:

        btul tu..yg baham dia yg ngokk..mmg nilah org melayu…spptnya tegur bukannya nj hk baham2 org jer,,mungkin dia tersalah taip…agaknya di pun tak perasaan…kecoh lah korg ni…tpi apa pun budak ni lakonan dia bagus…muka dia mcm UMIE AIDA..wajah melayu…satu hari nnri pasti jdi pelakon yg bagus

        0

        0
      • wendy says:

        AKU SETUJU..BKN ORG MELAYU JER,RAKYAT MLAYSIA MMG GITU..asal seseorang tu ckp jer omputih,dikate nyer show off..bile org slh ckp,dikatenye mcm2..tp for me,someone who put their effort in speak in english is MUCH MORE better than someone who just know how to laugh at others..cian kan? tapi TAK SEMUA RAKYAT MALAYSIA..CUMA KEBANYAKKAN SEBEGITU..

        0

        0
  3. kelip2 says:

    alaa….bese ah tu…jnji bnyi sme,,yer dak?? hahahahaha
    ptt tego n tol kn die…..ksi tau pe slh. lau nk bhn,blakang2 sudah;p

    0

    0
  4. JEJARI KONTOT says:

    1st!! pakai versace,english terabur

    0

    0
    • gurlz says:

      nak ckp bodoh, karang marah..nak cakap bengap,karang terasa….tp nak je aku ckp bangang lau ade je yg bajet 1st nih..dpt anugerah ke camne? pirahhhhhh…

      0

      0
    • jejari cantik says:

      bodoh………..tenet uma ko kasi upgrade…ko jd org first komen kne bahan..

      0

      0
  5. din says:

    hahaha..ni dah spm ke lum ni..hancurlahhhh

    0

    0
  6. wrong says:

    not cause but COST :)

    0

    0
  7. mira L says:

    kecoh apa wei versace…mati pkai kain kapan gak…kah3!

    0

    0
  8. baju kebaya dot-dot says:

    agaknya elfira taip laju sgt. sampai dia terkonpius antara cost dgn cause tu. biase la…tersasul. bende kecik je pon. tegur elfira dgn berhemah pun tak de salahnya. buat ape nak hentam?

    0

    0
    • Suri says:

      Tp kadang klu guna iPhone dgn iPad pun sakit hati jer.. Lain ditaip lain yg keluar, bkn pasal x reti eja pun, tp takat cost tuh aku rasa elfira pun tahu, tsilap je.. Aku pun pnah nak taip hear..tiba2 dah send baru sedar taip here..jauh sgt makna tp bkn mslah besar rasanyer

      0

      0
    • teacher says:

      maaf mencelah… pada saya ini bukan masalah salah taip atau taip terlalu laju…masalahnya tak peka…
      CAUSE dan COST dua perkataan yang berbeza…mengambilkira umur elfira yang hampir meningkat dewasa, sepatutnya dah tau apa ejaan yang betul…
      kalau nak tau, bukan setakat artis saja yang tak berapa fasih BI ni…tapi kebanyakan pasar raya besar pun tak berapa pandai mengeja…kadang-kadang tu gatal je tangan saya nak betulkan ejaan…
      apa-apa pun…diharap elfira belajar dari kesilapan ye…

      0

      0
  9. yana says:

    ish, xpatut gelak2 kt elfira ni..semua org prnh buat salah..grammar kita pun bkn perfect sgt..tunggang terbalik jgk kan.

    0

    0
  10. memyself says:

    jgn salahkan dia jugak.kekadang ada stgh phone kalo kite taip ada yg auto correct. KEMUNGKINAN LA….

    :)

    0

    0
  11. sesibu bute.. says:

    tak kan la silap sikit pun tak boleh kot.. manusia bukannya sempurna pun..

    0

    0
  12. tt says:

    be”cause” of you… a ha ha ha

    0

    0
  13. miss n says:

    “tomorrow i will be wearing a versace and it costs about 45k”. ayat xbetul xpe, janji berani cakap. dr silap tu belajar, baru tau mana yg betul. cheers. :)

    0

    0
    • pizza says:

      Pd aku lak, this one should sound better –> “tomorrow i will be wearing a versace that costs around 45k”

      0

      0
  14. makkawmmgpower.. says:

    it supposedly like this..
    guess what.. tomorrow i’m gonna wear Versace costs 45k.. or etc..
    relax la.. she just a girl yg still mentah lg.. everybody make mistake..
    KimJaejoong speaking terabor pon okayy je XDDDD

    0

    0
    • wny says:

      english ko pun berterabur la encik.
      “It is supposed to be..”
      “guess what, tomorrow I’ll be wearing Versace and it costs around RM45k”
      “She IS just a girl..”
      last but not least, “Everybody MAKES mistake, including you” :D

      Relax laa.

      0

      0
      • langkah mayatnya dulu!!! says:

        gaduh2, jgn brhenti ya……truskn gduh psl bhs asing ni. x ada Org Putih gduh psl bhs kta pn. relax la….biar kta prmainkn bhs org jgn org mainkn bhs kta. INGAT !!! hehehehehe

        0

        0
        • pp says:

          thank you wny.relax la,semua orang buat silap.dan elfira loy pun tak terkecuali.lagipun setiap hari kita belajar benda baru,kan??dan sekurang-kurangnya dia mencuba,betul tak?fyi,orang putih pun sama juga.ramai je grammar berterabur especially americans.most of them not using the proper english heck they even misspelled sometimes.jadi apatah lagi kalau kita malaysian ni.jadi bagi aku tak salah.bukankah kita belajar daripada kesilapan?^-^

          0

          0
  15. apet says:

    xpe..dia br nk SPM kan taun ni hahahahah

    0

    0
  16. Alice In Wonderland says:

    ala~ homophones pun..mungkin dia nak tulis cost…tertaip cause….lumrah manusia wat silap…

    0

    0
  17. Ramli MU says:

    aku rase die slah taip je tu. sbb sebutan dkt2 je.

    0

    0
  18. Hannah Montana says:

    it’s not ’cause” but “cost”!! but it’s okay!!! sume org penah melakukan kesilapan…org yg nk mengutuk 2 hati drg busuk,,jeles dgn kesenangan org lain…bile org 2 silap sikt..mulalah nk mengambil kesempatan…x gitu abg nara oiioo!!!

    0

    0
  19. appleijau says:

    kalo korg tulih sms tu dlm bm pn beterabur xde org komen plak..cth: duit=wit , buat=wat (jnji bunyi same n org paham sudeyhhh)

    0

    0
  20. Sedeynyerrr Haku Nengok says:

    Kalau x tau nak speaking ngan maknanya skali, x payahla nak tulih orang putih…wat malu la wehhh…awat, malu ka kalau tulih / cakap bahasa melayu…bahasa kebangsaan tuuuu…nampak sgt artis2 malaysia nie kebanyakkan nyer x berapa pandai laaaa…kureng cerdik sikit bab – bab pelajaran nie…nie termasuk dalam geng kak normiang hakim la nie….puiiii

    0

    0
    • arief haziq says:

      what’s wrong with her effort to speaking?
      dont laugh at her
      I think she doesn’t mean it
      U know right, teens nowadays like to use different words for the same pronounciation
      im sure that u’re stupid than her
      u know why?
      because u never tried.and the person like u always condemn what other person is doing
      do u know that when u further your tertiary study ,
      everything will be conducted in english?
      reference books in uni, the lecture,
      everything…so go fuck up yourself
      it’s good for elfira to start from now..
      cheers..(^^)

      0

      0
      • chileks suda says:

        yg kau over gila ni knapa lak? kau pakwe dia ke? suma org tau la pasal tertiary education tu. kemain tau explain.

        lagi 1, kalau dh pandai omputih pon, xpayah nk blaja word fuck ke hape. cikgu pang kang.

        0

        0
        • iva says:

          chileks suda :aku rase ko ni sedeynyeerrrr haku nengok, takkan tukar nick name cik abg oi?

          arief: good job..best aku bace ayat ko, sedap jer.pndai ko speaking,tp ayt yg last tu krg sedap… tak baik mncarut bro haha

          Nor : ko tak payah nak carik salah org lak kat sini.ko pun nk jadi mcm si nara ke??

          0

          0
      • Nor says:

        to speaking ke to speak?? after ‘to’ bkn ke kene guna kata dasar? aku confuse la..pls someone explain..

        0

        0
        • hmmmmmm says:

          adoy aiii… to speaking dia tu merujuk kepada “bercakap bahasa inggeris” kalau to speak maknanya “untuk bercakap” cakap apa???? atau paling sesuai… “to speak in english” or else… ” memang to speaking tu salah la yer :)
          Kalau tgk pada tulisan arief hazieq tuh memang grammar pun mmg berterabur.. Vocab pun salah. tp biarla… sampai bila org kita nak pandai English kalau asek kena kutuk… n gaduh jer… tak kemana laaa kita…. belajar jer la… k

          0

          0
      • Lalala says:

        Arief

        To SPEAKING – To speak/write IN ENGLISH… speaking tu bercakap…

        PRONOUNCIATION – proNUNciation

        Ada sesiapa nak sambung ???

        0

        0
        • pp says:

          awatlah kau orang ni semua nak dislike.betul apa lalala tulis.terima kasih encik/cik lalala.dan encik arief kudos to you!sebab awak berani menyuarakan suara hati awak tapi tolonglah jangan guna perkataan f*** up.awak tahu maknanya apa,kan?

          p/s:no,this is not sarcasm guys.jadi sila baca dari sudut yang positif^-^

          0

          0
  21. fiedodido says:

    muahehehhehe…
    ne bukn grammar past tense ke..presnt tense ker..hahahah..
    jnji bunyi sm cause n cost eh…kikikikiki….
    bhasa mlmbgkn anda…so…tgk dr c2 je a..
    sm cam ne eh dik..
    feel = fill
    muahahaha….

    0

    0
  22. ayam den lepeh says:

    ni kes nak show off baju versace mahal2. over excited smpai cost pun jd cause.

    0

    0
  23. rama2 says:

    hahaha… spm tahun nie.. mesti bi dia k.o t… hehehe…

    0

    0
  24. sentap hati mak nak says:

    takpela dia ni budak skolah je pon. Kira proses pembelajaran la tu utk dia. At least dia bukan artis2 yg perasan bagus n suka speaking heheh.

    0

    0
  25. elis says:

    typo barangkali..hehe

    0

    0
  26. Hannah Montana says:

    Alah..bnde kecik je…besalah silap sikit!! yg mengutuk 2 entah2 lagi trok kot!! mau membace buku english pon x tau…huhu

    0

    0
  27. muhaha says:

    ala,poyo la yang hentam elfira loy ni…bajet habis power…orang putih tu pon ingat tau sangat ke nak mengeja.de yang nak eja monday pon gagap…come on la, aku rase ability and courage to speak lebih penting la…small matter la bende tu

    0

    0
  28. Myana says:

    ni la mentality org mlyu
    bkn nk tegur cara elok
    tp jd kn bhn pulak
    ape masalah nye…tlg la btol kn
    BANG NARA pn same nk reject org je tawu
    tanpa wat kesalahan kite pn x kn pndai
    come on la

    0

    0
  29. i'mspikingnoinglish says:

    pelik tul dengan meleis ni, kalau orang salah cakap dalam english, gelakkan orang macam dia pakar english. ce tgok jepun korea tu, lagi teruk tahap english dari kita tp diorg chill je n terus maju bersama bahasa ibunda diorang.

    0

    0
  30. wan says:

    kenapa nk gelakkn dia? Sekarang semua org nk ckp dlm bi sampai lupa bhsa sdiri. Org yg x tau ckp dlm bm yg patut malu duduk dlm negara ni bkn sebaliknya. Semakin lama kita dh lupa jati diri kita. Jgn terkejut bila generasi ms dpn dh xtau nk ckp bhsa sdiri

    0

    0
  31. RIMAS says:

    Alahai~..yg kutuk2 lebih tu pon.. usah kata SPM, da bekerja.. English lg terabur dr budak2… toksah nk komen lebey la..

    Sukati la nak ckp english ke melayu ke.. for you to be able to speak confidently in english is by doing LOTS of READING, SPEAKING and WRITING! Most of us make mistakes in grammar and we learn from there. As long as we do not repetitively make mistakes, its well understood. ;)

    ni abg nara ooi, tkde modal nak post kat sini ke benda2 kecik ni pon nak publish ney? alahai~..

    0

    0
    • cikmekmolek says:

      setuju sgt dgn RIMAS. mcm aku walau dulu kira sekolah hebat, BI aku terabur jugak. waktu tu dah ingat ;cehhhh hebat aku speaking nih’. tang bila dok obersi ni, kalau tgk balik essay sekolah dulu, ‘mak aih, gila byk salah grammar!’. tp xpe, yang penting kita tak putus asa utk blajar other languages. jgn demotivate or kutuk org yg nak belajar. nak belajar english bkn dlm ms 5 thn boleh perfect, lainlah kalau org tu native speaker. org2 yg suka kutuk BI org lain tuh, tak payah nak cakap besar sgt lah, korg tulis ayat BI, meh sini aku cek grammar korg tu betul tak (in case korg rasa korg dah perfect sgt kan). bg aku utk org msia, as long as apa yg korg nak cakap dpt disampaikan maksodnye, ok dah tu. standard la slh grammar.

      0

      0
  32. AKU says:

    biaq salah p la…janji paham dah laaa…ni pun mau jadi isu la org kita ni…x bersangkut apa pun dgn kita…dia tulih baca ja la..bkn kata dia salah tulih depa kena bayaq duit sai dia salah…yg tu pun nak hingaq…bercambah aiihh org ckp berterabuq..bkn kata ckp omputih..ckp melayu yg lidah keraih nak sleng omputih pun ada…x gaduh punn!! melayu mmg mcm tu….suka amik pot perkara remeh utk memburukkan org…!! huhh!!

    0

    0
  33. Princesa3290 says:

    Die tersilap tulis sebenarnye tu, tu biasa lah berlaku…
    Tp tu la, die nak berlagak pakai versace sape suruh… Aww, sentap mak nak ;p

    0

    0
  34. mL says:

    ni macam bahasa ‘pasar’ kot
    cause dan cost kan bunyi nye sama

    pelik ea kalau english bukan main lagi org hentam..
    kalau msj dalam bahasa kita

    ada yeww…keww… boleh plak ea?

    0

    0
  35. Apekiv says:

    asalamualaikum….. kalo nak amik contoh…. paling terbaik Mr Jacky Chan…. x tau cakap omputih sampai sekarang…. tapi nama nyer tetap gah di Holywood.

    0

    0
  36. saya ok jer! says:

    alahai. siapa lah nak bahan dia ni. macam lah english korang perfect sgt? hebat sangat ke? kalau korg hebat english. mesti korang dah komen kat BN ni guna english. dalam 1 ayat je dia salah eja. tapi kalau sebut sama je. maju la otak tu sikit…

    0

    0
  37. khaira says:

    kadang2 otak pikir lain, tangan taip lain… normal…
    whatever it is, she will be wearing Versace you know! ko ade???

    0

    0
  38. budak kecik says:

    agreed with miss n..at least she tried. Some of us know how to write in english correctly but no self-confidence when speaking in front of public..

    0

    0
  39. Elfirahh says:

    Ntah nye dorang ni. Sama mcm nara ni gak. Die kan bebudak laie. Tegur baik2 x voleyyy? Mengaibkan orang jek. Kata nak gosip secara berhemah. Adik ku elfira, kau masih budak sayang….

    Actually aku rasa dia ada masalah vocabulary je kot….. Sbb aku tgk ramai yg pandai berspeaking tapi time menulis n wat karangan aku dapat lai tinggi dr dorang yg pandai speaking.. Sobab eh vocab x power…

    So adik elfira… Meh main vocab inggelis ngan akak mehhh.. Lap yuhhhhh

    0

    0
  40. minah_heran says:

    nsib ar… da nama artiskan..

    0

    0
  41. cikgu english says:

    COST..NOT CAUSE.

    it’s okay to make mistakes because that’s how you learn from it.if you never make mistakes then how will you be able to learn??I’m an english teacher and i encourage my students to speak up and not be afraid of making grammatical mistakes because that’s where i play my role,by correcting them.

    0

    0
  42. Intan says:

    ala salah eja tapi bunyinya sama..macam budak2 zaman skrg la yg suka type ‘aku’ jadi ‘aq’..’korang’ jadi ‘korunk’..’kita’ jadi ‘kitew’..

    0

    0
  43. mizlyna ibrahim says:

    hal kecik maa…. tuh yg kte punye org besar kt kerja raya yg asik slh tatabhs melayu eventho da berkurun umurny kte xgelak lak… depa yg dok bhn die jeles lertewww coz xdpt kai versace 45K…hahahaa

    0

    0
  44. kiah pekasam says:

    alah..bde ni pn nak masukkan dlm blog..xde idea dah ke abg nara..bdk2 lagi..biase la lau ade yg slah tu..

    0

    0
  45. Y says:

    its just a spelling error which everyone might also do the same thing..when we pronunciate it, sounds the same unless if you’re very particular mcm eng. teacher..the sounds must end with ‘st’ as compared with ‘se’…well, to me no harm trying..=) chill

    0

    0
  46. kadir says:

    boleh di maafkan sebab dia ni cun…mat saleh pun kadang2 silap eja jugak…

    0

    0
  47. HoNeY bEe says:

    mungkin dia tersilap taip or tlepas pndang kot…

    kira okla dia lg pndai bhasa inggeris dripd yg xpndai langsung tp berlagak mengalahkan datuk/datin…

    aduhaiii…

    0

    0
  48. cik gulaaa says:

    elehhhhhhhhhhhhhh macamlah en nara nih terror sangt speaking.. entry enth pe2 jer… banyk y sal aibkn orng.. mnusia xperfect okeh.. naty try tanye ustza b4 nk bt entry bru..

    0

    0
  49. NenekPenne says:

    alahhhh menda simple je tak payah laa nak bahankan budak tu..
    tu sebab budak kita lemah dalm english sebabnya kalau salah sikit kena ketawa..dah depa jadi takut…
    bangsa lain kalau cakap lebih kurang pun tak ada hal..elok je.

    0

    0
  50. malayconcern says:

    Neh laa dia org Melayu. Pantang nampak salah org sikit, mengutuk bukan main. At least she’s trying to write with confident. Betulkan dia if dia salah. Don’t laugh to her, imagine if you guys in her place. What do you feel ? Abg nara pun satu. Tak perlu nak sebarkan kesalahan org lain. Dari tak ramai da jadi ramai yang tahu. Gelak sendiri da la, tak payah nak suruh org lain gelakkan sekali. #somalaysian

    0

    0
  51. Naila says:

    Hadoii… Jgn la kutuk atau gelakkan.. Mat salleh kat luar sane tu kalo ada kesalahan mcm ni dorg buat xtau je… Kita lak yg nk tunjuk bagus nk gelakkan org asal….to bn n abg nara citer cm ni xgempak bang semak lg ada

    0

    0
  52. ape la korang nih says:

    eleh yg duk komen, duk gelakkan org ni mcm la pndai sgt speaking… ntah2 korg pun same kot..? rilex ar, biase la slh sikit..

    0

    0
  53. nadjmuddean says:

    tau nak membahan je org kita ni.Org putih sendiri fail bahasa inggeris kat sekolah korang nak gelakkan budak elfira ni?C’mon la guys.

    org kita je muka mcm musibat bila org salah ckp BI..waima org penjajah wont laugh at u kalau kita salah grammar or diction.Nara pon satu…tatabahasa Melayu pon fail,lagi nak kondem org punya English.

    Sick la korang ni.Totally pathetic.

    0

    0
  54. erm says:

    english semua orang kecoh, yang bahasa melayu ramai saja yg salah eja, buat ejaan sendiri macamana? bagi saya lagi menyedihkan…

    0

    0
  55. bintang says:

    YJgn la gel..x slh cuba ckp english…proses belajar bertutur kn…aku dulu pn x pandai tp bl dh bekerja kena juga belajar cakap.n tulis..

    0

    0
  56. syu says:

    eh…bulan ni bulan bahasa kebangsaan..kan lebih elok bercakap dalam bahasa melayu…

    0

    0
  57. sidaracantikmanis says:

    pelik lah manusia zaman sekrg ni…silap sikit nk hentam teruk2..bukan dia buat dosa besar..mgkin terslh taip lah tu….ni lah mentaliti org melayu kita….cuba fkr rasional sikit….yg pndai speaking pun berterabur…

    0

    0
  58. sukasukahati says:

    eh… kan sekarang bulan bahasa kebangsaan..bukan bulan bahasa membahasakan orang…jom…cakap melayu sempurna..speaking tu…bulan depan pun boleh…cakap bahasa kebangsaan lah…

    0

    0
  59. kuku says:

    ala…ngade2 la sgt..biar la klu die slaah pn..tlg la btol kn elok2…sume org pn wat silap…klu org luar ckp omputih berterabur..xbising lak…die budak lg..sume org bkn perfect sgt pn…
    u go girl..rileks je

    0

    0
  60. wny says:

    commentators lain yg duk kata “lek aa
    salah kecik je, mngkin silap taip, cause dgn cost aje.. bla bla” sebenarnya boleh dikatakan sama
    bodoh dgn elfira sbb korang pun x nampak ada beberapa lagi grammatical errors dalam twit dia tu. kalau setakat “cause dgn costs” tu xde laa orang kutuk lebih2. ada faham?!
    “Tomorrow I will be wearing Versace and it costs around RM45K. “

    0

    0
  61. jujujujujuju says:

    blah ar lu nara.

    0

    0
  62. coolman says:

    maybe its typo error mah. biasalah kdg2 apa yg kita type tak sama dgn apa yg dipkkan, perkara biasa sometimes we also make mistake during typing not becos our english is not good. kdg pelik org2 kat blog nara nie suka sgt hentam2 org just of small mistake, hiss hiss hisss

    0

    0
  63. kucing parsi says:

    mmmm…xpe la..dia pun budak skolah lagi..salah sket xpe..at least,dia ada effort..biasa la..bks skolah still ada salah silapnye..ada sesapa yg cikgu kat sini,tlg la tegur bukan hentam..learning process never stop..hari2 kita belajar benda baru..tht s circle of life..

    0

    0
  64. Bro 10 Inci says:

    hmm aku muak dgn mentaliti org Melayu skrg… ada je kesilapan skit, walopon kesalahan speaking, trus msk blog ketawakan/mengejek org tersebut (dlm kes ni, elfira).
    Dia tuh maseh study, mmg la xlari dr kesilapan berbahasa inggeris, igt dia tuh guru b. inggeris ke ape?? Yg mengutuk tuh, lu pakar speaking ke??? KAKAK NORMAN HAKIM pon bahasa tunggang langgang, bleh jd GURU pulak tuh!!! Mmg BRO NARA ni xde berita laen nk post kot… Asek2 post yg negatif… Mmg x ke mana Melayu kalo trus mcm ni…

    0

    0
  65. TED says:

    nara, maybe dia pakai ipad ke ape ke, ada kan yang kuar ayat betul kalau kita type sesuatu perkataan, mebi dia tersalah tekan kot, tulis mende lain, tp perkataan lain keluar. Kena lah positive kan, pikir mebi dia tak perasan. Dan kalau salahpun, tak salah tegur dia, kita zaman dulu2 celik matapun tak pandai english ke, malay ke, mesti penah jugak ciikgu bulatkan merah, kan?takde pulak cikgu kata kau bodoh. Be positive k?

    0

    0
  66. Hunny says:

    No problem dik…. ni bukan masalah pon, cuma org lain yang berlebih-lebih…. pantang tengok….

    0

    0
  67. Jah says:

    emm nara mmg suka kutuk orang. dia berbahasa melayu pun bukan betul . ‘omputih’ pun tak reti nak eja. hahahahhaa

    0

    0
  68. sliz says:

    x berdosa pun kalau silap huruf…tapi ayat alquran kalau silap huruf atau baris…itu x boleh la…benda kecik pun nak jadikan berita…Ct Nurhaliza pun kureng skit cakap omputih….

    0

    0
  69. bb says:

    ala,typing error je pn,bknnya dye xthu ckp omputih,2 pn nk kcoh

    0

    0
  70. cats says:

    kalo omputih salah cakap @ tulis in bahasa malaysia..kita tak ketawakn pulak…siap tolong betulkan lagi.. so apa salahnya kalo kita tlg betulkan apa yg org lain salah ckp @ tulis in english..
    kenalah ada salah silap baru kita sedar akan kesilapan kita tu.. kalo asik nk perfect jer.. boleh jadi riak..& lgsung tak blh terima kesilapan org lain..

    0

    0
  71. Tarabas says:

    nara sgt keji… setakat cause dgn cost.. maafkan jerla. Itu pun nk jd bahan entry malukan minah ni. dulu ade org tuh dimple jadi nipple, kata2 lagi bukan penulisan okey, bleh je ko layan lagu inggeris dier skang ni… choii lahh.
    ## mat saleh pure british pun x gelakkan laa dan x jugak maki2 x bagi guna bahasa diorg tp siap leh betulkan dgn berhemah lagi(bg xde rasa segan).. org melayu yg perasan mat saleh jer suker hina2 ni pastu siap suruh jgn guna bahasa inggeris sbb buat kesalahan… kalo mcm tu, mcmana die nk blaja dan baiki kesilapan? hadoihhh

    0

    0
  72. Juan says:

    xder hal lah, at least maksud dan bunyi yg disampai kan itu betul

    0

    0
  73. sofhia says:

    tak pe..jadi pengajaran utk akan dtg.kdg2 sofia pun macam tu jugak.salah eja.hantam je eja yang boleh org sebut serupa je…

    0

    0
  74. mm says:

    hahaha dulu kawan aku buat presentation (kat univ ni tau..) “hawker” jadi “hooker” n “public” jadi “pubic”. hahaha.. aku tak ingat tu typo error ke atau mmg english fail.

    0

    0
  75. macam2 says:

    biasela beb benda2 macam ni. semua orang buat silap,she is just a girl right..

    tp masalah yang timbul…nampak sangat ARTIS adalah mereka yang tidak berpelajaran tinggi…tp mampu plak nak pakai high class brand.

    “weh..aku nak masuk realiti tv la..boleh pakai versace .”kata seorang pelajar di kelasyg paling hujung.

    0

    0
    • Pichy Poo says:

      She is not ‘just a girl’ but she is an ignorant girl ..bordering dumb! (Faham tak English saya ni anak oii..)

      0

      0
  76. thumbelina says:

    besa lah 2 TYPING ERROR…
    korang pun pena salah eja jg kan kan kan….
    x perlu heboh2 beb…. ^_^

    0

    0
  77. adelia says:

    DIA SILAP TULIS TU… RASANYA XSENGAJA.. SUPER EXCITED NK PAKAI VERSACE.. SAMPAI TERSALAH TULIS..

    0

    0
  78. sha says:

    betulkan yang salah..bukan kutuk apa yang salah..lagi kita dapat pahala..kebanyakan yang komen pun bahasa malaysia pun salah juga. jadi sama-sama betulkan..

    0

    0
  79. ummi says:

    ala.. bende biase la orang typo kene bahan.

    0

    0
  80. amy says:

    nilah orang melayu…salah sikit kutuk macam nak gila….kes kes cam nilah bebudak kat sekolah tu tak nak cakap langsung dalam BI…main reason is: takut kena gelak ngan orang! Camana bangsa nak maju kalau suka perlekehkan orang….yang penting dia cuba….kalau salah kita tegur bukannya hentam…i am an english lecturer and this kind of attitude hampers and demotivates people who want to try…..and in my course of work I meet with a lot of people with this kind of attitude….actually they themselves are not that good in the language either…in fact some are worse than this..and these people are the ones who like to bark the loudest to cover their own weaknesses!

    0

    0
  81. mataku says:

    Okla tue, setakat salah kecil jer…aku siap pernah baca status fb kwn aku, even aku translate pegi bm satu2 pun x tahu apa dia nak cakap tp dia still cool jer….
    pastu, aku pernah lepak starbucks kat sunway, punyala satu group nie cakap omputih siap slang2…tp dgr betul2, maglish da….arap jer slang lebih
    tapi, x kisahla…janji cakap..betul x betul, blakang cerita, at least berani nak speaking dr x terkeluar langsung…
    lagi satu, seteruk org malaysia ckp org putih, teruk lg tpt lain…serious..paling2 pun kita dpt ngarut2 ckp, negara lain??tak tersebut kot…hehehehe

    0

    0
  82. ummi says:

    kan Nara back up gak Elfiro Loy tu. baca la sampai abis ayat dia..

    0

    0
  83. elmoise says:

    hahahahaha mcm2 lah..boleh jek terabor tp mknye perktaan 2 jaoh bebeno cause and costs. jaoh bunyinye tuu…

    0

    0
  84. what's up says:

    apa nak hairan, cikgu dia tu,siapa lagi kalau tak kakak norman hakim….hehehe

    0

    0
  85. yume says:

    english kau terabur itu lain hallah.. tapi apasal lak nak bagitau kau nak pakai versace sekian harga

    0

    0
  86. mulutbecok says:

    yg korang nie cbuk mgata nape,,,biarla budak tue..asyik mengata je..korang tue pandai sgt ke??S**P**

    0

    0
  87. apxb says:

    kadang kadang kesian dgn pemikiran org melayu kita. haishhhh. sempurna sgt ke anda utk menilai yang lain ?

    0

    0
  88. Beta Draconis says:

    hal kecik jer..sekadar perbetulkan..udah lerrr…gune je bahasa melayu..yg penting maklumat sampai dan difahami…abiss ceriterr..

    0

    0
  89. zara says:

    whatever it is, lesson learnt. she shouldve be more careful next time. go and take a tuition class! haha

    0

    0
  90. miss jebat says:

    lor..ni je pn kene bahan ke..typo error je kot!!! i selalu gak typo tp yerlah..klu dh artis benda kecik pn org nampak..haisshhh..so typical malaysian!!!! get a life la.. small matter je kot ..ingat ape la yg salah td..isk2..

    0

    0
  91. inggeris pecah says:

    melayu tipikal…amat mudah dan cepat nk mengaibkan org lain hanya kerana kesilapan kecil.merasakan diri macam dah sempurna sangat….aku ckp pd diri aku sendiri…korang aku xtau la…kot korg mmang maksum mcm nabi dan rasul…..

    0

    0
  92. ringgo says:

    Aku duk UK ckp omputih berterabur org putih tak gelak pun. Kat Malaysia ni je yg ramai berlagak pandai. Tak boleh silap sikit.

    0

    0
    • lala says:

      a’ah.. aku pun tak paham rkyt malaysia ni.. kesah sangat grammar ngn spelling tu.. Kite yg guna BM pun tatabahasa boleh salah. Ni kan english..adehhhh

      0

      0
  93. Mr_BeaN says:

    Alahai …. ini pun nak kecoh. Mgkn salah typo or elfira guna hp yg auto type. Benda kicik pun nak besar2kan. Itu yg membezakan org Melayu dgn org cina.
    Tgk org cina, walaupun grammar lintang pukang, dia peduli apa, cakap je, janji org lain paham. Kita yg tak brp tau grammar ni, main anggok je anggap org cina tu power english. Tp, bila org melayu salah sikit grammar or spelling, mak aii, bkn main lagi canang satu dunia nak bgtau kwn kita tu grammar salah. Sampai bila kita nak maju & improve english kita.
    Hampehh tul!!!

    0

    0
  94. EMMA says:

    KENAPA PERTIKAIKAN CAUSE? YG IM: M, ABOUT: ABT
    KENAPA TAK PERTIKAIKAN?BENDA KECIK PUN NAK KECOH.YG ORG MELAYU BAHASA MELAYU PUN TONGGANG LANGGANG

    0

    0
    • azreeny says:

      lecturer english aku pernah ckp “kalau u terer ckp english xsemestinya grammer u betul” and dia tujukan ayat ni pada budak lelaki yg membesar di UK tp ttp buat salah masa lecturer suh dia wat ayat…So…moral of the story…just go with the flow..learn from mistakes but do not learn to do mistake…

      0

      0
  95. Rakan Beliau says:

    Bila nampak orang salah tulis BI, semua berebut-rebut nak jadi spelling/grammar nazi. Tapi bila orang tulis salah tulis dalam BM, diam saja. Janganlah kita sekadar cari nama dengan tuju kesalahan orang lain. Semua orang buat kesilapan. Kan elok kalau kita tegur secara berhemah dan berhikmah. Ilmu dapat, semangat untuk meningkatkan penggunaan bahasa pun dapat, tak kisahlah sama ada bahasa Melayu atau lainnya :)

    0

    0
  96. Baru tadi ternampak dia shooting kat Wangsa Walk…fotografi kot. Kesian sebab lepas hujan… Baju yang dia pakai cantik je…tak tau la kalau baju tu yang dimaksudkan. Ape2 pun, xyah nak gelak n komen sangat la….sebab majoriti yang ada ni pun taip ejaan tunggang langgang…kan….. Rojak je.. Tlg la sensitif untuk benda-benda lain yang lebih bermanfaat.. :)

    0

    0
  97. amna says:

    Aku lagi berminat nak tgk mane versace yg die pakai dr nk amik port ttg kesalahan ejaan die. Bende kecik je pon. Lecturer aku yg dr US pon kdg2 ade gak slh eja time mgajar. Homophones je kot. mmg typical melayu x open minded.. sampai bile nk maju kalau cmnie.

    0

    0
  98. kubur berasap says:

    ‘grammar’ bahasa inggeris lintang pukang…semua kecoh. tatabahasa bahasa ibunda lintang pukang ada orang melayu sendiri ambil kisah?punya lah banyak ‘slanga’ dan singkatan melampau dalam penulisan blog (blog nara mungkin ada juga)..contoh singkatan yg popular dan sangat meluat utk dibaca=skunk (sekarang), jew (saja).

    0

    0
  99. ringgo says:

    setuju!!!

    0

    0
  100. tijah says:

    kesian budak tu….kesilapan ckit ja 1 malaysia gelakkan dia….berbudi bahasa sungguh rakyat2 malaysia ni yer…..sekurang2nya dia nk jg cuba speaking…

    0

    0
  101. mohd syafiq jazli says:

    yg korg x puas hati knp ??..biasa la kalau tersalah cakap..mcm la korg sentiasa btul..!!

    0

    0
  102. KyouDamon says:

    tu lah orang MELAYU, kalau buat salah habis nak digelaknyer, try buat salah biler borak dengan English Man .. dorg xder nak gelak cam orang MELAYU pn. sebab dorg tau, kiter bersungguh-sungguh nak cakap/tulis/dengar bahaser dorg. biler ah aku nak kua dari Malaysia neh !!

    0

    0
  103. girl says:

    jgn mgata org…kta pon sama…

    0

    0
  104. capik says:

    hmmm…alaa salah ckit je..maube typo..tweet je kot…

    0

    0
  105. pasha sendat says:

    zaman skang ni trend kalau english tak betul takpe janji orang paham maksudnye..

    so tak yah la memasing sibuk nak tunjuk pandai betulkan ayat org lain.. org putih pun tak kisah..

    0

    0
  106. roky says:

    pemikiran rakyat malaysia tahap 3….

    0

    0
  107. Lyss says:

    kadang orng tersilap jer bukan sebab tak tau bahasa english…small matter * peace*

    0

    0
  108. lalalalala says:

    cause pun cause lah… embassy pun embassy lah… lalalala~~~

    0

    0
  109. wiwi says:

    alaa..benda simple aje..abang nara ni keco wooo..
    lite2 sudah..janji die paham pe die tulis..

    0

    0
  110. Kuntum says:

    Org melayu terlalu pertikai penggunaan tatabahasa ketika berckp membuatkan org melayu selalu ketinggalan dlm penggunaan bahasa ini. Cuba buat perbandingan dgn bangsa India @ Cina, mereka belasah je ketika berckp. Ada org peduli tatabahasanya betul @ x? Tp kerana mereka BERANI gunakan bahasa tersebut. Kalau x salah mana nak betul…..

    0

    0
    • kil says:

      setuju . dah jadi trend sekarang ni..salah sikit cakap BI orang kita suka hentam..apa punya pemikiran ni .kawan aku omputih jugak,dia ckp pun berterabur.apahal nak jadi isu…kita melayu .lainla kalau bahasa melayu kita berterabur.tapi aku tengok terbalik lak.BAHASA MELAYU BERTERABUR TERUK YANG DOK HENTAM ORANG TU TAPI ADA HATI NAK KUTUK ORANG CAKAP BI .

      0

      0
  111. dya says:

    bese la tu..ok ape..mebi dia typo..nnt dia sedar xdela slh lg..

    ok saje..blaja dr kesilapan..slh eje je pon..not a big deal la dear..chilllll

    0

    0
  112. aremad says:

    buat malu kaum jek

    0

    0
  113. joni says:

    oke ar tu. scorpion datang mesia cakap tv tiger (tv3) korang xbahan pulak. haha….

    0

    0
    • fusssss says:

      2 lain..sye bangga mat saleh cakap melayu biarpun salah……….tapi sebaliknya melayu yg tak pandai cakap english tapi taknak guna bahasa melayu

      0

      0
    • Pichy Poo says:

      Ye lah..itu Mat Saleh punya sebutan…’Ti’ dalam sebutan Mat Saleh tu bukan lah di sebut sebagai ‘tee’ macam org Melayu sebut tapi di sebut macam bunyi ‘tai’..! Jadi Tiga tu kalau Mat Saleh sebut memang lah Tai-ger…ada faham??

      0

      0
  114. neautral says:

    hahaaa…..yelaa semua org buat silap yang silap nya nape tak guna bahasa melayu bahasa kebangsaan bahasa kebanggaan kite….kan senang…lagi pun yg baca twitter 2 kebanyakkan org melayu dik oiiiiii………

    0

    0
  115. pergggghhhh!!! says:

    aku lagi malu kalau BANGSA MELAYU malu nak tulis dalam BAHASA MELAYU dan bercakap dalam BAHASA MELAYU.

    0

    0
  116. teacher GTA says:

    errors!!!

    i am wearing –present continues tense ok! & based on the sentence she says tomorrow!! so it must be I WILL BE WEARING!

    cause – spelling error & the correct one – it costs..

    understand students! ;D

    0

    0
    • pantang berlagak says:

      present “continuous” tense ok !

      It also can be used to tell something in the future !

      0

      0
  117. non neutral says:

    alaaa…niminah saleh baru balik malaysia..laaa..yg duduk oversea 10tahun tu kot..hehee..yelaaa balik cakap tulis baca bahasa melayu sampai bahasa english pun tunggang langgang..cubo u suruh dye cakapp melayu mesti fasih tuuu…

    0

    0
  118. non neutral says:

    alaaa,,,ni minah saleh ni….tapi duduk malaysia dah lame..sbab 2dah tak fasih lagi cakap/tulis english…cuba suruh dye cakap/tulis melayu fuhsss kalah org malaysia..

    0

    0
  119. murni says:

    Janji aku faham apa dia nak sampaikan.

    0

    0
  120. AYUCINTA says:

    sian elfira..alaahh korang ni salah english sikit da dihentam..yg bm tulis tunggang langgan x pulak hentam..biarla die..x payah nak kecoh2..emmm..

    0

    0
  121. alala, keshian adik abang ni, da la die takde degree lagi, it sokey la tu.hehe

    0

    0
  122. elfiraaaaaa says:

    nobuddy..nobuddy teach me!!!
    i want somebuddy somebuddy teach me!!!!

    0

    0
  123. kil says:

    heh nampaknye adala pengomen2 aka melayu nak tunjuk kepandaian mereka dalam berbahasa inggeris kat sini. malam satgi mesti beratus2 coment ada sini. aku yang betul aku yang betul<3 yelah orang melayu kita ni kan TERER lagi BI dari Orang putih. silap sikit dah melenting itu ini.sebab tula ek orang kita ni dikelas paling 3 dalam economy negara.

    0

    0
  124. farra hot says:

    as long as shes try rite!!! grrr so disgusting la all of u…

    0

    0
  125. maleesya says:

    kawan saya pernah tersilap tulis, nk tulis baby dia dlm inkubator, tertulis baby dia dalam kaburetor..pastu htr kat semua membe,trus esoknya kena bahan kat opis…

    0

    0
  126. Pichy Poo says:

    Adoii…’cause’ ngan ‘cost’ pun tak tau beza…that is very basic English tauuu…go back to school dear…bila cikgu ajar ambil perhatian sikit ye.. Nasib baik lah Versace dia betul eja…jangan jadi Bersuci sudahhh…

    0

    0
  127. monki says:

    guess what.. tomorrow ill be wearing spenda kaler pink uolzzzz

    – Sila cari kesalahan bahasa diatas.

    0

    0
  128. Lyss says:

    Ala silap sikit je tu…no big deal kan….

    0

    0
  129. Reena says:

    Sibbaik tak letak ‘it coz..’..adik beradik tp yg ni obvious gilerk..terlampau excited + menunjuk2 (bersangka baik..nak share ngan fans)..sudahnya kantoi sudah.

    0

    0
  130. m says:

    “versace” tu mkna dia ape ek?

    0

    0
  131. ana says:

    manusia memang buat salah…jangan lah kejam sangat nak hukum die macam lah die buat salah ape sangat….

    0

    0
  132. nara terlampau says:

    aku tgk nara skrg ni suka cari publisiti murahan lah..cuba contohi blog lain..bagi informasi berguna…tak malu ke nara

    0

    0
  133. No Name says:

    It’s true,nobody is perfect in this world.Tapi nak tegur satu je. Kenape nk ckp “Im wearing versace which cost about 45k” <—- Belagak namenye. Tau la El kaye tapi x payah la nk tulis tu.

    0

    0
  134. nur says:

    walaupun salah tapi semua orang faham kan apa yang nak disampaikan? kira komunikasi berkesan jugaklah tu walaupun ada typing error. itu pon nak kecoh2. kesian budak tu.

    0

    0
  135. Unknown says:

    Lol…its not bad tho..at least we know wat was she tryin to say..i mean,we got her point..not big deal..XD

    0

    0
  136. ZAABARU says:

    BAHASA JIWA BANGSA!
    takdak sapa dok paksa hangpa guna bahasa omputih!
    tadak sapa jugak paksa hangpa jadik omputih!
    tadak sapa pun kata kalau boleh cakap omputih tu kira maju!
    tapi cikgu aku cakap apa salah belajaq banyak bahasa baguih apa….kot ada kecemasn bila tengah melancong kat australia leh jerit HELP!HELP….
    MASALAHNYA hangpa rasa hangpa moden bila guna bahsa omputih…
    hangapa rasa guna BM sangat la KG/felda/kodiang/hulu … dan tak berpendidikan…hangpa semua(yg rasa hebat bila guna english ) bodoh!
    Bahasa ..tak kira apa2 bahasa adalah kemahiran.skil…benda yang boleh kita pelajari ya anak-anak sekalian…
    hangpa tau dak kenapa Chedet dok buat dasar pandang ke Timur????bukan nak suruh kita pakai honda atau makan sushi king(la ni dok prmosi 2/sepinggan),pun takdak dia suruh tiru kpop band
    Dia nak suruh kita ada jati diri macam orang Jepun n Korean.depa tak terhegeh2 pun nak cakap omputih…kereta depa pun laku n laju jugak …
    JATI DIRI!JATI DIRI itu penting…..ya anak-anak sekalian.
    Sekian(dah penat emosi sorang-sorang)

    0

    0
  137. Lagubestbest says:

    Sebab dia cantik, kira dimaafkan lah. :P

    0

    0
  138. Sushi says:

    ARTIS INI KENA BAHAN TERMASUKLAH ORANG YG BERI KOMEN KENA BAHAN….MEMANG BEST BACA KOMEN KORANG…..HAHAHA

    0

    0
  139. cendawan says:

    salah bahasa inggeris 1 malaysia nak bising.sembah sangat bahasa inggeris tu.salah baca quran x bising macam ni pon

    0

    0
  140. zul says:

    I sound stupid when i speak in malay hihihihi…

    0

    0
  141. zicts says:

    ala..asal bila sebut jek bunyi dengar sama…ok ler.. BM bleh plk ko eja terabur..xde org nk kutuk pun… no big deal la..

    0

    0
  142. cikgu bahasa arab says:

    Jum ckp bahasa arab plak.. Sik english je.. Busan. Musaannn

    0

    0
  143. udah la tuu says:

    Why did nara make such a big fuss over this small stuff?haihhh..so saper plak artis malaysia yang paling bagus english??
    1)Adibah Nor (I salute her English proficiency!!)
    2)Harith Iskandar
    3)Daphne Iking
    4)????

    0

    0
  144. datok siti says:

    Ni bukan typo error je ni…mmg ade grammatical error pon…it should sound “tomorrow will be wearing Versace” instead of “m wearing Versace”. Dik, abeskan blaja dulu baru leh berangan nak pakai Versace.

    0

    0
    • lampu says:

      oi,hang takyah berlagak sangat la bajet BI hang tersangatlah terernya mengalahkan omputih,takyahla dok correct orangnya grammar pastu pandang rendah kat orang lain. orang putih yang sedari kecik cakap BI pun tak bongkak cam hang. angnya bahasa melayu pun buruk sedar diri sikit.dasar nak tunjuk terer tak kena tempat. fagass

      0

      0
      • lampu says:

        ni lagi satu, perkataan yang dia shortcut tu memanglah banyak orang guna lani, takkan hang nak cakap PERFECT sangat semacam nak jumpa perdana menteri?berlambak orang putih cakap bahasa inbunda depa ni pun berterabur tapi do they fuking care?? janji fahamlah bongok, bahasa melayu kita pun ada dishortcut kan, kadang2 tersasul jugak, sepesis jenis2 hang yang kaatas tu pun melayu terabur gak “abeskan blaja dulu baru leh berangan”<<<< tu menatang pa?? bahasa melayu hang pun lingkup putuih~. nak mengutuk orang gila.pantang aku orang pandang rendah pada orang lain disebabkan oleh satu kesalahan kecik.macamlah berdosa benda tu, semua manusia ni termasuk manusia jenis hang ni pun still in learning process jangan dok trolled orang sangat -tamat.

        0

        0
    • hujanlebat says:

      kena terror english baru boleh guna Versace ke? Siti tu ha…aku rasa lebih dari VERSACE dia ada!

      0

      0
  145. ??? says:

    X abis2…. :p

    0

    0
  146. cik chi says:

    x payah la nk kutuk orang bagai. x semua orang perfect. mana orang Melayu lahir2 je dh pandai cakap BI. masa kita kecik2 dulu pun, nk makan pun kita belajar. idup ni mmg sentiasa dalam proses pembelajaran sampaila kita mati. Saya cikgu BI, kt sekolah setiap masa ada student salah cakap n tulis BI. xpun saya nk gelak or hina budak2 tu. lagi pun, elfira ni leh gak pakai Versace even english x bagus. Anda y bagus english tu penah n mampu x nk pakai versace. saya sendiri pun belum tentu. peace! :)

    0

    0
  147. Goh kiet rhee says:

    Damn. iPhone autocorrect. Semua salah iphone

    0

    0
  148. A student says:

    Kau nak kritik orang , tapi bahasa Melayu kau pun berterabur . Melayu2 –‘

    0

    0
  149. karl lagerfeld says:

    ahaha..mmg patut di kutuk..basic kot tu..kalo xtau xyah tulis. tulis melayu jer.

    0

    0
  150. melayu says:

    la apsal la teruk sgt .. kesalahan mcm nie pn jd isu..tu lah org melayu yg masih dijajah.. klu slh mcm nie dh dianggap org tuh rendah thp IQ, tk bijak mcm2 lagi lah. biasalh dlm bahasa melayu pn kadang2 kita tsilap jugak. omputih tuh gak kadang2 pn ad gak tersilap bhs bila menulis.aper la tak der isu lain ker? klu slh mengaji atau baca quran tak der lk org tuh dipandang rendah. nie lah mentaliti org melayu kita.klu pki keta tempatan sanggup tanggalkan logo jenama tempatan tuh tampal keta luor nyer brand..malu nk ngaku..nyampah aku..

    0

    0
  151. jejari ayamas says:

    ni akibatnya asyik ponteng kelas sbb nak gi berlakon… =)

    0

    0
  152. kambing says:

    i know what her speking i know i know to you know to bcause i know what he know to said so i know you know what i mean

    0

    0
  153. ziola says:

    actually bnde nie bukak aib org je.kan xbaik tuh nara.rse mcm dah xnk bkk page nie je dah.sbb bnyk mengutuk drpd bnde yg elok.dah delete dah bookmark beautifulnara nie :))

    0

    0
  154. med says:

    Kalau tersalah dalam speaking, memang boleh dimaafkan sebab kadang-kadang lidah manusia ni mudah tersasul. Tapi dalam writing kesalahan grammar ke vocab ke..memang tak boleh dimaafkan. Abg Nara, study la dulu kalau nak keluarkan sesuatu buah fikiran. Twitter tu bukan cakap tapi tulis. Tulis dengan cakap tak sama ya!
    “Terfikir pulak takkan kena ada perfect English baru boleh nak speaking? Sampai bila kita nak maju dan pandai guna bahasa omputih kalau benda macam nie pun kena bahan kaw-kaw punya?”
    Statement Abang Nara ni tak sesuai ok. Orang boleh tengok mentaliti Abang Nara macam mana. Tolong pesan kat Elfira dan sesiapa artis yang kononnya nak TULIS dalam Bahasa Inggeris, sebelum post tu check la dulu. Salah eja ke..grammar ke..ayat tunggang langgang ke.. bukan taknak maju..nak maju kena belajar dengan cara yang betul. Bukan main hentam saja. Jangan marah ya Abang Nara. Bukan nak hentam Abang Nara atau Elfira. Tapi kalau salah tetap salah. Janganlah yang salah nak dibetulkan dengan cara yang salah..

    0

    0
  155. med says:

    aku sokong!
    To Arief yang PERASAN ENGLISH BAGUS:
    “what’s wrong with her effort to speaking?
    dont laugh at her
    I think she doesn’t mean it
    U know right, teens nowadays like to use different words for the same pronounciation (eja pon salah!)
    im sure that u’re stupid than her………

    weh, kalau eja salah kau kata orang lain yang bodoh? memang kau bodoh tahap kembang la arief!

    u know why?
    because u never tried… siapa tak try ni? kau yang bodoh ke spelling salah? LOL

    and the person like u always condemn what other person is doing
    do u know that when u further your tertiary study ,
    everything will be conducted in english?
    reference books in uni, the lecture,
    everything… Kau nak cakap kat siapa? aku study oversea pun boleh cakap melayu yang pure pun tak heran dengan kutu-kutu macam kau ni kunun bijak English..

    so go fuck up yourself..YOU SHOULD GO AND FUCK UP YOURSELF!

    it’s good for elfira to start from now..
    cheers..(^^)

    THIS IS NOT FOR ELFIRA. THIS IS ONLY FOR YOU ARIEF.

    YOU ARE A LOSER! GREAT ONE! NICE TRY BUT FAILED!

    0

    0
  156. adaakukesah? says:

    salah sikit besalah tu… ngaji pon kadang2 salah..
    1. adira: perception ~ reception
    2. kakak norman hakim: embassador ~embassy
    3. elfira : costs ~ cause..
    hehehehe.. kalau tak salah tak belajarla namanya…

    0

    0
  157. Rayy says:

    apa yang peliknya..? Bahasa ibunda kita sendiri pun selalu salah apatah lagi bangsa asing. itu tak kira yang sengaja mengada-ngada menukar ejaan lagi, contohnya, ‘tittew takowt arr tidow cowang-cowang..’ eh.. eh.. bahasa apakah ini?

    0

    0
  158. ema says:

    aku angin tol la org kutuk felda ni. ko x kenai org felda jgn nak sedap jari je taip mcm tu fida oii!!

    0

    0
  159. durian says:

    aku ade kwn yg speaking berabok. tp bile melepak ngn aku mujo ckp melayu je.. pnh aku ikot balik umh dia, mak oii.. 1 fmly speaking. tp 1 je kelemahan dia.. dia blh bckp dlm bha inggeris. tp penulisan dia dlm bhasa inggeris kureng. byk ejaan slh.. bkn elfira jela yg buat slh. skurang2 dia da mncuba. yg betolkn tu pon mcm la perfect sgt.

    0

    0
  160. english best sgt ke? says:

    haa nara.satu cabaran utk nara…
    seminggu blogging guna bahasa inggeris..ada berani?sape setuju???n comment pun kene bahasa inggeris…dare or not?

    0

    0
  161. Mr william says:

    Sometimes, cat steven cross the road also.

    0

    0
  162. hani says:

    bila plak la abg nara tu kutuk korg ni lain kali baca sampai habis bru komen lg 1 xde sapa pon yg perfect dlm dunia nie…cm la korg pnya BI terror sgt nk kutuk2 org tah2 lg teruk agaknya

    0

    0
  163. norim says:

    err… kalu xslp lps 2morow i’ll wear kan? sbb 2morow perkara yg blum jd, klau sdg berlaku bru la ‘wearing’ kan?? huhu… cek pun xbopa pndai, still in learning process… ;-)

    0

    0
  164. otomen zero says:

    ala biasa la..nama pn manusia..ramai je kat luar tu pandai ckp english tapi ejaan salah jgk…ini punya mende kecik pon nk heboh..apa daa..

    0

    0
  165. leh says:

    x patut kot nara wat mcm ni.. twitter yg bahan ke geng website ko ni yg cuba bahan kan dia.. x ptt2 x ptt..

    0

    0
  166. eelfie says:

    rasanya..bukan salah taip kot..memang budak nie ingat ejaan mcm tue..kalau kita sebut cost = cause sebunyi jer

    tak salah pun nak tulis guna BM..lagi mudah dan selamat.

    ….akhir-akhir nie nara mcm jadi polis bahasa pulak kan???

    0

    0
  167. mysara says:

    English edukesyennn..

    Tapi kan, kalau diperbetulkan dgn ikhlas (bkn utk jd bhn kutukan), lagi bagus.
    Contohnya dulu masa sekolah rendah, mak & pak sedara aku betulkan english pronunciation aku untuk beberapa perkataan, sampai sekarang aku ingat..

    Kita belajar dari kesilapan.

    0

    0
  168. marion caunter pertanyaan says:

    comel apa kdg2 slh eja

    0

    0
  169. zass says:

    Just a typo… not a big deal. But 45K for a versace dress, is a big deal.

    0

    0
  170. mes says:

    nextime just say cos for both cause n cost

    0

    0
  171. keliru says:

    bahasa budak sekarang mmg gitu..tgok lah bahasa melayu pun dh lingkup…cam aku jadi “aq” bdk sek skrg pandai je ubah2..klu bc msg dlm hp..puas nk bcnye…bahasa melayu dah dilingkupkan..ni plk bahasa inggeris..lg lingkup..

    0

    0
  172. bola says:

    lerrr..standard laa kalo pakai touch screen neh..sukasuki boleh salah taip..xpela dik salah eja pon..ayatnya kita boleh paham..

    0

    0
  173. keliru says:

    dlm hp mkin bleh dimaafkan “kot gune touch screen”..tp klu taip dl FB atau Twitter…salah taip jgk ke..ala dah mmg bahasa budak sek skrg…menghancurkan bahasa

    0

    0
  174. tereromputeh says:

    org bukn nk bahan dia sgt..cuma ko tu kalo bercerita jgn over…ni bercerita bukan main kengkonon ko pandai..tgk2 ‘cost’ pun jd ’cause’…tak ke itu kesalahan bodoh yg ko buat?

    0

    0
  175. Suri says:

    Or u mean fb & twittr tuh kat pc jer..kan seme pkai hp jer skrg

    0

    0
  176. HRH says:

    Dia x sengaja tu kot. Aku dulu buat assignment dgn org Putih tu semua mmg ada je salah grammar diorg tu tulis. Lecturer pun selalu tegur. Sama la mcm kita nak tulis BM pun x ikut tatabahasa yg betul. Percayalah, yg memperkecilkan org tu ialah org2 yg ‘kecil’ dan perlu utk cari kesalahan org utk merasa diri sendiri lbh cerdik.

    0

    0
  177. hari ini i bday lah~ says:

    @english best sgt ke? saya setuju..hahaha… btw, nobody’s perfect okay.

    0

    0
  178. abu says:

    pakai jename ape pun nak g tahu kat public.. ceh.. kecik2 lg dh riak..

    0

    0
  179. Liyl Ry says:

    Its okay elfira. U’re still young ..please ignore those who talk bad about your small mistakes in English. Malaysian people seriously don’t have manners, where they judge book by its cover and they are kinda “typical” when they don’t take a mirror and look at their own self.

    0

    0
  180. ayern says:

    kenapa aku tak rasa itu satu kesalahan yang besar pun? biasala tu kadang2 ralat dalam menaip. tak payah la nak hukum dia sampai macam tu. memang nampak mcm mengada bila speaking grammar pun berterabur. tapi biarlah. bukan menjejaskan hidup orang lain pun. nampak sangat yg bahan dia tu dengki..haha..

    0

    0
  181. hihihi says:

    ala…bukan nye dia ngah wat karangan tuk subjek BM or BI pun…just publish kt laman sosial jer…hak milik dia…

    0

    0
  182. ntah la.... says:

    kepada orang melayu di atas yg suka mengutuk kesalahan bahasa inggeris orang lain, cepat la apply jadi cikgu bahasa inggeris kat sekolah melayu malaysia ni. baru2 ni masuk berita masalah bahasa inggeris. Ternyata terlalu ramai yg celik BI dalam blog ini….di harap dapat membantu generasi akan datang.

    0

    0
  183. mel says:

    its normal… people do make mistake, right? that’s a part of learning.. she’s just 17.. come on. give her some space.

    kalau silap, ditegur bukan dikutuk atau dihentam.. tak ada org yg lahir2 terus bijak n tak ada manusia yg tak buat silap.

    learning ni kan ongoing process..

    0

    0
  184. Tina turner says:

    Ini malasnye nk ckp bi ni. Salah tu kecik sgt tp kene bahan kaw2nye. Bukannye xtau english langsung. Tp padan muka gak kat minah ni haha.. Bagi aku SPEAKING ENGLISH IS NOT COOL ye adik2. Ramai yang x reti bi pon bley keje bagus la alhamdulilah. Bley blaja bi x salah tp xyah la dok tunjuk terer suda. Ko nak speaking ngan mat saleh or org lua xpe. Dgn org malaysia pon ko nak speaking ko bangang namanye

    0

    0
  185. radiobising says:

    sebenarnya, tak semestinya salah tulis, tak fasih berbahasa english, di office saya pun, ramai yang fasih, tapi bila nak mengeja, mereka terlupa pada ayat2 yang simple..

    kalau elfira salah, jangan kutuk dia, niat dia bukan nak berlagak, sekadar teruja, kalau saya sendiri pun teruja nak berkongsi tentang benda2 yang kita dapat di luar jangkaan kan :)

    abang nara pun, benda2 macam ni tak perlu publish, sebab mengaibkan orang, kalau elfira baca, tentu dia kecil hati dan rendah diri dalam nak perbaiki english dia…

    p/s: tak perlu kita gelakan orang, fikir kelemahan diri sendiri, macamana kalau orang lain find out kelemahan kita dan jadi bahan ejekan? apa rasa?

    peace

    0

    0
  186. Leo says:

    Susah orang melayu nak maju dalam english kalau silap skit macam ni sampai kene bahan..
    yang kutuk tu bajet pandai english agaknye… bagi la peluang beb kat orang yang nak mencuba..
    Mungkin elfira tersilap tulis..

    0

    0
  187. Shanzhen Orushimura says:

    mendde la kome ni…benda gini pun nak kecoh…cu hang pa suma bercakap ngan omputih..klu salah, dia lek ja..tp klu kita, salah..kecoh sial…tu menunjukkan kita masih di tahap pemikiran bukan negara maju…

    0

    0
  188. hehehe says:

    x nak komen per cm komen nampak gemuk pulak si elfira loy nie…wakakaka

    0

    0
  189. kelakar says:

    ala.. silap tulis jek.. tu nak kecoh.. kelakar la korang nih.. kecik punya hal-lah! hehe

    0

    0
  190. ntahape2 says:

    ntah cm omputih pandai sgt grammar. kdg dorg silap gak. kite yg melayu ni pulak nak lebih2 komen ejaan org salah.. sangat kelakar ok! tak leh percaya dalam 200ratus komen kt sini majoriti sume bahan si elfira 2.. kalau die eja ejaan melayu silap mybe xkne bahan kot sbb masyarakat kite ni kan lebih agungkan bhsa inggeris..siapa yg pandai bhsa omputih means die sgt HEBATTTTT! kalo dpt tegur kesalahan bhsa inggeris org means dia sgt HEBATTTT!! ntah ape2.. at least she’s trying.. derrrhhhh

    0

    0
  191. Lie-Anne says:

    Kenapa nak perbesarkan Hal ni?
    At least elfira ad keberanian nak Cuba gunakan bahasa inggeris.. Org yg dok kutuk Dia Cuba muhasabah diri sendiri,!!!!!!
    N the other thing,grammar is only for writing but speaking doesn’t need grammar as much as writing do….
    Speaking need courage…

    0

    0
  192. cik pial says:

    At least si Elfira ni merasa gak pakai baju VERSACE RM45K…. kau ada???

    0

    0
  193. jebin says:

    dik,kalau tak master english lagi cakap melayu sahajalah, kan senang. banggalah dengan bahasa sendiri.

    0

    0
  194. nadiwan says:

    never mind la kan,,
    xkan nak baguss jew,
    tu pun nak jd bahan kew ??
    pelik seyh,,,law salah tu di perbetulkan..
    btw..good try elfira :)

    0

    0
  195. pupu says:

    benda bukan isu pon….pelik na manusia kinek tok….y pun k kecah juak…apakah? niat penting

    0

    0
  196. bojae says:

    Typing error (typo) kot tu. Toksahlah nak besarkan mende macam ni. English kita pun bukannya perfect sangat, jgnlah kutuk2 orang lain. Elfira, teruskan berspeaking, ignore je sape yg kutuk ko :)

    0

    0
  197. azlin says:

    kalau baca apa yang ditulis oleh NARA ni, boleh dikatakan pencetus untuk mengutuk orang, harapa NARA boleh mengubah cara penulisan yang lebih berjiwa positif yek…

    0

    0
  198. ala..chill la, xkn benda kecik cenggini pun nk kutuk2..anggap je la english dier xperfect..u all sume pun cmtu gak…xyh la nk kata dato’ siti xpndai la ape la…atleast diorg cube nk belajar, name pun bljr dr kslpn…korang ade? metallity org kite, bile nk bljr bhs inggeris ckp poyolah, xmemartabatkan bhs ibonda la..rugi ke kite bljr bhs lain??? :)

    0

    0
  199. Liana says:

    cause … cost

    0

    0
  200. HAHAHA says:

    boleh kawan dgn najwa latiff niiii. berterabur je english :D

    0

    0
  201. bang nara…bang nara…awaklah pencetus huru hara kat segmen ni. Carilah topik-topik yang tidak menyebabkan perbalahan atau memalukan orang…contohnya tentang kejayaan seseorang artis, penderitaan artis-artis veteran agar dapat dijadikan teladan kepada semua..ini tidak..asyik sangat nak cari publisiti murahan. Macamlah awak tu perfect sangat..

    0

    0
  202. liana says:

    Shut up all FUCKERS!!!.

    0

    0
  203. Hirumi says:

    respect de japanese der, no need english yet so patriotic to their own language….

    malaysian? blame the gov for making us learn english~~ damn ppsmi

    0

    0
  204. Minah gelak says:

    correction :
    Guess what , tomorrow im gonna wear versace and it cost 45k. OMG!

    thnx :) Hihihi..

    0

    0
  205. suka hati says:

    hahaha… sume nak menang… si polan nak tunjuk pandai, si polan pun terkena. semua salah, yang betul ”tak ada yang sempurna” ;)

    0

    0
  206. natasha says:

    Actually in twitter or facebook grammar is not so important, however spelling and the meaning of it is extremely important. If Elfira spelled cost as ’cause’ the total meaning differs. Maybe it is purely typo error.

    0

    0
  207. ibu amni says:

    ala,naper plak nak mara abg nara ni?Betui la aper dia cakap..aduyai..korang emo aperhal?Pasal budak af 9 tu, betui jgk per dia ckp..aper kes nak sebut bahsa org kalau tak pandai..buat tag line tp sebut salah..mujur jgk dia tegur, kalau org korea tegur tak ker lagi kelaka..aduyai..kalau salah sebut cm budak af 9 (weh nama dia erul la..) tu ada ampunnya..tp kalau dah sebut benda salah maksudnya cm cause = cost ni, kan ke elok diperbetulkan?emo la korang ni..abg nara, takper2 kita tau abg nara tak berniat jahat kan??

    0

    0
  208. syah says:

    Bahasa adalah untuk menyampaikan maksud sesuatu perkara………..as long as orang paham maksud, kira dah tercapai lah matlamat tujuan bahasa itu ditulis………small matter jer tu hahahahahahaa…..

    0

    0
  209. Violent Heart says:

    Everyone Not perfect ==” moron ! fat whore ! GODIE !

    0

    0
  210. masing2 nak tunjuk handal BI says:

    apa lah yg korang kecoh2 dia silap BI.
    dah mcm kesalahan besar lak
    bukan batal syahadah pun. rileks lah

    0

    0
  211. tak pandai bi says:

    biasela salah eja.kadang2 tersasul.lagi pon mungkin die tgah belaja nak cakap bi.kite patot tegur kalor org salah, bukan gelakkan..

    0

    0
  212. cik pun ok says:

    oloh, people make mistake kot kn

    0

    0
  213. whateverlah says:

    ala benda kecik macam natang pown nak heboh,,,agak2 orng yg asyik nak betulkan ni tak tahu pasal auto kowt,,,,biarlah dia nk gembira dngn ejaan dia,,,,serabut jer lebih yg nk betulkan tu,,,harap2 dia ajar aku bahasa inggeris dengan tepat,,,,klu dia orng putih takper gak ni org melayu,,,pleaselah,,,tkyh nk kecoh ah beb,,,,

    0

    0
  214. deknoe says:

    pe la masalah korg nie nk kutuk2 org…
    slh bende kcik je,bkn besar pn…
    yg nk kecoh2 nape…bio la….
    kalo xslh kte xtau uyg kte bt mistake…
    dats y org putih ckp “learn from mistake”
    kalo dia da tau slh,xkn die nk bt lg…
    mcm la eng korg nie bgus sgt xde yg slh….
    ishhh,dah2 la mengutuk k….

    0

    0
  215. jesica says:

    pls dont ever published your blogs anymore,if you can speak then write it down..then you can talks about the celebrities who is not on the right tracks..keep your opinions to yourself…

    0

    0
  216. fif says:

    tergelak membaca komen-komen di atas. Sememangnya lumrah hidup manusia banyak ragamnya.

    0

    0