Beautifulnara – Gosip Artis Malaysia Terkini

Hiburan

Elfira Loy Akui Sukar Berpuasa Ketika Hamil

Merasai pengalaman pertama berbadan dua, pelakon Elfira Loy mengakui berdepan cabaran untuk berpuasa. Bagaimanapun, beliau tetap gagahkan diri untuk berpuasa kerana tidak mahu terlalu manjakan diri sehingga tidak dapat menunaikan tanggungjawab sebagai seorang Muslim.

Advertisement

Namun, usahanya untuk menjalani ibadah puasa tetap tidak dapat dilaksanakan. Elfira berkata pada hari pertama Ramadhan beliau merasa tidak selesa, cepat loya, muntah dan kembung perut. Untuk hari kedua juga beliau tewas disebabkan badannya tidak bermaya.

Memang agak mencabar berpuasa ketika sedang berbadan dua. Pada hari pertama, pelbagai perasaan datang, namun saya cuba untuk tidak terlalu mengikut kata hati. Saya lelapkan mata dan apabila bangun, saya ke dapur menyediakan juadah berbuka. Alhamdulillah, saya dapat berpuasa penuh.

Cuma pada hari kedua Ramadan, saya tewas. Ada ketika, saya dalam dilema sama ada mahu berpuasa atau tidak, tetapi selagi tidak membebankan diri dan membahayakan kandungan, saya akan cuba.

Elfira turut berkongsi, doktor ada memaklumkan kepadanya bahawa tidak ada masalah untuk ibu mengandung berpuasa, tetapi kesihatan diri dan kandungan harus menjadi keutamaan. Apa-apa pun, kita doakan agar Elfira baik-baik sahaja dan diberikan kesihatan yang baik.

Sumber Berita : BH ONLINE

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

15 Comments

  1. Anonymous

    May 11, 2019 at 8:27 am

    Dia sorg jela pose.gedik nk mamposs

  2. Spkian

    May 11, 2019 at 12:56 am

    Sebenarnyavnikmat berpuasa ketika hamil kerana kita dapat berpuasa penuh. Rugi rasanya masa hamil tidak dapat puasa penuh. Jangan ikutkan sangat alasan hamil dan x tahan berpuasa ketika hamil. Ingat alasan hamil bukan tiket utk tidak ganti puasa. As i said rugi bagi wanita hamil mengandung tidak puasa penuh. Saya dulu sampai 7 ke 8 bln pregnant pun masih berpuasa. Begitu juga diawal ke hamilan.
    Ada sesetengah org mmg tak boleh puasa ketika mengandung akibat tekanan darah rendah dan sebagainya. Kalsu itu didetect punya tak bermaya tak pe. Tapi kalau as i said alasan pregnant anak pertama dan sebagai nya… Hhmmm… Alasan. Bertabahlah wahai kaum ibi.
    Saya walaupun menyusukan anak l still puasa sebab rugi rasanak ganti puasa kecuali period

    • Mama M

      May 15, 2019 at 2:18 am

      Atas org. Saya pregnant atau myusu,asyik pitam je. Tekanan darah rendah & gastric teruk & dh bula colonoscopy utk pgesahan. Dh la saya suri rumah. Kalau apa jadi,pengsan ke ,apa nk jadi dgn anak2 saya. Adoi.. dh siap ajar anak sulong, kalau mama pengsan, apa abg long kena buat. Kena Minta tolong kat sapa. Kena call sapa. Abg long baru 4 tahun. Adik 9 bulan

      Islam tu mudah. Kalau tak boleh buat sekrg.nanti ganti la. Keupayaan org tak sama.

  3. Amira Amzah

    May 10, 2019 at 8:49 pm

    She seemS ugly. Attitude pun ugly ew. :) and I agree dgn orang yang comment ini. I have to say what I’m going to say. HAHA

  4. Anonymous

    May 10, 2019 at 7:40 pm

    nara pun…benda ni nk cerita ke?

  5. Anonymous

    May 10, 2019 at 5:22 pm

    ye elpira.. mmg normal perempuan mengandung sukar utk puasa dan memang tak wajib untuk berpuasa.. rileks rileks sudah la takyah bgtau satu dunia.. dn jgn lupa ganti puasa.. dan nanti nk ganti puasa takpayah bgtau la ye.. sbb ganti puasa tu mmg wajib.. #sekian

Loading...
To Top