Dua Pelajar Fakulti Perakaunan UiTM Berjaya Raih Tempat Kedua Dunia Dalam Peperiksaan ACCA!

Kehidupan

Dua Pelajar Fakulti Perakaunan UiTM Berjaya Raih Tempat Kedua Dunia Dalam Peperiksaan ACCA!

Dua pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) mengharumkan nama negara selepas berjaya mendapat tempat kedua di dunia dalam peperiksaan The Association of Chartered Certified Accountants (ACCA).

Nur Ilhan Nurina telah mendapat tempat pertama di Malaysia dan kedua di dunia dalam peperiksaan Audit and Assurance (ACCA).

Advertisement

student acca

Muhammad Fawwaz pula berjaya memperoleh tempat pertama dan kedua dunia bagi Top ACCA FIA Prize Winner bagi kertas Management Information (MA1).

Kedua-dua pelajar tersebut masing-masing dari kampus Shah Alam dan Tapah, Perak.

Kejayaan konsisten pelajar ini memberikan impak positif, motivasi dan inspirasi kepada rakan seperjuangan, keluarga, fakulti, UiTM dan rakyat Malaysia secara amnya.”

student acca

 

Sentiasa usaha hasilkan graduan ‘market ready’

Susulan itu, fakulti berkenaan juga ingin meningkatkan jumlah graduan professional dalam bidang perakaunan negara bagi mencapai aspirasi kerajaan menjelang 2030.

Sebagai fakulti yang terbesar di Malaysia dalam bidang perakaunan, Fakulti Perakaunan mendukung tanggungjawab yang signifikan, setiap tahun fakulti melahirkan lebih kurang 50 peratus graduan perakaunan dalam kalangan semua IPTA negara.”

akaun

Fakulti Perakaunan juga sentiasa berusaha menghasilkan graduan perakaunan yang market-ready dan pencapaian ini membuatkan pihak fakulti akan memperluaskan peluang pengajian professional perakaunan bagi lepasan SPM di cawangan lain selain dari kampus Shah Alam.

rasuah malaysia
5 months ago

Malaysia Dan Singapura Dinobatkan Negara Asia Tenggara Paling Kurang 'Makan' Rasuah, Myanmar Tempat Pertama

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...