July 8th, 2019

Tidak dinafikan drama Silang yang menceritakan kisah seorang pemuda disleksia lakonan Nazim Othman dan Emma Maembong mendapat pujian netizen. Agak jarang drama tempatan ingin mengetengkan isu seperti ini dan memaparkan realiti kehidupan mereka yang mempunyai penyakit tersebut.

Bagaimanapun, ada juga yang mengkritik drama tersebut kerana terdapat beberapa fakta tentang penghidap disleksia yang ditonjolkan tidak benar.

Bukan sahaja kekurangan fakta yang heboh diperkatakan, tetapi penonton turut perasan gambar perkahwinan Amir dan Dura sebenarnya hanya suntingan daripada foto perkahwinan Nazim dan Bella Dally.

Memang jimat bajet sungguh apabila mereka hanya ‘crop’ muka Bella dan digantikan dengan Emma. Nampak agak pelik pula sehingga menjadi bahan lawak netizen di media sosial.

Tidak mustahil ia mungkin sahaja  strategi ataupun gimik untuk orang ramai terus memperkatakan tentang drama tersebut. Tapi, kalau nak edit pun biarlah nampak cun. Heh.

Sumber Berita : Twitter


10 responses to “Drama Silang Kantoi ‘Crop’ Gambar Bella Dally Tukar Dengan Emma Maembong”

 1. Andy says:

  Shahrulezad pernah buat drama tajuk ‘Skizo’ n aku rasa sgt tggalkn kesan cerita tu..
  Pada Sheila Rusly, byk sgt lately ni kisah oku yg cuba dia selitkan.. Tapi biarlah kena pada wataknye.. Jgn exaggerate sgt.
  Tom Cruise pn Disleksia gak.. Tp drama ni tak represent the dyslexic person as a whole.

  • Rin says:

   Macam drama pia tu, watak budi nadim Daniel tu, over sangat,

  • Anonymous says:

   Bukan disleksia. Disleksia bukan penyakit. Bukan gagap.

   Patut highlight kombinasi disleksia dengan lain-lain seperti autism, amnesia.

Loading...