Written by AbangNara | February 9th, 2013

Wow. Drama Setia Hujung Nyawa yang telah berakhir baru-baru ini nampaknya mencipta rekod baru apabila jumlah tontonannya mencecah 4 juta. Itu satu angka yang sangat mengkagumkan. Tahniah kepada semua yang terlibat di dalam drama ini.

setia hujung nyawa

Walaupun dibintangi oleh pelakon baru seperti Amar Asyraf dan Nelydia Senrose, ternyata drama yang diadaptasi daripada novel ini mempunyai pengikutnya yang tersendiri. Pastinya nama mereka berdua akan lebih popular selepas ini gara-gara penangan drama Setia Hujung Nyawa.

setia hujung nyawa

Ada yang menghantar email kepada Abang Nara dan mahukan pendapat pembaca BeautifulNara tentang drama daripada novel paling manakah yang diadaptasi dengan terbaik. Antara drama yang diambil daripada novel ialah Adam dan Hawa, Setia Hujung Nyawa, Nora Elena, dan Sehangat Asmara. Mana satu pilihan anda?
felinnaP.S: Ramai yang sangat berpuas hati dengan kesan yang ditunjukkan daripada pengambilan produk Felinna. Wajah berseri-seri bak puteri. Teringin ingin mencuba? Email ke [email protected] atau LIKE Facebook CantikBeautifulNara untuk membuat tempahan anda (ada promosi hebat sekarang)

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

153 responses to Drama Setia Hujung Nyawa Cipta Rekod Dengan Tontonan Cecah 4 Juta

  1. miss mong says:

    sedih plk tgk si Iqram msa episod last tu..

    0

    0
    • Wak Lu says:

      Tak nak buat drama novel SHIT plak ker lepas ni?

      0

      0
      • Suraya says:

        Drama ni lg bagus dr drama shila, sharnaaz dan nd lala.. :-)

        0

        0
        • i'm not a monster says:

          4 juta…? biar betul, aku tgk dua episode yg terakhir jer, aku paling suka tgk kat dinding rumah EL penuh gambar Lee Min Ho, nelydia senrose sweet lah dia berlakon…sebelum ni tgk dia berlakon biasa2 jer

          0

          0
        • Anonymous says:

          Best cite ni..tp ending kurang menyengat.mcm tergantung

          0

          0
        • KORANG YANG BERPENYAKIT!!! says:

          8 Penyakit Yang Boleh Sembuh Dengan Berjalan Kaki

          Jika anda selama ini malas untuk berjalan, fikirkanlah kembali. Menurut satu kajian, berjalan boleh mengurangkan lapan jenis penyakit. Malah boleh menyembuhkan penyakit tanpa harus mengeluarkan wang.Mulai sekarang rajin-rajinlah berjalan dan rasakan manfaatnya. Berikut 8 jenis penyakit yang boleh disembuhkan dengan berjalan :-1. Serangan Jantung : Berjalan boleh mengurangkan risiko serangan jantung. Otot jantung memerlukan aliran darah lebih deras (dari pembuluh koroner ) agar segar dan berfungsi normal mengepam darah tanpa henti.Berjalan dengan cepat boleh mengalirkan darah ke dalam jantung. Dengan sering berjalan , kolesterol baik (HDL) yang bekerja sebagai spans penyerap kolesterol (LDL) akan meningkat dengan berjalan kaki tergopoh-gopoh.Tidak banyak cara di luar dapat mengubati seperti ini. Berjalan dengan cepat boleh menurunkan risiko serangan jantung.2. Stroke :Satu kajian dilakukan kepada 70 ribu pesakit di Harvard School of Public Health yang bekerja sambil berjalan kaki sebanyak 20 jam dalam seminggu, hasilnya risiko diserang stroke menurun hingga dua pertiga.3. Membakar Lemak :Rutin berjalan kaki akan meningkatkan metabolisme tubuh. Selain sejumlah kalori terbuang oleh aktiviti berjalan kaki, kelebihan kalori yang tersimpan di dalam tubuh akan ikut terbakar, kemudian kenaikan berat badan tidak terjadi.4. Melangsingkan Badan : jika anda kelebihan berat badan, mulailah untuk rutin berjalan Pergerakan kaki hingga seluruh tubuh mampu menurunkan berat badan dan lemak yang ada terutama diperut anda akan terkikis. Lakukan berjalan kaki secara rutin selama satu jam.5. Kanser : Gejala kanser akan lenyap dengan sendirinya jika kita rajin jalan kaki. Kanser yang dimaksudkan adalah jenis kanser usus besar (colorectal carcinoma).Kita tahu, bergerak badan ikut melancarkan peristaltik usus, sehingga buang air besar lebih lancar. Kanser usus dicetuskan oleh najis tertahan lama dalam saluran pencernaan. Sementara dalam satu kajian lain, berjalan boleh menurunkan risiko terkena kanser payudara.6. Mencegah Osteoporosis : Sering berjalan bukan hanya menyebabkan otot-otot badan menjadi sihat, rangka atau tulang di dalam tubuh anda juga akan menjadi sihat dan kuat.Osteoporosis tidak cukup hanya dengan rutin mengambil vitamin D dan kalsium yang banyak, tubuh juga memerlukan gerak badan dan memerlukan waktu paling kurang 15 minit dibawah sinar matahari pagi dan anda akan terhindar dari osteoporosis.7. Mencegah Kencing Manis : Dengan rutin berjalan kira-kira 6 km per jam, dalam tempuh sekitar 50 minit, mampu mencegah berkembangnya diabetes, khususnya pada mereka yang bertubuh gemuk (National Institute of Diabetes and Gigesive & Kidney Diseases).Selagi gula darah boleh dikawal hanya dengan cara bergerak badan (brisk walking), ubat tidak diperlukan. Anda hanya memerlukan berjalan secara rutin untuk terus menjaga kesihatan badan dan terhindar dari diabetes.8. Depresi :Berjalan kaki dengan cepat boleh menggantikan ubat anti depresan yang biasanya diminum secara rutin oleh pesakit depresi. Mulai sekarang, rajinlah berjalan kaki akan menyembuhkan pesakit yang tengah depresi.

          0

          0
        • kak bedah hok aloh says:

          best tgk zain hakimi dgn ersalina imani. omei angat!!!

          0

          0
        • Juliana Banos says:

          seriously aku tak pernah tengok satu episod pon

          0

          0
      • Olga says:

        sumpah aku x pernah layan pun cite ni! bukan sebab x best ke hape tp entah episode pertama tgok je aku dh tau jalan citenye yg sgt klise walopun pernah baca novelnya.

        0

        0
        • Shhh says:

          lantak kaulah OLGA..kita org tak kisah pun kalo ko tak tgk…tk rugi2 apa2 pun

          0

          0
        • cik tul says:

          Olga oiii masalhnya drama dgn novel ada beza lahh…sebab tu rosyam nor cakap adaptasi longgar dari novel

          0

          0
        • hyde says:

          alamak.. tak layan la drama2 cam nie.. aku cume sedih sbb CSI MIAMI da tak der season baru.. huuhu takpe geng csi new york and LV ader lagi..
          bila drama malaysia da mula trend drama2 intelligent cam CSI, baru aku kmbali tengok drama melayu.. (brapa puluh tahun lagi ek nak kena tunggu???)

          0

          0
      • Kak Cham Kuat Gosip & Tido says:

        kak cham x sempat tgok cerita ni coz busy solat maghrib.. korang ni x solat maghrib ke?

        0

        0
        • amar asyraf says:

          eh2 kak cham lupa potong kuku lah, sah ke ambik wuduk..?
          iklan tv3 tu lama, sempat lah sembahyang…ada juga yg tgk kat tonton

          0

          0
        • nelydia says:

          Kak cham nie mesti wirid lama sgt kan.mahgrib sampai pukul 8.30 kak cham oiiii..

          0

          0
        • raja ema says:

          kak cham ni solat kemain lama tp mulut busuk suka kutuk org

          0

          0
        • zila bakarin says:

          betol tu kak raja ema kak cham ni hati busuk mulut busuk patot brlakon xfemes

          0

          0
        • iqram kak bedah says:

          ape lah kak cham ni blh tgk kt tonton

          0

          0
        • hadi says:

          biar lah kak cham…korang ni jahat tau kacau kak cham

          0

          0
        • milo says:

          kak cham,.xsmstinye tgok cite tu xsolat,.ade je yg donlod,.pstu mlm2 bru lyn,.xde la menggangu waktu solat,.~~~peace ^^,V

          0

          0
        • eyza dempol mulut busuk says:

          kah…kah…kah…terbaek lah kak cham

          0

          0
        • Anonymous says:

          apsal ramai yang nak sentap dengan komen kak cham.. kalau korang solat maghrib tak payahlah nak sentap sangat.. yang sepatutnya sentap tu yang tak solat maghrib sebab tengok drama ni.. yang solat tak payah nak tersentuh kalbu sangat sampai terkeluar mulut busuk lah, kuku panjanglah.. haishhh

          0

          0
        • mee goreng says:

          anon 9:30….diaorg perli kak cham tu…tak kan kau tak nmpk

          0

          0
      • diyana says:

        Citer ni mmg best..aku tgok kt tonton je ari2 sbb xsempat..keje..byk pengajarannya.. tp ade jugak yg xcerdik wat troll status fb katekan kalau nk bahagia kna terlanjur dulu..apelah punye otak.. cerita ni cuba nk bgtahu semua org buat silap walaupun mungkin ksilapan manusia berbeza..jgn hina org yg pernah buat silap sbb kluarga kita blom tentu sempurna mana…yg kata cerita ni mggalakkan maksiat tu fikirlah..sanggup ke hidup kena caci maki hina sepak trajang…Kalau sanggup truskanlah..citer ni dah tunjuk Sumer punca kesan Dan akibatnya..laki aku yg xlyn citer melayu sebelom ni pun leh ngadap skali..huhu

        0

        0
      • HADI says:

        jalan cerita banyak tergantung… dan content cerita ni banyak ‘gaduh2’…
        apa2 jaa.. ak tgok smpai habis, tp bagi aku cite ni bese2 jer.. klise

        0

        0
        • pengunjung kala bosan says:

          Bosan gak crita ni..tp plakon watak zain hakimi tu mmg berpotensi..ikram perah air mata xreti blakon

          0

          0
    • Obe Gemuk says:

      *typo… lagi lama berlakon

      0

      0
    • Jibek says:

      Lepas citer ni citer Sehangat asmara pulak, citer tu pon best jugak..hope rating naik lagi2 Rita berlakon..hehe

      0

      0
    • Anonymous says:

      pelakon baru? dah lama kottt nelydia tu berlakonnn

      0

      0
    • hijau says:

      pelakon baru? dah lama kottt nelydia tu berlakonnn

      0

      0
    • Suami Derita says:

      Aku tgk cite ni pun sbb Zila Bakarin je!! Rambut super mavelous..panjang dan curl sentiasa..baju cantik2 belaka kena lak dgn body owesome ZIla. Berangan2 kalau lah dapat bini mcm ni..pandai bergaya dan pandai bentuk kan body. Kalau aku dapat bini macam ni, setiap hari aku balik awal..tapi angan2 je, dah terlambat. Bini aku ni buta fesyen…hampa!

      0

      0
  2. Bang Iwan says:

    Tontonan Cecah 4 Juta sebuah rekod yang sulit dicabar

    0

    0
    • mashi says:

      macam mana ek diorg tentukan brapa jumlah penonton tu? diorg tau ke sebijik tv brapa org yg tengok?

      0

      0
      • mariah says:

        mashi, kalau nk tahu sbnrnya tv kita ni esp yg bukan design lama2 tok kadok tu lah..ada satu benda yg boleh detect direct channel mana kita suka tgk, pukul berapa kita salu bukak tv..utk pihak stesen tv tau rating dorg. Ni lect aku lah gtau

        0

        0
        • Anonymous says:

          maksud ko, benda tu boleh detect la berapa ramai org yg tengok sebuah TV tu ye.. hebat, ada censor bagai.

          0

          0
        • eleanor says:

          Kalau korg tgk cite korea The kings Of Drama..korg blh Tgk Dlm Episode Satu.. Dlm Satu Bilik Kecik Ada Dlm Beberapa Orang Tgh Survey Ddk Diam2 Dlm bilik Sambil Perhati Skrin Graph … Tgk rating.. Semuanya Dah Moden..sekian

          0

          0
        • mashi says:

          =.= aku pon tau ler leh detect dari tv je pasal rating2 tu.. soalnye sebijik tv bukan sorg je leh tgk. boleh jadi xde org pon tgk kalo org tu tido dpn tv. dahla ada yg tgk tv sambil tukar2 channel

          0

          0
  3. ................. says:

    kesian plk tengok iqram menangis masa episod akhir…tpi cite ni memg best…..suka tengok heroin dia..manis jer muka dia….kalau eliza tu muka cam nmpk tua skt……

    0

    0
  4. shahz says:

    wow not bad.. x ikot sgt cite ni sbb pelakon2 nye x femes.. pastu cite mcm slow sket ..apepon tahniah suhan movies..

    0

    0
    • . says:

      shahz…kalau pelakon dia femes cam lofa lagi x guna…..cite tu best jadi x best nanti….tpi kalau fasha n nora danish berlakon memg terbaik….

      0

      0
      • shahz says:

        @says

        ntahla.. tpi coming soon mcm cite rindu bertamu di abu dhabi tu memang menarik perhatian sy utk tgk..

        0

        0
  5. ikan says:

    BEST SANGAT CITER NIE…
    NELYDIA DAN AMAR MEMANG SEPADAN SANGAT2
    NELYDIA CANTIK DAN COMEL..SESUAI NGAN WATAK DIA..
    IKHRAM PON HEMSEM…
    HOPE ADA LAGI SAMBUNGAN CITER NIE..

    0

    0
  6. Kak Sal says:

    cecah rekod yg tinggi itu bagus tapi sedih+kecewa bila melihat para pelakon yg tanpa segan silu bergambar berpelukan camtu..

    0

    0
  7. nama samaran says:

    drama nur kasih dulu rekod brapa juta ek tontonan?

    0

    0
  8. Anonymous says:

    dalam banyak2 drama y aku tengok cuma satu episod jer adalah cite y masa lofa berlakon…..aku dh lupa tajuk dia…..kalau drama y lain memg aku x ketinggalan menontonya….

    0

    0
  9. Kim says:

    Muka raja emma sejibik cm mak dia dh..

    0

    0
  10. ketot says:

    Yes. I LIKE !

    Baca novel feeling jugak……..pas tengok drama, and then baca novel, terbayang2 muka pelakon2 nie…

    #kalau abang nara berlakon ganti amar asyraf agak2 leh lebih 4juta x???? Opsss

    Abg nara dan neelopak jadi hero dan heroin…kui3

    0

    0
  11. Roundtable says:

    Amar Asfraf dan Nelydia Senrose bukan pelakon barulah abg.Nara…mereka dah banyak kali berlakon…cuma tak pegang watak hero dan heroin jer…dulu Nelydiapun berlakon biasa2 aje.. dan perwatakkannya tak le manja sgt mcm selepas berlakon drama setia hujung nyawa…Amar dulu rambut maggi…skrang makin stylo…apapun syabas…cuma jalan cite dalam novel lain .dalam novel adi tak le sejahat tu…

    0

    0
  12. cik jah says:

    Adam dan Hawa, Setia Hujung Nyawa, Nora Elena, dan Sehangat Asmara.Semua drama nie aku tgk.tp yg terbaik tetap tanah kubur.heheheh….HIDUP TOK ADI!!!

    0

    0
  13. Anonymous says:

    cerita setia hujung nyawa mmg best..ada yg kelakar,ada sakit hati,ada yg sedih,tpi yg last2 di hjung cerita gembira org yg kita sayang kembali pd kita…

    0

    0
  14. hehe says:

    sblum ni amik pak cik aaron je, x pun amik yg terkenal ngn yg kontroversi je.. bile amik pelakon baru ni baru la best sket.. cume bab pegang2 tu yg tak best.. pengarah patut paham pasal tu..

    0

    0
  15. Mimmy says:

    Sorry la ye. Pandangan saya, cerita sweet2 mcm ni memang best ditonton. tapi malangnya ada yg tak tahu bezakan drama & realiti.bila tgk drama ada lelaki yg hensem layan bini sweet2 ni, ada yg berangan nak dpt layanan begitu jugak. realitinya tidak! malah ada yg masih sekolah pun duk berangan nak kawen. tak payah tgk jauh2. tgk timeline FB & twitter pun dah nampak gatalnya bebudak ni sebab pengaruh cerita ni. Sorry to say.

    0

    0
    • Shhh says:

      mmg betul kata awak..org kita kalo citer jiwang2 mcm ni..meleleh mmg suka..mak2..nenek2 pun suka..tk kisah kerja umah tk siap….cuba kalo citer yg da moral..da ranting tinggi mcm tu..tanah kubur kenapa tk cpai ranting tinggi…sbb tk semua da astro ker..yg ada astro mesti da tgk dn ada yg tak tgk…

      0

      0
      • missss says:

        Aku mmg tgk cita ni sampai last episode, tp mcm peliklh zain letak gambo artis korea tu lam bilik la, kat dlm umh la.. Xkn nk menggalakkn bini tgk laki lain kot..x logik la

        0

        0
  16. Anonymous says:

    mmg kena bagi pluang dgn mke2 baru nie
    jgn la asek mke sme je kn,mluat la tgok
    asek2 aaron aziz je..
    kdg2 watak tu xsesuai dgn umur die dh
    bgi pluang org len gak la..

    0

    0
    • i'm not a monster says:

      jangan lah aaron aziz berlakon watak budak2 muda..sgt lah tak sesuai + bosan
      kdang2 produksi drama nak untung jer lebih

      0

      0
  17. amar ashroff says:

    cte ni okla jgak..ade moral yang hendak disampaikan cume ade beberapa babak yg tidak sepatutnya dijadikan tontonan umum al maklumla byk lapisan masyarakat yang tngok drama ni..termsukla budak2 bawah umur…

    0

    0
  18. Aimi says:

    Memang terbaeekk.. i mula follow drama ni bila dah episod 7. Masa tu tercari2 drama nak gantikan AdamHawa.. bila tengok, excited gila, terus download semua.. Then, tanpa disedari, perasaan keterujaan dan segala yang manis2 tu dilimpahkn untuk SHN. Malah, mcm melebihi perasaan ms tengok AdamHawa. AdamHawa masa mula2 excited habis.. Tapi demi mencapai ep80, byk sgt scene flashback, terjejas mood sikit. Pelakon SHN talented belaka. Budak ASWARA kan, sebutan jelas, emosi bagus. Tak perlu nama besar utk naikkan rating. And they proVed it! Watak Hadi tergantung. Mcm hint nak ada sequel je… I Looiiikkkeeeee! hehe..

    0

    0
  19. Aimi says:

    Memang terbaeekk.. i mula follow drama ni bila dah episod 7. Masa tu tercari2 drama nak gantikan AdamHawa.. bila tengok, excited gila, terus download semua.. Then, tanpa disedari, perasaan keterujaan dan segala yang manis2 tu dilimpahkn untuk SHN. Pelakon SHN talented belaka. Amar n Talha bdk ASWARA kan, sebutan jelas, emosi bagus. Tak perlu nama besar utk naikkan rating. And they proVed it! Watak Hadi tergantung. Mcm hint nak ada sequel je… I Looiiikkkeeeee! hehe..

    0

    0
  20. Joe Razack says:

    Memang terbaik… harap ada sequel.. Pelakon semua talented..

    0

    0
  21. beyonce says:

    Yup setuju..penerbit dn pengarah di Msia patut sedar dn buka mata..klau bk industri film msia maju dn berkualiti pilihlah artis yg berbakat.bakat kene ltak no 1..pastu baru penampiln dn rupa..jgn ambik kesempatn ambik artis yg popular sbb kontroversi tp x berbkt…sekadar nk untung ( boleh untung ke) pengarah memainkn peranan..penonton dah bijak skrg ni cuma yg kurang bijak media..asyik nk buat berita ttg artis kontroversi..kurang sgt media bg kesempatan utk artis berbkt ni expose..tp tulah para artis ni bkn nya baik sgt pun..selalu lupa diri..bila Di up oleh media terus hanyutt..agakny berapa org sgt artis msia ni yg ada pekej,berbakat,ada rupa,bijak,tahu diuntung( x lupa diri)

    0

    0
  22. Shhh says:

    tahniah..mmg kalo drama kat tv3 mmg cpt naik ranting…tk mcm Astro walaupun ada drama berkualiti dan pelakon hebat tpi kenapa tk naik ranting yg tinggi dan mungkin tak semua da astro..lepas tu semua benda nak kena caj..sbnarnya artis2 yg popular ni byk dilahirkan ditv3..aku ambik contoh Aaron Aziz…penah tgk dia berlakon Janji Diana versi drama..tpi org tk kenal dia masa tu..then AA penah jadi artis residen Astro..pun masih tk popular..smpailah dia berlakun dlm Nora Elena..barulah org nampak AA ni..mcm tu jgk dgn Remy Ishak, Tiz Zaqyah..dll yg drama dia mendapat ranting tinggi..sama jugak dgn pelakon SHN ni…dulu tk kenal sapa Amar Ashraf..mcm sekarang ni ada Emma Membong, walaupun baru 1/2 thn dlm industri…dh tercalon dlm ABP

    0

    0
    • gadis drama says:

      satu lagi, beto kushairy pon berbakat jgak..sblum ni tlgok dorang smua plakon ni jdi bbukan plakon utama, bila dh lama2 belakon , makin mantap la lakonan diorang, eksperesi itu penting dlam lakonan, …((lebih2 plak mcm kita pandai belakon ,..haha sory)
      diorang sbloum dpt watak utama, watak2 biasa ja doragn dapt lepas, diorg developed diorang pnya acting, contih nya mcm artis yg shhh kata

      0

      0
  23. ikan masin says:

    Nelydia awal makan garam dulu.dari c neolofa tu yg bru nak belajar baca skrip!

    0

    0
  24. ikan masin says:

    Raja ema hairul nizam nelydia. yg menhidupkan watak mereka dalam drama setia hujung nyawa ni….

    0

    0
  25. niza says:

    mule2 aku x lyn pun cite setia hjg nyawa ni cz plakon die mcm x best. tp bile dgr rmai kwn2 kate cite ni best,terus aku tgk. melekat smpai episod last. mmg best . lakonan yg sgt berkesan. yg kelakarnye lpas tgk cite ni, bru aku perasan rupenye amar asyraf 2 ade blakon cite dlm hti ade taman. selama ni aku x perasan cz rambut die pjg ala magie. giler berubah muke. hnsem siot!

    0

    0
  26. Dolton Bibiyana Layola Al-Muslem says:

    drama2 malaysia tahap longkang dan sampah…not a class…sorry to say…low class ever after

    this is also crap drama….

    0

    0
    • salleh bin dollah says:

      omputih lah sgt haktuuiiii, reti beza drama berkualiti dgn drama sampah ?

      0

      0
      • Dolton Bibiyana Layola Al-Muslem says:

        berkualiti laa sgt yea cerita2 yg klise yg org dh dpt agak kesudahannya???…hahah ko pun sama otak tepu tahap PPRT

        sudah2 dok mengangkat2 karya typical melayu nih…tak de apa yg nak dibanggakan…mat salleh kalau tgk, sure bunuh diri tgk….

        0

        0
        • aisyah says:

          sombongnya Dolton Bibiyana Layola Al-Muslem…..salah ker tgk drama melayu, yg kau duk bangga sgt dgn mat salleh tu apahal, eh nama kau sama dgn kambing biri2 kt new zealand

          0

          0
        • kaisara says:

          dia ingat omputih sgt ke letak nama Dolton Bibiyana Layola..lepas tu perli2 drama melayu….dia tak sedar nama dia sama dgn kambing biri2 kat padang ragut New zealand…wkakakakaka *gelak guling2

          0

          0
        • diyana says:

          Xyah dilayan sigile ni..ni namenye gile glamer level olga je ni..aku tgok citer omputih LG rase xde ape nk dibanggakan..konon guna teknology drp segala ceruk alam..terbang sana sini..padahal logiknye ade ke org terbang?robot2 segala tu xapplicable pun dlm hidup kita… Make sense sketlah..walaupun crite melayu cliche tp itu yg mmg berlaku dlm kehidupan…buat citer canggih2 for nothing? Lg pathetic…

          0

          0
      • Dolton Bibiyana Layola Al-Muslem says:

        kalau setakat produksi je berkualiti tp ceritanya klise drama2 lain, berkualiti apa nya cik salleh PPRT oiii

        xpelah, kasi chance kat ko utk bersuara…malaysia kan negara demokrasi…anyone can voice their opinions (hehehe ketawa sindir)

        0

        0
        • Dolton Bibiyana Layola Al-Muslem says:

          to aisyah and kaisara…

          i bukan bangga dgn drama mat salleh tp impress dgn idea2 mereka yg tak klise dan low kelas mcm pengarah2 mesia (most of them)…

          but i have right to express my opinion kan? anyone can voice their thoughts right..

          mcm kambing pun kambing lah atleast pemikiran i tak mcm kambing… (ketawa sambol tutup mulut)

          0

          0
        • kai says:

          Dolton Bibiyana Layola Al-Muslem = MIRA

          0

          0
    • Dolton Bibiyana Layola Al-Muslem says:

      sian…siapa yg disagree dgn i mmg jenis PPRT…melayu typical low kelas…pathetic sungguh kan korang yg dok puji sakan drama2 melayu nie…sbb i rasa drama/film mesia ni kita dh leh agak peng akhiran cerita ni…sgt klise…. mmg otak2 pengarah kat mesia ni tepu ekk?? kekeringan idea…kalau ada yg impress pun, tu pun hasil plagiat….hahaha

      i bukan tak suka drama melayu, tp ada lah 1-2 yg ok (je) antara beribu2 yg hampeh nih….

      watever…,

      0

      0
  27. TIQ says:

    AMAR ASYRAF HANDSOME SGT BILA DIA MENJELING KAT NELYDIA DLM SHN…! SWEET~

    0

    0
  28. ikan masin says:

    drama drama malaysia tak longkang.. cuma kamu yang sombong!

    0

    0
  29. ikan masin says:

    nak bagi tahu drama malaysia yg menjadi anak deraka, pintu syurga, azab kubur, taubat !

    0

    0
    • Dolton Bibiyana Layola Al-Muslem says:

      itu je ke modal dan idea yg pengarah mesia ada?? (heheh ketawa sindir sambil tutup mulut)

      0

      0
      • Anonymous says:

        jahatnya ko..ko cmburu eh sbb tk jdi pengarah..huhuhuhu

        0

        0
        • Dolton Bibiyana Layola Al-Muslem says:

          cemburu??? aku telus…jenis direct bila bercakap…bukan utk apa,tp utk sedarkan dari terus bermimpi…hehehe…itu je…cemburu tu jauh sekali…tp malu dan sedih pada kawan2 mat salleh i…

          ps: drama2 80’s – 90’s lagi bagus dan berkualiti…i admid…

          0

          0
        • Dolton Bibiyana Layola Al-Muslem says:

          admit… ashik taip error je… heheh sory

          0

          0
        • Anonymous says:

          yer ker kau ada kawan mat salleh? aku pun ada ramai kawan mt salleh but most of them suka budaya melayu, siap tanya aku lg drama melayu ada eng sub tak

          0

          0
        • Dolton Bibiyana Layola Al-Muslem says:

          Anonymous,

          ko yakin ke dia tanya subtitle drama melayu tu tandanya dia suka drama melayu???? hahahaha….so funny n pathetic sungguh…and yet suka budaya melayu tak bermaksud mereka suka dgn drama2 melayu malaysia…pemikiran depa beyond the expectationb dude…bukan mcm kita2 nih…

          haha..sian mentaliti ko pun dh terbawak2 dgn cerita2 melayu typical nie…

          0

          0
        • Dolton Bibiyana Layola Al-Muslem says:

          Anonymous,

          and yet…aku tak sentuh pun bab budaya melayu dlm debate ni TAPI drama melayu!!…im sure and tak nafikan, depa dtg mesia sbb nk tau culture dan kita punya heritages…

          harap cik Anonymous faham dulu konsep budaya melayu dan drama melayu….maybelaaa mat2 salleh akan impress kalau pengarah mesia ada yg buat drama berkonsep budaya dan culture melayu, asal usul melayu…

          drama melayu skrng ni selalu paparkan kisah CINTA 3 SEGI dan seangkatan dgnnya…sgt kurang dan jaranh memaparkan cerita2 berkonsepkan cara hidup,budaya org melayu…kalau ada pun penggiatnya, beliau sudah lama pergi dan jarang ada yg berani buat cerita2 seumpama tu (walaupun kita ada nama2 besar macam u-wei hj shaari dll) sbb katanya takut tak dpt sambutan, takut stesen tv tak terima, takut tak balik modal…end up,buat cerita2 percintaan yg stereotype….itu je malaysian industri punya modal…no wonder x lepas2 ke luar negara…even indon punya market….

          0

          0
        • Anonymous says:

          Dolton Bibiyana Layola Al-Muslem = MIRA

          0

          0
  30. Dolton Bibiyana Layola Al-Muslem says:

    yuck…kesian korang ni drama mcm ni pun dok puji2 tahap dewa…very low kelas mentality

    0

    0
  31. Dolton Bibiyana Layola Al-Muslem says:

    tgk pada tajuk pun (setia hujung nyawa) dah agak dah pengakhiran cerita camna plus klise with other typical malay drama….all sucks…

    sian yg dok memuji2 cite ni best…haha…kot ye pun suka tgk takyahlah dok puji lelebih…memalukan saje…dari situ dh dpt agak cara pemikiran korang camno…

    watever…

    0

    0
  32. Dolton Bibiyana Layola Al-Muslem says:

    cerita2 yg patut korang puji tahap dewa mcm cite TREE OF LIFE ke, Argo ke, Iron Lady ke….hehehe…

    otak korang ni dh selalu sgt disogok drama2 sampah mesia tu yg xreti nak beli mana berkualiti mana tak…

    oklah Dolton Bibiyana Layola Al-Muslem nak out jap…sat lg jumpa lagi ok???

    0

    0
    • Dolton Bibiyana Layola Al-Muslem says:

      ” xreti nak beza mana berkualiti mana tak…”

      bukan

      ” xreti nak beli mana berkualiti mana tak…”

      type error

      0

      0
      • kai says:

        Dolton Bibiyana Layola Al-Muslem = MIRA yg gila politik tu

        0

        0
        • tengku minah jambu merah / biru says:

          Eh kai ! yg kau pegi layan tu nk buat ape !!!! buat bodoh je laaaaaaaaaaaaa ! tengok macm minah jambu diammmmmmmmmm je minah jambu tk komen ape2 pon ! minah jambu baik kan…..

          0

          0
    • ffff says:

      burit hang aih .. komen mcm pelaq !!

      0

      0
    • diyana says:

      Klise?? Mmg la tajuk tu pon kita dah tahu ape yg endingnye..tp ko ada akal.fikirlah..mmg itu yg berlaku dlm khidupan kite pon.semua pahit sedih suka duka .tp kita Ttp nk setiap nye berakhir ngan baik,bahagia..buat ape cerita yg mnggunakan technology dri angkasa lepas Kalau xde ape boleh dijadikan ilmu? Hanya taksub dgn kemajuan technology? Sape yg pathetic skang?

      0

      0
      • Anonymous says:

        Dolton Bibiyana Layola Al-Muslem = MIRA yg gila politik tu

        0

        0
      • Dolton Bibiyana Layola Al-Muslem says:

        hello…cuba ko revise apa yg aku cuba sampaikan…aku takde sebut pun pasal teknology dlm membuat drama watever…aku bercakap pasal stereotype jalan cerita drama/film melayu shj…

        tak perlu pun kecanggihan teknology utk nak hasilkan drama atau film yg baik, kalau penceritaannya bagus, ia tetap dipandang bagus dan berkualiti…byk contoh film kos rendah tp jalan ceritanya bagus spt film iran yg menang oscar best foreign picture last few uears, film slumdog millionaire, dan byk lg. ..(2 ni yg aku sempat ingat setakat menaip kat sini)…

        wake up dude…sampai bila pun kita tak berjaya kalau pemikiran masih dijajah….cubalah contohi penggiat2 seni iran, india, belgium dll…mereka punya identiti dan budaya sendiri dlm mengekspresikannya ke layar…kita? balik2 dok tiru stail barat…cinta cinta cinta…duh…barat takpelah,sbb selain film2 cinta, mereka juga byk mengeluarkan film2 genre lain…lagipun, jika mereka menghasilkan film cinta sekalipun, karya mereka sgt bagus dan mengkagumkan…

        0

        0
        • harry styles says:

          pehal ko ni, cite SHN best lah, kau kalau tak suka duduk diam2 dah lah, aku pun layan film omputih tp tak lah smpai nk pandang rendah drama melayu, memang drama melayu ada yg haprak tp ada jugak yg bagus mcm SHN…sebab jln cite yg simple…senang nk paham

          0

          0
  33. bunga says:

    zain berlakon macam kaku sikit. sorry

    0

    0
  34. landak says:

    rasanya citer ni lebih best klu kisah lama zain terbongkar semasa pergi bulan madu.sbbnya
    i) dlm cite ni tekanan lbh banyak kepada elsalina. tatapi untuk watak zain, seolah- olah x ada apa2 balasan kepada kesalahan yg telah dia buat.
    ii) kejahatan adi & eliza juga seolah-olah tiada balasan. just hadi langgar eliza tu saja…apa terjadi selepas itu….x tau…
    iii) adengan zain exsident selepas berbaik ngn elsalina terlalu cepat.
    Rasa nya ramai yg minat cite ni sbb hero yg hensome dan heroin yg comel…bukan kerana jalan cerita.

    0

    0
  35. Cacac says:

    typical malay drama

    0

    0
  36. annonnomi says:

    Jgn dilayan org mcm tu..biaq dia komen sorg2..abaikn je..klu dilayan makin mjadi..aq suka layan citer SHN ni..drama yg xberat..

    0

    0
  37. ikan masin says:

    dolton meroyan tak tentu pasal!

    0

    0
  38. Anonymous says:

    bagi aku drama ni menghiburkan, tapi bukan yang terbaik. drama ni aku macam ada lovehate relationship.masa tengok, mesti berbakul bakul kutuk, tapi lepastu, mesti tak sabar nak tunggu episod seterusnya. skrip, plot cerita, ngan pelakon dia bagi aku banyak je kekurangan.cam Nelydia Senrose, aku perasan dia memang sesuai jadi anak manja, tapi still kekayuan tu ada.yang si Amar Asyraf lak, part jadi suami kejam memang menjadi, tapi bila part romantis, memang facepalm la aku. tapi part OST, aku memang tabik, sebab lagu lagu dia memang sedap.

    0

    0
  39. Cik Peah Tak Kemaruk 1st says:

    Peah xminat sgt citer nie,tgk gtu2 jer..bosann…. budak2 suke la kot….sweet la sgt,mnyampah tgk pelakon2 pegang sana pgang sini,peluk sana peluk sini bukan muhrim,cter ni moralnye sikiittt sgt.klu Peah lelaki xnak Peah berbinikan Nelyda Senrose,dh puas dipegang2 dpeluk2 Amar Ashraf,(untongla Zain Hakimi kannnnn…..)itu br cter SHN..

    p/s ——–>kompeemmmm ade yg DISLIKE!!!!!

    0

    0
  40. mat tujuh 9 says:

    apo ni ekau gaduh-gaduh. den suka jew nengok drama ni. layanzzz.

    tp den sokong gak kata dolton bibikyana layola al- muslim punya pendapat.

    pengarah-pengarah melayu nie kena ubah paradigma dlm karya- karya mereka supaya org luar pandang kebolehan kita nie.

    0

    0
  41. Anonymous says:

    Ikram menangis masa episod akhir nampak sangat real dan betul-betul menyentuh hati aku sampai aku menangis sekali.. Just saying

    0

    0
  42. kirei says:

    Nelydia Senrose bukan lagi pelakon baru la..dia dh lama berlakon zaman Spa Q lagi..cuma tak brp nk femes dlm cite tu…setia hujung nyawa ni la yg buat nama dia naik….kalau cite ni buat macam sinetron indon beratus-ratus episod pn syok gak….hahaha….lepas ni buat filem plak la…buat citer zain dgn ersalina dh ada anak…..tak puas hati sbb hadi dgn eriza tu x kena apa2….

    0

    0
  43. milo ais says:

    utk cite ni,.ape yg aku nmpk,..
    1)jodoh,..orang baik akan dpt orang baik,begitu la sebaliknye,.boleh kate jodoh kite tu mencerminkn diri kite,,~~
    2)restu,,.nk kawen kne ade restu keluarge,.bile keluarge restu,yg baru kenal pun boleh bahagia,.smpai hujung nyawa,.~~
    *ni pndpt ak taw,,jgn nk mghentam plak,,hehehe,.peace yoo! ^^V

    0

    0
  44. Kentot Keluar Taik says:

    drama sampah sarap…

    0

    0
  45. ikan masin says:

    aku nak dalton buat drama..aku nak tengok drama drama dalton ni haha…

    0

    0
  46. Anonymous says:

    wahai kawan2 ku..jgn lh sesekali kamu menghina kaum mu…barang siapa yg menghina akn mendapat ice cream paddle pop percuma .
    sudah , cukup cukup sudah … cukup sampai di sini sajaa

    0

    0
  47. diana nk jd student pulekkk says:

    eleh c dalton bibiana tu kunun dump drama malay ckp org low class mentality pdhal ko taip english word pon slh admit jd admid….kakakaahhhh….pastuh smpat trshashul bhasa penang or kedah ak x pasti td xp dy guna ayat “depa” hehehe…msti ko lyn cter endon kn ko ckp dowg lg best n ad market..hello msia bli drama dowg coz drama dowg murah itu aje xp klo tgk drama dowg very the sampah…byk bnda xlogik ok….ko branak pon blkg reban ayam ade hty!!!!mse ko di lahirkn mak ko tgk syok tgk cter mr os n kpala ko bru kua tyme tu..tu drama malay jgk tuh…!!!!!!!!!!!!!!!

    0

    0
  48. Ida says:

    Kalau x silapNur kasih catatonic rating 4.8 juta bagi episode Akhir thn 2009. So bukan rekod baru

    0

    0
  49. Anonymous says:

    Kak cam ni mmg..kbur msing2 yea..igt 2

    0

    0
  50. ERIN says:

    pengajaran dari citer ni…lelaki yg baik dpt wanita yg baik ..begitula sebalik nye…lelaki yg kurang baik akan bertemu jodoh yg sama…lagi satu..jangan sesekali cerita hal rumahtangga kat org lain walaupun kwn baik kita….setiap cerita ada pengajaran nya yg baik jadikan tauladan yg buruk jadikan sempadan…

    0

    0
  51. mimivogue says:

    Korang x raser ker drama nie xder satu pun watak yang boleh dipuji…laki bini berzina, mentua pulak sama jahat, kawan si suami pun perangai cam hampeh…and yet drama cam nie la yg menjadi kegilaan kita….toksah kutuk sineteon la, drama kita masih jauh nak mencapai tahap matang…asyik2x drama2x yang menggalakkan fenomena ‘female submission fantasy’ eg adam dan hawa, shn, etc….actually x semua drama romantik perlu jadi shallow…cuber tengok trilogi cinta…at least watak nurjinah tu boleh jadi pujian….

    0

    0
  52. lilove says:

    nape lah mesti ada kutuk mengutuk…tp ramai orang kate cerita setia hujung nyawa best..

    0

    0
  53. WELLAAGE says:

    SHN… MMG BEST.. taukeh aku cina pom… xmis 1ep pom drama nim… dsitu kitaleh tgop kmajuan drama tempatan dah makin dhati peminat mlaysia xkira bangsa… patut banga la wehh,,

    0

    0
  54. Tunang Zain SHN says:

    Cite nie episode 1 hgga 28 mmg best…kena la endingnya yg comel sgt… comel mcm tunang saya Zain..

    0

    0
  55. Anonymous says:

    Huyo,tgk episod 1 dpt agak cite ni best..best cite ni,

    0

    0
  56. Anonymous says:

    Filem kan lah drama ni, best giler cite ni!! Harap2 la di filemkan tapi dgn syarat pelakon zain,ikram,erlina,hadi,zila bakarin dan suami dan semua la..watak2 drg menjadi..pelakon wanita dan lelaki , two thumbs up la..bermutu lakonan korang wlaupun baru dlm bidang lakonan..harap krg tingkatkan lagi supaya akan lebih brjaya..

    0

    0
  57. omeiiiangat says:

    Cite ni mmg sgt2 best .. zain dan el cute sgt2 …. :)

    0

    0
  58. LEEMINHO says:

    Tapi I ttp handsome and cute kalau nak dibandingkan degn Zain Hakimi..

    0

    0
  59. LEEMINHO says:

    Tapi I ttp handsome and cute kalau nak dibandingkan dengan Zain Hakimi..

    0

    0
  60. LEEMINHO says:

    Tapi saya ttp cute and handsome dr Zain Hakimi…

    0

    0
  61. ZERA says:

    perasan la

    0

    0
  62. cute says:

    setia hujung nyawa la

    0

    0
  63. zack says:

    citer ni bukannye best pon ..kjap suka kjap x suka ..BTW citer ni mirip gila dgn sinetron BAYU CINTA LUN ..anataranya ialah

    1)bayu (zain) pernah kecelakaan
    2)luna(ersalina)pernah keguguran anak …

    0

    0
  64. gadis drama says:

    drama melayu pon skrg dh x kurang meletopnya..!!
    smua kat tv…dh makin best222….pelakon pon best2…….sangat bereksperiassi…..
    klu dlu2 zaman biler ywerr , kat tv , bila tgok drama melayu jer….bosan pastu tmbh plak ngn drama mcm2 plak tu ,m spanyol, mexico, hongkong la..dan berbagai2 lagi tp skrg citer melayu mcm2 citer yg best……..teruskan berjuang
    citer bagus, pelakon berbakat ,smua gerenti terbaik lahhh

    0

    0