Written by Bella | March 13th, 2017

Bukan mudah untuk seorang pelakon wanita bertudung seperti Emma Maembong  untuk mengelak ataupun tidak mahu melakonkan adegan bersentuhan dengan pelakon lelaki lain kerana umum mengetahui kebanyakkan pelakon harus mematuhi kehendak pengarah dan jalan cerita sesebuah drama ataupun filem.

Bakal muncul dengan filem Kimchi Untuk Awak tidak lama lagi, Emma akui beliau sudah bersedia untuk menerima segala kritikan apabila ada babak dimana beliau berpelukan dan berpegangan tangan bersama hero filem tersebut, Aiman Hakim Ridza. Emma tidak akan melenting kerana apa yang beliau lakukan itu adalah atas kehendaknya sendiri.

Saya bersedia terima nasihat atau kritikan penonton yang menganggap lakonan saya itu bertentangan dengan imej saya sebagai wanita berhijab. Saya sendiri akui ia memang salah, namun saya enggan komen tentang perkara itu kerana ia biarlah antara saya dengan tuhan sahaja.

Penonton tidak tahu bagaimana saya cuba mengelakkan adegan-adegan seperti itu dalam setiap lakonan saya, tapi dalam keadaan tertentu saya akui gagal berbuat demikian.

Saya tidak salahkan siapa-siapa dalam hal ini kerana pilihan memang ditangan saya sama ada saya mahu buat atau tidak. Cukuplah saya katakan sebagai manusia biasa saya akan cuba belajar menjadi lebih baik.

Kadang-kadang kita tidak tahu situasi yang dihadapi oleh sesetengah pelakon wanita berhijab di set penggambaran. Harapnya Emma akan tabah dengan segala kritikan yang bakal beliau terima nanti.

Sumber Berita : mStar Online

46 responses to Dosa Saya Biarlah Antara Saya Dengan Tuhan Sahaja – Emma Maembong

  1. minah latoya vazz mulot longkang says:

    Kes bertudung tapi jijik. x heran mana pun. Next

    9

    1
    • minah jambu shameless says:

      btul tu. ak sokong. boleh geng dengan ungkasa, fathia latif, neelopa and terbaru elfira loy kening lebat. bertudung tpi perangai haram jadah. haha.

      26

      0
      • Mat Ronggeng says:

        Bila budak tak pass SPM bercerita pasal agama….. dah lah mak nya freehair rambut warna kuning…. How sad can you be??

        5

        4
        • Sheeda says:

          Watak inilah yang paling penting membezakan antara orang munafik dan orang mukmin. Orang munafik menganggap ringan perkara-perkara yang melawan hukum Allah, menentang-Nya dengan melakukan pelbagai kemungkaran dan kemaksiatan secara sembunyi. Akan tetapi, ketika dia berada di tengah-tengah manusia dia menunjukkan sebaliknya; iaitu berpura-pura taat. Sorry Emma, you lost my respect.

          17

          1
        • Kak Mah says:

          rileks la jemah. biasa lah tu hijabster zaman skang, ada pelbagai cara mereka di luar sana nak dpt job, naik kan rating or marketing strategi. ada dikalangan pembaca2/followers sudah terbiasa dgn tahap “kehipokritan” diaorg ni. rileks jemah, jangan melalut nanti kita yg dpt dosa free.. cool.
          artis mcm ni x perlu sokong. lihat, mengucap dan doakan agar berubah kekal beristokomah.

          8

          0
        • chacha mengembong says:

          tak pass haper..spm pon x ambil…

          0

          0
        • A Muslim says:

          Sedih memang sedih sebab ia memberi persepsi buruk orang bukan islam terhadap muslim. malah perkara yang kita paling takutkan ialah jika ianya mendatangkan kemurkaan Allah yang Maha Esa. Tapi, kita sebagai manusia tidak tahu jika seseorang itu telah bertaubat kepada PENCIPTANYA dimalam hari. SesungguhNya pintu taubat sentiasa terbuka kepada mereka yang benar-benar ingin bertaubat dan tidak mengulanginya. Sesungguhnya untuk istiqamah menjadi lebih baik amat sukar kerana iman manusia sentiasa turun naik. Sesungguhnya berjuang untuk menjauhkan diri dari maksiat merupakan satu jihad. *peace ^^ muhasabah diri *The heart of a muslim must be strong

          3

          0
      • Anonymous says:

        JAIS dan JAWI mana? Apasal buat2 x nampak? Pesal x tegur? Dosa depan mata kot? Lebih2 artis bertudung…buat malu nama Islam je.

        26

        1
    • Julia Julai says:

      APA BLEH KITA HARAPKN DGN GOLONGAN MCM NI???
      KLU NK ORG MCM NI BSENTUHAN X MMG SUSAHLAH. SBB ORG CMNI MMG YG SUKA maksiat ;;; jurufoto,pereka fesyen,pengarah filem drama & pelakon seangkatannya. TLIBAT DGN GOLONGAN2 X BTUDUNG & ADEGAN BSENTUHAN DR DULU LAGI.
      SKG NI BR OK SKIT ADA ARTIS BTUDUNG…PBACA TV BTUDUNG..PASTU DE TV CM AL HIJRAH. EMMA NI OPEN MINDED SBB FAMILY DIA PN MCM TU.
      KLU X JGN JD ARTIS KLU XNK TLIBAT NI SUME. YG MENGARAH CTE NI PLAK si gemuk mata sepet mulut lancang keras kepala YG SLALU BRI JOB KE EMMA.

      SBB BACKGROUND EMMA, PENGARAH & DUIT JE.

      Ye tak heran……………

      8

      0
    • Kiah says:

      Persoalannya hari ni, menggunakan alasan “Allah maha pengampun” sebagai penenang hati ketika mereka melakukan maksiat! TETAPI, adakah Allah terima taubat kita? Adakah?! Saya terpaksa hurai isu ni, sebab terlalu ramai yang over confident bahawa Allah akan ampunkan dosa-dosa dia, dan di sebabkan kita terlalu over confident, kita dengan rileksnya terus menerus melakukan dosa. Sedih rasanya! Malu ya Allah!

      16

      0
    • Zack says:

      buang je lah tudung tu simpan dlm gerobok dik. lemas aku tengok penunggang2 agama kt msia ni. kepala tutup..iman terkeluar terus masuk ke celah longkang.

      3

      2
    • Anonymous says:

      bertudung tapi pegang2, jijik.
      x bertudung tapi pegang2? haramjadah najis mughalazah.
      kihkihkih
      nk tegur, jangan tegur tudung dia, tudung tak salah, biarkan dia bertudung, tapi tegurlah perbuatan dia biar selari dgn tuntutan agama. kalau bertudung tapi pegang2 ni korang kata memalukan imej wanita bertudung, yang tak pakai tudung tu, tak memalukan imej islam?

      7

      0
  2. Camel Adlo says:

    Harum jadah betul perangai

    3

    1
  3. aaakulahhh says:

    dia x kuat ok la…dia ngaku kesalahan dia..

    tp yg pengarah ni sapa..produser ni sapa..aku nk tau gak..
    jenis over nk berkarya BABI dia..sampai agama ko suruh pelakon ko yg bertudung tu buat…sama lvl babi la sbb ko yg berkuasa dlm filem tu…pelakon ni kadang2 terpaksa buat gak sbb sengal amik job tu dah sign kontrak sume..

    so aku nk tau..pengarah ni kafir ke apa

    17

    0
  4. JIMBO says:

    Ada dua sebab je kenapa Emma bertudung :-

    1. Ada jantan yang suruh, ( bukan Ayoh yg suruh). Kalo Ayoh yg suruh lama dah dia bertudung.
    2. Fesyen.

    Dia bertudung bukan utk menutup aurat ikut suruhan Allah mahupun bertudung menjadi muslimah sejati.

    Sekian.

    2

    1
    • ash says:

      masa tu kan tengah couple dgn zizan
      zizan ada ckp suka gadis bertudung
      zizan puji2 watak dia bertudung dlm drama
      tup2 emma pn bertudung
      tup tap clash dgn zizan

      13

      0
  5. mimi says:

    boleh je kot x pegang tangan..tengok umi nazeera dlm nahu rndu.tak pegang tgn pn wlpn adegan romantik

    15

    0
  6. GURLZZZ says:

    KENAPALAH KORANG NI SUKA MENGHAKIMI SESAMA MANUSIA.. BIARLAH DIA NAK BUAT APAPUN.. ANTARA DIA NGAN TUHAN.. DOAKAN SEMOGA HIDAYAH MILIK DIA DAN MILIK KITA SEMUA.. 50 SHADES PANDAI PLAK KORANG LAYAN YE.. JGN HIPOKRIT SANGAT NAK JADIKAN AGAMA UNTUK BETULKAN IDEOLOGI KORANG.. PIKIR YG BAIK IN SHA ALLAH DATANG YG BAIK.. LEBIH BAIK BETULKAN DIRI KITA SENDIRI YG PENUH DOSA NI SEBELUM NAK MAKI HAMUNN ORANG

    3

    4
    • lynn says:

      memang dia dengan Tuhan. Tapi kena ingat, kita sesama manusia,sesama muslim wajib menegur. Kalau tak nanti kat sana kita plak dihakimi pasal buat tak tau apa dia buat.

      5

      2
    • Firdausi tnya mna pondan mak becok says:

      Ko cakap mcm kt sini mcm ko tahu sume org layan cte 50 shades tu.
      Kes emma mmg jelas dia bsentuhan dgn laki x spatutnya.
      Kenyataan ko 50 shades ko sendiri xde bukti de org sini layan.

      Ye..tengok cte 50 shades tu lg2 adegan lucah tu mmg x patut utk org kita.

      Tapi gaye ko ckp mcm adegan bsentuhan emma tu tak salah?

      MENDA SALAH TETAP SALAH
      MENDA BETUL TETAP BETUL

      Aku suka minat gk Emma…dia putih merah…bibir kecik comel.
      Tp xdela smpi nk backup dy wat menda salah pastu nk sindir org lg……………

      1

      0
  7. lynn says:

    Siapa yg tulis artikel ni. Edit la sikit ayat2 akhir tu..
    ” Nak tak nak, mereka harus lakukan juga kerana ia adalah periuk nasi mereka bukan?”
    Apa bangang sangat ayat? Mcm memainkan hukum Tuhan je. Tak takut neraka ke weh? Periuk nasi bukan terletak pada pengarah semua tu, tp Tuhan.
    Please la.. Jangan main tulis je tanpa fikir akibatnya. Kita bukan selamanya kat dunia. Mati itu pasti. Neraka tu wujud. Pikir2 sikit.

    15

    0
  8. changes says:

    mmg lh dia dgn Tuhan.tapi jgn lupa dia tuh kan public figure yg bole di ikut oleh golongan remaja dan anak2 muda yg cepat terpengaruh..mmg org akan ckp knapa parents tak larang tapi awal2 sy jwb dunia tanpa sampadan so kita kna kerjasama..mperbaiki akhlak yg tak baik jadi baik dan yg baik lagi bertambah baik bukannya mengajar atau mendidik kepada keburukan..biar new generation beriman,berakhlak n brkualiti

    0

    2
  9. hope says:

    jadikn contoh impressiveness,greatness, intensity

    0

    0
  10. minah says:

    nanti mati golek sendiri masuk kubur yer!

    0

    0
  11. Anonymous says:

    talam..hipokrit. puiih.

    0

    0
  12. Anonymous says:

    Tak lama lagi terkopeklah juga tudung emma ni. Mcm adik beradik Senrose tu.

    1

    0
  13. Anonymous says:

    org pakai tudung nk kurangkan dosa..ko tetap dgn perangai lama. baik buang tudung tu. hishhh…sonsang betul la retis2 bertudung ni. semak!

    3

    0
  14. Anonymous says:

    bebal…duit dan glamer punya pasal. nk sgt job tu? terdesak ke nk berlakon?

    4

    0
  15. Anonymous says:

    eleh….tengok siti nurdiana tu elok je berlakon jaga batas sume jugak…kalau betul concern otometik pelakon lelaki akan jaga juga

    6

    0
  16. Ikan kembong mahal says:

    Ape ape je la emma ikan kembong oii.. aku rasa dorg ni berani pasal sorg dah buat paling taik.. yg lain ikot je.. kira si uqasha tu benchmark paling terok ahh.. lol

    1

    0
  17. Anonymous says:

    tunggang lah agama selagi boleh. besok jawab la…ye dak?

    0

    0
  18. ABC says:

    bukan nak kata apa… yang BUKAN ARTIS kat Malaysia ni BERTERABUR bukan takat berpegang tangan , harta dan jamuan nafsu tidak berkekalan, bila menjelang tua bukan itu jadi bekalan..

    aik..kenapa tetiba hip hop ni..haha

    0

    0
  19. the others says:

    Dear Emma,
    Your statement is no different with ‘Kubur saya biarlah saya gali sendiri bila saat saya dipanggil pulang suatu hari nanti.’

    People may condemned you and you might be hurt with those criticism. But you must at least know there are still some peoples out there caring about you.

    You might say you family, your dearest people, you closed friend know who you are, but please do understand the intentions of Muslims out there too, they’re asking because they care. You may say “mind your own business, please” , They might seems ‘busy body’ right know because one day your body, my body, our body will definitely become other people business.

    Regards,
    The others

    1

    0
  20. pemerhati says:

    i appreciate bila dia kata dia ada effort untuk elak adegan mcm tu. i salute. tapi bila buat adegan tu balik, mmg orang akan mengata Emma. just try your best bekompromi dgn pengarah, bg syarat awal2 sebelum terima skrip yang u taknak adegan macam tu, klo tak, reject. kan senang.. klo u buat sungguh2 demi jaga maruah sbg muslimah, insyaAllah Allah tolong. caye ler. and ayat u ” biar dosa u dgn Tuhan” ye emma, we know that, tapi x baik la u ckp cmtu, netizen akn buat mcm2 persepsi. u just terima je and dont be ego, dah nama artis kan. buat cm lisa surihani, buat short statement just apologize, tak perlu panjangkan cerita. lagi banyak cakap, lagi banyak netz nak bash u.

    1

    0
    • C Y says:

      Dia ni artis yg asal x btudung…kwn sosial pn rmai…family plak open minded…..
      Ala masa ng zizan wlopn dye btudung x pelikla dia klu de pegang tangan.

      Rmai artis yg x btudung pastu btudung cmni..pe nak pelik
      …mujur dia bkn ahli keluaga aku….klu x mmg kena laaaaa….hahaaha

      0

      0
  21. ohyeah.. says:

    kepada emma, terima lah teguran2 yg dibuat dengan bersangka baik kerana teguran2 ini adalah benar.mungkin emma boleh berubah kepada lebih baik.

    jgn buat statement mcm kt atas lagi.

    0

    0