Doktor Bukan Muslim Ini Tampil Akui Kehebatan Institusi Zakat, Kongsi Pengalaman Di Hospital

Trending

Doktor Bukan Muslim Ini Tampil Akui Kehebatan Institusi Zakat, Kongsi Pengalaman Di Hospital

Seperti biasa, ramai masyarakat sentiasa menyalakan pihak institusi zakat, segala persepsi dilemparkan kepada pihak zakat setiap kali kesusahan rakyat dibangkitkan.

Advertisement

Namun kebanyakannya sekadar tuduhan melulu tanpa diselidik dahulu, setiap apa yang tersiar di laman sosial kisah kesusahan rakyat, pihak zakat akan diserang sedangkan ada yang diviralkan itu sebenarnya sudah menerima bantuan bulanan zakat, cuma dinaikkan sebab untuk kita sesama manusia pula bantu orang memerlukan berkenaan.

Dikongsikan oleh Tuan Syahril A. Kadir di mana katanya seorang doktor bukan beragama Islam telah ‘inbox’ beliau telah berkongsikan kisahnya semasa bertugas di hospital di mana berdasarkan perkongsian beliau itu pasti menyedarkan kita betapa pentingnya membayar zakat kepada pihak zakat negeri.

Jom kita baca.

PENGAKUAN SEORANG DOKTOR BUKAN ISLAM TENTANG ZAKAT

Orang kita lebih cepat menghukum daripada berfikir. Hanya kerana dengar si polan tu tak dapat bantuan zakat, terus dituduhnya pejabat zakat tak buat kerja tetapi last2 bila diperiksa, rupanya si polan tu dah bertahun dapat bantuan! 

Kes mcm ni selalu sangat keluar dalam media, keluar dalam internet…dah puas maki hamun pejabat zakat tup tup dapat tahu sebaliknya. Kemudian langsung takde rasa bersalah atau nak minta maaf dan fitnah itu pun berterusan ‘berjalan’…

Sebentar tadi ada seorang doktor INBOX aku. Beliau bukan Islam. Tetapi bila aku menulis tentang zakat, beliau terpanggil untuk berkongsi pengalamannya sepanjang bertugas di hospital. Korang bacalah dan tafsirlah sendiri. Terima kasih Dr. Moventhiran Ramakrishnan.

Semoga apa yang yg dikongsi oleh Dr. Moventhiran Ramakrishnan dapat menyedarkan kita betapa pentingnya kita membayar zakat kepada pejabat zakat negeri agar segala agihan bantuan dapat dibuat dengan saksama dan seadil-adilnya. InshaAllah.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...

Comments are closed.