September 15th, 2020

Ibu kepada Allahyarham Sandra Dianne, Nur Syakinah Abdullah sekali lagi meluahkan rasa kekecewaan apabila telah difitnah seorang pengguna Facebook telah menyebabkan kematian anaknya pada jumaat lalu.

Menurut individu terbabit, Syakinah dikatakan telah membuat keputusan untuk menghentikan mesin bantuan pernafasan yang diberikan kepada Sandra ketika masih berada dalam Unit Rawatan Rapi (ICU).

Ketika mengulas lanjut, dia mengakui bahawa komen yang ditulis individu berkenaan merupakan satu fitnah besar dan sangat mengguris hati dan perasaannya.

Syakinah meluahkan perasaan kecewa itu di ruangan Facebook peribadi miliknya.

“Sehinggakan komen kamu tentang kematian anak saya seolah-olah kamu ada di hospital ketika anak saya bertarung nyawa. Saya anggap komen kamu keterlaluan dan ianya fitnah besar yang harus saya pikul. Kamu seolah-olah menuduh saya telah membunuh anak sendiri dan sengaja memilih tarikh yang jatuh pada hari jumaat untuk kematian anak saya,”

Dalam pada itu, netizen lain yang mengikuti entri berkenaan turut mengkritik komen yang dilemparkan individu terbabit kerana merasakan ianya melampaui batas dan keterlaluan.

Syakinah turut menjelaskan kepada umum bahawa Allahyarham sudah boleh bernafas sendiri setelah menjalani pembedahan namun kesihatannya makin merosot, sehari selepas itu.

Kecewa dengan tuduhan itu, Syakinah turut memaklumkan bahawa dirinya tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap individu terbabit.

Mengimbas kembali, Sandra atau nama sebenarnya, Alessandra Dianne Ampuria dilaporkan telah menghembuskan nafas terakhir pada pagi jumaat lalu setelah enam hari bertarung nyawa di Unit Rawatan Rapi (ICU), Hospital Putrajaya.

Jenazah Sandra selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Kauluan, Sabah.


9 responses to “Dituduh Cabut Mesin Hayat Arwah Pada Hari Jumaat, Ibu Sandra Dianne Kecewa Difitnah Netizen, Bakal Saman Fitnah”

 1. akud says:

  Makcik kena stay away from social media…ramai pengecut hati batu sebarkan fitnah merata. Bila tengah bersedih, baca benda macamni lagi depress jadinya
  Harap2 saman ni jadi pengajaran, jangan tarik balik sebab kesian. Biar merasa sakitnya, nak sangat kan

 2. Insan says:

  yang saya tahulah jika seseorang tu berdosa pd Allah bermaksud bukan dosa dengan manusia contohnya mengumpat, membuat fitnah dan sebagainya, Allah SWT Maha Berkuasa mengampuni dosanya. Jadi jangan menilai seseorang. Cuma yang kita takut dosa dengan manusia, kita kena minta maaf…orang tu maafkan barulah dosa terhapus.
  Kebaikan seseorang tu Allah SWT sahaja yang tahu dan berhak menilainya. Kita tak tahu jika melihat dengan pandangan mata kasar kita. Jadi muhasabah diri masing2. Salah satu akhlak yang baik dalam Islam kena jaga lisan (dalam bentuk percakapan atau tulisan).

 3. antipenunggangagama says:

  bagus lah tu makcik, saman je..mulut jahat..syurga neraka sendiri pun tak tahu ke mana kita nanti, dia pulak nak tentukan syurga neraka org..sejak bila Eina Outlet jadi Tuhan? di FB pun dah delete akaun

 4. Memang patut disaman! says:

  Ya allah.. kenapa kejam sungguh si tukang komen tu?? takda hati perut sungguh.

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Loading...