Dituduh Ambil Budaya Kaum India Jadi Budaya Sendiri, Izara Aishah Tangkis Tuduhan Netizen

Hiburan

Dituduh Ambil Budaya Kaum India Jadi Budaya Sendiri, Izara Aishah Tangkis Tuduhan Netizen

Izara Aishah telah terpilih menjadi model untuk koleksi Rizalman for Zalora untuk Raya 2018. Ada antara busana dalam koleksi itu yang diinspirasikan dari busana kaum India. Izara diketahui ramai merupakan kawan baik Datuk Rizalman dan pernah mengenakan rekaan Rizalman untuk majlis pernikahannya sebelum ini.

IMG_20180227_141707

Advertisement

Terbaru, seorang pengguna Twitter mempersoalkan pemilihan Izara sebagai model rekaan tersebut kerana ia dianggap cultural appropriation atau mengambil dan menggunakan budaya lain seolah-olah budaya sendiri.

Screenshot_20180227-141728

Bagaimanapun, Izara telah memberi respon kepada pengguna Twitter tersebut memberitahu dia berdarah campuran Melayu dan Pakistan, malah masih ada ahli keluarganya yang berbahasa Urdu. Jadi tidak salah jika dia memodelkan pakaian tersebut.

Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnya.


Advertisement

Screenshot_20180227-141912
Screenshot_20180227-141928

Screenshot_20180227-141949

Screenshot_20180227-142002
Bagaimanapun, ada yang tidak berpuas hati dengan penjelasan Izara.

IMG_20180227_141711

IMG_20180227_141713

IMG_20180227_141716

Screenshot_20180227-141817

Screenshot_20180227-141827

Screenshot_20180227-142024

Advertisement

Screenshot_20180227-142039

Screenshot_20180227-142716

Screenshot_20180227-142726

Bagi penulis, tidak ada masalah untuk Izara menggayakan busana kaum India kerana dia juga mempunyai darah kacukan India (Pakistan, to be exact). Ia isu yang boleh dikatakan remeh memandangkan Izara juga pasti dipilih kerana dia telah mempunyai nama dan pengikut sendiri yang boleh membantu publisiti jenama tersebut.

Apa pendapat anda? – beautifulnara.com

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

44 Comments

  1. Koya

    February 28, 2018 at 10:03 am

    baso bengo, beli kain sari buat baju kurung dgn jubah tu dah lama la fesyen ni. Warok dung wabar Kok, paka tudung semaye dok

  2. cassandraeve

    February 28, 2018 at 10:02 am

    The design is unique, nice & classy so do Izara ! Admire her beauty & Dato Riz had chose a perfect model indeed for his colllection ! Bravo to both

  3. Anonymous

    February 28, 2018 at 7:58 am

    ada sebab dato rizalman amek izara ni..plus izara memang penari..she knows how to gesture her body..mcm mana nak pose tangan..ikut pengalaman dia as dancer..mungkin dia pernah menari tarian tradisional india..pelajar aswara ni..lagi satu..wajah izara ni mmg sesuai modelling..cuma dia pendek sket…bonus dia ada mix pakistani…

  4. Kak Mah Kebabom

    February 27, 2018 at 11:39 pm

    Nk pakai baju bangsa apa pun takpe..asalkan sopan dan menutup aurat..baju ala2 india pun ok..tapi ingat jgn le sampai nk calit tanda merah kt dahi udah lerr..

  5. Yekeni

    February 27, 2018 at 7:46 pm

    Orang melayu ni ingat bangsa dia paling mulia ke apa? Sampai tak boleh pandang sebelah mata bangsa lain? Sifat2 melayu mcm ginilah, to me they are the lowest. Berkaum, berpuak. Melayu tak boleh pakai baju bangsa lainlah, itulah, inilah. Pakai ajelah baju kurung korang tu. Pakai leggings, pakai shirts tu kejadah apa hah? Bukan ke style mat salleh. And jubah tu pakaian melayu ke? Itu pasal melayu tak pernah dan tak akan naik. Stay stagnantlah kat level korang2 tu! Despicable!

    • salmah

      February 27, 2018 at 9:49 pm

      aik overnye. actually its the other way around. aku rasa dia suruh amek org india to say that kita ni yg patutnya tak layak pakai baju diorang dah tu budaya diorang. and byk juga indian models out there yg can benefit from jobs like this dari izara yg mmg dah byk job and berduit. rizalman amek dia sbb her popularity. no where did that girl say melayu is bangsa mulia so kita takleh pakai baju bangsa lain. in fact baju kurung asal usulnya pun dtg dari budaya cina. org melayu dr awalnya mmg dah adopt bermacam cultures. malays arent pure breds. uve got the wrong idea.

    • marketingstrategy

      February 28, 2018 at 10:53 am

      tapi…………. its a raya collection. cam pelik kalau ambik orang non-muslim. unless ada model indian yg muslim. then takdak hal bro.

      target market dia melayu kot, then Izara pulak ada darah Pakistani, so maybe to Rizalman, bersesuaian la Izara model kan baju2 dia.

    • Kanji

      February 28, 2018 at 12:15 pm

      selama ni zalora etc ambik mat salleh untuk modelkan raya collection. so target market dia mat salleh ke?

Loading...