Dituduh Ada Kaitan Dengan Isu Jerusalem, McDonald’s Malaysia Buat Laporan Polis

Trending

Dituduh Ada Kaitan Dengan Isu Jerusalem, McDonald’s Malaysia Buat Laporan Polis

Kesedihan umat Islam pada hari ini masih tidak mampu dihilangkan selepas Trump tampil mengumumkan Jerusalem sebagai ibu negara Israel.

Advertisement

Rentetan dari situasi ini, ramai yang tampil memboikot organisasi yang menyalurkan dana kepada Israel sebagai protes terhadap tindakan Trump itu. Antara organisasi yang dikatakan turut memberi sumbangan itu adalah Mcdonalds.

Namun begitu McDonald’s Malaysia telah menafikan dakwaan palsu yang mengatakan kononnya pihaknya ada menyalurkan dana kepada Israel.

McDonald’s Malaysia hari ini telah memfailkan laporan polis terhadap lebih daripada 20 individu dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) kerana telah menyebarkan fitnah, memfitnah menyeru orang ramai untuk memboikot francais itu.

Seruan memboikot itu disuarakan susulan pengiktirafan presiden Amerika Syarikat Donald Trump sebelum ini bahawa Jerusalem adalah ibu kota Israel.

Difahamkan, laporan polis ini dibuat sebagai tindak balas terhadap dakwaan sesetengah pihak yang mendakwa bahawa McDonald’s Malaysia adalah salah satu penyumbang kepada konflik politik berkaitan Jerusalem.

Memetik kenyataan Pengarah Urusan dan rakan kongsi operasi Gerbang Alaf Restaurants Sdn Bhd, Azmir Jaafar, berkata mereka juga telah memfailkan laporan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia ekoran fitnah yang berleluasa di dalam talian.

“Gerbang Alaf Restaurants Sdn Bhd adalah sebuah syarikat milik tempatan yang dikendalikan oleh individu Islam sebagai pemegang saham terbesarnya.”

“Sebagai sebuah syarikat, kami tidak menyumbang, menyokong atau terlibat dalam mana-mana konflik politik atau agama di mana saja di dunia,” katanya.

Azmir berkata lagi, McDonald’s Malaysia juga telah mengeluarkan kenyataan pada 9 Dis 2017 yang mengatakan tidak menyokong konflik itu.

Walaupun kenyataan itu diterbitkan dan dikongsi secara meluas, sesetengah individu masih tetap meneruskan tindakan boikot di seluruh negara terhadap restoran itu.

“Kami melakukan ini sebagai langkah pencegahan sebelum berlaku apa-apa yang buruk. Kami memelihara keselamatan dan kehidupan 12,000 pekerja dan 4,000 pekerja tidak langsung yang berkaitan dengan kami.”

“Terdapat laporan gangguan terhadap pekerja kami selepas Trump membuat pengumuman itu.”

Antara salah satu tuntutan yang disebarkan dalam talian dan menerusi aplikasi WhatsApp adalah bahawa McDonald’s Malaysia telah menyumbang kepada konflik Israel-Palestin melalui dana kepada Dana United Yahudi (JUF) menerusi program “Matching Gift”.

Azmir turut menjelaskan bahawa McDonald’s Malaysia tidak terlibat sama sekali dalam program itu dan tidak ada menyumbang apa-apa kepada JUF kerana ia adalah kumpulan kebajikan berasaskan AS.

Satu-satunya sumbangan yang dibayar oleh Gerbang Alaf ialah royalti kepada McDonald’s Corporation.

Beliau menambah, bahawa mereka juga ke pejabat Mufti Wilayah Persekutuan untuk mendapatkan penjelasan mengenai pandangan agama bahawa ia sepatutnya ‘wajib’ (wajib) untuk memboikot makan di McDonald’s atau tidak.

Pejabat mufti berkata, ia hanya wajib memboikot sebuah syarikat tertentu jika dan hanya pemimpin negara memberi perintah langsung untuk berbuat demikian.

Dalam hal ini dilihat tidak ada sebarang sumbangan langsung oleh McDonald’s Malaysia terhadap konflik itu dan tidak ada perintah sedemikian yang dibuat, maka paksaan untuk memboikot restoran itu benar-benar tidak berasas.

“Pejabat mufti juga mengatakan memboikot tanpa fakta yang sah boleh dianggap sebagai fitnah dalam Islam.”

“McDonald’s Malaysia juga berhak menuntut pampasan daripada pihak-pihak yang telah menyumbang kepada boikot.”

“McDonald dalam pada masa yang sama menekankan bahawa syarikat ini salah satu penyumbang kepada negara melalui cukai, pelaburan, program kebajikan dan beribu-ribu pekerjaan sepanjang 35 tahun beroperasi di Malaysia.”

Sumber : NST

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...