Written by Bella | February 22nd, 2018

Pernah tidak bersetuju dengan tindakan Fathia Latiff yang terlalu aktif berbicara soal politik dan masalah ekonomi negara, kini pengarah dan pelakon Dira Abu Zahar mula menyokong artis yang banyak menyuarakan pendapat mereka berkaitan isu negara.

Buat Dira, sebagai “public figure” sesuatu perkara itu akan mendapat perhatian ramai dan diketahui oleh pihak tertentu dengan lebih pantas.

Satu perkembangan yang positif. Saya beranggapan bahawa situasi ini menunjukkan bahawa bila kita berterusan bersaua khususnya pada mereka di “public line” maka orang akan perasan dan berikan perhatian yang sewajarnya. Tak adalah orang stereotaip artis ini sekadar penyeri majlis atau nak menarik kehadiran orang ramai tapi juga mereka mampu memberikan impak kepada kerajaan.

Walaubagaimanapun, Dira berharap mereka memberikan pandangan yang positif sahaja dan bersuara bagi pihak rakyat Malaysia bukan mengecam untuk menyuarakan pandangan peribadi.

Sumber Berita : Media Hiburan

20 responses to Dira Abu Zahar Sokong Kini Ramai Artis Bersuara Isu Politik

  1. dik anon says:

    “Walaubagaimanapun, Dira berharap mereka memberikan pandangan yang positif sahaja dan bersuara bagi pihak rakyat Malaysia bukan mengecam untuk menyuarakan pandangan peribadi.”

    Alah kalau nak suruh puji2 ampu2 kerajaan semata2, baik tak payah. kena kritik sikit sentap.

    51

    0
  2. seriouslyyy says:

    wahhh wah wah.. bentang2 dah nak dekat PRU, terus acah acah positif..SOKONG konon, kalau public figure keluarkan statement yg kritik kerajaan.. kecam pulak.

    jangan tak tahu uollsss parti kerajaan dah start on JENTERA skrg ni.
    pray for the best!

    31

    0
  3. melati says:

    Pelakon @ Penyanyi ibarat Berniaga.!!! kalo ko sokong satu Parti jer camner ko nk Berniaga.??? Bukan semua org Sokong satu Parti jrr mcm Brunei …!!! Bodoh gk Artis2 yg terlibat dlm Politik ni…kalau ko sokong Parti tu Diam2 jer , tk semesti nya Peminat2 ko sokong parti yg ko sokong jrrr…..hmmmmmm fikir2 lah..

    6

    0
  4. Pikio pikio says:

    Klu Nk bersuara u go all out masuk politil la. Bukan jadikan IG dan blog Nara medan untuk suarakan political issues. Nanti sebuk dengan maki hamun antara netizen. Anyway Nk jadi politicians kna RAJIN turun padang. Bukan register dan tup tup saja jadi bidan terjun masuk bertanding kerana parti pikir ko boleh menang atas populariti vote. Populariti saja tak cukup. Rakyat dah pandai menilai dan tahu apa deme nak . Good Politicians kna tahu facts and figures dan petah berbicara. Walau ramai politicians tak sebegitu. Naik pentas menyanyi, melawak atau mengacara tu Bukan tiket ko jadi good politicians. Ha ha Sharing my serious thoughts. Jom solat Dhuha dan mkn roti canai.

    7

    4
    • ayoyo.. says:

      Warganegara yg dipaksa byr cukai (untuk menanggung perbelanjaan oleh kerajaan), mengundi adalah bebas untuk bersuara, bg pendpt , kritik, . Klu rakyat yg x masuk politik x blh bersuara, sila mintak duit politician ONLY untuk menanggung segala gaji pekerja kerajaan, maintenance jet kerajaan, entertainment menteri2, elaun2 kenderaan n kediaman hebat menteri. Klu x mampu buat mcm tu, then listen to all rakyats whether you like it or not. Malu ckit, la, mkn duit rakyat tp x nak rakyat bersuara

      30

      0
  5. Mdm Mazlina Mahali says:

    As for me, I believe that everyone in this country deserves the right to be heard.
    No matter which political parties he/she inclines with.

    Apa yang penting, I want all of my students to pass the Evidence Test yea!

    4

    0
  6. anon says:

    POLITIKUS
    TETAP KOTOR DAN HITAM TAK KIRA LAH DARI PARTI BN DAN PARTI PEMBANGKANG. SAMA JE ..
    YG BAWAH BERTEGANG URAT BERGADOH
    YG DI ATAS SIAP BLEH MINUM KOPI SEMEJA
    YG DI ATAS TETAP KAYA MENAMBAH KEKAYAAN
    YG DI BAWAH TETAP LALUI HIDUP SEPERTI BIASA ..
    SO RELEX2 SUDAH LAH

    5

    1
  7. Tk says:

    Klu nk orang bersuara dont dictate what we can say and what we cannot say. And you nk pandangan positif sahaja. Patut you galakan PANDANGAN DAN KRITIKAN MEMBINA

    …… bukan mengecam untuk menyuarakan PANDANGAN PERIBADI. Wehh. …. Klu aku bersuara tu pandangan peribadi aku la cos aku bukan wakil rakyat atau wakil bahagian. Patut rephrase ayat tu … bersuara bukan untuk KEPENTINGAN PERIBADI .

    13

    0
  8. huhu says:

    acah2 puji2 sebab nk dekat PRU…minta orang sokong najib leteww…lepas tu nak upkan drama yang dia terbitkan yang Amo…..yg lopa ngan julripin belakon tu..

    3

    0
  9. Mat Ronggeng says:

    Hek eleh pemakan dedak no satu ni. Piraaah… Mental pun tak stabil (kahwin cerai nak bunuh diri) lagi nak suruh orang puji parti politik ko. Parti yg dah jadi macam turun temurun kau anak beranak… Lepas bapak ko jadi orang politik… Pass down pada pakcik ko…then sekarang ko pulak nak feeling orang sokong kat politik ko…ceh… Buat filem or program TV pun tak ke mana lagi ada hati nak orang sokong politik kau…. Puuiiihhh!!!

    9

    0
  10. Diri Ini says:

    Itulah penyokong kerajaan…nak cakap yg baik2 je pasal dia…kalau nk d puji melambung…dgr teliti suara rakyat n terus bertindak mengikut win win situation bukan dia je nk untung….ape yg fathia cakap pun adalah suara rakyat….puji ke kutuk ke malaysia negara demokrasi….kami ada hak walaupun peminta sedekah….

    10

    0
  11. kak nam marah says:

    tah… menyampah lak minah poyo ni.. kalau kerejaan salah kompen la kena komplen… x kan smp bab curi duit pun nak puji… bingai

    7

    1
  12. anonymous says:

    apasal gossip hari ni semua pasal selakbriti yg perasan bagus je eh

    3

    0
  13. Hang kasturi says:

    Sudahla dira…ko ngan parti ko bleh bungkus..pemikiran dangkal..bergaya je lebih korang ni kt pwtc..resolusi yg nk dibawak hancur…bugima jilake abugen

    6

    1
  14. benci orang hipokrit says:

    Freedom of speech la Dira Abu Zahar. You pun law grad kan? Takkan taktau. Suka hati kita la nak cakap benda positif ke negatif ke asalkan tak membawa kekacau yang serius kepada negara tak menjadi masalah. Sejak bila “freedom of speech” terbatas nak cakap pasal benda positif dan berbentuk pujian je?
    Go and check your Federal Consti. Ada ilmu kalau tak digunakan pun tak bagus ya tak?

    6

    0
  15. kak limah nak balik kg says:

    aku sokong PH. hehe…

    6

    0
  16. rakyat says:

    aku tak stuju dgn umno,tapi tak yah sokong lah PH tak leh menang punya malaysia ni umno punya ada paham ka

    1

    4
  17. anonymous says:

    tetek besar dira ni

    0

    0
  18. Anonymous says:

    sepatutnyer dira ckp semua rakyat yg membayar cukai boleh bersuara pasal politik asalkan pendapt tu benar..ade bukti…takde kepentingan peribadi dan tak kluark kate kesat

    6

    0

Leave a Comment

Optional