Written by AbangNara | November 20th, 2014

Video viral seorang peserta ujibakat Mentor Legend yang mempertikaikan kehebatan Mas Idayu menyanyi memang buat Abang Nara gelak apabila melihatnya. Selalu orang kita akan redha dan buat muka sedih apabila dikritik oleh para juri. Namun si Erdy Sofian yang berusia 22 tahun ini lain sedikit tindak balasnya. Menarik jugalah jadinya. Mana tidaknya, Mas Idayu yang menjadi si pengujibakat dikritik dengan kata-kata “akak nyanyi sedap ke?“.

mas idayu akak

Korang tengok sendiri video kat bawah nie. Hehehe. Sila tengok dengan hati terbuka. Jangan emosi sangat.

Menerusi Kosmo hari ini, Mas Idayu memaklumkan yang dia tak rasa malu atau terasa hati dengan komen-komen yang diberikan oleh si Erdy Sofian ini.

Saya tidak rasa malu dan tidak terasa hati pun dengan kritikan yang diberikan kerana saya sudah berada di tahap berbeza dengan peserta itu. Siapa dia untuk pandang rendah kepada saya yang mempunyai pengalaman selama 22 tahun dalam industri seni, sedangkan dia baru berusia 22 tahun dan bukan siapa-siapa. Jika saya tidak bagus, kenapa dia datang uji bakat program kendalian saya?

Selepas episod saya dikritik itu disiarkan, ramai yang menganggap peserta itu mempunyai masalah kerana tidak dapat menerima hakikat bahawa dia tidak boleh menyanyi. Saya masih seperti biasa, tiada apa pun yang terjejas.

Ya, ini kali pertama (peserta kurang ajar). Saya tidak pernah jumpa orang seperti itu. Selalunya, peserta merayu minta untuk dipilih, bukannya melepaskan geram kepada juri. Ikutkan hati, mahu sahaja saya baling kasut tinggi yang saya pakai ke mukanya, sebab terlalu geram tetapi saya fikir balik, buat apalah saya mahu jadi seperti dia. Lebih baik saya bersabar, nanti imej saya pula yang buruk. Inilah asam garam dunia artis, harus banyak bersabar.

mas idayu akak

Sesekali ada orang macam ini, menarik juga jadinya kan? Tak adalah sendu dan boring je ujibakat. Penerbit pun rakam montaj-montaj yang menarik. Barulah ada drama yang ‘real’. Tak gitu? Apa pula pendapat anda?

P.S: Program ‘How Do I Look In Hijab’ ini amat menarik

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

99 responses to Dikritik Suara Tidak Sedap, Mas Idayu Tak Rasa Malu

  1. Ibu says:

    ada kala penyanyi pun ada hari2 suara tidak sama, kadang2 ada hari nyanyi sedap dan ada hari nyanyi ke laut jugak, so tak semestinya tiap kali semua persembahan perfect, tu lumrah manusia

    0

    0
    • Anonymous says:

      Sape setuju mas idayu nyanyi tak sedap mana pun sila like. Kot2 dia baca komen aku at least dia tau apa pendapat orang awam dari kita2 ni. :D

      Entah apa2 la diorang ni. Yang laki jenis tak boleh terima kenyataan tak sesuai jadi penyanyi. Yang mas idayu jenis kurang sabar n cepat melenting.

      0

      0
      • mummy77 says:

        Yang budak tu pulak kurang ajar kena la terima kalau orang kata tak layak.. kalau sore tu sedap tak pa ni tak … belum jadi artis dah kurang ajar .. kalau dapat ntah macamana keadaan.. ish2

        0

        0
        • peminatdarijauh says:

          kurang ajar btol budak tu..da tau suara xsedap xyah la gedik nk dtg ujibakat.g je melalak kt karaoke. bila kena kondem xleh terima kenyataan. klu jadi artis xtaula lg besar kepala gamaknye haihh

          0

          0
        • mimimimi says:

          hehhh jgn kata mas idayu..aku yg tgk ni pun rasa nk baling je high heels kt muka budak tu! BIADAP sungguh! serius xpenah jumpa manusia mcm ni..

          ujibakat ni sama la jugak kekdahnye mcm kite g inteviu keja..klu da panel tu kata kite xlayak dpt jawatan tu sbb xcukup kriteria ke ape..xkanlah kite nk argue balik kt inteviewer tu ‘encik ni bagus sgt ke buat kerja?’..’encik ni layak sgt ke kerja kt syarikat ni?’..TAK KAN??? so kite kena la berpijak di bumi yang nyata..bila orang tego tu maknenye adela kekurangan sana sini n kite kena la cuba perbaiki lg..bknnye meroyan n berlaku biadap..umo bru 22 tahun n akan ade byk lg rejection dlm hidup ko. klu camni mmg xkemana la hidup ko

          0

          0
        • Anonymous says:

          budak ni kira ok la jgk nynayi, ko dgr fynn jamal nyanyi terbang tunduk live.. sumbang, tone deaf semua cukup! key x sampai! aku x faham ape jadahnye hotfm naikkan sgt penyanyi yg langsung xlayak jadi penyanyi???? tone deaff!

          0

          0
        • Yahudi says:

          1st rasa mcm nk kutuk Mas Idayu , pastu lepas tgk video , rasa nak tendang bdk tu

          0

          0
      • miowz says:

        yala…ttgok mngu lepas kt tv3…budak laki tuu ckap lembut je tk tgking2..yg pnas jerit2 mas idayu la dlu..budak tuu relek je tkde pon panas2 kne tgking o MI tu…

        0

        0
        • miows bongok says:

          Budak tu cakap lembut konon, tapi KURANG AJAR! Faham tak Bahalol? Budak macam ni selalu aku jumpa, kerja McD, dapaat gaji gi Karaoke jamban. Orang masuk U, dia masuk Karaoke. Bongok!

          0

          0
      • NONI says:

        seronok tengok mas idayu kena provok ngan budak tu.baru kena sikit dah nak mengamok.

        0

        0
      • syaini says:

        sokong, Mas Idayu popular sbb dangdut dan geleknya. Jauh sangat suaranya drp Siti

        0

        0
    • Aku ORang says:

      Suara Mas Idayu mmg xsedap mane pun..
      Dia popular pun sbb jd Mentor utk Black dulu kot..
      Pastu yg Mentor Musim 4 terus tersingkir awal sbb protege dia x bagus..
      Kbai..

      0

      0
      • aku yang bernama says:

        Mmg tak sedap pun suara mas idayu ni… dia bertahan lama dalam industri pun sebab dia bawak genre dangdut which is tak banyak pun penyanyi dangdut yang ada kat malaysia ni. dia naik pun lepas Amalina undur diri. bongkak sangat padahal suara tak sedap pun. harap gelek je lebih. gelek murahan!

        0

        0
    • batgirl says:

      Aku tau nape Mas Idayu sentap dengan soalan budak ni… Sebab sebenarnye dia menemui kebenaran dalam kata2 budak tu kannn kann sampai berubah air muka kau… Mmg dia tau suara dia tak sedap, somehow dia dapat jugak jadi penyanyi dalam genre yg tak memerlukan orang bersuara sedap…

      Anyway budak ni pon ada salah dia.. Tapi yg konon selebriti 22 tahun tu takyahla menyentap camtu. Buat malu je… Sesekali orang yg angkuh ni mmg kena sound sket, sbb kalo tak selamanya dia ingat dia lah yg paling tinggi dari semua orang..

      0

      0
  2. jemah pkasam says:

    hahaha..

    0

    0
  3. manusia says:

    hahahha…. aptb

    0

    0
  4. ina says:

    hihiii bg aku mas idayu cpat melenting.. aku tgk bdk tu soal dgn muka slamber je tpi masiidayu ni yg melenting lebih2.. kta dh dlm bidang 22 thn.. xkn dgn bdk 22 thn pun nk melenting.. adat la manusia mcm2 ragam.. aku rase dgn pgalaman yg 22 thn dia ada mesti tau nk jwp.. bkn nk terjerit2.. seram aku dgr..

    0

    0
  5. aku says:

    budak ni..mmg muka mintak kaki

    0

    0
  6. mr one hand says:

    memang ko nyani xsodap mano pn..harap gelek gerudi ko yang sg murah je. Hisss malu weeiiii pompuan gelek2 mcm xdo barang lain nk promote…budak yg tanya soklan tu rasanya bukannya kurang ajar..dia cool je tanya soklan kt ko. ko rasa trcabar bila org kato ko nyanyi xsodap..pdn muko ko hengat ko hebat sangat ko..kunun2 ‘SIAPA DIA NK PADANG RONDAH KEK DEN” 21 tahun melalak xsemesti xdo buek salah OPAH oiii…ni mosti tahap nk MENOPOS dh ni. Mas idayu terperasan bagussss…TV3 hamik ko pn sobab cheap sale jer…lOL..

    0

    0
    • jemah pkasam says:

      x payah la nk emo kak mas,suara kak mas sedap,pnglmn bpuluh tahun duk gerudi..xkan sb pserta tu kak mas nk angin? kak mas kann..kritik tu pon agak3 la,depa pun ade prasaan mcm hakak mas jugak..

      0

      0
  7. kak mas says:

    gelak ak tgk video ni rse nk sepak2 je muke budak laki tu tp salute la dik ko mmg hati kering muke tembok berani lwn kak mas hehehehe pak nil pn xberani nk lwn dia ..kelasss sgt

    0

    0
  8. maksutimah says:

    manenye sabar mas idayu ni..kalau sabar takde la die pun melenting..budak tu pun rilek ape tanye soklan..mas idayu yg melenting lebih..haha..ntah2 die pun tak boleh terima budak tu tanya gitu..same je mas idayu dgn budak tu..

    0

    0
  9. Anonymous says:

    ade yang perasan tengok cara mas ida yu pegang mic…tak pernah dibuat penyanyi manapon di dunia ni

    0

    0
    • mummy77 says:

      Ikut pengalaman mummy, sebenarnya pegang mic tu ikut kekuatan pegelangan tangan.. kadang2 mic tu berat di atas jadi ampungannya kena lebih .. pada pendapat mummy sbb pernah dapat mic yang beratnya tak sama.. hehehe tapi mummy bukan penyanyi hahah kalau nyanyi pun untuk baby hehehhe

      0

      0
  10. Mek Ti says:

    Laki ni cari publisiti. Meh sini Mek Ti nak tampo sekali. Kau ghase badan kau sado ko kuat? Relax & Blah sudah.. Sangap sgt nk jd retis ke dik?

    0

    0
    • Temptation says:

      Mas Idayu byk kan buat amalan agama. Lepas ni buat muhasabah diri dlm ISLAM. Jadi lah mentor bahagian bacaan Al-Quran yg akan dtg. In sha Allah boleh. Jgn kata tak bole mmbaca Al-Quran klau pengalaman mnyanyi 22 thn, baca Al-Quran mungkin MI lebih dari itu. Berubah lah utk kebaikan agama, bangsa & negara. Aamiin.

      0

      0
  11. breep says:

    hahahaha…lawak betol.. mas idayu mst sontap!!

    0

    0
  12. adakukesah says:

    suara akak sedap ke
    ye sedap
    saya dengar biasa je
    hahahaha
    depan kamera wei mana mas idayu tak naik angin
    aku setuju dengan budak tu suara mas idayu memang tak sedap langsung mcm menyanyi dekat majlis orang kenduri kawin je
    mas idayu 21 tahun dalam industri memang la sbb die tak cari kerje lain
    tapi budak tu jangan la argue lebih2 dgn juri
    2 kali 5 jerk

    0

    0
  13. hui says:

    hahahaha…. kjp lagi famous la brother tu… dahsyatt.. dah gilee da mas idayu..

    0

    0
  14. Anonymous says:

    drama ja ni…mau kasi laris mentor

    0

    0
  15. gred A says:

    sudahlah mas idayu..bawak2 la bertaubat..kau nyanyi pun semput…saki baki peminat kau pun tinggal makcik-makcik kampung je…kau ni artid gred D je pun xyah komen letup sangat..

    0

    0
  16. Anon says:

    sora Mas tak sedap itu dia punya hal..dh dia taknk ambik bdak tu sekati dia la, dia mentor..bdak tu nk pksa Mas ambik dia jgak dh knpa..attitude dh gitu susah la nk didik. kecewa xdpt msuk mentor mcm apa sgt, byk lg cabaran dlm dunia ni, perjalanan msih jauh..jgn la mudah sgt patah semangat !

    0

    0
  17. Yahoo! says:

    Suara Mas Idayu memang so-so tapi bakat mengajar dia tak boleh dipertikaikan. Program Mentor terdahulu aku rasa mas Idayu antara guru yang terbaik, ajar bersungguh dan sayang anak didik macam anak sendiri. Suara merdu tak semestinya jadi tenaga pengajar yang baik. Contoh terdekat Siti masa Mentor dulu..punya lah bz sampai anak didik belajar dengan protege lain. Kesian kan..

    0

    0
  18. 4 Mbps says:

    Gimik semata2. kalo tak, mcm mana blh siap ada sneak peek focus muka mamat tu sblm kejadian. mcm tau2 plak jurukamera ni kan…

    0

    0
    • rainbow says:

      xsilap ak kamera mmg akan rakam semua, then lepas tu bila ada pape yg jadi diorg mark la no n kerja orang suntingan la nk sunting rakaman mcm mana..bkn program live pn..

      0

      0
  19. Mat K says:

    budak tu biadap, mas idayu tak sabar.

    boom, azwan ali gak pakai tudung.

    0

    0
  20. jane says:

    It is normal for a candidate to behave like that boy, but it is not normal nor professional for a judge or mentor or what ever you call it, to behave like mas idayu. Pernah terjadi dlm american idol sorang laki ni curah air kat simon cowell pasal simon kata dia tak boleh nyanyi…tapi simon tak marah n tak mengamuk pon macam mas idayu…thats professional….

    Cara dia duduk macam nak meniarap atas meja semasa mendengar budak tu menyanyi pon no respect to the program n the candidate. Kalau dia rasa penat, but she gets paid. Budak tu pon tunggu lama jugak for his turn, hargai la dia sikit bcoz he choose u to be his mentor.

    Kalau dia nyanyi tak sedap, which i think he can sing, cuma perlu di asah sikit. She shd tell him nicely that she has to listen to other candidates before she decides to choose here protege. The boy is not a singer of course tune dia lari, tu la kerjanya mentor, to tune him up.

    Sebenarnya mas idayu tercabar bila budak tu kata dia nyanyi pon tak sedap. The boy cannot accept when mas idayu said that he cannot sing, thats normal but mas idayu also cant accept when the boy said she cant sing…n she go crazy… is that professional for being in the industry for 22 yrs….so pathetic mas idayu….tv3 u are cheapskate for choosing her….

    0

    0
    • tah hapa hapa says:

      well said jane. well [email protected] exactly my sentiment. takde profesionalism and takde elegance langsung. the fact she said “…22, muka 30.” tak perlu langsung statement tu. itu pun dah cukup buat budak tu hangin, tapi dia cool. nak buat camne. diva dah nyanyi 22 thn ye dak. pada aku, suara takde wow factor, sexy lebih, gelek lebih.but budak tu pun kenelah terima hakikat. move on lah boy.

      0

      0
    • jimmy says:

      Weyhh.. kau nak mas idayu cakap ape lagi? dia dah cakap cuba lagi dah blah la. Memang budak tu ade hak nak tau kenapa dia xlayak tapi dia pon xboleh ikot key yg mas idayu bagi. I went to vocal classes before so I know.

      Siapa xmarah kalau budak baru 22 tahun menjawab macam tu. Memang cara dia cakap relax tapi kurang ajar. Yes suara mas idayu pon xsedap mana but at least she got a very long experince to those protege for her to give knowledge to. And that boy is not talented. His voice is too plain. He can learn but take time to improve.

      Tv3 chose mas idayu for publicity because she can make the show looks interesting and people wanting to watch the hot gossip of it. Learn the tv industry dulu la dik kalau nak bercakap. Dorang nak jaga rating. Kau siapa tau orang tu talented ke x. haihhh

      0

      0
      • shah says:

        ape kate ko g uji bakat nyanyi jimmy yelaa ko kan dh g kelas vokal msti vokal ko mantap dan sesuai dgn kriteria y mas idayu mahukan??so,boleh lah kami tgk camne mas idayu komen ko…hehehe…

        0

        0
    • jenj says:

      Agakdah…ayat orang putih sebaris …bawah bm jugak….takplah..

      0

      0
    • Anonymous says:

      Betul sangat…

      0

      0
  21. Anonymous says:

    TV3 patut tukar masidayu dgn penyanyi lain..beri peluang
    Peluang artis yg lain..jd artis kena jaga hak org awam..

    0

    0
  22. Syg Baby E says:

    Hahaha…
    MAs Idayu kena byk bersabar yekk…
    Budak nie jenis tak mkn saman…kureng ajer sikit…dah kata cuba lagi…balik je lah…kna pandai terima org lain komen ..nnti da kt stage bila juri komen piching awak lari..pastu ko xterima…mmg payahla…kdg2 kita rase kita nyanyi sedap….padahal kelaut bila org lain yg dengar…belajar lagi ye dik…attitude pn kena ubah dik…g pn adik baru 22 thn…byk mse lg nk perbaiki vokal…jgn mengalah…

    Suke dengar sore Dato’ CT menyanyi…heeeee

    0

    0
  23. Anonymous says:

    Guru muzik ni kdg suara tak sedap, tapi diorang ada teknik mengajar menyanyi yg bagus. Cth cikgu siti hajar ngan cikgu yg af tu. Suara sedap tu gifted. Tapi kalau suara sedap tapi takda teknik pun tak guna. Sebab tu perlu ada guru. Kalau tak, knp cikgu siti hajar tak jadi penyanyi walau dia guru muzik

    0

    0
    • datin gayah semanggol. says:

      Aduhai … cik anon. Cikgu siti tu suara dia sedap dn pernah mndpt twran. Dia adalah Lecturer music. You patut dngr dia nyanyi live mesti awk terpesona dgn suara cikgu siti.

      0

      0
  24. mek lara says:

    setuju mas idayu tu layak sangat ke jadi mentor..? dia kekal pon sebab xde pelapis lain nak gelek muntot cam dia tuh. hahaha. dah la nampk ketiak wekkk. terbaik la bro walaupun ko ni jenis xpaham bahasa. orang cakap key hang nak jugak bertekak lol.

    0

    0
  25. Ap nk jadi le says:

    Jujur aku ckp…suara mas idayu x sesedap mane pn..silap bdk lelaki tu gak x leh terima kenyataan n melawan..mas idayu plk panas baran n suka sgt melenting..ap salahnya komen kat budak tu secara halus ke..sy suka tengok dayang..dia jarang marah wlpn peserta ad y wat hal…dia sabo jer x mcm mas idayu ni…

    0

    0
  26. Saya Anak Seni says:

    Beginilah kehidupan anak seni, suka dipuja dan ada yg tak suka cam cam kata mengata. Ok berbalik kepada budak ini, menyanyi ini semua orang boleh menyanyi tapi apa yg mas idayu cakap tu betul. Cuma apa yg saya nak kata disini ialah budak ni masih muda tak faham apa apa lagi dan mas idayu mungkin berada dlm industri ini lama lebih arif dan tahu requirement yg you hendak. Budak ni pun tak tinggi suara pada you cuma mungkin seolah cam tak mahu faham apa yg you katakan. Jadi you tak perlu tinggi suara, kadang kadang bila org kata pada kita, kita tak boleh terima sebab kita rasa kita sudah bagus dan tak perlu diajar. Dalam keadaan begini kita perlu berfikir sejenak budak ini masih muda mungkin cita cita nya nak jadi penyanyi, jadi kita yg diberikan peluang untuk menilai seseorang perlulah ada kesabaran dan perasaan rendah diri baik siapa pun kita. Conclusionnya apa yg saya nasihatkan jgn ikut hati dan perasaan tapi jadilah juri yg professional menggunakan akal fikiran dan mengatur kata kata sebagai seorang penasihat yg baik. wasalam.

    0

    0
  27. nok gebuzzz says:

    budak laki tu pun x btol…giler glamour,nak fames cara murahan sanggup buat muka tembok mcm tu….bodoh betul…

    0

    0
  28. HukAloh says:

    Dua-dua tak betol. Tapi kan, aku rasa nak terajang je budak tu. Annoying betul duk melawan cakap orang.

    0

    0
  29. Anonymous says:

    bongo ni mas idayu. tembirang je la. I xsuka u. mentang2 la orang dia pernah jd juara. jangan la strik sangat dengan peminat u

    0

    0
  30. Anonymous says:

    aku x rasa budak tu salah…kalu korg kena marah mesti korg pun rasa sakit hatikan..mesti korg pun akan mjwb mcm budak tu kan..salah mas idayu gak coz marah org mcm dia tu paling bgus sgt…memang betul ckap budak tu suara mas idayu bkn sedap pun ..biasa jer…

    0

    0
  31. kak limah says:

    klu ngan org lain pn budak nie boleh melawan,dgn mak ayah dia cmnew la kn …

    0

    0
  32. sapaaaa aku says:

    hahahahahhaha….. lh drama jak tu..

    0

    0
  33. lihat sajer says:

    issh x paham aku..yg komen2 duk kutuk mas idayu nape…mmg btol pon dia cakap budak tu x boleh nyanyi….setakat nyanyi karoke boleh la….mmg patut pon mas idayu sentap sbb budak tu duk cakap benda yg sama ..duk ulang ulang…aku pon hangin kalo kat tempat mas idayu… tgok muka budak tu pon cam muka saiko….eeee seraaammm

    0

    0
  34. Jenab says:

    hahahah . adoi bro ni kelako lah bro , bukan tak kelako . kelako . hahahahhah

    0

    0
  35. Naura says:

    Assalamualaikum.
    Ni pertama kali sy nak comment kat sini.
    Btw, lelaki ni schoolmate saya. Die mmg psycho macam ni dr
    zaman sekolah. Bukan nak.memburukkan, tapi dari zaman sekolah
    dia jenis sukar nak terima pandangan org lain. Bagi saya kak Mas tak salah.
    Dia dah cakap elok2 pada mulanya. Tapi Erdy ni yg melenting. For me, sebagai org yg lebih muda, kita perlu respect org yg lebih tua.

    0

    0
    • Adriana says:

      Kalau kena kat akak, rasanya dia ni memang makan penampar. Ni mesti mak bapak tak pernah marah atau ajar hormat orang yang lebih tua ni.
      Dalam erti kata lain, kurang Ajar.

      0

      0
      • shhh says:

        y bdk mmg bdk laa abis y tua bangka pun menengking kenapa…lg satu,klu ko pasan,awal2 si mas ni ckp “umo 22 tp muke cam umo 30”..klu ko sakit ati tak??at least respek la skit org..kt mrh klu org tak respek kt tp kkdg kt x sedar kt pun tak respek org..so mungkin bdk ni dh bengang kot time tu..abis tu time bdk tu nyanyi mas idayu boleh baring ats meja..itu ke sifat seorg juri y profesional??klu btl x sedap sore bdk tu tak perlu buat camtu..kpd mas idayu sila bljr cara tuk hormat org br org akn hormat kt..dn tuk bdk tu,jgn cpt bengang sgt..cb klu ko ade kat tem bdk tu agak2 ape y ko buat??

        0

        0
      • Mak jemah pemalu says:

        Tak perlu kotsebut mak ayah tak ajar so anak jadi kurang ajar….umur dh 22 taun xkan tak tau cara beradab…tak ada mak ayah yang nak anaknya jd kurang ajar…kesimpulannya..xyahlah sibuk nak masuk program camni..semuanya nak merosakkan bangsa seniri..

        0

        0
    • Anonymous says:

      Naura,,aku pon kenal budak ni..dulu kerja sama tempat dengan aku,,
      mmg dia ni psycho,,dan kurang ajar. Tak boleh di tegur sikit,
      Dulu bergado dgn supervisor tempat kami kerja then kena transfer ke mana ntah aku pon tak ingat.
      Baru ni dapat taw dia da kawin and ada 2 org ank,, huhuhuh
      Harap didik anak tu baik2 la yer..

      0

      0
  36. budak2... says:

    ni mmg tahap kurang ajar..sama la mcm budak sekolah lawan ckp cikgu..cikgu tegur salah budak, budak jawab balik cikgu pandai sgt ker??

    0

    0
  37. The Boy betul2 Saiko MI tu~~ kesian kak Mas kena saiko budak mentah hahahah.. MI pembawaan pnyakit monopos , tula cepat melenting….

    0

    0
  38. anglica says:

    power budak ni..selamba jer, berjaya kenakan mas idayu. da nampak kt situ perangai buruk mas idayu ni. sombong dan riak.dia igt dia hebat sgt

    0

    0
  39. mia says:

    i kenal mas idayu pasal black.. tapi kenapa dia jadi mentor sampai beberapa kali? ramai lagi legend kot

    0

    0
  40. tak sokong mana2 says:

    kalau tak terasa hati buat apa nak marah2. rileks je la kalau dah tau budak tu tak tau apa2. ni tercabar plak. budak tu tanya juri rileks je…hahaha.. cuba bagi budak tu 1 lagu baru yg belum ada sapa2 nyanyi. pastu bagi mas idayu plak nyanyi rasa2 boleh ke bawa lagu org. klu bagi ella nyanyi lagu org pun tak boleh.

    0

    0
  41. Fish Fairuz says:

    Itulah masalahnya bila MI kritik maut peserta blh tp bila peserta kritik dia balik x blh.
    Next time, kak Mas jgnlah lancang sgt. Awak sllu memalukan peserta2 audition depan camera, now turn awak pulak.

    Sekian.

    0

    0
  42. aini says:

    Bdk tu mmg ckp lembut tp dlm lembut tu dia saiko MI…sbrnye bnyk org cam dia dlm dunia ni

    0

    0
  43. abcdefghijklmnopqrstuvwxyz says:

    Mas Idayu ok. nyanyi pun ok. semua genre dia bole bawak. tapi dia pefer nyanyi dangdut. ingat senang nak nynyi dangdut bunyi sedap.

    0

    0
  44. sempoi says:

    kkdg artis pun klu nyanyi live kelaut jugak..so its normal laa bg org y tak tahu ape2 psl tune,key dan sbgnya…klu diorg tu pndai nyanyi tak de laa dtg ujibakat g je terus mne2 syarikat rakaman rakam album..bdk laki tu sbnrnye sj je nk ‘usik’ si mas idayu tu..nk tgk camne mas idayu ni..tp mas idayu ni jns y tak boleh di jentik,melenting pulak..hahaha..lawak je aku tgk bdk tu menjawab..mmg sj nk saiko mas idayu..last2 dgn mas idayu skali tersaiko…

    0

    0
  45. kak jah says:

    jap lagi mesti davis teo cari budak tu ajak berlakon lak.. hahhaa

    0

    0
  46. bukan bung mokhtar says:

    elok la tu dua-dua pun sama je kurang ajar.
    tak kemana pun…

    0

    0
  47. kesian says:

    alaaa…. 21 ke 22 thn ke…. bukan aktif nyanyi pon selama thn2 tu…. sejak menjak 7 8 thn ni jer aktif lepas anak dia yg duk sorok kt johor tu dh besar… selama tu nyorok ade ke sebuk nyanyi tiap thn…
    tp dlm hal ni… dua2 pon ade silap juge…. budak tu pon kurang ajar… tp mas idayu pon bole jer ckp elok2 teknik xbetui ke ape… ni duk ulang awak xbole nyanyi… budak tu pon dh tanye elok2 dulu ape yg x betui… memasing penat kot… tunggu lama… edition xabis2…

    0

    0
  48. abang askar says:

    dah monopos ke minah ni….meroyan semacam aja…

    0

    0
  49. abg sangap says:

    Hahahaha… budak tu yg sengal, bukan nye bagus sgt suara pegi keraoke je.. ade hati nk masuk mentor, wakaka.. mas idayu tu otai.. klu tak otai black tak naik bawah dia la.. anak didik dia si black tu skang pun dah jadi somebody sbb belajar byk.. bukan persoalkan byk2 pasal menda2 yg remeh.. bodoh betul budak tu kalau jumpa tolong pukul bleh dak

    0

    0
  50. Anonymous says:

    masaalah mental budak ni

    0

    0
  51. awan nano says:

    Kelakar ar ko ni mas idayu…Bahahahaha….21thn menyanyi…perangai diva lettew…berlagak..sombong..sekali kena ‘cuci’ ngn bdk umur 22thn..padan dgn muka kau…..tak profesional langsung…mental kau tak kuat..pergi la bljar Psikologi….. ni tak meroyan mcm laki kena rembat jerr….

    0

    0
    • hah says:

      saiko ape macam tu , budak tu mmg mental , anak manja , jenis kalau x dpt ape yg dia nak , dia x puas hati .. mas idayu dah terangan baik2 pun x reti nak faham .. blh2 dia ingat suara dia sedap sgt .. dgn gaya muka berlagak , bajet cool la tu bila buat mcm tu ..

      0

      0
  52. ahhpropa says:

    ni semua lakonan lah…tv3 da standby bayar budak tu nk suh buat drama sket…tv3 pun nk buat ala2 american idol gak..kalo tak takkan lah sorg dri sabah dtg ujibakat untuk protege ajai die ckap tdo kat tepi jalan dua hari selama kat kl..pastu tetiba ada cameraman tv3 ikot kemana dia pegi??siap dlam train pun camera ikot

    0

    0
    • riri kuri says:

      bodo la ko..budak yg dtg dari sabah tu mmg btul tido tepi jln..tapi lpas tv3 dpt tau n dpt tido hotel terus dia sruh budak tu lakonkan blik..ko ni msti budak skolah lg kn?

      0

      0
  53. ahhpropa says:

    ni semua lakonan lah…tv3 da standby bayar budak tu nk suh buat drama sket…tv3 pun nk buat ala2 american idol gak..kalo tak takkan lah sorg dri sabah dtg ujibakat untuk protege ajai die ckap tdo kat tepi jalan dua hari selama kat kl..pastu tetiba ada cameraman tv3 ikot kemana dia pegi??siap dlam train pun camera ikot..think logic..

    0

    0
  54. Lois lain says:

    Adakah aku sorg je yg perasan bila mas idayu ckp pasal lagu asli mamat ni igt mas idayu ckp pasal org asli?HAHAHAHAHAHA

    0

    0
  55. adab says:

    adab seorang yg ingin belajar.
    adab seorang yg ingin mengajar.
    perlu belajar jadi yg cinta ilmu dan jadi memperbaiki diri untuk berjaya dunia akhirat.

    0

    0
  56. Anonymous says:

    AKU KENAL LA BUDAK NIE..BUDAK HARVEY NORMAN IOI PUCHONG TAK SILAP,,TAPI SEKARANG TAK TAHU LA MASIH KERJA SITU LAGI ATAU TAK..MEMANG KURANG AJAR ,,UMUR BARU 22 BERLAGAK MACAM 32,,,DA KAWIN OK DAK NEH!!! ANAK 2 LAGI HOKAY!!…. HARAP LAH ANAK KAU TAK IKUT PERANGAI MACAM KAU!

    0

    0
  57. mamat says:

    Mas Idayu jelas nampak emosional. Orang yang emosional, memekik-mekik dan menengking-nengking orang lain pada saya tidak layak menjadi mentor ataupun ikutan walaupun apa alasannya. Erdy Sofian dan Mas Idayu harus bermuhasabah diri kerana pertelingkahan ini, namun Mas Idayu lebih perlu lagi kerana dia telah 22 tahun dalam industri menandakan semakin singkatlah masa Mas Idayu berbanding Erdy Sofian jika mengikut hukum alam.

    0

    0
  58. dua2 bahalul….bodoh siut…..

    0

    0
  59. yg biadap jgn disokong says:

    sape sokong mas idayu jom like page kami sokong mas idayu at fb haha

    0

    0
  60. mas bunny says:

    Mas idayu ni mas bunny nk komen…stkt bleh nynyi dangdut jer xpyhlh nk ckp mcm kn ko ni ct nurhaliza..cube bg ko nynyi lgu genre lain..mau tcungap2 ko agknya.ko ni perasan bgs jer..tgkla dlu ms ko jd mentor black mgajar mcm kn ko ni artis international sgt nk bwk rotan bgi…ko ni poyo jer lbh..baik ko dok umh btauuuubat n mgaji dr dok komen org dgn pkaian ko yg mjolok mata…pembawakn biarlh sesuai dgn usia..

    0

    0
  61. […] dipam dan diberi kepada bayi dengan mengunakan botol. Kemudian Che Ta sendiri telah memberikan komen yang susu yang diberi kepada Aaishah ialah susu ibu yang dipam dan dimasukkan ke dalam botol. Memang […]

    0

    0
  62. Anonymous says:

    kalau aku kat tempat mas idayu tu, bila budak lelaki tu tanya suara aku sedap ker?
    aku dgn lemah lembut, ikhlas dan relax akan jawab gini, “Adik, akak dah berada dalam dunia ni mungkin lebih lama dari usia adik sendiri. sedap tak sedap tu adalah pilihan pendengar, ianya subjektif, mungkin sedap bagi siA tapi tidak bagi siB. Masalah adik ialah bukan sebab suara adik tak sedap, suara adik memang sedap cuma ianya masih tidak memenuhiu kriteria yang telah ditentukan. Akak kena cari yang lebih baik dari adik sebab ramai lagi yang menanti utk diuji bakat ni. Adik balik dulu, usaha lagi dgn gigih, tahun depan jumpa akak lagi ya, boleh?”

    haaa…camtu lah aku akan cakap. Kesian aku tengok budak tu kena kepit keluar….ckp elok2 apa salahnya…dia kritik org takper, org takleh kritik dia, terus kena halau…dunia ni bulat cik idayu oiii….arini awak malukan anak org, lain hari orang malukan anak awak pulak…

    0

    0
  63. Anonymous says:

    Budak ni mmg biul le….kalo nk belajar kena le merendah diri…ni tk belom apa2 lgi dh tunjuk kurang ajar dgn guru…kalo berbakat pon belom tentu guru nk ambik jdi murid depa….inikan lgi tk de bakat….kalo dh rasa diri tu bagus sgt tk payah cari guru untuk mengajar terus masuk pertandingan menyanyi terus..tgok boleh menang ker tk….aku sokong MI masa dgn black,walaupon black tk ada rupa dia tetap dgn pendirian dia utk ambik black jdi murid dia sbb dia tau black ada bakat walaupon tk de rupa…sbb dia tau kebolehan black…so tk payah le pertikaikan kebolehan MI dlm mencari bakat baru sbb dia lebih berpengngalaman dlm nyanyian ni walaupon suara dia tk berapa sedap kalo nyanyi lagu lain selain lagu dia….

    0

    0
  64. Anonymous says:

    Baru ko tau MasIdaU…sekali buku bertemu ruas…ambik ko

    0

    0
  65. Anonymous says:

    Kelakar la ngan kak mas ni. Sabar kak.. kata 21tahun dalam industri.tak kan la sampai nak menenking camni.. budak tu baru nk mintak ajar.. belum apa2 akak dah marah…hihi.. kak mas ..nnt masuk rancangan realiti.. astro banyak buat camtu.. kita tgok plak akak kena adili plak.. mintak2 masa tu ramli ms n ajai jd juri.. baru mantopl.
    pasti budak laki pun satu.. dah tahu kak mas tgh angin lg bakar api yg sedang marak.. hihi… cuba lagi ye..

    0

    0
  66. Ash says:

    Ok lah tu Mas Idayu nak baling heels kat budak tu..kalo aku dah lama baling meja kat muka budak poyo tu uols

    0

    0
  67. laila says:

    Kenapa lah korang nak judge lebih lebih , yang salah sekarang dua2 . Mas idayu salah sebab tak profesional , tak ada kesabaran yang tinggi , cepat melenting . Mamat tu pun salah sebab dia sound mas idayu depan camera , mas idayu pun ada maruah dik oi . Contohnya macam kau boleh membaca tapi orang kata kau tak boleh membaca , kau kena pergi sekolah balik , apa kau rasa ? Marah tak ? Marah kan ? Please sesiapa yang comment tu , korang pun matang lah sikit , jangan nak duk comment sana sini tapi korang sendiri tak professional , macam mana ? Mas idayu tu nyanyi tak sedap bila dia tak nyanyi lagu genre dia , dia genre dangdut , dia sesuai nyanyi lagu tu , memang lah bila dia nyanyi genre lain lagu tu jadi tak sedap . Ingat , citarasa orang berbeza , mungkin ada yang suka cara nyanyian mas idayu , mungkin ada yang tak suka . So korang pun tak perlu nak kritik lebih lebih k . Tak backup mana mana pihak , hanya beri pendapat . PEACE .

    0

    0