Written by Bella | May 10th, 2019

Pengarah terkenal Michael Ang baru-baru ini mengesahkan beliau sudah memeluk Islam lebih setahun lalu. Ramai yang menyambut baik berita pengislaman beliau dan mendoakan agar Michael terus istiqamah.

Bagaimanapun, ada pula netizen yang mempersoal amal ibadahnya sebagai seorang Muslim.

Umum mengetahui, Michael sering menggunakan akaun Instagramnya untuk memberikan komen dan pandangan tentang pelbagai isu termasuklah membuat ulasan produk. Ada netizen berkata mengapa Michael tidak memuat naik foto melakukan ibadah contohnya solat tarawih.

Tidak mudah melatah, Michael membalas komen terbabit dengan menyatakan soal agama dan keimanannya adalah isu antara dirinya dengan Allah SWT sahaja.

Nasihatnya kepada netizen tersebut, janganlah terlalu menunjuk ketinggian ilmu  kepada orang lain. Pada akhirnya, hanya Allah SWT yang akan menilai keimanan hambaNya.

Beribadah tidak perlu menunjuk-nunjuk kerana akan timbul perasaan riak dan sombong dalam hati serta merasakan diri sudah cukup sempurna. Biarlah ia menjadi rahsia kita dengan Allah SWT sahaja.

35 responses to Dikecam Tidak Muat Naik Foto Beribadah, Ini Respon Michael Ang

  1. faraj says:

    “Tolong lah jgn jadi perangai.. PAS…penunggang Agama”

    9

    25
  2. WickEd says:

    Bulan2 puasa mulut si rymanshah mcm longkang…ni perut lapar tak guna tapi hati bernoda…buka sudah buat penat kau tahan perut kalau kau memalukan Islam…tak perlu pe nak tunjuk gambar gi terawih, pakai telekung, dlm masjid dll…ramai yg ambik tu semua nak bagi tau org dia buat jadi riak…lagipun dia kan saudara baru…give him a break la…nasib baik aku sini dah buka…memalukan mulut jalah perempuan!

    30

    16
    • Anonymous says:

      Ada jgk manusia mcm rymanshah tu. sampah. agaknya dia mmg suka tyg apa amal ibadah dia buat kot. sejenis manusia hati hitam.

      26

      16
  3. JUSTSAYING says:

    HAHAHHA LAWAK LA MICHAEL ANG. MICHAEL ANG, NK BGTAU JGN GUNA AYAT MAMPUS TAU. MGKN BLH TUKAR KEPADA AYAT MENINGGAL. YOU DAH CONVERT ISLAM, KENE CKP GUNA AYAT BAIK2..ISLAM TAK AJAR HAMBA NYA GUNA BHSA KASAR MCMTU WLPN TGH MARAH :)

    0

    38
    • bukanizreenyangpastinya says:

      ada je orang melayu yang guna bahasa mampus tu jugak. what is your point actually sis?

      33

      20
      • Anonymous says:

        eloklah dia ckp mampus, sbb ayat2 MA tu ada sejukkn hati yg membaca, ayat mmpus tu sesuai utk raymanshah, …agaknya dia tu non muslim..agaknyalah..
        hahahahaa

        19

        20
        • Pekerja Gomen says:

          Bila orang yang baru convert Islam lagi paham Islam berbanding yg mmg lahir2 dah Islam….

          26

          15
      • Anonymous says:

        Ok fine. Lets sama2 guna perkataan mampus . X salah. For a start, lets be careful kat jln time2 raya. Takut accident n mampus, x sempat jumpa parents .lain la klu parents dah mampus.

        0

        4
        • Anonymous says:

          perktaan mampus dn meningal..boleh digunakan dlm situasi mod diri, atau tempat..tak kn sesuka hati nk ckp mampus, ketika mod tgh baik dan tenang umpama dpt duit loteri / rasuah berjuta..

          1

          1
    • kiah desperate says:

      Aku rasa memang itu perkataan yg sesuai digunakan utk soalan yg macam tu.
      Bunyi agak kasar tapi penggunaan nya betul .
      MA , pls stay strong , just ignore org cam ni…

      15

      12
  4. desa sangat ko ni says:

    weh makcik kampung mana yang comment kat michael ang ni? no wonder la people end up hating islam. hati busuk mostly. kalau tak berlumba tunjuk iman tu bukan melayu la namanya. lagi satu, your ‘mf ye’ sebelum bertanya benda menyakitkan hati tu bukan lesen untuk jadi annoying as hell. puih.

    35

    22
  5. Anonymous says:

    alahaiiii time bulan pose ni sorang2 retis upload bukti g terawih…
    dgn alasan telekung / kurta / songkok etc sponsor dari sekian2….
    padahal nak showoff jerrk… g sehari jer pun nk upload mcm lah g hari2
    bagus micheal ang ni tak hipokrit…
    ibadah utk diri sendiri bukan utk menunjuk2 gilakan likessss…

    30

    22
  6. anti-bengong says:

    perangai mcm ni yg jenis kene tipu time pru aritu la,tgk org tua kutuk upload video menangis fikir masa depan anak cucu terus percaya org tua tu hero

    0

    13
    • a says:

      orang tua tu mmg hero pun. dia lah yang bagi idea buat KLIA, Putrajaya segala mak nenek yang memudahkan kerja kau. Kalau nak dibandingkan dengan orang lain, orang tua tu lagi berani, pandai, hebat, amanah dalam kerja, kurang amik mc walaupun dah 94 tahun lol. ko?

      21

      17
      • Anonymous says:

        sebut nama lah..org tua tu..org tua tu..penakut..

        8

        10
        • Macai dedak Najibooo says:

          Anti bengong …hang tu dah bengong sbb sokong raja pencuri n pemaisuri penyamun tak habis habis …

          Yg tolong selamatkan negara kena kutuk …pencuri penyamun perompak di sanjung …dasar melayu otak selut

          8

          1
    • Anti penyamun bodoh says:

      Aih bodoh nya lah engkau… nasib kau bodoh … kalau kau bijak SIKIT pun jgn2 kau jadi penyamun lagi teruk. Hadam ye.

      0

      1
  7. Anonymous says:

    budak lagi tu…dah tgk IG die…siap blakon jadi “mak” budak…konon anak die dkt maahad…mental betul…haha

    5

    11
  8. Anonymous says:

    jangan layan sangat mic..awak dah muslim pun saya dah bersyukur sangat..welcome saudara baru..

    11

    15
  9. R says:

    Relaks la semua. Kita kecik dulu pun nk solat pun bukann senang. nk hafal ayat pun payah kan? Nak puasa pun merangkak pelan pelan baru complete. Pasal solat tarawikh biarla MA belajar solat fardhu dulu. Give him time ya. In Shaa Allah

    10

    13
  10. Anonymous says:

    MA, duit raya tahun ni ada x sedia, jgn lupa warna ye, merah tak apa, tpi jgn tulis selain dri Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir Batin.

    3

    3
    • Che Mah Onion says:

      Whats your point ????

      4

      0
    • Anonymous says:

      Mende la. Design sampul raya pun ko nk meroyan. Malu aku dgnnorg cam ni. Sampul warna biru xde tulis apa2 blh tak? Recyxle sampul surat je blh tak? Aku harap MA bg guna sampul CNY, sebb x nak bazir sampul yg byk2 dulu… membazir kan amalan syaitan, according to islam . Oh well, how about dia x bg duit raya? After all, sedekah yg besar pahala adalah di bln ramadan, bukan syawa

      0

      1
  11. syinta gila says:

    BILA ORANG YANG BARU MEMELUK ISLAM LEBIH BIJAK BERFIKIR DARI ORANG YANG ISLAM DARIPADA KECIK. ALAHAI, TOLONG LA BUANG PERANGAI BODOH TU DI BULAN RAMADHAN NI

    20

    15
  12. Anonymous says:

    Omggg melayu memang banyak masalah ye,bila ad a masa free urus orang je mengata orang je.

    6

    10
  13. Hmmm says:

    Kehebatan bwg2 meleis

    0

    10
  14. Anti minah tudung kerek says:

    Michael nasib baik kau lelaki ..oalau pompuan …..habis la melayu gila tudung paksa you pakai tudung tudung tudung tudung ……

    Melayu tak ada lebih penting dari tudung …..
    Tudung tudung hijab turban

    6

    0
  15. Anonymous says:

    Wow byk yg sokong rymanshah dngn unlike.. So plese sedekah unlike sikit

    4

    0
  16. Issa says:

    Makhluk mangkuk macam rymansha ni mungkin seorang dua dalam berjuta netizens Di Malaysia, so jangan la pukul Rata dengan tajuk Yang macam ni.

    0

    0
  17. Nini says:

    Respect cara michael,dia saudara baru dan tahu apa yg terbaik

    3

    0
  18. aku kau says:

    paduuuu padan muka lu haahahahah……

    0

    0
  19. HAMADI says:

    ORG ISLAM YG MCM RYMANSHA TU LAH YG MEROSAKKAN… ACAH2 BAGUS LA TU…

    0

    0

Leave a Comment

Optional