Difteria : Kes Pertama Dikesan Di Selangor, Seorang Kanan-Kanak 3 Tahun Dijangkiti

Trending

Difteria : Kes Pertama Dikesan Di Selangor, Seorang Kanan-Kanak 3 Tahun Dijangkiti

Satu kes difteria melibatkan seorang kanak-kanak berusia 3 tahun dilaporkan oleh Jabatan Kesihatan Selangor. Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata kanak-kanak itu tidak pernah mendapat imunisasi difteria kerana keluarganya mengamalkan kaedah rawatan homeopati.

Advertisement

“Kanak-kanak ini mula mengalami demam, batuk dan muntah sejak 13 Ogos lalu. Pesakit dibawa ke Hospital Sungai Buloh pada Khamis lepas (18 Ogos) kerana sesak nafas dan terus dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi untuk rawatan dan pengawasan rapi.

“Ujian kultur swab tekak pesakit ini didapati positif bakteria Corynebacterium difteria. Pesakit menerima rawatan antitoksin dan kini masih diberi rawatan antibiotik,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau berkata setakat ini, kesemua 14 kontak terdekat kanak-kanak itu berada dalam keadaan sihat termasuk tiga daripada mereka tinggal serumah dengan pesakit dan 11 lagi di rumah pengasuh, namun status imunisasi kesemua kontak adalah tidak lengkap dan pemantauan ke atas mereka masih diteruskan.

Dr Noor Hisham berkata bilangan kes disahkan difteria di Malaysia setakat ini, meningkat kepada 27 kes termasuk 5 kematian iaitu 9 kes di Kedah dengan satu kematian, 7 kes di Negeri Sembilan, 5 kes di Sabah dengan 3 kematian, 3 kes di Melaka dengan satu kematian, 2 kes di Pulau Pinang dan satu kes terbaru di Selangor.

Beliau menegaskan istilah vaksin homeopati tidak diiktiraf oleh badan homeopati antarabangsa termasuklah Majlis Perubatan Homeopati Malaysia.

“Malah, badan-badan ini menyokong pemberian vaksin konvensional sebagai satu cara yang berkesan dan selamat bagi melindungi daripada penyakit cegahan vaksin dan komplikasinya.

“Vaksin sedia ada terbukti keberkesanan dan keselamatannya melalui kajian saintifik berskala besar sebelum ia digunakan ke atas manusia,” katanya.

Justeru, beliau menyeru agar ibu bapa memastikan anak-anak mereka di bawah umur 7 tahun diberikan imunisasi.

Pastikan mereka mendapat imunisasi lengkap untuk keberkesanan optima bagi mengelak jangkitan penyakit cegahan vaksin dan komplikasinya, kata beliau.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...