Didapati Bersalah Jual Iphone Tanpa Pengecas, Brazil Denda Apple RM8 Juta

Teknologi

Didapati Bersalah Jual Iphone Tanpa Pengecas, Brazil Denda Apple RM8 Juta

Sejak keluaran terbaru daripada syarikat Apple, ia tidak lagi menawarkan pengecas dengan pembelian Iphone kerana Apple mahu mengurangkan pencemaran elektronik.

Tular baru-baru ini, Apple yang tidak menyertakan pengecas pada setiap pembelian Iphone didapati bersalah di mana ia termaktub dalam undang-undang hak pengguna di Sao Paolo, Brazil.

Advertisement

Apple Iphone

Pihak berkuasa perbandaran Sao Paolo, Brazil telah mengeluarkan denda sebanyak RM7.8 juta kepada Apple. Dalam masa yang sama, Apple juga tidak telus sebagai mana ia tidak selari dengan penggunaan dunia sebenar.

Tambahan, Apple juga gagal menawarkan jaminan dan gantian buat Iphone yang mengalami kerosakan kepada pengguna terutamanya disebabkan air.

Pihak Apple akan merayu kepada pihak atasan supaya denda tidak dikenakan dan mungkin perlu ke mahkamah untuk membicarakan kes berkenaan.

Advertisement

SUMBER

 

 

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...