Written by AbangNara | May 21st, 2012

Nampaknya Rita Rudaini memang keliru dengan sikap suaminya, Aidil Zafuan yang tiada pendirian di dalam isu permohonan cerai mereka. Semalam di BiPop, Rita berkata yang suaminya itu menganggap nikah kahwin macam bermain bola sepak. Memang jelas benar bunyi kecewa, frust dan fedup itu.

rita

Agak panjang cerita yang disampaikan oleh Rita Rudaini kepada Raja Nurfatimah Mawar. Abang Nara selitkan yang penting sahaja untuk tatapan anda semua.

Rita memberitahu Raja, dia keliru dengan pendirian Aidil. Sekejap mahu melepaskan, sekjap pula boleh menarik hasrat mahu bercerai. Bagaimanapun, ia bukan tindakan baru yang dilakukan, sebaliknya Aidil pernah melakukan perkara yang sama ketika tuntutan di Mahkamah Tinggi Syariah pada tahun 2010.
“Saya tidak tahu apa yang diinginkan. Dulu, ketika memfailkan tuntuan di Mahkamah Tinggi Syariah Seremban, Aidil begini juga, banyak bermain tarik tali. Saya jadi keliru dengan tindakannya”.

 

“Sebelum ini, cakap tidak serasi di mahkamah, hari ini (Rabu) cakap masih sayang. Saya tidak sangka berkahwin dengan lelaki yang kurang didikan agama, tidak takut dosa pahal apabila soal nikah kahwin dipermainkan, dia fikir macam bermain bola sepak agaknya”.

 

“Aidil mendakwa saya meminta cerai sedangkan dia yang memfailkan permohonan perceraian. Saya tidak takut, saya ada SMS sebelum dia keluar rumah meninggalkan saya dan anak-anak. Saya masih simpan bukti SMS itu, dia cakap dia tidak boleh hidup bersama saya lagi”.

 

“Awalnya, saya membiarkan saja, saya beri masa untuk dia berfikir, tetapi selepas lebih tiga bulan dia menghilang diri, saya SMS mengingatkannya hukum meninggalkan isteri selama 3 bulan 10 hari. Saya rasa mungkin dia tidak faham taklik yang dibaca sebelum angkat nikah dulu. Jika suami meninggalkan isteri tanpa nafkah zahir dan batin selama 3 bulan 10 hari, talak boleh jatuh jika saya mengadu di pejabat agama”.

 

Saya juga hantar pesanan, sekiranya dia tidak mahukan saya lagi, jangan biarkan saya lama-lama. Saya tidak mahu dia menanggung dosa. Dia balas pada saya, dia sudah selesaikan semuanya dan masuk bulan keempat meninggalkan saya, dia menghantar SMS mengatakan sudah memfailkan penceraian. Jadi kenapa cakap putar belit dan tuduh saya pulak? Jika saya mahukan perpisahan, saya meninggalkan rumah kelamin, ini sebaliknya keadaan sekarang, dia meninggalkan saya dan anak-anak tanpa nafkah.”

 

“Tuntutan panjang lebar yang dihantar tidak masuk akal. Saya anggap ia penipuan besar. Dalam tuntutan yang diserahkan ketika berlangsungnya perbicaraan di mahkamah, Aidil menuduh saya lari meninggalkannya. Diakui saya ada pulang ke kampung tetapi bukannya melarikan diri. Saya minta izinnya untuk pulang ke kampung bersama anak-anak. Kami bersalaman, Aidil mengangkat beg dan menghantar saya sampai ke kereta. Dia juga berjanji akan datang mengambil saya dan anak-anak selepas perlawanan bola sepak.”

 

“Saya terkejut apabila pulang ke rumah, saya tengok Aidil sudah mengangkat barang-barangnya dan menghilangkan diri. Adakah saya melarikan diri dari rumah? Saya tidak tahu apa tujuan Aidil menarik balik hasrat bercerai, tetapi dalam masa yang sama menghantar tuntutan.”

 

“Saya tidak menyangka Aidil melemparkan tuduhan palsu pada saya. Dia sanggup menipu diri sendiri dan menidakkan perkara yang benar. Kalau Aidil berniat baik dan nak berdamai, kenapa perlu memfailkan tuntutan berunsur fitnah dan tidak masuk akal? Aidil mahukan apa sebenarnya? Dan apa pula rancangan jahatnya kali ini?”

 

“Saya tidak akan berdiam diri macam dulu, saya akan memperjuangkan tuntutan berunsur fitnah itu. Saya bukannya bola, jika tidak mahu ditendang sesuka hati, bila rasa perlu dia kejar hingga dapat.”

 

“Aidil cakap dia menarik balik hasrat bercerai kerana anak-anak. Berilah alasan logik sikit. Selepas hampir lima bulan baru teringat anak-anak? Kenapa Aidil tidak fikir tindak tanduknya sebelum meninggalkan rumah dulu”

Nampak gayanya daripada percakapan Rita Rudaini, rumah tangganya macam tak dapat nak diselamatkan. Mungkin ini adalah jalan penyelesaian terbaik untuk mereka berdua. Abang Nara baca luahan hati Rita Rudaini pun ada kelogikannya. Apa pun keputusan yang diambil, semoga anak-anak tidak terabai.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

211 responses to Dia Fikir Macam Main Bola – Rita Rudaini

  1. Jshikhs says:

    Prmpuan buat smua kerja..kerja,mandi ank,tdurkn anak,makankan anak,byr itu smua ini,kemas rumah,masak,jga anak kalau anak nangis,spa nk jage anak kalo dia smbhyg?,mna g nak cuci kreta,start kreta pagi2,byr insurans kreta,servicing,breakfast spya ank x lapar, susu msti sntiasa ada.air panas msti sntiasa panas sbb tu bil elektrik mhl,blum g aircond sbb anak dia kecil.cuba kira$1500 ni berbaloi x? 500,000 tu kalau terlampau bnyk,mahkahmah tidak akn meluluskn kalau tnpa perkiraan bil2 tnpa bukti yg kukuh

    • popia says:

      yup..aku setuju.hal2 berkaitan dgn tuntutan nafkah ni, mahkamah yg tentukan nilai yg patut diberikan. bkn main letak jumlah nak brp, mahkamah akan check kemampuan si suami. dlm kes dia org ni, aku rasa dia org patut jumpa kaunselor..insyaAllah ada jln penyelesaiannya

  2. Aku Janda Vogue says:

    500 ribu…cewah…banyak cantek muka kau. muka kau Rita campak kat kelab dangdut belum tentu laku. berangan sangat kan kau.

  3. oya says:

    apalah sgt dgn tuntutan 500k tu… sebenarnya boleh tuntut lebih dr tu atas segala apa yg tlh laki takde telo tu lakukan. nampak sgt takde pendirian. walaupun nampak cam rita yg byk buat pnyataan, ati tgh panas laa… dah laki tu diam buat dek jer nampak sgt nak lari dr masalah biarkan dia rasa. cam lembu kena cucuk idung…. sapa ntah mentor dia… asal masalah rita perang dgn kembar dia makin melarat sbb laki takde telo ni tak reti nak mpertahankan wife n rumahtangga dia, yg dengar cakap ipar biras wat apa??? haaa itulah yg ko dpt…

  4. Biasa la artis kan..suka besarkan benda..dah terluah mula la nk ttp blk..

  5. Minah says:

    Sudah-sudah la Rita. Kita ni bukan la sokong Aidil tapi kalau dah sampai ke tahap ni asyik tak habis-habis bercerita, kita pun rasa menyampah la pula. Kita tau kamu tu sakit hati, tapi jangan la berkeras & degil sangat.

    Tau la nak mempertahankan maruah sebagai seorang isteri, tapi sudah-sudah2lah aibkan suami. Kalau Aidil main bola, kamu pula main tarik tali. Haritu kata nak alasan kukuh…taknak bercerai. Sekarang taknak kembali pada Aidil…taknak ‘patuh’ dekat dia.

    Kamu tu bukan la sempurna mana. Selama ni kami hanya nampak buruk Aidil (ntah betul atau tidak pasal kita tak kenal Aidil sebenar), kami tak kenal lagi kamu yang sebenar. Jangan sampai aib kamu sendiri akan dibuka oleh Allah nanti. Wallahualam tak tau kenapa Aidil tinggalkan kamu macam tu sahaja…tak mungkin hanya satu pihak sahaja yang bersalah. Ada reason kenapa Aidil blah macam tu je tak cerita panjang.

    Selalunya yang diam ni la yang berisi. Kamu dah ingatkan tanggungjwb Aidil, sudahlah. Itu antara dia dengan Tuhan. Yang kamu tu pun bekerja…ada rezeki sendiri. Pegi la jaga anak-anak elok2…dengan ikhlas, jangan dok sibuk jaja cerita rumahtangga sampai tahap ni. Kesian anak-anak. Nampak sangat kamu pun tak sematang mana pasal u still won’t forgive and move on. Kalau macam ni sampai bila-bila xkan selesai kes pasal masing-masing taknak mengalah. Cerai tak cerai it’s your choice. Tapi tak perlu la complicate the situation lagi. Letih la.

    Sorry la Rita, I don’t think what you’re doing is right because kita kesian sangat2 dengan anak2 kamu. I have no respect for either you or Aidil. Sekian.

  6. natasha eliyana says:

    askum…………kak rita
    kuatkan semangat akak untuk teruskan hidup terus besar2kan anak insyallah sekarang kita akan rasa susah nanti dah besar anak2 boleh nilai sendiri yang ayah mereka tak bertanggungjawab. Untuk Aidil janganlah cari kesilapan orang lain duduk beristifar banyak2 cuba kaji balik sebenarnya sapa yang bersalah dalam hal ni kita hidup nie macam roda adakala di atas adakala di bawah so selagi nya kita ada janganlah asyik nak salahkan isteri semua kaji dari diri sendiri keluarga dan yang lain2. Cari seorang sahabat yang boleh membantu kita dalam menyelesaikan masalah kita nie good luck & try your best

  7. Anonymous says:

    hati-hatilah rita kalau kembali bersama, kang dia take note every of your step untuk diputar belitkan untuk sesi perceraian lain kali plak, saperla peguam aidil, xtakut dosa kerr?

  8. mamaamer says:

    dh naik muak aku dgn cerita rita/aidil ni.mula2 dulu memang aku sokong rita.tp bila dia asyik ‘menyalak’ je sana sini naik meluat aku. Bayangkan kalau dieorg duduk sebumbung balik,dpt x kecapi bahagia bila semua aib suami dia bukak?dh la laki dia ego tinggi…rita2…sudah2 la tu…mmg ape yg ko ceritakn tu ade betulnya,tp bsabarlah… silence is golden.Bile ko Redha, percayalah ada hikmah yg lbh baik dr itu…

  9. i'mnothaterofRR says:

    RR patut berhenti menjaja cerita dalam twitter or media.Dah banyak sangat RR bercerita sampai membuka aib SUAMI dan diri sendiri.RR masih isteri Aidil (walaupun Aidil tak matang sekalipun) & RR masih bertanggungjawab untuk menutup aib suami.

  10. Jeng jeng jeng says:

    Go ahead Rita just follow ur heart.. Jgn peduli apa org kata. Yg penting hidup kamu anak beranak terjamin. RM500K tu kalau 10, 20 tahun akan dtg tak mana pun. Belanja rmh, sekolah anak2, byr rmh, electric, air etc semua akan naik. Kerjaya sebagai artis pun bkn semua org boleh kekalkan populariti. U tak tau nasib u 10, 20 thn akan dtg. Biar Si Aidil ni rasa mcm mana susah senangnya hidup berkahwin ini. Org jenis yg suka mengabaikan tanggungjwb mcm ni kena bagi ajaran juga supaya sedar diri. Jgn ingat perkahwinan itu suatu mainan.

    P/s: Ramai betul org skrg perangai mcm ni. Tak kira ppuan or laki.. Sedihh..

  11. atansawo says:

    RR sbg seorg manusia hanya express kemarahan dia, kerna dianiaya. itu sahaja. Adakah salah jika beliau dgn kelemahan ini meluahkan kemarahan beliau. itu perkara normal bagi seorang manusia, cuma mungkin cara expression muka dan body language dia yang tak begitu proper sbg seorng isteri, perempuan lawa dan bertudng masa meluahkan rasa marah beliau itu. TETAPI lihat pada apa yang beliau luahkan itu? semuanya fakta, kebenaran. beliau menjawab setiap alasan yang diberikan oleh sang suami. Jika beliau tidak jawab, seolah sang suami yang benar dlm setiap alasan yang diberikan. Public akan anggap Aidil yang benar e.g key access, percepat cerai, tuntutan taat, nak jumpa anak, Justeru tak adil pada RR.

    saya bukan menyebelahi RR, cuma kita kena jujur bila berbicara tentang masalah orang kerna berat mata memandang berat lagi bahu memikul. Bgai kita RR cerai ka atau tak ka, kita sekadar boleh tgk dan baca cerita sahaja. ynag tanggung lebih tahu. Jujurnya RR mengahwini Aidil kerana cinta bukan harta, tetapi RR merasakan dirinya dianiya dgn 2 kali perceraian tanpa alasan. Tanpa sebab. Dimana maruah dia harus simpan dimata public? Cukupkah kerna kita menjadi isteri mampu bersabar apabila dinilaikan serendahnya atas alasan tidak mahu mengaibkan suami? Rasanya ini kali pertama RR luahkan kemarahan beliau sebagai manusia yang dianiaya. Masa perceraian pertama kita tidak dengar kemarahan sedemikian bukan? ini kerana RR juga manusia, punya hati, kesabaran, dan perassan marah yang Allah bagi.

  12. mya says:

    Dari FB Dato’ Dr FAdzilah Kamsah : Antara punca perceraian:1.Ingkar perintah Allah,2.Tiada restu ibubapa,3.Ego yg tinggi,4.Enggan buang sifat -ve,5.Masalah komunikasi,6. Masalah seksual,7.Campur tgn Ibubapa yg tak bertempat,8.Gangguan org ke3,9.Stres, 10.Tak seimbang antara kerjaya & rtangga,11. Masalah kewangan,12.Enggan berubah walau d tegur pasangan,13.Kurang penghargaan & belaian,14. Tak hormat pasangan atau mertua,15.Dendam,16.Jahat & ambil kesempatan, 17.Gangguan sihir, 18.Jahil tjawab,19.Tak kenal pasangan & berterusan melukakan hatinya,20. Enggan mohon bantuan/nasihat, 21.Ungkit pemberian. Renungkanlah & atasi satu persatu.

  13. kebaboom says:

    bodonhnyeer jantan nih..
    sakit plak hati aku nih bile bacanye..

  14. liza1979 says:

    go RR.. makin meluat dgn adik beradik RCW & AR nie..!

  15. aku okey jer says:

    Rita and Aidil,
    Ingatlah atas dasar apa kamu sanggup bernikah sampai kat thailand..Lumrah perkawinan ada pasang surutnya..Aidil sebagai ketua keluarga, bimbingla isteri dan anak2 mu..Jgn asyik nak dgr kata keluarga awk jer..mmg ko bersalah terhadap ibubapa sbb kwn lari tp jgn kerna nak ambil hati mak bapa ko isteri dan anak yang jadi mangsa k..Jadi la matang sikit nak kawin bkn utk yg **** jer..kawin bkn utk sehari dua jer tau..Rita pla pls la jgn terlampau dedahkan kekurangan suami kepada umum..sejahat mana pun dia, seburuk mana pun dia,dia tetap suami kamu yang pernah kau sayang dan sanjung selama ini..siapa pun dia, dia tetap ayah kepada dua orang anak mu..apa pun masalah dedahkan sahaja di makamah bkn di media..Fikir la sebaik-baiknya baik buruk perceraian…

  16. kentang says:

    siapa nak isteri macam rita?cantik tapi cerita aib suami satu kampung…
    cantik tapi mulut pot..pet..pot..pet..
    boleh tahan tak hidup dengan isteri macam ni??

  17. Abang says:

    Elehh..dulu beriya nak belaki kan si aidil tu..siap cakap adil muda tapi dah matang..sekarang ambekk kau..

    • sumiku kacak says:

      tweeeeeeet…apa dia nak sebenarnya.. klu duk bersama pn aku rasa x kan happy juga… baik berpisah.. ada lagi kanak2 lain yg hensem.. ehhhe

  18. mila says:

    SUDAH2 LA KORANG KUTUK RR,KORANG KAWIN BARU TAHU HIDUP BERUMAH TANGGA…BARANG SIAPA BUKA AIB ORANG LAIN DIAKHIRAT PASTI AIB KAMU AKAN DIBUKA BANGANG……..

  19. nilamza says:

    ape2 hal pun lihat diri sendiri dulu sblm menunding jari ke arah org lain. sblm cerita pasal org lain yg memperlekehkan halal haram dlm agama, cuba lihat ilmu agama kita sendiri mcmana. sempurnakah agama kita. pekara paling senang….tidak menutup aurat tu pun salah satu cara memperlekehkan agama. kalau mahukan suami yg ada didikan agama….diri sendiri pun mestilah ada didikan agama….jgn salahkan suami kalau dia tidak memberikan didikan agama yg sempurna pd si isteri kerana ilmu agama kita kena cari sendiri. begitu juga suami, kenalah berusaha utk mencari ilmu agama supaya dpt mendidik ahli keluarganya nnt. bila masing2 kurang didikan agama….rumahtangga jd mcm ni lah. sy pun dah berumahtangga…..pun pernah mengalami situasi mcm ni…mgkn dgn keadaan yg berbeza…..tp apabila sy dan suami tersedar yg kami kurang menerapkan nilai2 agama dlm rumahtangga maka kami berusaha utk memperbaikinya. alhamdulillah…keadaan semakin pulih kini. yg penting dlm rumahtangga ni jgn mengaibkan antara satu sama lain. berdosa besar seorng isteri atau suami menceritakan keburukan pasangan masing2 kepada org lain. ambillah iktibar ye kawan2. wallahualam.

  20. chentalove says:

    lakukn yg trbaik utk khdupan k kak rita…
    luv u…

  21. ZYRIN says:

    ape la bodo kau ni rita..dulu nak cerai ko yg xnak..skrg da nak berbaik ko ckp byk lak…nmpk sgt kebodohan n ketidakmatangan ko.ko ckp laki ko xmatang..ko pun sama lah..mula dulu aku kesian skrg dah nyampah lak..nmpknya dua2 pun kurang didikan jgn pandai ckp jer..ko suma nak hebat2 n mahal..dahla degil…ikut jelah laki ko tu jgn tjk pandai sgt..

  22. awek cun says:

    Orang lain pun ada masalah dalam perkahwinan juga. Pandai-pandaile nak menghadapi dan menyelesaikannya. Kita ni kalau boleh masalah dalaman perkahwinan ditutup supaya org luar tak tahu dan hanya keluarga terdekat je yg tahu. Lain pulak ceritanya dengan Rita ni. Satu Malaysia dah tahu. Buat malu keluarga dia je. Kalau nak berpisah buat cara baik dan jaga maruah diri dan keluarga masing-masing. Org lain kalau dah berpisah pun masih boleh berbaik demi anak-anak.

  23. frankrose says:

    kahwin dulu pun dah kat thailand, hati orang tua pun dah terusik masa tu, asal mulanya pun dah macam tu, akhirnya pun macam ni lah….. peringatan lah utk orang sekarang, orang yang pandai belajar dari kesilapan sendiri, orang yang cerdik belajar dari kesilapan orang lain, orang tak tak berapa cerdik tak belajar2 apa pun…. adios

  24. peminat says:

    kak rita ni kan , aidil tu nk berbaik , terima ajelah . nnti kalau dia tarik balik , jangan nak pergi bagitau semua reporter tentang perkahwinan kak rita pulak . peace ~

  25. ina says:

    Rita..waktu aidil nak ceraikan rita, rita p mahkamah dan kata aidil perlu beri penjelasan yang munasabah sebelum bercerai dengan rita. Bila aidil, tarik balik keputusan hendak bercerai, rita pula kata yg aidil anggap rita mcm main bola. bila aidil hendak rita pindah ke rumahnya, rita pula tak nak…jika rita btl2 sygkan keluarga rita..sepatutnya rita berkorban. setiap kali keluar media..yang sy baca cma rita yg asik memburukkan suami rita sdgkan payah sekali sy nak baca suami rita mengaibkan isteriny. rita kata aidil tak matang..cuba fikirkan berapa umur aidil dan berapa bezanya dgn umur rita pula..bukankah ini risiko yang perlu rita fikirkan sblm berkahwin. Dlm twitter rita bergaduh dgn adik aidil..cb bygkan apa perasaan rita jika adik rita diaibkan sehingga satu malaysia boleh tahu? andai rita syg keluarga maka fikirkan yang terbaik. tq

    • Anonymous says:

      ko tau tak adik aidil tu suka cari pasal dengan rita, dulu gila rita, rita xlayan terus meroyan xabis2

      • sudahlah... says:

        tak sudah2 kata zafuan gilakan Rita…masa tu budak2..sekarang ni tentu lega, dahlah RR tu tua, ego pula, mulut pot-pet….muka pun macam muka cucuk….

  26. leno says:

    Ya Allah…..
    satukanlah mereka berdua …
    satukanlah hati mereka berdua…
    buangkan rasa ego dalam diri mereka..
    sisihkan rasa benci di antara mereka…
    titipkan lah rasa cinta dan kasih yg tidak berbelah bahagi..
    agar mereka dapat kembali melayari mahligai hingga ke syurga hakiki…
    Amin Ya Rabbal Alamin ….

  27. mira says:

    kakyu,dulu dia boleh berdiam diri..tp skrg ni rita kena bertindak la..dia berdiam dulu sb fikir pasal anak2 org2 yg dok salahkan rita kata dia ego dan mcm2 lagi..sila fikir2kan semula apa yg rita ckp..ada sb dia buruk2kan suami dia mcm tu! then dia lpskan la dkt media! yg salah sape..aidil kan..dia buat rita mcm bola! aku mmg x akan respect jantan budak2 mcm aidil tu!

    • dyl says:

      you dont really know what was really going on, so dont judge….you have to understand the whole situation…the way they got married, their age differences, the fact that rita does not want to let go of the past and does not try to get close to aidil’s family. to me, both have weaknesses, but rita being the older and more matured one , should handle this matter better…