“Dalam Tempoh 181 Hari, Sebanyak 723 Kes Kanak-Kanak Dilaporkan Hilang” – Polis

Trending

“Dalam Tempoh 181 Hari, Sebanyak 723 Kes Kanak-Kanak Dilaporkan Hilang” – Polis

Diantara bulan Januari dan Jun tahun ini, Polis DiRaja Malaysia (PDRM) telah menerima 723 kes kanak-kanak yang hilang dalam tempoh 181 hari. Ini mendedahkan bahawa purata empat kanak-kanak hilang setiap hari di Malaysia.

Advertisement

Memetik laporan The Star, 723 kes melibatkan 447 mangsa wanita dan 276 lelaki. Walaupun 345 kes telah berjaya diselesaikan (dan dijumpai), baki 378 kanak-kanak masih lagi hilang sehingga hari ini.

Penemuan statistik juga mendapati lebih daripada separuh daripada kes melibatkan remaja yang inginkan kebebasan hingga mengakibatkan remaja-remaja yang memberontak itu melarikan diri dari rumah.

Penolong Pesuruhjaya Ong Chin Lan dari Seksyen Penyiasatan Seksyen Seksual, Wanita dan Kanak-Kanak berkata, beliau menggariskan bahawa kategori-kategori yang disebutkan di atas sangat berbahaya kerana mereka mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menjadi mangsa rogol.

“Keperibadian mereka berubah apabila mereka sampai ke sekolah menengah dan secara psikologi, mereka melalui perubahan hormon dan mula mengalami libido,” kata ACP Ong.

“Pada zaman itu, mereka mahu mempunyai identiti dan pendapat mereka sendiri. Mereka merasakan bahawa mereka mahu menjadi diri mereka sendiri.”

Dengan tindakan mereka yang ingin ‘kebebasan’ didorong oleh faktor fisiologi, keperibadian dan rakan sebaya, gadis remaja ini dengan rela meninggalkan rumah mereka untuk mengikuti orang asing yang mereka temui melalui media sosial atau aplikasi seperti Facebook dan WeChat.

ACP Ong turut mendedahkan bahawa seorang kanak-kanak berusia lapan tahun ditemui bertukar-tukar foto dengan lelaki melalui WeChat.

“Ibu bapa, apabila anda memberi gadjet kepada anak anda, pantau mereka. Letakkan komputer riba atau desktop di ruang tamu supaya kanak-kanak tahu bahawa pada bila-bila masa, akan terdapat seseorang yang menyelia,” katanya.

DSP Saroja turut menambah bahawa penting untuk ibu bapa menyedari siapa anak mereka berkawan kerana majoriti kes yang dilaporkan bahawa kebanyakan ibu bapa tidak mengenali rakan-rakan mereka, apalagi di mana mereka mungkin akan pergi.

Dalam kes baru-baru ini yang berlaku di Cheras, ACP Ong berkata bahawa dua anak lelaki berusia enam dan tujuh orang masing-masing meninggalkan rumah untuk bekerja di cuci kereta di Kajang selama seminggu kerana mereka mahu mengalami kehidupan di luar rumah mereka.

“Ibu bapa membuat laporan polis tetapi tidak mencari mereka. Kanak-kanak memberitahu kami mereka ingin mengalami kehidupan di luar.”

Mereka pulang setelah menyedari betapa sukarnya kehidupan itu dan pada hari ini anak-anak cepat matang.

Berdasarkan hal yang demikian, ACP Ong menasihatkan ibu bapa supaya tidak menyebarkan maklumat kemungkinan belaku penculikan sebelum membuat laporan polis kerana ia menggariskan bahawa boleh membawa kepada situasi yang mengancam nyawa.

“Apabila anda membuat menyebarkan maklumat itu, penculik akan menghubungi keluarga dan mungkin menyerah dan membunuh kanak-kanak itu,” katanya.

Media sosial memainkan peranan penting untuk membantu mencari kanak-kanak yang hilang. PDRM bekerjasama dengan Facebook pada bulan November melalui Peringatan Nasional Urus Niaga (NUR) akan disebarkan kepada komuniti media sosial, khususnya untuk kanak-kanak di bawah umur 12 tahun yang menjadi suspek penculikan terbabit.

Walaupun bilangan kanak-kanak yang hilang membimbangkan, sumber melaporkan bahawa sesetengah ibu bapa terlepas pandang pentingnya melaporkan semula kepada polis apabila anak-anak telah dijumpai atau pulang dengan selamat ke rumah.

“Ibu bapa mempunyai tanggungjawab sosial untuk melaporkan kepada polis apabila anak-anak mereka pulang,” tambahnya.

Sumber : Malaysian Digest

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...