Dakwaan Mengandungi DNA Babi, Indonesia Tarik Balik 4 Produk Mi Segera Dari Korea.

Trending

Dakwaan Mengandungi DNA Babi, Indonesia Tarik Balik 4 Produk Mi Segera Dari Korea.

Badan Pengawas Obat dan Makanan (BPOM) Indonesia menarik sejumlah produk mi segera yang berasal dari Korea kerana didapati mengandungi babi.

Advertisement

Menurut CNN Indonesia, keempat-empat produk yang ditarik adalah dibawah nama Samyang (mi segera U-Dong), Samyang (mi segera perisa Kimchi), Nongshim (mi segera Shin Ramyun Black) dan Ottogi (mi segera Yeul Ramen).

Kesemua produk itu diimport melalui pengimport yang sama.

“Badan POM telah melakukan pengambilan sampel dan pengujian terhadap beberapa produk mi segera asal Korea. Dari beberapa produk yang telah dilakukan pengujian terhadap parameter DNA spesifik babi, beberapa produk menunjukkan positif terdeteksi mengandung DNA babi,” kata BPOM menerusi satu kenyataan.

BPOM berkata bahawa produk-produk tersebut tidak mengikuti aturan Kepala Badan POM Nombor 12 tahun 2016 bahawa produk yang mengandung bahan tertentu yang berasal dari babi perlu diletakkan tanda khusus yang berupa tulisan ‘Mengandungi Babi’ dan gambar babi berwarna merah dalam kotak berwarna merah di atas dasar berwarna putih.

Pihak pengimport juga dikatakan tidak memberitahu kepada Badan POM ketika pendaftaran untuk mendapatkan izin mengedar bahawa produk yang didaftarkan tersebut mengandung babi.

Sumber :CNN Indonesia

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...