August 21st, 2020

Tampil membuat permohonan maaf secara terbuka berhubung isu yang sedang kecoh dibangkitkan mengenai ‘cultural appropriation’ seperti yang didakwa oleh pengguna di laman Twitter, pelakon kecil molek Mira Filzah akui tiada niat buruk.

Dakwaan Eksploitasi Pakaian Masyarakat India Demi Untung, Mira Filzah Tampil Mohon Maaf

Ujarnya, beliau langsung tidak mahu menimbulkan sebarang isu berkenaan penampilannya yang dilihat berani menyarung pakaian tradisional pengantin wanita masyarakat India iaitu Lehenga.

“Saya memilih Bollywood sebab saya memang peminat setia filem dan lagu Hindustan, dalam hati teringin nak memakai pakaian Bollywood dan bila ada peluang sebegini saya terus lakukan dan tidak terfikir untuk menimbulkan sebarang isu.”

Menurut Mira, tiada sebarang masalah boleh timbul andai rakyat Malaysia mencuba pakaian kaum lain.

Dakwaan Eksploitasi Pakaian Masyarakat India Demi Untung, Mira Filzah Tampil Mohon Maaf

Hal ini demikian kerana, Mira berpendapat, negara ini mempunyai pelbagai budaya dan bangsa jadi beliau yakin bahawa ia tidak salah untuk digayakan.

Bagaimananapun, enggan mengguris hati mana-mana pihak, Mira dengan rendah diri memohon jika ada yang kurang senang dengan tindakannya itu.

“Saya tiada niat untuk meraih keuntungan peribadi daripada budaya India, saya cuma peminat fanatik Bollywood dan saya mohon maaf sekiranya anda menganggap tindakan saya salah. Saya menghormati dan menghargai budaya anda.

Khabarnya, penampilan tersebut adalah untuk penggambaran produk kanta lekap yang akan dilancarkan tidak lama lagi.

Terdahulu, kecoh di laman Twitter apabila wujud seorang pengguna di Twitter melabelkan Mira sebagai ‘cultural appropriation queen’ hingga mencetuskan ketegangan dan perbalahan netizen di platform berkenaan.


3 responses to “Dakwaan Eksploitasi Pakaian Masyarakat India Demi Untung, Mira Filzah Tampil Mohon Maaf”

  1. Anonymous says:

    That person.is attention seeker so pls just ignore her stupidest brain living in her world dream land

  2. Leylla Elskens says:

    Outdated minded! You should proud other races love your culture. Nthg related to exploit or etc…I think this woman so damn jealous. Many othr advertisement with chinese, malay or other races outfit why dont you complaint it as well??

  3. ct says:

    Dulu takda isu pon. Apasal skrg ni pulak bru nk jd isu. Ingatkan dah makin maju ni, otak pon makin berkembang.

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Loading...