Written by Bella | April 29th, 2019

Sebelum ini, pendakwah bebas Da’i Wan agak rajin menulis surat terbuka untuk artis, contohnya ketika Uqasha Senrose dan Emma Maembong buka tudung.

Baru-baru ini pula, kecoh dengan isu pelakon Fathia Latiff pula membuat keputusan untuk membuka tudung. Kali ini, ramai juga yang hendak Da’i Wan menegur pelakon itu, tidak ada warkah terbuka ke buat Fathia?

Bagaimanapun, Da’i Wan menerusi akaun Twitternya memberitahu beliau tidak lagi mahu mengeluarkan sebarang surat terbuka kepada mana-mana selebriti ataupun pihak menteri kerana sudah serik dengan sikap netizen.

Semuanya gara-gara beliau dikecam apabila bertindak mendiamkan diri dan enggan memberikan sebarang teguran kepada PU Abu yang  menceraikan isterinya ketika hamil semata-mata ingin berkahwin dengan janda anak satu.

Rata-rata netizen bagaimanapun mempersoalkan mengapa Da’i Wan ingin menyalahkan mereka pula kerana viralkan nukilannya? Bukankah surat terbuka sememangnya untuk bacaan umum apatah lagi ia dimuat naik di media sosial.

Apa pula komen anda? Tidak salah rasanya untuk Da’i Wan teruskan membuat teguran dengan surat terbuka, namun biarlah berlaku adil terhadap semua pihak. Tegurlah setiap orang yang melakukan kemungkaran tidak kisah apa status mereka

20 responses to Da’i Wan Sudah Serik, Tiada Lagi Surat Terbuka Untuk Artis

  1. Anonymous says:

    oklah tu sekurang2nya tak ambil “jawatan” netizen mcm kami..

  2. Yana says:

    taknak buat surat terbuka lagi.. dah nama pon surat terbuka memang viral la jadinya.. lain la kau buat surat tertutup, bagi dia sorg je baca.. kau yg mintak viral orang kecam merajuk pulak.. kalau adil takpe la jugak.. ni si Abu kau dok pusing2 cite pulak..

    • Anonymous says:

      Entahnya. Semak aku dgn PU Da’i yang nak glamour je. Aku pun tak sokong retis pmpn yg on-off tudung ni tapi perlu lah sampai nak karang 10 muka surat cakap psl dorang je. Ada masalah lg kritikal dari tu. Tak nak pulak korang highlight. Dgn perempuan je berani buli puak2 penunggang agama ni.

  3. mirabirah says:

    yeke? bukan sebab kau tak minat fatiya? sal fatiya dah tua. artis lain seperti emma dan uqasha muda2 lagiii

  4. Anonymous says:

    X kisah ler..surat terbuka ke..tertutup ke..cumanya bila berdakwah jgn prejudis…patut ditegur utk kebaikan bersama..sila tegur…yg buat silap bkn artis je..pendakwah pun blh silap..sbb kta semua maksum.

  5. Ros says:

    Graduan menganggur xde keje selain jual ayak liur-pendakwah sekarang. Lol jelah dengan kamu2 semua.

  6. zaza says:

    Ingat golongan mcm ni xda yg jenis Munafiq ke?
    Ramaiii

  7. Mee instant says:

    Ustaz instant.komen instantly, merajuk instantly, aktif mengomen balik pun nanti almost instantly.

  8. kak n says:

    haha..sentap terus. macam mana berdakwah ni asyik sentap ja. eloh la tu. senyap dan buat keja ko ja. nak dakwah tp memilih orang. choiiii! aku serius hilang terus dah respek ngn golongan ustaz instant ni. belajar tak tara mana, dakwah konon. tapi memilih bulu. si abu tuh siap buli student sekolah agama lagi. kesian adik chubby tu. yes dia chubby, tapi kenapa kurang ajar sangat kau layan dia. maruah orang ko tak peduli, maruah ko pandai pulak sembunyi di sebalik ayah. Oh God. berentilah dari muncul kat socmed. benci lahanat tau tak

  9. li says:

    Sangat tak patut Malaysia buat program dengan tujuan untuk melahirkan ustaz/ustazah instant. Padahal mufti/agamawan spent almost all their life membaca, menelaah pasal agama, betul2 mendalami ilmu agama secara keseluruhan. Alih2, ustaz/ustazah instant yang banyak bagi kenyataan. Memang sangat tak patut.

  10. Anonymous says:

    Padan Uke !

  11. aurorarogers says:

    “sikap netizen yang terbuka memilih utk viralkan surat tertentu”

    Apooo??

    Ko yang viralkan pastu nak salahkan netizen plak. Abis ko memilih utk tak nak tegur Abu tu x pe plak? Hati tisu ko nih. Buang je la title Da’i tu. mmg ko self acclaimed pun kan.. Choi…

  12. Anonymous says:

    kelakar ko yg post to public pastu netizen yg kena…aduhhhhhh apa2 an ini

  13. Anonymous says:

    Tal kesah dia nk tegur. Masalahnya dia ni batakkkkkkk. Bukan nk tegur sgt ponn

  14. Anonymous says:

    seorg pendakwah tegar seharusnya kalis teguran negative demi menegakkan yg benar! anda bagaimana wahai da’i?

  15. fifi says:

    Rs nk lempang je muka dia.. aku rasa “sesuatu” sgt ustaz yg suka selfie2 ni. Geli geliman….