“Dah Macam Syarat Sah Solat Pulak” – Masjid Tetapkan Syarat Lengkap ‘Booster’ Baru Boleh Masuk?

Kehidupan

“Dah Macam Syarat Sah Solat Pulak” – Masjid Tetapkan Syarat Lengkap ‘Booster’ Baru Boleh Masuk?

Semalam, tular video memaparkan beberapa jemaah Masjid yang kecewa kerana niat mereka untuk solat jumaat secara berjemaah di masjid terhalang.

Menerusi video yang dimuat naik di laman TikTok, ramai yang mempersoalkan ‘syarat’ baru yang dikuatkuasakan pihak masid seakan-akan ‘menghalang’ orang ramai untuk menunaikan kewajipan mereka.

Advertisement

Malah, dilihat ramai jemaah yang tidak dibenarkan masuk ke dalam masjid kerana tidak lengkap vaksin dos penggalak.

Tak boleh masuk masjid, terpaksa solat jumaat di luar, sabar wahai umat Islam.

Bukan itu sahaja, mereka turut dilihat membentangkan sejadah di luar perkarangan masjid demi menunaikan tanggungjawab mereka tersebut.

@masilhan

#dose 2 tak boleh masuk masjid, terpaksa sholat jum’at di luar

? original sound – Liza Nottujuh – Liza NotTujuh

Meninjau di ruangan komen, rata-rata netizen turut meluahkan rasa tidak puas hati dengan undang-undang baru yang dikuatkuasakan itu.

“Cukup jarakkan je tak perlu laa sampai tak bagi masuk masjid,” tulis seorang pengguna TikTok.

“Dah macam syarat sah solat pulak, dah ambil booster baru boleh solat di masjid,” tulis seorang lagi netizen.

Selain itu, kami kongsikan artikel trending yang lain pada pautan di bawah.

pengantin makan KFC bukan gulai kawah
9 bulan lalu

"Mudah, Cepat" - Buat Kelainan, Pengantin Pilih 'Fast-Food' Dari Gulai Kawah

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

SUMBER : TikTok

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

4 Comments

  1. NOOR JUNAIDAH AHMAD

    February 28, 2022 at 10:24 am

    Saya anak watan selangor sokong sejuta peratus agar jemaah masjid/surau lengkap vaksin baru blh masuk rumah Allah. Ini kerana dlm al quran pun menitik berat soal kebersihan luar dan dlm diri seseorang jemaah. Jika tidak suka dgn arahan ini sila keluar dr negeri ini, jgn sebarkan virus. Jgn deritakan individu yg betul2 jaga sop.

  2. anti entivek

    February 27, 2022 at 9:54 pm

    alah kecoh lah geng2 antivak ni.
    bagi je la ktorg yg nk jd zombie ni masuk

  3. gula gula

    February 27, 2022 at 1:01 am

    aku tau org sekarang tak pernah jumpa kusta. pesakit kusta ni sampai kerajaan dlu buat satu penempatan khas yg jauh dr org supaya tak berjangkit. aku rasa kalau la covid tu boleh dizahirkan mcm kusta confirm tak keluar statement bodoh/bangang/selfish mcm ni.

  4. Anonymous

    February 26, 2022 at 12:07 pm

    bila dpt menteri kesihatan yg bijak. gitu lah jadinya

Loading...