COVID-19: Subkluster Seri Petaling di Rembau Merebak Kerana Aktiviti Kunjung Saudara

Trending

COVID-19: Subkluster Seri Petaling di Rembau Merebak Kerana Aktiviti Kunjung Saudara

Seperti yang dapat kita lihat, kes COVID-19 di Malaysia masih lagi tidak reda meskipun Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah pun dilakukan sepanjang tiga minggu ini. Bakal berakhir pada 14 April mengikut perancangannya tetapi masih ramai lagi mangsa baru yang dilaporkan pada saban hari.

Baru-baru ini, penduduk Negeri Sembilan dikejutkan dengan berita kelahiran sub-kluster Rembau yang dikaitkan dengan kluster perhimpunan tabligh Sri Petaling. Ianya membabitkan staf di sebuah sekolah dan kemudiannya telah merebak ke beberapa kawasan sekitar iaitu Pedas, Pilin, Kundur dan Batu Hampar.

Advertisement

sub-kluster rembau

Sehingga 8 April kelmarin, 27 kes positif COVID-19 telah dikenal pasti melibatkan sub-kluster ini di mana dua daripadanya kini sedang menerima rawatan di Unit Rawatan Intensif (ICU). Bagi yang tidak tahu, kluster Rembau ini mula dikesan selepas beberapa guru di sebuah sekolah yang sama telah disahkan positif virus ini.

Kes untuk sub-kluster Rembau ini bermula di satu mesyuarat di sebuah sekolah apabila salah seorang daripada ahli mesyuarat tersebut dikhabarkan pernah menghadiri perhimpunan tabligh di Masjid Seri Petaling (kes ke-448).

Daripada situ, guru dan kakitangan yang mempunyai kontak dengan ahli mesyuarat tersebut telah berjangkit dan tanpa sedar telah membawa pulang virus tersebut dan menjangkiti pula ahli keluarga serta penduduk kampung. Disebabkan oleh ini, sub-kluster Seri Petaling di Rembau ini telah melahirkan sehingga generasi ke-3 jangkitan.

sub-kluster rembau

Selain itu, menurut siasatan lanjut daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mendapati bahawa terdapat aktiviti berkunjung ke rumah saudara yang sakit berlaku di daerah tersebut meskipun negara kini sedang melalui PKP.

Sila pastikan anda ikuti segala arahan berkaitan dengan PKP bagi memastikan kita dapat memutuskan rantaian COVID-19 di Malaysia.

Sumber

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...