(COVID-19): Pharmaniaga Jangka Vaksin Mampu Dikeluarkan Seawal Suku Pertama 2021

Trending

(COVID-19): Pharmaniaga Jangka Vaksin Mampu Dikeluarkan Seawal Suku Pertama 2021

Pharmaniaga Bhd menjangkakan vaksin COVID-19, yang kini sedang menjalani ujian klinikal di negara-negara seperti India dan China, akan mula tersedia di Malaysia pada suku pertama atau kedua tahun 2021.

Perkara itu disampaikan oleh pemangku Pengarah Urusannya, Mohamed Iqbal Abdul Rahman.

Advertisement

“Sebilangan besar dari mereka (pengembang vaksin) telah mengumumkan akan keluar dengan vaksin pada akhir tahun 2020, jadi pandangan peribadi saya adalah mereka akan menyokong penduduk tempatan terlebih dahulu sebelum menawarkannya ke negara lain.”

Mohamed Iqbal, yang juga Ketua Pegawai Operasi, mengatakan setelah vaksin itu mendapat persetujuan dari pihak kerajaan dan telah memenuhi syarat undang-undang di bawah Badan Pengawalseliaan Farmaseutikal Nasional (NPRA), ia akan segera dipasarkan.

Dia mengatakan syarikat itu telah melaburkan sejumlah RM2 juta untuk menggunakan semula kilang Small Volume Injectable (SVI) yang terletak di Puchong untuk proses pengisian dan pembungkusan vaksin COVID-19.

Pharmaniaga memiliki tujuh buah kilang di enam buah lokasi di Malaysia dan satu kilang di Bandung, Indonesia. Namun hanya terdapat satu Pharmaniaga LifeScience Sdn Bhd di Puchong yang memiliki peralatan bagi proses mengisi dan pembungkusan vaksin tersebut. Mohamed Iqbal menambah bahawa kemudahan itu merupakan kilang yang telah diluluskan oleh Good Manufacturing Process (GMP) dan satu-satunya kilang SVI di Malaysia dengan GMP Kesatuan Eropah.

“Kapasiti kami sekitar 10 juta dos sebulan untuk jenis botol 10 dos.”

Mengenai unjuran pada tahun ini, Mohamed Iqbal berkata ia menjangkakan perniagaan syarikat itu akan kembali normal pada suku keempat 2020. Ia adalah seperti menerima tempahan daripada kerajaan seperti pra-COVID-19 dan sektor swasta akan dipastikan untuk terus berkembang.

Sumber

Jom ‘Like’ dan ‘Follow’ Facebook & Twitter Amazingnara untuk mendapatkan berita sensasi dan terkini di seluruh dunia.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...