Written by AbangNara | January 19th, 2015

Apabila Chef Wan bersuara memang ramai yang akan bersetuju dengan pendapatnya. Rasanya semalam ramai yang rasa jelak, ‘annoying’ serta geram apabila nama Qu Puteh selaku penaja utama disebut selang 5 saat. Kita tidak tahu apa persetujuan yang telah dicapai oleh pihak penyiar dan Qu Puteh, namun bagi Abang Nara, cara promosi yang digunakan terlalu ‘hardsell’ dan membuatkan mereka yang menonton rasa menyampah. Namun tak boleh salahkan pengasas Qu Puteh iaitu Datuk Vida kerana duitnya yang habis berjuta-juta untuk membuat tajaan sebegini.

qu puteh chef wan

Secara jujur, sepatutnya tak perlulah terlalu nampak beria-ria nak promosikan Qu Puteh sehingga menganggu perjalanan AJL29. Kata-kata Chef Wan ini boleh dijadikan pengajaran untuk pihak pemasaran mana-mana stesen TV selepas ini. Tulis Chef Wan:-

I was trying to watch the Juara lagu last night over TV3. After a few minutes i just got so irritated by that Qu Puteh thing that went off my head over and over again that suddenly become a huge turn off that i actually went off to my living room and rest and decided not to watch the show at all.

There this penyakit with Msian TV station trying to hard sell a product on such a prestigious annual event that is completely a turn off that all other world TV station will never do!

Pekak ke atau buta ke kita ni penuntun jika di ajuk kan sekali dua bahan putih itu noy to understand the product to the point the presenters pun nak menyebut dan permainkan benda tu over and over again. So distasteful.How can the branding and marketing dept of MediaP. Allowed such thing to go on?

I remembered years ago i had a big fight with the Nestle Team while doing my Maggi” Hey Good cooking” serie.She the head of Marketing bernama Jenny.

I was asked to mentioned Maggini almost every line saya bercakap..Mketchup tomato..MKrtchup Chili sauce..MKetchup sauce tiram etc…asal tertinggal Maggee kena repeat balik.

After a few show i got irritated and confronted her and her team. Its insane to mentioned so many time the word maggi ni as thought my penuntun di rumah tu Pekak!

Dah la logo Maggi tu sebesar2 yang amat di belakang saya tu.buta kan mata penuntun not to know my cookshow is sponsored by Maggi?

I was told by their marketing people since they paid me to do the job i should just follow what they say!
Wah masa tu darah saya menyirap…dah la atas meja tu mereka susun segala botol sauce..nescafe etc mcm ” GreatWall of China”..u know what i ” f…” all of them in their bloody face pushed all the botol on the floor habis pecah bersepai.Went back home and after that season refused to every cook with any Maggi product on TV ever2 again.biar pun sampai saya mati masuk ke lubang kubur!

That is why after that they took Chef Florence and Chef Ismail as their spokeman. For me Never again!Actually RTM lost alot of nestle revenue to be honest when i decided to walk away!

I hate being abused by people!

qu puteh chef wan

Mungkin sudah tiba masa untuk stesen TV berinovasi dengan cara marketing, product placement dan promosi agar tidak nampak terlalu ‘hardsell’ di masa hadapan. Apa pun, nama Qu Puteh memang kini sudah dikenali di seantero Malaysia selepas menjadi penaja Gegarvaganza dan AJL29. Semoga perniagaan Datuk Vida semakin berkembang selepas ini.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

152 responses to Chef Wan Tak Tengok AJL29 Kerana Jelak Dengan Qu Puteh

  1. Rosyam Nor says:

    Aku pon jelak jugak, dalam hati ni tunggu time je nak meletop

    0

    0
    • amoi says:

      baru lah putih….kakakakkakaaa…

      aku menyampah dgn iklan2 gini..terlajak laris laaa qu putih la…haih!!!!

      0

      0
      • Anonymous says:

        Setuju 100 peratus… bosan dengar asyik ulang2. Macam kami ni bodoh ke aper?? Lain kali approach cara lain laaa… macam memaksa… niat nak buat orang suka… akhirnya dibenci…

        0

        0
        • Mak Jemah says:

          KuGemok…barulah Gemok….

          0

          0
        • Succka says:

          tengok muka datuk vida tu rasa mcm nak tampar je. dah le tak lawo.

          0

          0
        • Olga says:

          Putih.. mcm Datuk Vida tu kalau x lawa….tak guna juga.

          0

          0
        • melatim says:

          semak la tengok datuk Qu Puteh tu wei…mcm pokok krismas bergerak.

          0

          0
        • lily says:

          perkenalkan artis: qu puteh2..bla3.. persilakan HAFIZ
          bila dh habis nyanyi: wow, hebat persembahan dia td..qu puteh2..
          penyanyi g backstage: sy dh buat yg terbaik.. qu puteh2
          sblm iklan : jgn kemana2.. qu puteh2
          masa iklan: qu puteh2
          lepas iklan: kembali lagi brsama qu puteh2..

          jadual ini berpusing2 sampai la habis rancangan.. Agak2 berapa juta company PAMOGA tu bg sampai kne sebut nama jenama setiap kali habis buat ayat..?

          0

          0
        • Kiah Kongo says:

          pengacaraan hambar….diselit dgn ku puteh yg melebeh….aku sokong chef wan.

          0

          0
        • Ko hado???? says:

          Yg penting, Sharnaaz Ahmad puji nyayian Shila Amzah semalam !!!!

          0

          0
        • Cili Pedas says:

          Anugerah Juara Ku Putih…kami pun naik letih. Zzzz

          0

          0
        • Anonymous says:

          ni satu2nya produk yg aku rasa duta dia tenggelam.
          si vida tu plak yg over. patut biar je la promosi tu done by duta dia, si anzalna yg mmg cun & puteh.
          bkn oleh pokok krismas yg semak!
          lagi org tak beli la produk tu!

          0

          0
        • wadoyok says:

          Dia sponsor rm3.5 juta nokkk… mana tak kasi balun abis…

          0

          0
        • Datin Semah says:

          sponsor 3 juta pun. aku tetap takkan beli. baik hakak makan vitamin GNC. Sah2 ada member card. dapat 20% diskaun you.

          0

          0
      • Anonymous says:

        Cantik Anzalna

        0

        0
      • zuanzuan says:

        marketing department fails? kalau dah ada iklan selama 40 saat masa comercial break tu pun dah cukup, premier time kan?, tak payah nak hangkut tag line quputeh tue sgt. majoriti artis lelaki yg buat tagline quputeh tue, bukan buat betul2, alah2 bapok aje mcm nak menghanjeng product tue aje. Actualy Quputeh nak lawan product terlajak laris yg sponsor program bintang mencari bintang tue. ha, lawan lagi lawan lagi

        0

        0
  2. neffs says:

    aku pun dah lama tak tgk rancangan chef wan..rasa loya nak makan kalau pakcik Wan nie masak hohohoh..mulut bau taik

    0

    0
    • neffs the bloody stupid says:

      apa chef wan ckp tu betul..tak pyah nak loya sgt laa..menunjukkan kebodohan kau sendiri je…sbb secara terangnya semua tahu chef wan tu masak di set, hanya tayang di TV..apa kaitan dgn kau? bukan dia kasi kau makan pun…secara lainnya pula, chef wan masak memaparkan pelbagai perkara berkaitan masakan seperti resipi, jenis makanan, khasiat, tradisi sesuatu kelompok masyarakat/negara, etc..kalau kau menonton rancangan chef wan tgh masak2, bodoh sgt ke kau nak ikut resepi chef wan kalau kau mmg tak suka cara masakan chef wan? bila kau sebut kau loya, bermakna kau ikut resepi dia..so, sapa yg bodoh kat sini? kau laa..bebal tak bertempat! org nak comment kau nak comment, tapi attack chaf wan benda yg mengarut tak berkaitan..belajar2 la jadi bijak sikit..jgn forever bangang..sbb kau dah tergolong calon bangang abadi dah sekarang..

      0

      0
  3. ina sapu sampah says:

    ta paham pew dia ckap! eiii

    0

    0
  4. Qing says:

    110% Agree . . Rasa mcm nonsense if all the time nk mention Qu Puteh . YES we do understand that mereka yg sponsor tapi xperlu taksub mcm tu sendiri . Nampak mcm desperate gila . Apa mmang produk Qu Putih ni xlaku smpai mcm ni skali marketing ? dlu myampah tgok d gegar vaganza now d AJL . If production xde duit nk buat event sudah xpyh ler nk buat smpai nk ajak org mcm ni sponsor . Sorry to say memalukan ! Mohon Malaysia industries utk matang sikit .

    0

    0
  5. kobeshmunger says:

    sampai tido malam aku ngigau sebut Qu putihhhhhh… Qu Putihhhh….

    0

    0
  6. katak says:

    Betul juga kata Chef Wan tu…
    Memang membosankan dgn penaja tu semalam… Dok sebut quputeh…quputeh… Lepas tu shot kat muka penaja tu selalu…
    Sejak dari masa mereka jadi penaja Gegar Vaganza hari tu aku memang bosan tengok. Biarpun aku minat sesangat tengok Gegar Vaganza tu tapi terganggu sebab dok keluar quputeh…quputeh…quputeh… bosan. Lagi bagus tutup tv…Tidur.

    0

    0
  7. poyos la says:

    meroyan lagi…xsah klu x kondem org len mcm dia perfect sgt ..meroyan dimana2 ..nk bgtau gk ‘jelak dgn chef wan’ ..ok bai

    0

    0
  8. Anonymous says:

    betul kata Chef Wan naik bosan naik jelak tahap maximum orang nak tengok AJL kerana iklan Qu Puteh tu tak habis habis. macam lah cantik sangat..Ye ke putih? tak cantik mana pun ..udah udahler wahai penaja Qu Puteh orang pun naik menyampah tengok iklan tu

    0

    0
  9. kaca says:

    rse nk muntah pn ade..kot ye pn nk org ingt tagline & branding purpose, xperlu la smpai buat org naik muak..da la kt TV9 pn dia asyik interframe utk promote AJL..

    0

    0
  10. markisa juice says:

    aku tak minat tgk award event, baik event malaysia atau event luar negara..tapi aku tahu la apa tu ajl..dari smlm whatsapp group & di FB mcm2 cerita pasal ajl finalist/winners kawan2 aku cerita..diorg kutuk2 penaja sbb poyo gila, sebut setiap berapa saat..hahaha..dan skrg aku tgk gambar makcik penaja baju pink tu, aku faham la kenapa gila2 dia promote product dia..tgk cara berpakaian dia pun dah boleh agak kot dia jenis mcm mana..lorat tak bertempat..rimas aku tgk baju dia tu..

    0

    0
  11. ate komerrrr says:

    yg paling lawak joe flizzow ngn sonaone kena amik henbeg biru ms menang sponsor by qu puteh…eksklusif hny ada bbrp unit shj kata dato’ vida tuh…ala2 gucci gitu…haaaa kau hado????!!!!!kihkihkihkih…kahkahkahkah…

    1

    0
  12. anon says:

    Tak tengok AJL sebab lagu mewangi dan encik Mimpi tak masuk final

    0

    0
  13. Ibunya Sofea says:

    fuh…nasib baik malam tadi tak tengok. best lagi tido sebelah anak.

    0

    0
  14. Oh me! says:

    tu laaaaa pasallll. aku dah ckp. annoyinggg uols. kalau iklan tu curlasss mcm iklan panteen ker loreal ker xpe gak iniiiiii adeh dah mcm iklan sampah terlajak laris je. siap bagi bag kat atas stage tuuu, adeh x perlu kot datokkk. nak iklan xpe, tapi sampai atas stage tu tak yah nak puteh sgttt lah. dah lah performer mlm tu ramai pakai puteh. tu kena suruh oleh penganjur jugak ker? ntah2 qu puteh tu kroni2 tv3, thats y lepas. oopss

    0

    0
    • syukri terlajak laris menggelikan says:

      ko sebut iklan terlajak laris, aku terus ‘ewwwwwwwwwwwwwwwwwww!’..geli okay iklan2 akak syukri tu..dah kenapa bapok sorg tu buat iklan murah mcm tu? agak2 la buat iklan, biar nampak senonoh sikit..iklan membapokkan diri mcm tu morally out la..takde lelaki sejati akan cakap/berkarakter mcm akak syukri tu..akak syukri tu pun dah kenapa nak berlakon iklan dia sendiri tu? dah takde lelaki/perempuan lain ke nak jadikan model iklan? dah mcm sotong, suara sengau, tergedik2 terkibai2..lama2 org dengar iklan2 sampah dia org ramai boleh kena telinga bernanah secara berjemaah..mana badan yg pantau iklan2 di Malaysia???? tolongggggg la!!

      0

      0
  15. Mak Cik Bedah says:

    Setuju dgn pendapat Chef Wan, mungkin QUPUTEH boleh tiru strategy brand lain yg agak subtle dlm promote product diorg supaya org betul2 interested nak beli product instead of kenal brand je… yg off stage promote QUPUTEH dgn Dayang Norfaizah tu mcm agak melampau la, nasib Dayang sporting orgnye…

    0

    0
  16. Oh me! says:

    oh lupa nak ckp, no wonder scha tak buat qu puteh trademark tu sebab dia duta utk product lain.

    0

    0
  17. semak says:

    haha..dulu aku tergelak tgk concert or rancangan indonesia penaja besar gabak brand ‘tolak angin’ tuh..smbil dlm ati berkata seb bek malaysia xde..skali stat jantan terlajak laris n now kuputeh every 5 scds tu mmg totally annoyed la..paling sadis bila suh si dayang paizah pon try..apekah??? sumpah truk la marketing klu sampai org jelak..

    0

    0
  18. mawar berduri says:

    menyampah sgt2……smpai nak muntah….klau lawa x apa….perasan sendiri

    0

    0
  19. Mirai Suenaga says:

    Dah dia penaja…nak buat cam ner? hadapkan je la walaupun setiap 5 saat iklan tu keluar

    0

    0
  20. Evaah says:

    Paling tak boleh blah bila Achey suruh Dayang pakai Qu Puteh ! Biadap okey.. hahaha

    0

    0
    • qu puteh sbb suka mkn pulut says:

      mmg agk biadap n x sensitif la si achey tu. tp kulit dayang gelap2 pun mmg cantik. nk cantik x perlu puteh pun kaaann. tp kalo dayang pkai n jd putih melepak mmg bagus betol product tu ngeeee

      0

      0
      • MIRA says:

        perasan x.. msa tu achey kena arah utk promote QU puteh.. bkn salh die.. sbb tu ayat achey tu kta utk kulit lebih licin, gebu.. xda pun die sebut putih msa tu..

        0

        0
    • Qu PuTeh Vas says:

      Kalo Qu Puteh ni sgt berkesan…amikla dayang jd model ko..bkannye anzalna yg sememangnye dah putih..amik dayang, nurul wahad, ning baizura, atilia, nabila huda..kalo confirm dorg putih bru la rmai yg percaya product ni Qu Puteh…
      Kalo Tuhan dah ckp hitam..mmg hitam la ko…

      0

      0
  21. AKU says:

    SETUJU DGN CHEF WAN SGT2 !!!

    0

    0
  22. star says:

    belum masuk lagi PAMOGA.. produk kesihatan puler… makcik tu sendrik sepatutnya kene makan produk tu.. jalan pon mcm ta larat… kalau nak jual jadila contoh.. time kat stadium putra semalam time break, ade pelawak tiga orang kat pentas tu kehulu ke hilir bawak produk qu puteh pamoga bagai.. da macam terpaksa plak semua muka.. pelawak tu bukan melawak.. dia naek pentas untuk jadi promoter sebenarnya.

    0

    0
  23. jack says:

    setuju ngan chef wan…mcmlah org xtau brand tu smpi nak kena ulang2 every 5seconds.

    0

    0
  24. anon anon says:

    Bang Nara, it’s “annoyed”.

    Annoying = Orang yang annoying. “Iklan itu annoying”, i.e. menyampahkan / menggelikan / membuat saya rasa geli.
    Annoyed = bila anda rasa anda menyampah dengan sesuatu, maka perkataannya “annoyed”. i.e. I was annoyed by the product placement.

    0

    0
  25. Untuk TV3 dan Datin Vida…

    Kalau warga TV3 baca or orang2 Datin Vida baca…tolong la ambil iktibar…semalam berlangsung nya Anugerah Juara LAgu (AJL)…1-2months orang tunggu nak tgk AJL…dari berbulan2 sampai countdown 1 Week than by day n hour…sampaikan saya tengok kat FB orang siap buat preparation makan2 n kumpul ramai2 nk tgk AJL..hal nie xpala..xda sangkut paut…bila da start AJL…makk aiii….boleh dikatakan dari pukul 9malam-12malam…setengah pada waktu untuk Qu Puteh ja…dengan skrip pengacara beterabur…selingan Juliana Evans xda kena mengena ngan AJL…ntah ppe…tahu la DISPONSOR…tapi agak2 la…prasan x iklan TV3 xpanjang smlm…sbb dah selit ngn selingan Juliana Evans…Fuuhhh!!! Paling nk feeling rs semangat nk tgk AJL pun time retis2 wat persembahan….SEKIAN!!

    0

    0
  26. NOOR says:

    niela org melayu,saling nak jatuhkan bangsa sendiri..sukati dia la nak buat apepun,dah dia yang taja,walaupun bosan tapi hak masing2 la nak tengok ke tidak..aku pun naik bosan dengan manusia macam chef wan nie,ada aje yang tak kene,macam dia aje yang bagus dalam segala hal..tengok rancangan ko pun aku bosan,mengedik je dekat luar negara..

    0

    0
    • peace says:

      chef wan beri banyak kebaikan pada rakyat Malaysia, malah seluruh dunia..tengok aje cara chef wan promosikan Malaysia, masakan Malaysia, tradisi pelbagai bangsa/etnik di Malaysia dan macam2 lagi perkara kebaikan dia buat selama berpuluh tahun..jgn disebabkan satu perkara kita nak menidakkan jasa chef wan..fikir la, chef wan tu dapat anugerah yg membanggakan dr negara luar, bukan saja Malaysia..jadi kenapa kita nak pandang sepi jasa org mcm chef wan semata2 chef wan bercakap perkara yg kebanyakannya betul? kita faham datin tu nak promote product dia, dia menaja event, mmg besar jasa datin tu pada event semalam..tapi apa yg dikatakan chef wan juga benar..apabila kita buat sesuatu dengan over, maka akan ada bad reaction, mcm sekarang ni la..bukan chef wan sorang aje komen pasal ini, tapi semalam tgk di FB saja bertalu2 org mengutuk gimik Qu Puteh..too much la bila promosi product melampau2 sampaikan kelancaran yg lain jadi tersekat2..dari sudut product pula, tak terfikir ke kamu yg masyarakat kita dimomok dengan lambakan produk yg sebenarnya merosakkan kulit? nak putih sgt dah kenapa? kulit sawo matang, hitam manis hatta gelap sekalipun tak cantik ke? sejak bila cantik bermaksud putih? masyarakat kita ramai yg bijak menilai, cuma malas nak besarkan issue sbb kita pun faham dia org ni org meniaga..batu kayu kalau boleh jual pun dia nak jual juga..tapi sebagai individu, kita kenalah bijak fikir apa product yang sihat, apa yg mendatangkan masalah kesihatan kemudian hari..dan tolong lah berhenti fikir cantik itu putih..kalau macam tu, Allah tak lah jadikan manusia ni berbagai warna kulit..

      0

      0
  27. amy_irol says:

    Totally agreed ngan Chef Wan….
    Sememangnya AJL dah jadi annual program yang amat berpestij di pentas hiburan tanahair, kira-kira macam Academy Award cuma tu lah mentality penganjur kali nei dah macam kronik, mmg lah si Datuk tu is sponsor but ada guideline yang perlu diikuti bukan semua request penaja kena ikut. Kalau nak di ikut sgt macam nie lah, AJL dah jadi ‘sampah’ sdikit sebanyak.

    Apapun, quality artis yang bertanding amat membanggakan :) Tanniah pada semua pemenang and Dayang mmg terbaik !!!

    0

    0
    • meonike says:

      tak sama langsung dgn academy awards yg mengiktiraf filem…..ini lagu ….dan mana ada prestij kalau setakat dalam negeri aje….lainlah kalau global…..ataupun at least regional…. baru boleh cakap prestij

      0

      0
  28. dexlan says:

    Aku menyampah. Buleh la sebut sekali sekala. Tapi dok ulang2 lps tu promote masa interview, apa ke hell?
    Agak2 la. AJL tu setahun sekali. Big event. Terus terang aku meluat sesangat2.
    Stesen Tv lain jugak ada seponsor, TAPI TAK LA SAMPAI TAHAP AKU NAIK MENYAMPAH.

    0

    0
  29. Anonymous says:

    dah nme pon sponsor… kalo bkn kn sponsor wutpe nk sebut… cm dlu ckp kt che ta

    0

    0
  30. soo hoon says:

    TV3 da x der job la tu…tu amik job Qu Puteh..bengap pun bengap laaaa..hahaha

    0

    0
  31. Rita says:

    dah nmepon disponsor smela cm che ta chef wan..

    0

    0
  32. vicoiriabecks says:

    Aku nymph masa VG…tu first time aku tgk dia…mula2 aku pk sape dia ni?nape ghupe itu muka dia?nape baju dia cenggitu?pastu the whole time masa concert GV tu bila cameramn focus kt dia asik nk buat trademrk dia…..eeeee muka putih tangan itammmmmmm!!!!

    0

    0
  33. Patutla aku tgk kebanyakan finalis pakai baju putih, start dari hazama, indah, dayang, hafiz plus juliana evans, ..igtkan berkabung pasal banjir…huhuhu..berusaha sgt qu puteh ni..

    0

    0
  34. ichi says:

    Quuuu…petehhhhhh

    0

    0
  35. Aida says:

    Tak payah buat issue benda ni..jika kita Orang Meniaga.,, Kalau dah berjuta kita laburkan duit..mesti kita nakan hasil..Jangan nak cuba demoralised…bangsa kita sendiri..klau kita nilai dari segi burok , buroklah Nampak nya..cuba Chef Wan bayangkan business dan duit tu dia yang punya..pasti npak ok jer..!!! tak gitu???..Dah nama pun Penajaan atas nama iklan…so what…kenalah iklan..

    0

    0
  36. akulahperempuanittew says:

    tak boleh belah bila lepas Dayang nyanyi tu si Jue Evan tu jemput dayang duk kat sofa tuu, lepas tu dating mamat gedik tu promote suruh dayang pakai qu puteh utk putihkan kulit dia.. bongok ke apa??dah tau dayang kulit itam maneh, tak ke sentap org tu..berubah sket muka dayang masa tu aku tengok!! nak promote tapi ngecikkan hati orang!!

    0

    0
    • Awan says:

      Achey diarahkan masuk..sbb job dia dia pun masuk…tp nasib baik dia ckp kulit licin n gebu….semua org dlm tu terpaksa buat…ingat diorang nk sgt promote qu puteh ker? Diorang pun meluat tp luah dkt kwn2 ja….klu [email protected] [email protected] ke post mcm chef wan ni…tentu kena saman…..dlm terpaksa.

      0

      0
  37. mak eton says:

    Ak heran mcm mane qu puteh ni ad title DOKTOR…

    0

    0
    • glam says:

      Boleh beli…xpun anugerah jek dr kolej swasta yg takde MQA

      0

      0
    • ZAZAZA says:

      aku terbaca kt mjlh wanita taun lps psl dr vida ni…dia dpt title Dr sbb smbung study phd dlm bdg sains. bkn doktor beli..dia pon ckgu dlu…xmcm org lain..stdy pon x..dpt dr..huhu..

      0

      0
  38. Komen says:

    camne laa melayu nak maju kan?? bila PHD ada dlm hati mereka2 itu….. x salah rasanya promote camtue. signboard carlsberg, tiger, beer besar2 kat kedai makan bangsa asing knp x bukak mulut?? ini Malaysia, bkn amerika. melayu hanya tahu mnjatuhkan melayu saja!! tapi dgn bangsa lain tunduk setunduk tunduknya!! nonsense!!

    0

    0
  39. Anonymous says:

    Datuk Vida tu Dr ke?

    0

    0
  40. Vida kembang says:

    INI KALI LAA…setuju sgt99…pringatan utk y lain..jgn duk gila sgt nk promosi2..nsb baik ade chef wan..puas hati aku bc..semua betol kot!

    0

    0
  41. Indah says:

    sykt genting berkongsi saham terbesar dgn 3 waris slps kematian lim goh tong. isteri, anak & menantu sama2 teruskan legasi mrk. siap masuk 3 org terkaya di malaysia lagi. ade ke dgr diorg bgaduh sesama sendiri? lu punya rezki lu makan. dia punya rezki dia makan. apa salah kah makan sama2?

    0

    0
  42. Islam Itu Indah says:

    bagus cara dr vida promote bisnes dia. sy juga seorg ahli pniagaan & stiasa mcrai idea utk pemasaran produk. inilah rahsia kejayaan dr vida. seorg wanita mmpu bjaya sehingga ke tahap ini dgn hasil ushanya sdiri. salute.

    0

    0
    • kesian says:

      kalau ini lah cara die promote barang dia, aku kesian. tapi aku kagum dengan kau sebab kau salute dia.
      Setahu aku tujuan promotion untuk bagi orang suka barang dia, tapi ni semua dah naik meluat, apa kes?

      0

      0
  43. Anonymous says:

    Kenapa la pengasas2 kosmetik di Malaysia ni semacam punya perangai. Dulu Kak Ton. Comel tak kak Ton…sampai naik muak dengar. Lepas tu terlajak laris….sikit2 terlajak. Ni Qu putih…kelakar betul tengok promosi Qu Puteh. Tengok pengasas dia lagi la kelakar. Setiap kali iklan Qu Putih keluar , satu rumah ketawa. Macam tengok maharaja lawak pulak.

    0

    0
  44. jai says:

    Chef wan x tgk AJL sbb jelak dgn Qu Putih… Org lain dah lama x tgk rancangan yg ade Chef Wab sbb jelak dgn Chef Wan…

    0

    0
  45. fino says:

    tv3 nak buat duit dpt sponsor pun kna ada limit
    tgk la oversea punya award ada ke canan sponser setiap saat?
    award yg tv3 claim as ‘berprestij’ tak nampak prestij dah bila benda tu turned kuputeh buat org annoyed
    u just have to mention bila before n after iklan dah okay dah
    bukannye ko sebut setiap saat, org tukar mood dari nak try satu jadi beli selori pon
    bkn salah kuputih sbb bisnes wise mmg kita nak fully utilize amount kita sponsor
    but salah tv3 yg tak reti jaga image ajl

    0

    0
  46. Norasyimah says:

    Nasib baiklahhh Allah lindung saya dari tengok AJL semalam.. Kalau tidak saya dah hempuk TV rumah saya kot sebab tak tahan dengan tagline Qu Putih tu

    0

    0
  47. aina rashid says:

    setuju sgt2 dgn chef wan..over sgt promotion dia..naik menyampah nk tgk ajl..dah tu dato vida tu dressing over sgt..nk lawan Che Ta ke Dato Vida???

    0

    0
  48. Wiwi says:

    Sokong 1000%
    Orang malaysia tak bodoh hokay! hanya media je ingat orang malaysia ni bodoh, pekak, tuli bagai.

    0

    0
  49. Mak jemah pemalu says:

    Promotion qu puteh tu aku xnak komen…biarlah dh cara die promote gitu…yg aku nak gelak ialah tudung yg datuk vida pakai tu atas kepala die dah macam balang kueh raya dah…napala tudung cenggitu pun ade…cube pakai elok2..

    0

    0
  50. mulut celupar says:

    qu puteh tu aku xnak komen, yang alu xleh tahan, kenapa tudung datuk vida tu tetiba ade topi kat atas, totally buruk…adoi…

    0

    0
  51. otoks says:

    mentaliti rosak
    asal nak cantik je kena putih.
    asal nak cantik je kena kurus.
    rosak.
    Datin taknak jual QuKuwos QuKuwos ke. Barula kurus :3

    0

    0
  52. Mizukage says:

    Betul kata chef wan itu..naik menyampah asyik sebut Qu Puteh je…yang paling tak tahan dengan dayang nurfaizah pun disuruh try Qu Puteh, agak2 lah kulit dayang itu mcm mana?….sah2 dia bangga kulit yg hitam manis itu…..tak payah nak puteh sgt…buat org BOSANNNNNNNNNNNNNNNN

    0

    0
  53. Oh me! says:

    Bkn nak kutuk, tapi logik lah kan. masalahnya iklan dia tu cam iklan sampah. utk datuk vida, saya nak bgtau, duit juta2 tu kasi bikin iklan mahal2 sikit ye. from iklan punya kualiti dah tau product ni bagus or tak. ini tak, promote mcm kat pasar malam. hadoiii

    0

    0
  54. Esa Adam says:

    Marketing communication secara hard sell ni sebenarnya dah lapok. Ianya bersesuaian di setengag tengah tempat sahaja. Agaknya mereka ni masih raw lagi dalam marketing.

    0

    0
  55. […] pengajaran untuk pihak pemasaran mana-mana stesen TV selepas ini. Tulis Chef Wan dari sumber Beautifulnara […]

    0

    0
  56. blake dexter says:

    Betul apa yg chef wan ckp.. cuba tgk rancangan masakan di food network dan afc, mana ada chef diorg promote product gila cadbury smpi sume ingridients pun nk kena sebut nama brand. dah hilang natural and keneutralan sesebuah rancangan tu apabila perlu promote product secara maksimum.

    Sama jgk ngan ajl, smlm tu event berprestiji untuk karyawan muzik tempatan, bukannya event pertandingan ratu kebaya or dewi remaja 2015. x nampak apa significant atau persamaan produk qu puteh ngan industri muzik Malaysia. benar2 mencemar imej entertainment industry malaysia. bukanlah salah datuk vida tu nak sponsor, tp jangan lah smpi lari tujuan asal AJL tu.

    Tindakan ni nampak mcm tv3 terdesak memerlukan sponsorship dan seolah2 berlawan2 dgn astro, memandangkan dato vida ni bnyk sponsor program astro. yg dato vida plak dilihat x nak kalah dgn tauke terlajak laris tu.

    0

    0
  57. Anonymous says:

    Beringat ingatlah tak semestinya putih itu cantik tengok muka diva Qu Puteh tu taklah secantik mana pun cantik lagi muka Rani Mukerjee walaupun tak putih..hadoi udah udahlah nak promote muka putih putih ni..majoriti org pun naik bosan tahap maximum tengok iklan Qu Puteh tu di TV ..promote lah kat negara lain pulak …negara India ker..sudah sudahlah tu…plzzz lah

    0

    0
  58. jurai jemarai says:

    Nxt year company shampoo rambut pulak sponsor.
    Tag line : Sape nak rambut lebat & hitam berkilat? Gunalah Qu Hitam, Qu Hitam, tentulah HITAM….

    0

    0
  59. oregon says:

    Tahniah Datuk Vida, marketing powerrr!!!

    0

    0
  60. Haha here says:

    apa yg chef wan cakap semua betul. dari isu “konon chef” nik michael sampai isu benda ni. aku tak rasa dia org tua yg menghoyan. kenapa dia confident? sbb dia tau dia betol wei. kalau sekali ckp bole la terima. dah berkali2 mesti la over. mcm dia ckp psl megi tu, ko tgk berani tak berani org tua ni expose nama jenny. ko mampu? taaaaaa mampuuuu. dia mmg la kuat membebel. dah nama pon atok atok. tp dia membebel bnda betul. org pandai. dah semua aspek hidup dia redah. survive tokkkk. byk ilmu. korang tgk la dia dari muda sampai tua menjelajah tempat org cari ilmu. kita asyik menjelajah blog retis cari gosip. hoho. aku sokong tok wan dlm kes ni.

    0

    0
    • sue says:

      Betul cakap awak tu. Chef Wan berpengalaman, makan garam dulu dari kita. puas merantau untuk menimba ilmu. Apa yang dia cakap tu memang betul. Ada banyak lagi cara lain untuk promosi produk. Saya paling pantang tengok pengasas produk guna muka sendiri untuk promosi produk. Ramai lagi artis, model yang cantik, kulit mulus kat luar tu. Kalau dari awal guna muka lain, takdelah orang kutuk pengasas produk ni. Kesian pun ada.

      0

      0
  61. Caliph Buskers terbaik! says:

    Aku rasa Qu Putih tu nak promote produk tak salah tapi cara dia yang salah dan langsung tak professional. Dari dia invest duit juta juta untuk jahanamkan AJL lagi baik kalau dia invest untuk buat iklan yang kreatif dan sedap mata memandang sikit. Ni iklan dah la macam slide powerpoint lepas tu tayang dekat anugerah berprestij. Kalau tengok dek orang luar memang buat malu je. Lepas tu aku memang kecewa dengan AJL tahun ni. Pengacara macam kayu. Progression berterabur. Juri macam haram. Lagu entah apa apa macam apa khabar khabar baik tu pun boleh jadi juara.

    0

    0
  62. Tina says:

    Tu blom lagi part Qu Puteh pegi lawat mangsa banjir… Siap sudukan Pamoga ke dalam mulut makcik sorg tu.. Nampak sgt iklan disitu…. Agak2 la wei kalau nakbuat iklan skalipun.. Tengah menderma pun sempat iklan.. Apakah motif disitu?

    0

    0
  63. linda says:

    Saya tak nak cakap bnyak sbb saya mengandung walaupun dalam hati mcm membuak buak nak komen…saya terpaksa bersabar…hehehe

    0

    0
  64. Dozen says:

    Cakap…kutuk..semua org boleh..tp boleh ke buat Mcm dr vida..bg income taraf diploma pada staff PMR..Bantu sekolah anak yatim 4-5 sekolah..org susah..ibu2 tunggal dianiaya bekas suami..Mampu ke Kita buat semua tu..jgn la Kita membenci membuta tuli..

    0

    0
    • setengah dozen says:

      orang tak benci dia business. bagus la kalau dia berjaya. yang orang benci bila dia kacau orang tengah tengok tv. kita tak marah pun kalau dia nak promote barang dia, tapi kalau dah melebih, tak marah pun jadi marah.

      0

      0
    • sue says:

      takde orang pertikaikan jasa dia. Orang just menyampah je tengok cara promosi tu. Iklan pun muka dia, bila life pun muka dia je difokuskan. Saya rasa nak muntah tau tak. Bukan sebab dia tak cantik. Muak je dengan iklan yang non-stop.

      0

      0
  65. Anonymous says:

    qu putih…qu putih…klau muka mcm datok vida klau putih mcm mane sekali pn ttp x lawa…dh memg orangnya x lawa…klau org y muka itam tpi lawa..ttp lawa jugak la n x perlu la seru2 soh pakai qu putih…aku memg naik boring smlm…iklan je asyik2 muka datok vida y keluar..klau cantik x ap la jugak..ni posing cam tu..y x boleh bla tu kat atas tudung mcm ad mangkuk kaca….klau pakai tudung plk enth ap2 pesen…tu blm cincin kat jari dgn sebesar2 alam lagi..x salah pn klau dia nk promote barang dia…tpi jgn la over sgt…

    0

    0
  66. […] sumber dari Beautifulnara, khabarnya Chef Wan terus memadamkan televisyen apabila dikatakan jelak melihat Pengasas Produk Qu […]

    0

    0
  67. N says:

    Apa kata kiter suruh chef wan lak and pengomen byk songeh ni jadi penaja? ckp byk je watpe

    0

    0
  68. Hida says:

    Sebagai org marketing, mmg ni salah satu taktik pemasaran. Repetition – nak reinforce the brand, tp secara terus terang, taktik tu dah cuba overshadow programme. Subtle marketing kan ade, bukan pasal tak support org melayu or dengki dgn founder nye. Foundernya is a good person, banyak donate masa banjir dgr nya cuma marketing style dia over, and public outcry ni akan backfire the product. org akan menyampah. tak sure siapa yg propose mcm tu. asyik nak kena repeat. kena understand, audience x pekak or buta. sebut few times dahla kan. apa chef wan ckp betul… chef wan pun promote negara kita pd org via his foodies – jadi kena respect dis jugak wokeh

    0

    0
  69. Anonymous says:

    Iklan qu puteh, terlajak laris dan comei tak kak ton tu macam takde kelas…..iklan tu buat macam product msia ni takde kelas, geli la pulak org tengok….annoying n irritating

    0

    0
  70. anonymous says:

    totally agree with you Chef Wan..its getting irritating with all those repeat stuff as tho we the audience some kind of retarded that we don’t seems to understand. It would be off better if an advertisement says…Ingat Allah…Ingat Allah repeated ly..wouldnt that be great…haha…cheers

    0

    0
  71. ina sapu sampah says:

    saye tk pham so tlong la paham kan !! bkan tolong pnggil saye bodoh !! saye tau la saye ni bodoh !! huhu…nape komen maki2 ni yg di upvote!!! T.T

    0

    0
  72. qu seksi qu seksa says:

    dek kerana ditaja oleh qu putih qu putih barulah putih sampai artis yg bertanding pun dpaksa pakai baju tema putih (hazama, indah, alyah, dayang, hafiz)….

    0

    0
  73. chef wan mmg legend says:

    Dari dulu aku suka sikap terus terang chef wan.inilah manusia yg tdk hikpokrit dgn perkara sekeliling beliau.sama mcm chef2 mat saleh yg berprinsip dan bukan kaki bodek.mereka berjaya bersama prinsip mereka.tak perlu hidup membodek dan mengipas sepanjang kerjaya kita utk berjaya.contohilah sikap chef wan yg tak ada pada chef2 lain di malaysia.

    0

    0
  74. kak ton tanya apa khabar says:

    macam ni lah melayu kan. nak promote barang tempatan punya lah susah. sikit2 nak kutuk2 bagai. dulu kak ton dgn dherbs sekarang qu puteh pulak. tapi yang iklan bukan barang tempatan yg iklan mee goreng sedap , coca cola, tak nak pulak nak boikot atau menyampah. huhu..

    0

    0
  75. dayang says:

    perasan tak semalam masa dia promote Qu Putih tu kat dayang…nampak sgt muka dayang terasa…kesian kat dayang…T_T

    0

    0
  76. anon says:

    Ake cukop marah kalau ade yg menghina seseorg kata tak lawa. Sape yg jadikan mereka tu??? Kalau hina gemok tu lainlah sb gemok pilihan sendiri tapi rupa kita, kita tak boleh pileh. So sape2 yg suka sngt mengutuk menghina ciptaan tuhan tu, bawak2 bertaubat. Bersyukur kamu semua dilahirkan sempurna…

    0

    0
    • kak non purple jubo says:

      amboi bila nasihat org pndai kak non ketahian nih…dah dato vida bg duit juta2 tuk tv3, mstila pulangan kena berbaloi..cheff wan semua dia nk komplen..adat org mniaga ok..klu dh mnyampah mluat sgt,marah kat tv3 jgn ambik tajaan begini..dato vida pun satu,fesyen ntah hape3 wat malu org qlate je..nk tnya,muka dato vida tu sb qu puteh ke? n yg konfius,ada ke nama vida org sbaya dia? hadoiiiii…mek qlate..tu la,klu kat kg nama mek yah,kluar ngeri sikit pngil maisarah..nama minah,pngil meena..dato vida tu ntah nama apa

      0

      0
  77. undilah umno says:

    untuk pengetahuan chef wan, kami majoriti penonton malaysia jelak sungguh dengan chef wan. jika ada rancangan masakan chef wan, kami tak teringin pun nak tengok terus tukar channel lain. untuk apa kami belajar bahasa mencarut kau gaya bapok kau waktu memasak. adakah kami boleh pandai masak sedap-sedap di dapur dengan hanya membuang masa tengok kau di tv? kau masak kau lah yang puji mana kami penonton tau makanan kau sedap ke idok. nampak tak chef wan kau pandai carut orang lain, berjuta-juta orang lain sumpah seranah kau chef wan. jadi sedarlah diri kau chef wan dan juga kawan bapok kau azwan ali.

    0

    0
  78. Qu White says:

    Ek eleh…tak payah Qu Puteh nak cantikkan muka…rahsia Makcik…ambil face cream yg anda selalu pakai…letak dua atau tiga titik Argan Oil yang 100% asli…campur dan sapu kat muka dua kali sehari – pagi dan sebelum tidor…lepas seminggu tenguk perubahan. Tak caya gi cuba…kulit halus dan bersih dan lembut, you…!

    0

    0
  79. nyonya mansur says:

    Dah ku kabo kan tadi nika tak caya…
    Tak baik kata mcm pokok krismas…aq nengok dh mcm lampu neon kat i-city (bkn yg kat dalam..yang kat luar tepi jalan tu) meriah lari beb

    0

    0
  80. kak non purple pepek bergigi says:

    kak non purple ko try la qu puteh,nt pepek ko yg ada gigi tu jd puteh..puteh2 bru la puteh..

    0

    0
  81. Pemerhati says:

    Yang korang bising2 ni kenapa hahaha…korang xnmpak ke yg teknik /taktik qu putih dah berjaya sbb rmai org asyik sebut qu puteh je kui kui kui..

    0

    0
  82. Diva Dally says:

    Sebenarnya aku bukan menyampah dengan quputeh tapi menyampah dengan chef wan nie!!dia ingat dia tu sape bulih cakap orang macam tu!!dia rasa diri tu sempurna ke??kau tu rambut kau tu yang putih…orang tua

    0

    0
  83. aku says:

    Annoying tu satu hal…mslahnya lg muka si pngasas ni hodoh. Dah la xputih,gemuk plk tu. Kalau trlajak laris,blhla tahan lg. Plikla aku knapa dia guna muka sndiri? Langsung xda nilai pasaran. Lg jauh customer lari adela

    0

    0
  84. Door says:

    Anak kak ton nadia anuar punya lah kutuk qu putih ni kt ig dia.. Dia ngan adik vieshanti (isteri eizlan) dok mengata baekk punya.. Ala2 meniru mak dia ‘kak ton’ beauty umairah.. Biorlah dia nak promote brg dia cmtu .. Anyway dia dah delete post dia dlm ig tu.. Especially ada org sound blk. Now i knw the true colours org2 ni… Muka nmpak suci tp perangai .. Masya Allah..

    0

    0
    • Qiqi qaqa says:

      Product dia bagus..aku rasa dato vida ni jujur.. Aaku salut dia.. Bkn mcm kak ton nye style promote.. Cakap makan product dia.. Nanti laki sayang.. Kalau tak pandai jaga diri.. Laki tak lari… The truth anak dia sendiri pun janda!!! Bestfriend anak dia bekas bini eizlan pun dh jd janda ..ni lah masalah nya kalau nak promote barang semua masukkan unsur2 rumahtangga. Tu org kata jgn ckp bukan2.. Bahayaa ..

      0

      0
  85. dina says:

    agree 200% chef wan. only u dare to say something about these stupid selling people.
    tapi akhirnye sesuai lah coz juara lagu yg bertaraf internasional tu pun menyakit kan telinga jer….apa khabar apa khabar…qu putih qu putih….dua kali lima sesuai sgt.

    0

    0
  86. ohpilihanku says:

    Tak tengok semalam tapi ada dengar kecoh kecoh qu puteh tu heehe

    0

    0
  87. dadada says:

    anda nak cantik…? anda nak putih…?
    at first tgk iklan dia….SPEECHLESS…bila dah kerap sgt rasa nak hempuk je si pengasas produk tu..totally menggugat ketenteraman tgk ajl mlm tu..dia xyah kuar iklan pun x apa. cukuplah iklan yg anzalna promote tu

    0

    0
  88. pening says:

    mulut chef wan ni lancang…tp ade benarnye…award show malaysia ni mmg x leh kluar drpd kekampungannye…asal award show mesti nk letak pelawak sebagai host…pastu bile yg menang speaking english sket mule la nak dilawakkannye…mcm 1st time dgr org speaking…ajl haritu nmpk dh ok…xde lawak2 bodoh…tp tu lah…ade plak makcik qu puteh tu tersengih2 ngn baju bling2…kalau dh kaye xpyh pakai cmtu nk nmpk kaye…relax2 sudah…less is more la makcik…pastu kejap2 nk promote…dh la kt atas stage dlm screen pn ade muke die…plz la melayu…grow up!

    0

    0
  89. ann says:

    Sgt menyedihkan mlihat cara pengasas2 produk kesihatan & kecantikan mempromosikan produk msg2 smada ddlm mdia massa @ elektronik.Totally out of list!.Nampak sgt terdesak dan menjengkelkan..terutamanya tima dorang tgh beriya2 mempromosikan produk tersbut dlm tv.sangat menjengkelkan esp pnyampaian sgt x matang n kalo boleh lsng x nak brhnti brckp.Air liur tersembur sana sni.Of course we r proud org kita mampu memiliki their own branding but kalo mcm nielh stail ushawan kita memg sgt2 meyedihkan! u jst name it D’herbs,Qu puted,Kak Ton pnya produk & yg sewaktu dengannya. Layaknya iklan seperti menonton rancangan lawak. Mereka sendiri menjadikan produk mereka kelihatan sangat ‘ SAMPAH & LOW CLASS’.Jauh sekali untuk mencapai imej exklusif & Mewah. Barang yg murah kalo kena dangan cara packaging,Lebelling & promotion bolh npk mewah & high Class.In fact org akn tertarik utk membelinya dan bukan kesudhanan cerita yg sgt myedihkan spti QU puteh.
    Sekian Harap Maklum.

    0

    0
  90. kak non purple keheranan says:

    chef wan x habis nk pertikai ,klu jeles sgt,ko bagi duit kat tv3 ,ko promote la brg ko..nk marah kat qu puteh kenapa pulak? tv3 yg ambik tajaan tu..yg bab dayang tu aku mmg marah,ksian dayang..kurg ajar sgt..ingat putih tu cantik sgt ke? ramai org yg berkulit hitam manis lbih mnawan dari yg puteh..

    0

    0
  91. Hakak Bulu Roma Tegak says:

    Chef Wan ni mmg outspoken, tp mmg betul pun apa yang dia cakap kan tu.
    Datuk Vida, hakak cadangkan u ambil Chef Wan ur product ambassador, mesti lagi terlajak larisss…

    0

    0
  92. emm says:

    aku tak rasa pape pun pasal iklan que putih tu..aku rasa ok je..entah la..tapi majoriti tak suka..emm..bagi aku chef wan kalu tak suka pun cakap la elok2..tak payah nak outspoken sangat..sampai menguris hati..better jumpa dato vida ajar dia cara pemasaran yang betul dari mengata dia..cuba kenali dato vida tu..dia baik..tak kedekut dan sangat kuat bekerja..banyak duit dia dia sumbang pada orang yang tak berkemampuan..tu yg kita nampak kat tv je dia menyumbang sumbangan..kat luar kat tv lagi banyak..bab dia tak cantik ke ape ke..tak payah la nak cakap mcm tu..tak baik hina ciptaan tuhan..

    0

    0
  93. sue says:

    anak saya yang berumur 10tahun pun naik meluat dengan iklan QU Puteh ni. janganlah melampau sangat macam tu. nanti orang tengok produk Qu Puteh pun dah tak nak beli sebab mual. Qu Puteh dah macam overshadow AJL pulak. mengenangkan saya nak tengok Dayang perform malam tu, saya tabahkan hati jugak. Lepas Dayang je, saya masuk tido. besok bukak FB dah tau sapa menang :)

    0

    0
  94. undilah umno says:

    untuk pengetahuan chef wan, kami majoriti penonton malaysia jelak sungguh dengan chef wan. jika ada rancangan masakan chef wan, kami tak teringin pun nak tengok terus tukar channel lain. untuk apa kami belajar bahasa mencarut kau gaya bapok kau waktu memasak. adakah kami boleh pandai masak sedap-sedap di dapur dengan hanya membuang masa tengok kau di tv? kau masak kau lah yang puji mana kami penonton tau makanan kau sedap ke idok. nampak tak chef wan kau pandai carut orang lain, berjuta-juta orang lain sumpah seranah kau chef wan. jadi sedarlah diri kau chef wan dan jugak kawan bapok kau azwan ali.

    0

    0
  95. kuman says:

    Saya pon rimas jugak… tapi dah jadi bahan gurauan saya ngan suami. Take it easy sudah.. tak yah nak mengamuk2 marah sgt. It’s their agreement. Sorang sponsor, sorang cakap lah nama produk tu berulang2 kali. Lantak diorang lah. Tue lah, masa dorang soh chef wan sponsor chef wan xnak. Skang dah org lain sponsor dah jeles.

    Chef Wan seperti sangat riak dan menunjukkan yang dia bagus smpai bleh cakap F*&^ kat people sambil tolak sume botol smpai pecah. Itu kan langsung x professional.

    Lepas tu bahasa chef wan sangatlah kurang elok untuk menegur.

    0

    0
  96. najibby says:

    chef redzuawan ismail seharusnya mohon maaf secara terbuka kepada datuk dr hasmiza othman(dr vida) kerana kenyataannya di akaun twitter peribadinya yang berunsur provokasi. chef wan hanyalah seorang daripada berjuta-juta penonton di seluruh dunia yang menonton AJL29 secara langsung di stadium, tv, internet. cuba buat research terhadap mana-mana rancangan tv pasti akan mempromosikan iklan penaja mereka lebih-lebih lagi waktu primetime. setiap rakyat malaysia mempunyai hak untuk memiliki televisyen di rumah, terpulanglah untuk menonton saluran apa rancangan apa. jika sesiapa rakyat malaysia yang tidaklah selesa untuk menonton mana-mana rancangan tv mempunyai pilihan di remote mereka sama ada tukar channel ataupun tutup tv jimat elektrik. lebih baik pergi bersenam atau benda yang berfaedah daripada menonton tv yang hanya mengulang-ulang cerita yang sama, iklan yang sama.

    0

    0
  97. Mimi says:

    Semangat nak tgk final AJL, sekali tertidurr la plak sebab asyik nengok iklan berulang2 tak pasal2 mengantuk.. Sempat tengok sampai Stacy nyanyi jer pastu TER Zzzzzz… Bangun2 da keluar result vokal terbaik.. Tak salah buat iklan tapi berpada2 la…

    0

    0
  98. anon says:

    Sori aku mmg ketinggalan zaman, Qu puteh tu ubat keputehan ke ubat utk putehkan kulit??? Kalau utk putehkan kulit, jgn tertipu pulak sb tuan empunya diri tak puteh pun. So jgn beli, confirm tak menjadinya.

    0

    0
  99. mai says:

    Bg kitaorg plk xmeluat tp kelakar je tgk qu puteh tu. Yg chef wan over sgt tu dah knp. Die igt rancangan masakan die tu best sgt ke. Die promote diri die cara mcm mak nenek je zaman dulu. Qu puteh cara die. Sapa xminat sapa xsetuju terpulanglah kn. Sampai over xtgk ajl sbb iklan tu….melampau statement tu. Org lain tgk sampai abis je ajl. Xde apa kekurangan pun… jgn le over sgt cara nk kondem org. Abg nara lg le mcm lalang, sekejap terbang je kiri kejap kekanan. Jd blogger pon bole apa firm. Ada pendpt sendiri…sorry hya bg pendpt ikhlas

    0

    0
  100. […] menjadi penaja Gegarvaganza dan AJL29. Semoga perniagaan Datuk Vida semakin berkembang selepas ini. Sumber In Semasa […]

    0

    0
  101. sabar yea dato vida says:

    Sabar banyak2 dato vida..banyak pahala dato, biarlah mereka mengutuk dato hodoh, gemok dan sebagainya,Tunggu saje Allah membalasnya…Btw dato chef wan ni memang mulut leser (teringat kes mh370) chef wan melawak tak kena tempat…cermin diri dlu dato chef wan, nak komen org pun biar berlapik…

    0

    0